Brüsszeli behívó: terítéken a néppárti aggályok

Publikálás dátuma
2018.04.30. 19:53
Orbán Viktor egy korábbi, 2017-es brüsszeli útja alkalmával. Fotó: Riccardo PAREGGIANI / AFP
Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Brüsszelben megbeszélést folytat Joseph Daullal, az Európai Néppárt (EPP) elnökével és Manfred Weberrel, az EPP európai parlamenti frakciójának vezetőjével — erősítették meg a Népszavának a pártcsaládhoz közel álló források.

A kormányfőt a néppárti vezetőség hívta az EU székhelyére, korábbi német sajtójelentések szerint azért, hogy világossá tegyék az EPP magyar tagpártját vezető Orbán Viktor számára, melyek azok az uniós elvek és értékek, amelyeket tiszteletben kell tartania. A látogatás tényét megerősítette az MTI-nek Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke is.

Névtelenséget kérő brüsszeli informátoraink azt mondták, hogy még nem dőlt el a találkozó pontos időpontja és napirendje, de várhatóan szóba kerülnek a Közép-Európai Egyetem (CEU) sorsát és a civil szervezetek működését meghatározó törvények, illetve törvénytervezetek, valamint a Fidesz tevékenységével kapcsolatos egyéb brüsszeli aggályok.

Orbán meghívását már a magyarországi parlamenti választások előtt tervbe vette a néppárti vezetőség, vagyis nincs szó semmiféle kapkodásról — hallottuk. Megkeresésünkre az EP néppárti frakciójának szóvivője ugyanakkor hétfőn azt mondta, nem tud arról, hogy Manfred Weber szerdán találkozóra készül a magyar kormányfővel.

Kérdésünkre, hogy miért nem az EPP május közepén esedékes szófiai csúcstalálkozóján kerítenek sort a párbeszédre, forrásaink azt válaszolták, hogy az efféle események nem alkalmasak mélyreható kétoldalú tárgyalásokra.

Emlékezetes, hogy az Európai Néppárt elnöksége tavaly májusban Brüsszelben beszámoltatta a magyar miniszterelnököt a CEU-t és a nem-kormányzati szervezeteket célba vevő törvényekről, valamint az “Állítsuk meg Brüsszelt!” kampányról. Akkor Orbán Viktor tudtára adták, hogy nem tűrik az alapvető szabadságjogok korlátozását és a jogállam semmibevételét, beleértve az oktatás szabadságának és az egyetemi önállóságnak az eltiprását. Arra is felhívták a figyelmét, hogy megelégelték a kormány évek óta tartó EU-ellenes kampányát. A találkozóról kiadott sajtóközlemény szerint Orbán Viktor megígérte az elnökségnek, hogy a magyar kormány tiszteletben fogja tartani az Európai Bizottságnak a törvényekkel kapcsolatos döntéseit.

Jelenleg mind a felsőoktatási törvény, mint a nem-kormányzati szervezetek külföldi támogatásáról szóló törvény az EU Bírósága előtt van. Közben megszületett a parlamenti elfogadásra váró Stop Soros törvénycsomag, amit szintén kritikusan fogadtak uniós döntéshozók.

Így zárnák el Orbán pénzcsapját

Publikálás dátuma
2018.04.30. 14:36
Fotó: AFP
Egy eddig kevéssé ismert, a költségvetési tervezést szabályozó cikkelyre alapozva hozna olyan rendeletet az EU, amellyel akár el is zárhatja az uniós csapokat (illetve a kormány helyett Brüsszel oszthatja a pénzt). A trükk az, hogy egy ilyen rendelet elfogadásához elég mintegy 15 tagország. Azaz mit sem ér a 7. cikkellyel szemben bevethető vétójog.

Elvágta Brüsszel a gordiuszi csomót: az Európai Bizottság megtalálta a megoldást arra, hogyan foszthat meg egy kormányt az EU-pénzektől anélkül, hogy a támogatások közvetlen kedvezményezettjei kárt szenvednének, írja a Financial Timesra hivatkozva a hvg.hu. A lap szerint a 2021-2027 közötti költségvetés szerdán bemutatandó javaslatában az szerepel majd, hogy ha egy tagállam esetében az igazságszolgáltatás nem megfelelő működése miatt veszélyben látják a források megfelelő elosztását, akkor felfüggeszthetik a kifizetést. Ám ez nem jelentené azt, hogy az érintett tagországnak nem kell teljesítenie befizetéseit az EU kassza felé. A lapnak név nélkül nyilatkozó brüsszeli forrás szerint ez biztosítaná, hogy például a közvetlen agrártámogatások megérkezhetnének a kedvezményezettekhez, vagy hogy a már megkezdett beruházások nem állnak le.

Lesz azonban egy másik újdonság is a szigorú javaslatban, amellyel nyíltan a magyar és a lengyel kormánnyal szemben kíván fellépni a bizottság. Brüsszel az uniós alapszerződés sokat emlegetett, a jogállamisággal kapcsolatos problémákat kezelni hivatott 7. cikke helyett egy másik passzusra hivatkozik majd: a költségvetési tervezés alapját meghatározó 322. cikkre.

Ez a kevéssé ismert, rövid cikk annyit mond ki, hogy az uniós döntéshozók (a tagállamok) rendeletben határozzák meg a költségvetés „végrehajtására, valamint az elszámolások végzésére és ellenőrzésére vonatkozó eljárást”, illetve „a pénzügyi szereplők, és különösen az engedélyezésre jogosult tisztviselők és a számvitelért felelős tisztviselők felelősségére vonatkozó szabályokat”.

A Financial Times szerint a bizottság ez alapján egy olyan rendeletre tesz majd javaslatot, amely azt mondaná ki: ha egy országban az igazságszolgáltatás függetlenségének hiánya miatt nem látják biztosítottnak a források megfelelő ellenőrzését, akkor a tagállami – vagy regionális – hatóságok helyett Brüsszel koordinálhatja a pénz elosztását.

A rendelet az uniós jogban a minden tagország számára kötelező érvénnyel alkalmazandó jogszabályokat jelenti. Az érdekes azonban nem is ez, hanem hogy amíg a 7. cikk vagy a hétéves költségvetés elfogadása egyhangú döntést kíván meg – vagyis azt akár egyetlen tagország is megvétózhatja –, a 322. cikkre hivatkozva benyújtandó bizottsági jogszabályjavaslat megkadályozásához minősített többségre van szükség. Ez legalább 15 tagországot, és az unió lakosságának 65 százalékát jelenti – vagyis Magyarország és Lengyelország még együtt sem lenne képes megvétózi a bizottsági javaslatot, ha az átmegy az Európai Parlamenten.

Szerző
Frissítve: 2018.04.30. 14:37

Orbán új minisztere: a nőkkel élés rövidíti meg az életet

Publikálás dátuma
2018.04.30. 12:19
Fotó: Németh András Péter
Nemcsak azt deklarálta, hogy a tízparancsolat betartásával elkerülhető lenne a halálos betegségek zöme, az új emberminiszternek a férfi lét rövidségére is van megfejtése.

"Ha már szóba került az életkor, én mindig arra gondoltam, hogy a férfiak valóban korábban halnak meg, ők élnek a nőkkel. A nők pedig a férfiakkal élnek, és lehet, hogy ez a magyarázat” - így hangzik az egyik Kásler Miklós életbölcsességei közül. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának új vezetőjének mondását a 168 Óra mazsolázta ki. A logika szabályait követve Kásler arról beszél, hogy a férfiak a nők miatt halnak korábban. (Persze, ha a nők nőkkel élnének, akkor ők is korábban halnának - azaz a leszbikus párok életkorilag veszélyeztetettek, de valószínűleg Kásler ezzel nem számolt, hiszen a kormány kinyilatkoztatása szerint a család alapja az egy férfi meg egy nő.) És ez az ember felel az oktatásért. 

Szerző