Orbán személyesen irányítja a Miniszterelnöki Kormányirodát

Publikálás dátuma
2018.04.30. 07:05
FOTÓ: Molnár Ádám
Az új kormány minisztereit már megnevezte Orbán Viktor miniszterelnök, de továbbra is sok a kérdőjel a tárcákhoz tartozó feladatkörökkel kapcsolatban. A Kormányzati Tájékoztatási Központ szombaton azt közölte: a miniszterek közötti pontos feladatmegosztásról két hét múlva dönt a kormány illetve az Országgyűlés.

Az ugyanakkor egészen biztos, hogy továbbra sem lesz önálló tárcája az oktatásügynek és az egészségügynek, sőt egyelőre azt sem tudni, lesz-e önálló oktatási államtitkárság. Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az RTL Klub-nak adott interjúban ezzel kapcsolatban azt mondta: az Emberi Erőforrás Minisztérium élére jelölt Kásler Miklós és a Nemzeti Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetésével megbízott Palkovics László munkája "jót fog tenni a magyar egészségügynek és a magyar oktatásnak is".

Rogán Antal az új struktúrával kapcsolatban azt is elárulta, hogy a miniszterelnök közvetlen irányításával működik majd egy új közigazgatási egység, a Miniszterelnöki Kormányiroda, amely a kormány döntéseinek előkészítését és végrehajtását felügyeli. A kormány kabinetstruktúrában dolgozik majd, az eddig stratégiai és gazdasági kabinet mellett kiemelt szerepet kap a nemzetbiztonsági kabinet Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével.

A politikus azt is megerősítette, hogy önálló pénzügyminisztérium lehet a Nemzetgazdasági Minisztériumból. - A jövőben is kulcsfontosságú a pénzügyi stabilitás, ezért a Varga Mihály vezette tárcának kiemelten kell foglalkoznia a költségvetési hiány alacsonyan tartásával - indokolta.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megszűnik, a gazdaságfejlesztési és kereskedelmi ügyeket várhatóan a Palkovics László vezette minisztérium veszi át, az energetikai ügyek a Miniszterelnökséghez kerülhetnek, míg az állami vállalatok működését és az állami vagyont tárca nélküli miniszterként Bártfai-Máger Andrea felügyeli majd.

Rogán Antal szerint nem azért kellett változtatni a kormány összetételén, mert egyes területek nem voltak sikeresek. Minden kormányzati ciklusnak vannak új céljai - mondta, hozzátéve: amikor a kormányfő elbúcsúztatta kormányának tagjait a választás után, azt mondta, sikeres négy év áll mögöttük.

Szerző

Közmunka, a nógrádi gyermekálom

Publikálás dátuma
2018.04.30. 07:04
Nógrádban befejeződött a romák nyelvi asszimilációja, már otthon is csak magyarul beszélnek. FOTÓ: Népszava
Elszegényedés, elszigetelődés, jövőkép és kitörési lehetőség szinte teljes hiánya - ez jellemzi a Nógrád megyei roma családokat az MTA friss vizsgálata szerint.

Az elmúlt 15 évben erősödött a cigány családok szegregálódása a Nógrád megyei településeken - ez az egyik legfőbb megállapítása annak a kutatásnak, amit a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Kisebbségkutató Intézete végzett még 2017-ben. Az eredményekről néhány napja tartott beszámolót az Akadémia kutatócsoportja, melynek vezetője, Kállai Ernő egykori kisebbségi ombudsman. A vizsgálatba tíz települést vontak be: Bátonyterenyén, Drégelypalánkon, Kállón, Karancsságon, Magyargécen, Mátraverebélyen, Nógrádmegyeren, Pásztón, Salgótarjánban és Tereskén összesen kétszáz családot kerestek fel.

Mint kiderült, a roma háztartások nagy része erősen szegregált környezetben található, a legutóbbi, Kemény István-féle 2003-as kutatás óta megduplázódott azoknak a cigány családoknak a száma, amelyek közvetlen közelében csak más cigány családok élnek. - Az általános vélekedéssel ellentétben viszont meglepően alacsony a gyerekek aránya. Az általunk meglátogatott háztartásokban átlagosan 4,65 volt a családtagok száma, közülük 1,61 volt 15 évesnél fiatalabb - mondta Kállai. A háztartások jelentős részében nincs fürdőszoba és vécé, sok helyen vezetékes víz sincs, a családok közkutakra járnak. A fűtést a háztartások 70 százalékában kályhával oldják meg. A felmérés igazolta: a nyelvi asszimiláció mára teljesen befejeződött, családon belül is szinte mindenhol a magyart használják.

A kutatók nem csak kérdőívekkel keresték meg a családokat, személyes interjúkat is készítettek. A családok mellett polgármestereket, roma önkormányzati vezetőket, iskolaigazgatókat, pedagógusokat is felkerestek. Az interjúk számos konfliktusra is rávilágítottak, például az kap közmunkát, aki jóban van a polgármesterrel.

- Az iskolában, ahova szinte csak roma gyerekek járnak, többségében képesítés nélküli pedagógusok tanítanak. Bár a faluban van pedagógus diplomával rendelkező lakó, politikai nézetei miatt nem akarják alkalmazni. A gyerekeknek nincs kitörési lehetősége, iskola után sokan a közmunkában helyezkednének el. Volt olyan kislány, aki bevallotta, hogy szexmunkásként szeretne majd dolgozni - osztotta meg tapasztalatait a helyi kutatást vezető Máté Dezső.

A felmérés további eredményeit, tapasztalatait egy kötetben ismertetik majd a kutatók, melynek megjelenését nyárra tervezik.

Gettósulik és fehériskolák
A kutatás során nagy hangsúlyt fektettek az oktatás helyzetének vizsgálatára, a kutatók valamennyi településen felkeresték az iskolákat, óralátogatásokat is tettek. Mindenhol nagy problémát jelent a tanár- és szakemberhiány. Általános tapasztalat az úgynevezett "white flow", vagyis amikor a helyi állami iskolákból a nem cigány szülők kiveszik és egy közeli, az esetek többségében egyházi iskolába viszik gyermekeiket. A vizsgált településeken vagy azok közelében jellemzően 2011 után nyíltak egyházi iskolák. Ezek erősen szelektálnak a diákok között, a roma gyerekeknek szinte esélyük sincs, hogy bekerüljenek. Voltak ugyan jó kezdeményezések, a tereskei iskola például egy "integrációs bázisintézmény" volt 2003-tól, ám a 2010-es kormányváltást követően megakadt a fejlődés, a központosított állami irányítás ellehetetlenítette a programokat.Szerző
Frissítve: 2018.04.30. 12:58

Ismét zivatartól zenghet az ég

Publikálás dátuma
2018.04.30. 01:25

Hétfőn is sokfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok a nyárias időben, ugyanakkor hosszabb napos időszakokra is számíthatunk.  Helyenként felhőszakadásra, jégesőre is számítani kell. Sokfelé élénk erős, északnyugaton és zivatarok környezetében viharos lesz a déli-délnyugati szél. Hajnalban 11-17, míg a legmelegebb órákban 25-31 fokra van kilátás.

Kedden keleten alakulhat ki egy-egy zápor, esetleg zivatar, alapvetően azonban fátyolfelhős-napos, száraz idő lesz jellemző. Keleten, valamint északon, északnyugaton megélénkülhet a délnyugati szél. Hajnalban 9-16, délután 24-29 fokot mérhetünk.

Szerdán a napos időszakok mellett ismét több helyen kialakulhatnak záporok, zivatarok, melyeket helyenként felhőszakadás, jégeső és viharos szél is kísérhet. Zivataroktól függetlenül is élénk, erős lehet a délkeleti szél. A csúcshőmérséklet 25 és 31 fok között alakul.

Csütörtökön és pénteken is többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok, nagyobb számban előreláthatólag pénteken. Helyenként továbbra is lehet felhőszakadás, jégeső, viharos széllökés. Zivataroktól függetlenül is többfelé megélénkülhet a légmozgás. Marad a nyáriasan meleg idő.

Szerző