Előfizetés

Ki fizette ki a pornósztárt?

K. J.
Publikálás dátuma
2018.05.04. 07:35
Rudy Giuliani Fotó: AFP/John Taggart/DPA
Rudy Giuliani  Fotó: AFP/John Taggart/DPA

Rudy Giuliani Fotó: AFP/John Taggart/DPA

Az Egyesült Államok elnöke megtérítette saját ügyvédjének azt a 130 ezer dollárt, amit Michael Cohen korábban hallgatási pénzként fizetett egy pornósztárnak, aki azt állítja, hogy lefeküdt Donald Trumppal. Ezt közölte Rudy Giuliani, New York volt polgármestere, Trump egyik jogi tanácsadója. Ezzel menteni akarta, ám sokak szerint még nagyobb bajba sodorta illusztris ügyfelét. Stephanie Clifford, aki Stormy (vagyis: Viharos) Daniels néven figyelemre méltó karriert futott be a pornófilmszakmában, azt mondja, hogy 2006-ban szexuális viszonya volt Trumppal, akinek a harmadik felesége nem sokkal korábban adott életet gyermeküknek. Trump ezt tagadja, ám ügyvédje egy évtizeddel később, közvetlenül az amerikai elnökválasztás előtt 130 ezer dollárt fizetett a művésznőnek, állítólag az akkori republikánus elnökjelölt tudta nélkül, saját zsebből. Giuliani most a Fox tévének elmondta, hogy a pénzt Trump később megtérítette Cohen ügyvédnek. Ez azért lehet gond, mert a hallgatási pénz kifizetése - az időzítés miatt - akár kampányköltségnek, Cohen pedig – ha utóbb visszakapta Trumptól a pénzt - kampányhitelezőnek minősülhet. Így viszont Trump szabályellenesen nem jelentette be, hogy kampányhitelt kapott Cohentől. (Ha nem térítette volna meg a költséget, akkor Cohen kampányadományozó lenne, és akkor neki kellett volna bejelenteni.)

Kína is a koreai béke mellett

Észak-Korea diktátora megerősítette, hogy komolyan gondolja a félsziget atomfegyverektől mentessé tételét. Kim Dzsong Un a Phenjanban tárgyaló kínai külügyminiszternek beszélt erről. Úgy vélte, az utóbbi hetek fejleményei segítik a békés rendezést. Kim a múlt hét végén találkozott déli kollégájával, május végén pedig az amerikai elnökkel készül tárgyalni. Vang Ji azt mondta, kétnapos látogatásán meggyőződött, északon pozitív változások kezdődtek. Cserébe Peking további támogatását ígérte Kimnek. Az 1953-as háború óta a két Korea hivatalosan még sosem kötött békét. A hónap közepén azonban újra tárgyal a két elnök és megállapodásokat is előkészítenek.

Ellenfelei segítik Erdogant

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2018.05.04. 07:32
A felmérések szerint Meral Aksener a második fordulóban akár meg is előzheti Erdogant Fotó: AFP/Adem Altan
Ma mutatja be elnökjelöltjét két török ellenzéki párt, a szociáldemokrata CHP, valamint a kurdbarát HDP. A közvélemény-kutatások szerint jön föl az ellenzék.

A CHP esetében egyelőre nem tudni, kit indít a június 24-én esedékes előrehozott parlamenti- és elnökválasztáson, a HDP ugyanakkor várhatóan meglepetésre készül, mert hírek szerint az edirnei börtönben fogva tartott társelnökét, Selahattin Demirtast nevezik meg államfő-jelöltnek. A politikust még 2016 novemberében, a júliusi állítólagos puccskísérletet követő tisztogatás idején tartóztatták le a másik társelnökkel, Figen Yüksedaggal, valamint a HDP egy sor politikusával együtt. „Terrorpropagandával” vádolták őket, valamint azzal, hogy a Törökországban betiltott és terrorszervezetnek tartott Kurd Munkáspárt (PKK) tagjai. Ezzel egy időben 15 kurdbarát médiumot is bezárattak. 2017-ben Demirtas száz bebörtönzöttel való szolidaritásaként éhségsztrájkba lépett, ez azonban hamar véget ért.

Bár négy ellenzéki politikai erő, a CHP, az IYI (magyarul jó), a Boldogság Párt, valamint a Demokrata Párt úgy döntöttek, közösen indulnak a júniusi, egy évvel előrehozott választáson, az együttműködés a parlamenti választásra vonatkozik, ám mindegyik politikai erőnek saját elnökjelöltje lesz. Ha erős jelölteket indítanak – márpedig minden jel szerint így döntenek – akkor azzal javíthatják Recep Tayyip Erdogan esélyeit. Az elnökválasztás ugyan kétfordulós, s a második kört július 8-án rendezik meg, amennyiben az ellenzék elaprózná az erejét, úgy Erdogan az első menetben megszerezhetné a voksok több mint 50 százalékát szerezhet, így már akkor újraválasztanák.

A Boldogság Párt kedden jelentette be, hogy elnökét, Temep Karamolaoglut indítja. A tömörülés eredetileg igazi nagyágyút, Abdullah Gül volt államfőt akarta megnyerni elnökjelöltnek, ő azonban – bár egy sor kérdésben nem ért egyet egykori szövetségesével, Erdogannal – elutasította a felkérést. Egyes török médiabeszámolók szerint Erdogan minden követ megmozgatott azért, hogy megakadályozza Gül indulását.

Rendkívül erős jelöltet indít az IYI párt is elnöke, Meral Aksener személyében. Az 1956-ban született hölgy sokáig a nacionalista MHP politikusa volt. 1996-tól nem egészen egy évig belügyminiszterként szolgált, 2007-2015 között pedig az ankarai parlament elnöke volt. Az addig ellenzékben működő MHP tagságát rendkívüli módon megosztotta, hogy a pártelnök, Devlet Bahceli kiegyezett Erdogannal és a kormány szekértolója lett. Az elégedetlenek élére Aksener állt, s tavaly év végén megalapította az új politikai erőt. Kivételes személyes népszerűségének köszönhető, hogy több felmérés szerint is pártja már a második legnépszerűbb Törökországban 24,6 százalékkal, megelőzve a 20 százalékon álló CHP-t. Az AKP kormánypártra 41,1 százalék voksolna, s 11,4 százalékot szerezne, azaz átlépné a 10 százalékos parlamenti küszöböt a kurdbarát HDP is. Mivel azonban az ellenzék együtt indul, a voksolás akár kellemetlen következményekkel járhat Erdogan számára.

A történész végzettségű Aksener konzervatív ugyan, de nem támogatja Erdogan politikáját, s jelezte, amennyiben elnökké választanák, újra bevezetné a parlamentáris demokráciát. Aksener az AKP, illetve a CHP szavazóitól is csenhet el voksokat. A PIAR ügynökség május 1-jén közzétett felmérése szerint amennyiben Erdogan és Aksener kerülne az elnökválasztás második fordulójába, utóbbi egy százalékkal megelőzné a jelenlegi államfőt.

Öt évre ítélnék Demirtast
Az isztambuli ügyészség ötéves börtönbüntetéssel sújtaná a kurdbarát HDP társelnökét, Selahattin Demirtast, valamint a korábbi társelnököt, Sirri Süreyya Öndert. Az ügyész szerint mindketten terrorpropagandát folytattak. Egy 2013 márciusi, a kurd újév alkalmából mondott „gyűlöletbeszédükben” terrorcselekményekre szólítottak fel – hangzik az indoklás. Demirtast legközelebb június 8-án hallgatja meg a bíróság.