Sorozat a Frankenstein írójáról

Publikálás dátuma
2018.05.03. 07:49

Alig indult el a Picasso életét feldolgozó Géniusz második évada, a National Geographicnál már dolgoznak is a harmadikon - számolt be róla a hvg.hu. Ezúttal a gótikus horror egyik csúcsának számító Frankenstein szerzőjét, az angol Mary Shelleyt állítják fókuszba. A sorozat 2019-ben debütál majd a National Geographic csatornán.

Szerző

Irodalom a Budapest 100-on

Május első hétvégéjén, 5-én és 6-án ismét megrendezik a civil városi ünnepet, a Budapest100-at, amelynek idei jelmondata: Nyissunk a térre! A Rákóczi tér 11-ben pop-up felolvasást tartanak a Fiatal Írók Szövetsége jóvoltából, zenei aláfestéssel a NOW Books & Music ajánlásával, a szünetekben tábortüzes gitármuzsikával. A meghívott írók és költők mellett a nézők is felolvashatnak.

Szerző
Témák

Az ezerarcú Bernstein

Publikálás dátuma
2018.05.03. 07:47

Leonard Bernstein születésének 100. évfordulóját ünnepli a nagyvilág. Joggal, hiszen a népszerű amerikai zeneszerző-karmester a XX. század egyik emblematikus művész-egyénisége volt, aki televíziós ismeretterjesztő sorozataival százmilliókhoz hozta közelebb a klasszikus zenét. Az ünneplésből szerencsére Budapest sem marad ki: elég, ha a Müpa Bernstein-maratonjára, a Tavaszi Fesztivál tematikus koncertjeire vagy a most hétvégi The Jazz Side Story projektre gondolunk, amelynek Szőke Nikoletta és Gájer Bálint lesz a két főszereplője.

A Bernstein-hagyaték a Universal Music csoportnál maradt részéből az elmúlt hetekben két igen érdekes kiadványt jelentetett meg a Deutsche Grammophon. Az egyik album Bernstein musicaljeiből, a szimfonikus könnyűzene fogalomkörébe sorolható alkotásaiból (West Side Story, Candide, On The Town) válogat – az elmúlt évtizedek meghatározó énekes sztárjainak (pl. José Carerras, Kiri Te Kanawa, Christa Ludwig, Nicolai Gedda, Thomas Hampson) közreműködésével. Ebből a keresztmetszetből is kiderül, hogy Bernstein milyen hihetetlenül otthonosan érezte magát a Broadway világában. Briliáns hangszerelései, könnyen megjegyezhető áriái és dalai művészi értékükben is megkérdőjelezhetetlenek. Nem kellett kompromisszumokat kötnie a sikerért – könnyű kézzel szórta a slágereket.

A másik lemez, a 107 perces Mise új felvétele Bernstein sokoldalúságának, elmélyült munkára is képes alkotói habitusának bizonyítéka. A zsidó származású, nem különösebben vallásos zeneszerző beleásta magát a katolikus mise évezredes történelmébe, és – 1971-ben, Jacqueline Kennedy felkérésére – grandiózus, bár fölöttébb eklektikus művet alkotott. A monumentális templomi hangzásról megkettőzött szimfonikus zenekar, rockbanda, New Orleans-i „marching band” és több nagy létszámú kórus gondoskodik; a napjaink egyik jeles karmester-sztárjának számító Yannick Nézet-Seguin vezényletével.

Infó:

Bernstein: Mise (karmester: Yannick Nézet-Seguin). Deutsche Grammophon – Universal, DG 4835009

Bernstein on Broadway. Deutsche Grammophon – Universal, DG 4799834

Szerző