Bolhacirkusz

A propagandaminiszter "bolhacirkusznak " titulált két százezres tömegtüntetést. Vajon mit tenne, ha a kétszázezer tüntető kikérné magának a sértést, és beperelné? De úgy tűnik, Orbánisztánnak szüksége van ilyen alakokra, mint például a "lakásbővítő, kötvényes letelepítő" Rogán. Vagy mint az alázatosan mosolygó tapsolóbérenc, a háziállatokra vadászó helyettes. Vigyázzanak a kecskéikre, ha Semjén arra jár! Nem emeli az egypárt értékét a "húsz százalékos" úrnak nevezett , ide-oda rakosgatott pozícióvándor, a 800 milliós zsebpénz beszerzője, Kósa Lajos sem. Nem is beszélve a kisebbségi szavazatok begyűjtésével megbízott Farkas Flóriánról, aki köztörvényes bűncselekmények ellenére ülhet még mindig a helyén. A "folytatáshoz" azonban szükség van ezekre az ordonáncokra, vazallusokra, akik majd visszaviszik e hazát a feudalizmusba. "Madarat tolláról, embert barátjáról!" Persze, semmi nem tart örökké, de bármikor akcióba léphetnek a hatalom ordonáncai, és akkor lesz nemulass. Mert amit szabad a CÖF-nek, azt nem szabad a demokratáknak és a diákságnak.

2018.05.02 08:31

Az ügyészség vizsgálja a szétvert román tüntetést, leváltották a csendőrfőkapitányt

Publikálás dátuma
2018.08.15 21:44
Bukaresti demonstráció augusztus 10-én.
Fotó: AFP/ Adrian CATU
Vizsgálat indult az augusztus 10-i romániai tüntetés kapcsán, ahol legalább 450-en sérültek meg a csendőri beavatkozás nyomán. Csaknem 200-an feljelentést is tettek a hatóságok ellen. A csendőrfőkapitány lejáró megbízatását nem újították meg.
Augustin Lazăr legfőbb ügyész utasítására a legfőbb ügyészség keretében működő katonai ügyészség veszi át és vizsgája ki a pénteki tüntetésen sorra került incidenseket és a csendőrség közbeavatkozási módját - írta kedd este a maszol.ro
Az ügyészség közleménye szerint az ügyben jogsértő magatartás, hivatali hatalommal való visszaélés és hivatali gondatlanság miatt indult eljárás.
Az idézett forrás szerint kedd estig 126 bűnügyi feljelentést regisztráltak és 74 személyt hallgattak ki. A feljelentések száma szerda reggelre elérte a 192-t, számolt be az MTI. A katonai ügyészség megkapta a csendőrség bevetési naplóját, amiből arra lehet következtetni, hogy 160 csendőr vett részt a tömegoszlatásban. Egyelőre azonban sem a bukaresti prefektus (kormánybiztos) tömegoszlatást elrendelő parancsának átiratát, sem a csendőrség által használt könnygáz vegyi összetételének leírását nem kapták meg - részletezte Ionel Corbu, a bukaresti katonai ügyészség főügyésze és a vádhatóság vezetője.
Egyes tüntetők a bénító hatású önvédelmi permetezők hatására emlékeztető tünetekkel, mások pedig öt nappal a gáz belélegzése után megjelenő újabb panaszokkal - "égési sérülésekkel" - jelentkeznek a sürgősségen.

Ellentmondásos nyilatkozatok

A bukaresti katonai ügyészség és a román csendőrség egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett kedden, egy ügyész részvételére vonatkozóan a pénteki tüntetéseken. Ionel Corbu főügyész kijelentette, hogy egyetlen ügyész sem volt jelen péntek este a csendőrség parancsnoki központjában. Kifejtette: augusztus 11-én, szombaton délután azzal az igényléssel fordult hozzájuk a fővárosi csendőrség, hogy jelöljenek ki egy katonai ügyészt a mobil parancsnokságba, ezt azonban elutasították. Röviddel ezután a csendőrség egy közleményt adott ki, amelyben azt állítja, hogy Bogdan Pîrlog katonai ügyész pénteken délután 5 órától másnap hajnali 4 óráig a helyszínen tartózkodott, és a csendőrség, a rendőrség, valamint a központi és helyi hatóságok képviselői mellett jelen volt a parancsnoki központban.

"A különböző eszközökben (spray, nagy teljesítményű permetező, gránát) használt könnygázt a csendőrség kizárólag törvényes úton, engedélyezett gyártóktól szerzi be. Ezeket az anyagokat használja az európai rendfenntartók erők többsége" - állítja a román csendőrség a "gáztámadás" vádjára reagálva.
Lejárt a csendőrfőkapitány megbízatása, és a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) kedden úgy döntött, azt nem fogja megújítani.
Az elmúlt egy évben Sebastian Cucoş ezredes töltötte be az ügyvivő csendőrfőkapitányi tisztséget - írja a maszol.ro. Jelenlegi volt a második megbízatása; szerdától azonban Ionuţ Cătălin Sindile ezredes vezeti ideiglenesen a Román Csendőrséget. Az Államelnöki Hivatal közölte, a CSAT azután döntött a személycseréről, hogy megindult csendőri fellépés jogszerűségét firtató ügyészségi vizsgálat.

A tüntetőkhöz került egy pisztoly

Azonosították és bekísérték kihallgatásra azt a férfit, aki a pénteki, bukaresti tüntetés közben ellopta egy csendőrnő pisztolyát - írja a Transindex.ro. A demonstráción két csendőr elszakadt a többitől - a fegyver akkor került a tüntetőhöz, mikor éppen brutálisan összeverték őket. Kedden mindkettőjüket kiengedték már a kórházból. Az eset körülményei kapcsán, annak tisztázására is indult vizsgálat, hogy a csendőrök miért hagyták elszigetelődni kollégáikat - szolgálati mulasztás a gyanú. Az eltulajdonított fegyver még nem került elő.

2018.08.15 21:44
Frissítve: 2018.08.15 21:50

Újra forrong Románia

Publikálás dátuma
2018.08.12 17:55

Fotó: AFP/ Daniel Mihailescu
„Mondjon le!” zúgott ismét több tízezer torokból Bukarestben. Az erőszakba torkollt péntek esti tüntetés kapcsán mindenki a másik oldalon keresi a felelőst.
Könnygáz, vízágyú, erőszak kísérte a pénteki több tízezres kormányellenes demonstrációt. Azóta is forrong Románia. Valóságos csatatérré változott a bukaresti Victoria (Győzelem) tér pénteken, ahová a külföldön dolgozó románok szerveztek kormányellenes tüntetést. Az Agerpres nemzeti hírügynökség tudósítása szerint mintegy 45 ezer ember demonstrált, ellenzéki források több mint százezerről beszélnek. A demonstrációt a diaszpóra szervezete hirdette meg, de később visszalépett, a tüntetés azonban nem maradt el, a külföldről hazatérők pedig nyilván a tiltakozók kisebbik hányadát adták. A bukarestivel egyidőben több nagyvárosban is utcára vonultak, Kolozsváron a legtöbben, mintegy tízezren. Olyan jelszavakkal vonultak, mint „PSD-Vörös pestis”, „Le a kormánnyal!”, „Le a korrupcióval!”, „Dancila mondjon le!”   A bukaresti demonstrációra nagy erőkkel vonult ki a csendőrség, a békés tiltakozást kezdettől erőszakos epizódok tarkították. Az események interpretációja politikai oldal és szimpátia szerint oszlik meg. Ellenzéki oldalon azt állítják, a rendfenntartók kezdettől provokálták a békés tiltakozókat, ürügyet keresve az oszlatásra, a másik oldalon viszont arról beszélnek, hogy a békés tüntetők közé vegyült maszkos ultrák órákon keresztül rendszeresen dulakodást provokáltak a rendfenntartókkal, megpróbáltak behatolni a kormány épületébe, mindvégig dobálva a csendőröket. Az erőszakos tömegoszlatási parancsot azt követően adták ki, hogy a rendbontók körbevettek és ütlegelni kezdtek két csendőrt. Az egyikük nő volt, akit békés tüntetők saját testükkel védve mentettek meg a lincseléstől, így is súlyos sérüléseket szenvedett. A csendőrség éjfél körül fél óra alatt vízágyúk és könnygáz bevetésével kiürítették a teret. A 2006. szeptemberi budapesti eseményekhez hasonlóan a bukaresti csata is a környező utcákban folytatódott autók és kukák felgyújtásával, kövek dobálásával, üzletek kirakatának betörésével. Rendőrségi közlés szerint az összecsapásokban két fegyver is eltűnt, amit nagy erőkkel keresnek. Az utcai zavargás végül éjjel két óra körül ért véget. Szombaton megszólalt a politika is. A kormányzattal szemben álló Klaus Johannis államfő elítélte az erőszakot és a csendőrség aránytalan fellépését, kivizsgálást követelt, akárcsak az ellenzék más pártjai, akik a kiadott parancsok titkosításának feloldását is sürgetik. A bukaresti parlament legfiatalabb pártja, a Mentsétek meg Romániát (USR) a román demokrácia fekete napjának nevezte pénteket.
„Ez történik Romániában, amikor az országot büntetőperben elítélt személyek, bűnözők vezetik. Azért jutottunk ide, mert az intézményeket kisajátították”
 – mondta Dan Barna pártelnök. A kormányzó Szociáldemokrata Párt, a PSD, amely a tüntetők interpretációjában a Romániát eluraló korrupció megtestesítője, a tüntetői erőszakot hangsúlyozta és az ellenzéket tette felelőssé a történtekért. Liviu Dragnea pártelnök egyenesen azt állította, hogy ellenzéki segítséggel az alkotmányos rend ellen történt támadás. A katonai ügyészség hivatalból azonnal elindította a bűnügyi kivizsgálást, a csendőrség pedig állítja, szabályosan járt el. Míg pénteken 440 személy, köztük 24 csendőr szorult orvosi ellátásra, 65 személyt, köztük 9 csendőrt kórházba szállítottak, a szombati tüntetés békésen zajlott. A demonstrálók kevesebben is voltak, de így is 25 ezer ember vonult újra utcára és más városokban is tiltakoztak a pénteki karhatalmi erőszak ellen és tovább követelték Viorica Dancila kormányának lemondását.   Tavaly februárban, az igazságügyi törvények módosítása ellen több százezres tüntetések voltak Bukarestben, azóta két kormány bukott meg, de a PSD kormányon maradt.

Elnéptelenedik Románia

A Világbank becslése szerint 3,6 millió román dolgozik külföldön. Közülük 1,02 millióan Olaszországban, 640 ezren Spanyolországban, 533 ezren Németországban és 340 ezren Nagy-Britanniában. De a hivatalos munkavállalókon túl máig vannak sokan a fekete és szürke zónában, romániai becslések már 5 millió körülire teszi a kivándoroltak számát. A pénteki erőszakos tüntetés kapcsán az Economica.net gazdasági portál világbanki adatokkal számolva közölte, hogy a 2007-es uniós csatlakozást követően a külföldön dolgozók által a bankrendszer és a pénzügyi szolgáltatók által hazaküldött összeg eléri a 24,5 milliárd dollárt, miközben az uniós támogatások nettó összege (a román befizetéseket leszámítva) 30,4 milliárd euró volt, 2017 végén a közvetlen külföldi tőkeberuházások értéke pedig 73,54 milliárd euró. A külföldön dolgozók által hazaküldött összeg 2008-ban a hazaküldött pénz a román GDP 3,5 százalékát át tette ki, 2017-ben 1,5 százalékát, ami viszont nem az összeg csökkenését jelzi, hanem a román gazdaság növekedését.

2018.08.12 17:55
Frissítve: 2018.08.12 17:55