Márki-Zay "elfogott" egy levelet

Publikálás dátuma
2018.05.05 12:12
Márki-Zay Péter polgármesteri beiktatása. FOTÓ: Vajda József
Fotó: /
Még a Lázár János vezette Miniszterelnökség sem támogatta azt a módszert, ahogy a hódmezővásárhelyi önkormányzat intézte a milliárdos értékű hulladékkezelési beszerzést. A tárca helyettes államtitkársága levélben jelezte, hogy nem egy céggel kéne megnyeretni az egész üzletet, a városvezetés azonban nem hallgatott a figyelmeztetésre - írja a 24.hu.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely új polgármestere néhány héttel a hivatalba lépése után fordult a hatóságokhoz egy, az előző városvezetéshez kapcsolódó ügyben: egy olyan cég kapott megbízást kukásautók, járművek és egyéb hulladékkezelési rendszerek leszállítására, amely a korábbi üzleti teljesítménye alapján elvileg teljesen esélytelen volt a megbízás elnyerésére.

A Kupola 2000 Kft. a 2015-es közbeszerzésre más szakcégek kapacitására és referenciáira támaszkodva adta be a 959 millió forintos pályázatát, a másik két „konkurens” pályázó drágábban beárazott ajánlata értékelhetetlen volt. Ez utóbbi cégek nem neveztek meg alvállalkozót, nem igazolták korábbi árbevételeiket, nem csatolták az áruk műszaki leírását, nem csatoltak tanúsítványokat, és nem volt referenciájuk sem. Sőt, a hiánypótlási felszólításra nem is reagáltak, így az önkormányzat mindkét pályázatot érvénytelenítette.

A Kupola 2000-rel szemben induló versenyzőkre azért volt szükség, mert a Miniszterelnökség a közbeszerzéssel kapcsolatban már korábban jelezte, hogy amennyiben a pályázatra kizárólag egy ajánlat érkezik, akkor az olyan súlyos auditkockázatot jelent, hogy az mindenképpen korrekciót von maga után. Magyarán, annyira kilógnak a lóláb, hogy vissza kéne fizetni az uniós pénzt.

Az épp Hódmezővásárhely országgyűlési képviselője, Lázár János által vezetett minisztériumban első körben emiatt nem is támogatták a beszerzés kiírását abban a formában, ahogy a városvezetése tervezte. A közbeszerzésekért felelős miniszterelnökségi helyettes államtitkár levele szerint ugyanis versenykorlátozólag hat, hogy nem biztosítják a számos különféle jármű és eszköz külön-külön történő pályáztatását, hanem a beszerzés összes tárgyát egy pályázatban hirdették meg.

A polgármester szerint az irányítottnak tűnő közbeszerzési eljárásban 300 millió forint körüli plusz költség keletkezhetett a Kupola 2000 Kft. közbeiktatása miatt, amiből 230 millió az unió és az állam, 70 pedig az önkormányzat kára lehetett.

Szerző
2018.05.05 12:12

Tovább hallgat a kormány Gruevszkiről

Publikálás dátuma
2018.11.18 17:53

Fotó: AFP/ ROBERT ATANASOVSKI
Továbbra sem tudják az Orbán-kormány képviselői, miként kommunikáljanak a nyilvánosság előtt arról, hogy a vesztegetésért jogerősen elítélt macedón ex-miniszterelnök, Nikola Gruevszki vélhetően illegális úton és a magyar kabinet segítségével szökött Magyarországra börtönbüntetése elől. A hétvégén Gulyás Gergelytől, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől próbálták megtudni újságírók, ki adott felhatalmazást arra magyar diplomatáknak, hogy Albániából Budapestre hozzák a politikust. Gulyás nem tudott érdemi választ adni, mindössze annyit mondott, Gruevszki ügyében már zajlik a menekültügyi eljárás. Amikor az RTL Klub újságírója felvetette, hogy amikor utaztatták Gruevszkit, még semmilyen eljárás nem folyt, a miniszter csak annyit mondott: az eljárás lezárásáig semmilyen információt nem ad. A kormánynak pedig van ideje kommunikációs stratégia kidolgozására: az Orbán Viktorral minden jel szerint jó viszonyt ápoló macedón politikus menedékkérelmének elbírálása akár hónapokig is eltarthat. A Magyar Helsinki Bizottság nemrég jogi összefoglalót közölt a Gruevszki-ügyről, amelyben azt is leírták, ha a kormány betartaná saját szabályait, Gruevszkinek – mivel érvényes úti okmányok nélkül jött Magyarországra – most nem Budapesten, hanem egy tranzitzónában lenne a helye. – Magyarország törvényt sért azzal, hogy nem adja ki Macedóniának a jogerősen elítélt egykori miniszterelnöküket, akinek magyar diplomaták segíthettek eljutni Magyarországra – jelentette ki vasárnap a Párbeszéd szóvivője. Barabás Richárd szerint ezért a magyar külügyminiszternek, Szijjártó Péternek le kellene mondania. – A külföldi sajtóból lehet tudni, hogy a magyar nagykövetségek, a tiranai és a montenegrói nagykövetségek munkatársai aktívan részt vettek Gruevszki szöktetésében, és aktívan hozzájárultak, hogy ez az illegális migráns egyébként törvénytelen módon kerüljön Magyarország területére megsértve a magyar törvényeket, és megsértve a déli határzárat is – fogalmazott. Mindeközben a Fideszhez közeli médiacégek Macedóniában próbálják támogatni a Gruevszki nevéhez köthető VMRO-DPMNE pártot. A hvg.hu arról írt: a magyar kormányhoz közeli médiacégek – melyek mögött Schatz Péter, a Szlovéniában is jelen lévő Ripost egyik társtulajdonosa, illetve Adamik Ágnes, a Magyar Televízió egykori vezető munkatársa áll – tavaly jelentek meg az országban, s napi- és hetilapokból, internetes oldalakból és egy tévéállomásból álló médiabirodalmat építettek ki.
Szerző
2018.11.18 17:53

Ön mit tippelt? Mutatjuk a hatos lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2018.11.18 16:46
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 46. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 8 (nyolc) 21 (huszonegy) 26 (huszonhat) 30 (harminc) 39 (harminckilenc) 40 (negyven) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; az 5 találatos szelvényekre 331 350; a 4 találatos szelvényekre 7055; a 3 találatos szelvényekre 1710 forintot fizetnek.
2018.11.18 16:46