Nincs új örmény elnök, országszerte blokádok kezdődnek

Publikálás dátuma
2018.05.02 15:13
Tüntetők lezárnak egy jereváni kereszteződést szerdán. Fotó: KAREN MINASYAN / AFP
Fotó: /
Megakadályozta az örmény kormánypárt, hogy a parlament megválassza Nikol Pasinján ellenzéki politikust a miniszterelnöki posztra. Ha az egy héten belül esedékes újabb szavazás sem jár eredménnyel, az alkotmány szerint fel kell oszlatni a parlamentet. Közben tovább folynak a több tízezres tüntetések - Pasinjánt országos blokádok támogatják jelöltségében.

Nincs új miniszterelnöke Örményországnak: Nikol Pasinján ellenzéki vezető - aki az egyetlen komoly jelölt volt az átmeneti kormányfői posztra - nem kapott elég szavazatot a jereváni parlament rendkívüli ülésé, írja az Euronews. Jelöltségét 53 képviselőnek kellett volna támogatni a 105 fős parlamentben, azonban - a 9 órás tárgyalás végén - csak 45 voksot kapott.

Az örmény alkotmány szerint amennyiben az első szavazás kudarccal végződik, másodikat kell tartani egy héten belül. Ha ez utóbbin sem sikerülne a kellő szavazatszámot megszereznie a jelöltnek, a parlamentet fel kell oszlatni.

Közben Pasinján országos polgári engedetlenségi akciót hirdetett - számol be a Magyar Narancs. "Blokkolni fogjuk az utakat, a reptereket, a metrót, a vasutat és minden mást, amit csak blokkolni lehet" – mondta kedden este támogatóinak a politikus. Hozzátette: ha mindenki részt vesz a mozgalomban, teljes győzelmet arathatnak az örmény emberek. A küzdelemnek viszont erőszakmentesnek és békésnek kell lennie, figyelmeztetett.

Szerda reggel ellenzéki tüntetők már le is zártak több Jereván felé, illetve a reptér felé vezető utat, és nagyobb kereszteződéseket a fővárosban.

Szerző
2018.05.02 15:13

Meghalt egy 16 éves magyar cserkészlány Kaliforniában

Publikálás dátuma
2018.11.20 16:16

Fotó: AFP/ JOSH EDELSON
Teljesen leégett egy ház Orindában, a San Francisco-i cserkészcsapat fiatal őrsvezetője életét vesztette.
A Külföldi Magyar Cserkészszövetség hétfőn a Facebook-oldalán közölte, hogy vasárnap hajnalban tűzvészben vesztette életét a San Francisco-i cserkészcsapat fiatal őrsvezetője a kaliforniai Orindában. A bejegyzésben azt írták, a tragédia következményében a ház teljesen leégett, a család baráti köre gyűjtést szervez.
Az ABC News azt írja, a tűzoltóknak csak hosszú idő után sikerült eloltaniuk a tüzet. A 16 éves lány életét vesztette, két ember és egy tűzoltó égési sérüléseket szenvedett. A tűz keletkezésének okát vizsgálják.
2018.11.20 16:16

Akadozik a Facebook

Publikálás dátuma
2018.11.20 15:25

Fotó: AFP/ JUSTIN TALLIS
Az Instagrammal is problémák vannak.
Világszerte fennakadásokat tapasztalhatnak a Facebook-felhasználók: az Egyesült Államokból és Európából (Magyarországról is) sokan jelezték, hogy egyáltalán nem tudják betölteni a közösségi oldalt. A Messenger többnyire működik. Az Instagram felhasználói is arra panaszkodnak, hogy nem töltődik be az oldal, az alkalmazással viszont úgy tűnik, nincs probléma.
2018.11.20 15:25
Frissítve: 2018.11.20 15:25