Brüsszeli behívó: terítéken a néppárti aggályok

Publikálás dátuma
2018.04.30 19:53
Orbán Viktor egy korábbi, 2017-es brüsszeli útja alkalmával. Fotó: Riccardo PAREGGIANI / AFP
Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Brüsszelben megbeszélést folytat Joseph Daullal, az Európai Néppárt (EPP) elnökével és Manfred Weberrel, az EPP európai parlamenti frakciójának vezetőjével — erősítették meg a Népszavának a pártcsaládhoz közel álló források.

A kormányfőt a néppárti vezetőség hívta az EU székhelyére, korábbi német sajtójelentések szerint azért, hogy világossá tegyék az EPP magyar tagpártját vezető Orbán Viktor számára, melyek azok az uniós elvek és értékek, amelyeket tiszteletben kell tartania. A látogatás tényét megerősítette az MTI-nek Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke is.

Névtelenséget kérő brüsszeli informátoraink azt mondták, hogy még nem dőlt el a találkozó pontos időpontja és napirendje, de várhatóan szóba kerülnek a Közép-Európai Egyetem (CEU) sorsát és a civil szervezetek működését meghatározó törvények, illetve törvénytervezetek, valamint a Fidesz tevékenységével kapcsolatos egyéb brüsszeli aggályok.

Orbán meghívását már a magyarországi parlamenti választások előtt tervbe vette a néppárti vezetőség, vagyis nincs szó semmiféle kapkodásról — hallottuk. Megkeresésünkre az EP néppárti frakciójának szóvivője ugyanakkor hétfőn azt mondta, nem tud arról, hogy Manfred Weber szerdán találkozóra készül a magyar kormányfővel.

Kérdésünkre, hogy miért nem az EPP május közepén esedékes szófiai csúcstalálkozóján kerítenek sort a párbeszédre, forrásaink azt válaszolták, hogy az efféle események nem alkalmasak mélyreható kétoldalú tárgyalásokra.

Emlékezetes, hogy az Európai Néppárt elnöksége tavaly májusban Brüsszelben beszámoltatta a magyar miniszterelnököt a CEU-t és a nem-kormányzati szervezeteket célba vevő törvényekről, valamint az “Állítsuk meg Brüsszelt!” kampányról. Akkor Orbán Viktor tudtára adták, hogy nem tűrik az alapvető szabadságjogok korlátozását és a jogállam semmibevételét, beleértve az oktatás szabadságának és az egyetemi önállóságnak az eltiprását. Arra is felhívták a figyelmét, hogy megelégelték a kormány évek óta tartó EU-ellenes kampányát. A találkozóról kiadott sajtóközlemény szerint Orbán Viktor megígérte az elnökségnek, hogy a magyar kormány tiszteletben fogja tartani az Európai Bizottságnak a törvényekkel kapcsolatos döntéseit.

Jelenleg mind a felsőoktatási törvény, mint a nem-kormányzati szervezetek külföldi támogatásáról szóló törvény az EU Bírósága előtt van. Közben megszületett a parlamenti elfogadásra váró Stop Soros törvénycsomag, amit szintén kritikusan fogadtak uniós döntéshozók.

122 milliót csaltak ki a Mazsihisztől ismeretlenek

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:56
MTI Fotó: Kallos Bea
Annyit tudni csak, hogy magyar számlán landolt a pénz. Feljelentést tettek, és egy belső vizsgálat nyomán kirúgtak két munkatársat.
Csalók vették rá a Mazsihisz munkatársait, hogy egy másik bankszámlaszámra utalják a budapesti Rumbach Sebestyén utca zsinagóga felújítására szánt pénz egy részét - írja a hvg.hu. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége még február elején jelentetett meg egy közleményt honlapján arról, hogy
"súlyos pénzügyi – mintegy 122 millió forint értékű – bűncselekmény sértettjeként ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon".
Az ügy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítását végző fővállalkozó egyik számlájának kifizetésével kapcsolatos. Az izraeli sajtóban megjelent hírek szerint a csalást januárban követték el, a telefonos és e-mail-es megtévesztés pedig arra irányult, hogy a csalók két Mazsihisz-munkatársnál elérjék, hogy az általuk kezelt bankszámlára utaljanak. A hvg.hu úgy tudja:
egy hazai bankszámlaszámról van szó, és a csalók a hiteleshez megtévesztésig hasonlító igazolással erősítették meg a "megváltozott számlaszámot".
A Mazsihisz vezetése a bűncselekmény miatt nem csupán feljelentést tett, de azonnali belső vizsgálatot is elrendelt. Két dolgozótól váltak meg, akik egyike vezető beosztásban volt. A lapok által idézett jelentés szerint bár a Mazsihisz áldozata volt a csalásnak, a munkatársak hibát követtek el.
A Rumbach-zsinagóga felújítása az esettől függetlenül zavartalanul halad tovább.
Frissítve: 2019.02.23 20:02

Kisorsolták az ötös lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:47
Illusztráció/Népszava
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 11 (tizenegy) 27 (huszonhét) 46 (negyvenhat) 48 (negyvennyolc) 87 (nyolcvanhét) Joker: 600945
Szerző