Brüsszeli behívó: terítéken a néppárti aggályok

Publikálás dátuma
2018.04.30 19:53
Orbán Viktor egy korábbi, 2017-es brüsszeli útja alkalmával. Fotó: Riccardo PAREGGIANI / AFP
Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Brüsszelben megbeszélést folytat Joseph Daullal, az Európai Néppárt (EPP) elnökével és Manfred Weberrel, az EPP európai parlamenti frakciójának vezetőjével — erősítették meg a Népszavának a pártcsaládhoz közel álló források.

A kormányfőt a néppárti vezetőség hívta az EU székhelyére, korábbi német sajtójelentések szerint azért, hogy világossá tegyék az EPP magyar tagpártját vezető Orbán Viktor számára, melyek azok az uniós elvek és értékek, amelyeket tiszteletben kell tartania. A látogatás tényét megerősítette az MTI-nek Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke is.

Névtelenséget kérő brüsszeli informátoraink azt mondták, hogy még nem dőlt el a találkozó pontos időpontja és napirendje, de várhatóan szóba kerülnek a Közép-Európai Egyetem (CEU) sorsát és a civil szervezetek működését meghatározó törvények, illetve törvénytervezetek, valamint a Fidesz tevékenységével kapcsolatos egyéb brüsszeli aggályok.

Orbán meghívását már a magyarországi parlamenti választások előtt tervbe vette a néppárti vezetőség, vagyis nincs szó semmiféle kapkodásról — hallottuk. Megkeresésünkre az EP néppárti frakciójának szóvivője ugyanakkor hétfőn azt mondta, nem tud arról, hogy Manfred Weber szerdán találkozóra készül a magyar kormányfővel.

Kérdésünkre, hogy miért nem az EPP május közepén esedékes szófiai csúcstalálkozóján kerítenek sort a párbeszédre, forrásaink azt válaszolták, hogy az efféle események nem alkalmasak mélyreható kétoldalú tárgyalásokra.

Emlékezetes, hogy az Európai Néppárt elnöksége tavaly májusban Brüsszelben beszámoltatta a magyar miniszterelnököt a CEU-t és a nem-kormányzati szervezeteket célba vevő törvényekről, valamint az “Állítsuk meg Brüsszelt!” kampányról. Akkor Orbán Viktor tudtára adták, hogy nem tűrik az alapvető szabadságjogok korlátozását és a jogállam semmibevételét, beleértve az oktatás szabadságának és az egyetemi önállóságnak az eltiprását. Arra is felhívták a figyelmét, hogy megelégelték a kormány évek óta tartó EU-ellenes kampányát. A találkozóról kiadott sajtóközlemény szerint Orbán Viktor megígérte az elnökségnek, hogy a magyar kormány tiszteletben fogja tartani az Európai Bizottságnak a törvényekkel kapcsolatos döntéseit.

Jelenleg mind a felsőoktatási törvény, mint a nem-kormányzati szervezetek külföldi támogatásáról szóló törvény az EU Bírósága előtt van. Közben megszületett a parlamenti elfogadásra váró Stop Soros törvénycsomag, amit szintén kritikusan fogadtak uniós döntéshozók.

Nyilvántartásba vették az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a DK listáját az EP-választásra

Publikálás dátuma
2019.04.19 17:21

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Összegyűjtötték a szükséges 20 ezer érvényes ajánlást, a korábban nyilvántartásba vett Jobbikhoz, Fidesz-KDNP-hez, Momentumhoz és a Mi Hazánk Mozgalomhoz hasonlóan.
Nyilvántartásba vette az MSZP-Párbeszéd Magyarországért, a Lehet Más a Politika (LMP) és a Demokratikus Koalíció (DK) listáját a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választásra pénteken a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A bejelentések megfeleltek a feltételeknek és a pártok összegyűjtötték a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlást.
  • Az MSZP-Párbeszéd 48 nevet tartalmazó listáját Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és frakcióvezetője vezeti.
  • Az LMP 28 névből álló listájának élén Vágó Gábor korábbi országgyűlési képviselő szerepel.
  • A DK 36 nevet felsoroló listáját Dobrev Klára, a párt alapító tagja vezeti.
Az NVB korábban már nyilvántartásba vette a Jobbik, a Fidesz-KDNP, a Momentum Mozgalom és a Mi Hazánk Mozgalom listáját.
A választáson indulni szándékozó pártoknak április 23-án 16 óráig kell leadniuk az összegyűjtött 20 ezer érvényes ajánlást és bejelenteniük a listájukat. A listán legfeljebb háromszor annyi, azaz 63 jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első öt jelölt neve kerül fel. A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni, és nem lehet róla levenni sem. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik - mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről -, helyére a listán soron következő lép. A listát és az azon szereplő jelölteket az NVB legkésőbb a bejelentést követő negyedik napon veszi nyilvántartásba.

Nem múlt sokon, hogy fedélzetén 50 kiló kokainnal vágjon a tengernek a montenegrói haditengerészet kiképzőhajója

Publikálás dátuma
2019.04.19 17:06

Valaki megsúgta a katonai rendészeknek, hol keressék a milliárd forintnyi drogot.
50 kilogramm kokaint foglalt le a montenegrói katonai rendészet az ország haditengerészetének Jadran nevű, kiképzésre használt vitorlásán, írja a Reuters. Az elképesztő mennyiségű, akár több milliárd forintot is érő kábítószert mindössze néhány órával azelőtt foglalták le, hogy a Jadran tanulókkal a fedélzetén kihajózott volna.
A hatóságok közleménye szerint egy tipp nyomán találtak a kokainra, az eset kapcsán pedig még senkit sem vettek őrizetbe. Az ügyben folyik a nyomozás.