Tízezrek tüntettek Macron ellen

Publikálás dátuma
2018.05.07. 07:32
A párizsi tüntetők szerint a gazdagok pártján álló országvezetés tagjai „betörő” módjára viselkednek Fotó: AFP/Marie Magnin
Sokan vonultak az utcára szombaton Franciaországban, Emmanuel Macron elnök politikája ellen tiltakozva. Az ifjú reformert épp ma egy éve választották meg az ország élére.

A demonstrálók szerint Macron "a gazdagok elnöke", aki "szociális puccsot" hajtott végre. A tüntetők az alkotmány reformját követelték. Egyesek transzparensükön Bonaparte Napóleonként ábrázolták az államfőt.

A résztvevők elsősorban az érdekvédelmi szervezetek tagjaiból, fiatalokból, valamint a franca államvasutak azon alkalmazottaiból álltak, akik egy idő óta sztrájkolnak a kormányzat intézkedései elleni tiltakozásul. A menet végigvonult Párizs belvárosán, az opera épületénél koncertet tartottak. Később a Bastille térhez vonultak át.

A rendőrség és a média közlése szerint a megmozduláson 40 ezren vettek részt, a szervezők szerint azonban mintegy 160 ezren vonultak ki az utcára. A rendőrség rendkívüli erőket mozgósított azután, hogy a május elsejei tüntetések során komoly összecsapások történtek. Bár kétezren ügyeltek a rendre, így sem tudták elkerülni a kisebb csetepatékat, melyek során egy rendőr megsérült.

Macron bírálói szerint reformintézkedéseivel a francia elnök valójában a vállalatokat, valamint a jobban keresőket segíti. Egy jelenlévő a dpa német hírügynökségnek elmondta: Macron úgy viselkedik, mint egy fordított Robin Hood, aki nem a szegényeket karolja fel, hanem a gazdagokat támogatja szüntelenül.

A tüntetés egyfajta teszt is volt a kissé megtépázott tekintélyű érdekvédelmi szervezetek számára arra, hogy mennyire képesek még mozgósítani az embereket. Jean-Luc Mélenchon ultrabaloldali tömörülése is támogatta a megmozdulást, és a volt elnökjelölt is felszólalt.

Macron több ezer kilométerre tartózkodott a tüntetések helyszínétől: az államfő Franciaország tengerentúli területén, Új-Kaledóniában fejezte be éppen látogatását. Macront ma egy éve választották meg francia köztársasági elnöknek. Állandó kritika vele szemben, hogy nem a nép államfője. „Nem a gazdagok, hanem a szupergazdagok elnöke” – fejtette ki róla elődje, Francois Hollande. Macron azonban messze nem annyira népszerűtlen, mint Hollande volt. Bár két hónappal megválasztása után hirtelen 30-35 százalék körülire csökkent a népszerűsége, ezt sikerült most feltornásznia 40-45 százalék körülire, vagyis jobban áll, mint egy évvel megválasztása után Hollande, illetve hasonlóan, mint a 2007-2012 között az elnöki tisztséget ellátó Nicolas Sarkozy.

Macron minden idők legfiatalabb francia köztársasági elnökeként vonul be hazája történelmébe. „Azt csinálom, amit mondok” – hangzik hitvallása. A bírálatok láthatóan leperegnek róla. Valóban következetesen képviseli politikáját, amit elhatároz, azt megvalósítja, jelentősen különbözik ebben a sokszor bizonytalankodó Hollande-tól. Sokan úgy vélik, kormányzási stílusa leginkább Charles de Gaulle-éhoz hasonlítható. Bizonyos szempontból ő is reformernek számított, hiszen az ő nevéhez fűződik az 1958-as alkotmány elfogadása.

Bár az elnökválasztáson egyesek baloldalinak minősítették Macront, intézkedései alapján inkább jobboldali-centrista, illetve bizonyos tekintetben liberális. Előremutató javaslatokat tett az Európai Unió reformjára, a német-francia-tengely azonban egyelőre nem működik olajozottan, elsősorban a CDU tagságának fenntartásai miatt. Macron és Angela Merkel júniusban mutatja be az EU reformjára vonatkozó közös javaslatot.

Macron várhatóan továbbra is erőltetett tempót diktál, de azzal óhatatlanul szembekerül majd a szociálisan erős Franciaországot akaró csoportokkal.

Tovább drágulhat a vaj és a sajt

A 2015-2016-os tejpiaci válság óta visszarendeződtek az árak, jelenleg a tej ára ugyan nem nő, de a tejtermékek drágulhatnak - mondta Harcz Zoltán az M1 műsorában. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója arra számít, hogy a következő negyedévben még csökkennek a tejárak, aztán onnan az árak újra emelkednek. A feldolgozott tejtermékek, amelyek a tejzsírból készülnek, viszont várhatóan drágulni fognak. A vaj, a tejszín és a sajtok nem lesznek olcsóbbak, ezekért a termékekért egyre több pénzt kell majd kiadnunk az idén.

Szerző

Csökkentett családi pótlék külföldieknek

Publikálás dátuma
2018.05.07. 07:26
A megfelezett osztrák pótlék is több, mint ami Magyarországon jár. FOTÓ: KÁLLAI MÁRTON

„Ha kevesebb családi pótlékot fizetnek az Ausztriában dolgozó uniós állampolgárok azon kiskorú gyermekei után, akik saját hazájukban élnek, akkor miért nem fizetnek kevesebb nyugdíjat azoknak az osztrák állampolgároknak, akik például Magyarországon élik nyugdíjas éveiket?” – tette fel a kérdést az osztrák televízióban Armin Wolf újságíró a vendégként meghívott Gernot Blümel kancelláriaminiszternek. Az uniós kérdésekkel is foglalkozó politikus, Sebastian Kurz kancellár egyik legjobb barátja egyetlen érvet ismételt, hogy tudniillik Bulgáriában és Romániában is alacsonyabb az életszínvonal, mint Ausztriában, ha ott fizetnének ugyanannyit családi pótlékra, akkor valójában az ott élő kiskorúak több pénzt kapnának, jobban élnének, mint az osztrák gyerekek.

Megválaszolatlanul hagyta azt a kérdést, hogy akkor miért fizetnek az osztrákokkal azonos társadalombiztosítást a külföldi gyerekek Ausztriában dolgozó szülei. Arra sem tudott magyarázatot adni: miért ragaszkodik a kormány a családi pótlék csökkentéséhez, amikor nem csupán az EU jelezte, hogy a kezdeményezést nem tartja összehangolhatónak az egyenlő eljárásra vonatkozó uniós szabályokkal, de Ausztrián belül is csekély szakmai támogatója akad a javaslatnak.

A tavaly megbukott szociáldemokrata-néppárti kormány nem fogadta el az akkor külügyminiszterként tevékenykedő Sebastian Kurz csökkentési javaslatát, a decemberben alakult új koalíció szélsőjobboldali pártja, az FPÖ viszont lelkesen támogatja a megkülönböztetést. A kormány múlt heti ülésén egyhangúan el is fogadták, hogy a 2018 második felében esedékes osztrák uniós elnökséget követően, 2019-ben terjesztik a parlament elé a törvényjavaslatot. Az ellenzéki pártok egységesen elutasították a kezdeményezést, a Neos liberális párt vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a családi pótlék csökkentése például több ezer szlovákiai asszonyt állít dilemma elé, pedig az ő vállukon nyugszik az osztrák idős állampolgárok otthoni, 24 órás ápolása. Közgazdászok arra hívják fel a figyelmet, hogy a pótlék indexálásával Ausztria 100 millió eurót takarít meg összesen, ami a tavalyi 77 milliárd eurós költségvetés alig egy ezrelékének felel meg.

A változtatás a mintegy negyvenezer érintett magyar gyerek esetében azt jelenti, hogy egyenként 93,61 eurót fizet utánuk majd Ausztria, szemben a jelenlegi 172,40 euróval. A csökkentett összeg, állítja az osztrák kormány, még mindig nagyobb, mint amennyit a külföldi uniós ország fizet az ottani gyermekek után. A Der Standard című napilap adatai szerint a családi pótlék legnagyobb hányadát, 80 millió eurót Magyarország kapta 2016-ban.