Előfizetés

A szívért zenélnek

Retkes Attila
Publikálás dátuma
2018.05.07. 07:46
Forrás: BJC
Megjelent a Swing à la Django első nagylemeze, amely nem csak zeneileg, de társadalmi szempontból is fontos. Holnap bemutatják.

A Swing à la Django jazz, sanzon és cigányzene határán egyensúlyozó, francia gyökerű „manouche swing” stílus legjobb hazai képviselője. A három évnyi intenzív koncertezés után készül lemezhez fontos társadalmi szerepvállalás, a hirtelen szívhalál elleni küzdelemben való részvétel kapcsolódik.

„Amikor Hollerung Gábor 2014-ben felkért, hogy egy Roby Lakatos hegedűművésszel közös koncertre állítsak össze egy swing-formációt, kapva kaptam az alkalmon, és összehívtam néhány közeli barátomat, akikkel – régi vágyamat teljesítve – megalapítottuk a Swing à la Django zenekart” – mesél a kezdetekről Lombos Pál nagybőgős, zenekarvezető. A tagok mind Zeneakadémiát végzett profi muzsikusok, többen közülük a Budafoki Dohnányi Zenekar állandó tagjai. A csapatban Lombos mellett Dani János gitározik, Csurkulya József cimbalmozik, Gazda Bence hegedül, Gera Gábor harmonikázik, Seres Vilmos klarinétozik, Nagy Zsolt dobol. Őket más együttesekből – így a Besh o droMból vagy a Budapest Klezmer Bandből – is jól ismerhetik a zenerajongók. 2015-ben bemutatkoztak a Müpában, tavaly nyáron pedig a Városmajori Szabadtéri Színpadon közös produkciót hoztak létre Bangó Margit énekesnővel, Stochelo Rosenberg Hollandiában élő szintó jazzgitárossal és Roby Lakatossal.

A Hungarian Django Swingnek nevezett stílus Lombos Pál szerint a francia manouche swing és az autentikus magyar zene ötvözetét jelöli. „A koncerteken rengeteg magyar népzenét és cigányzenét keverünk az elhangzó dalok bevezetőjébe és témájába is” – mondja. A névadó, Django Reinhardt muzsikája ugyanakkor kitűnően alkalmas a zenei nevelésre, az élőzene megszerettetésére – ezt rendszeresen tapasztalják a Filharmónia Magyarország által szervezett, fiataloknak szóló koncertturnékon. A zenekar ezen a lemezen mégsem Django és kortársainak repertoárját játssza, hanem saját szerzeményeket, amelyek megadják számukra a teljes szabadságot. „A tudat, hogy mások biztosan nem játsszák ugyanezeket a dallamokat, a zenekar identitását is erősíti. A saját szerzemények kizárólag hozzánk köthetők, így sokkal nagyobb esélyünk van, hogy megszeresse őket a közönség” – véli Lombos Pál.

A Swing à la Django zenekarnak nincs állandó énekese, bár Gazda Bence hegedűművész (aki egyben szövegírójuk is) gyakran énekel a koncerteken. A lemezre és az élő bemutatóra így vendégeket hívtak: a slágernek szánt Szív City című dalt Kozma Orsi énekli; a Bolero című számban két énekes (Toldi Viki, Csík Laci) közreműködik, a lemezen a népszerű Kökény Attila hangja is hallható. Két dalból pedig remix készült, mert Lombos Pál szerint „így sokkal szélesebb közönségréteget érhetünk el. Valakinek az elektronikusabb stílus tetszik először, majd utána hallgatja meg az eredeti felvételt és jön rá arra, hogy élőben is megnézné a koncertünket.” Ezeket a remixeket két DJ barátjuk, Fodor Máriusz és „Ordiman” Farkas Gábor készítette.

Az említett Szív City című dal a zenekar társadalmi szerepvállalására is utal. Az azonos nevű applikáció egy olyan, önkéntesekből álló közösséget épít, amelynek tagjai hirtelen szívmegállás esetén azonnali segítséget tudnak nyújtani. „Minden évben adunk jótékonysági koncerteket, de ez a projekt különösen fontos. Aktívan tenni tudunk azért, hogy többen tanulják meg az újraélesztést és regisztráljanak önkéntes segítőként. Évente 25 ezer hirtelen szívmegállás történik országszerte, és a túlélés esélye percenként 7-10 százalékkal csökken. Ezért is fontos, hogy mihamarabb odaérjen a segítség” – mondja végül Lombos Pál.

Ki volt Django Reinhardt?
Jean-Baptise Reinhardt (1910–1953) – akit cigány nevén, Djangóként ismer a nagyvilág – a szintó népcsoporthoz tartozott, amelynek leghíresebb magyar képviselője Snétberger Ferenc gitárművész. Belgiumban született; egy artistákból, komédiásokból és zenészekből álló vándortársulatban töltötte gyermekéveit. Hegedűn, bendzsón és gitáron is virtuózan játszott. Nemzetközi karrierje Stéphane Grappelli jazzhegedűs oldalán, 1934-ben kezdődött, akivel Hot Club Style néven önálló zenei stílust alapítottak. 1951-ben betegsége miatt visszavonult a koncertezéstől.

Infó: Swing à la Django: Swing City – lemezbemutató koncert

Május 8. (kedd), 19:00, Budapest Jazz Club

Érzelmes gengszter

Csepelyi Adrienn
Publikálás dátuma
2018.05.07. 07:45
Nyelvet ölt a világra - Nem érdekli, mit gondolnak a múltjáról Fotó: AFP/Kyle Grillot
Sajátos életútja volt Amerika legújabb hiphop-üdvöskéjének, Cardi B-nek. A rapper nemrég több évtizedes rekordot döntött.

„Érzelmes gengszter vagyok. Havonta egyszer bőgök”. Ezzel a két mondattal tökéletes névjegyet nyújt át magáról Belcalis Almanzar, alias Cardi B. A nevét a Bacardi italmárkáról kapta, amelynek rendszeres fogyasztója, csak azért variálta meg így az alakot, mert a cég folyamatosan letiltotta a márkanévvel indított Instagram-profilját. Cardi a Szerelem és hiphop című VH1-valóságshow-ban vált népszerűvé, ám az már a sorozatban is kiderült, hogy nem mindennapi karakter. Kritikusai szerint nem is ő maga írja szövegeit, és nem beszél normálisan angolul, mindenki láthatja, hogy csak egy ostoba liba.

Csakhogy elhamarkodottan senki se legyintsen Cardi B-re: a rapper számos komoly témáról is rendszeresen beszél a maga egyszerű, ámde annál érthetőbb módján, így például folyamatosan arra buzdítja a nőket, hogy álljanak a saját lábukra, és sem anyagilag, sem érzelmileg ne függjenek senkitől. Nyíltan beszél arról, hogy a sztriptíz segített abban, hogy elmeneküljön egy bántalmazó kapcsolatból, és mesél az időkről, amikor öltánccal szerezte a pénzt. „A férfiak nem akarják elfogadni, hogy a pénzükért használjuk őket. Akkor az miért van rendben, hogy ők a nőket használják a pénzükkel?”

Rajongói arra hivatkoznak: Cardi fura kiejtése annak köszönhető, hogy karibi szülők gyermeke, nem az angol az anyanyelve, viszont angolul és spanyolul egyaránt tud rappelni – megnyerve így a spanyol ajkú közönséget is magának. Debütáló kislemeze, a Bodak Yellow volt 1998 óta az első olyan szóló hiphop-szám a Billboard 100-as lista élén, amelynek előadója afroamerikai nő. (A stílus hímsovinizmusára jellemző módon eddig ez összesen is ennek a két előadónak sikerült…)

Cardi első, Invasion of Privacy című lemeze nemrég jelent meg, első helyen nyitott a Billboard 200 listán. A rapper pedig fittyet hány az ilyenkor kötelező turnéra, és hamarosan világra hozza első, az Offset nevű rapperrel közös gyermekét. Állítása szerint azért akart gyorsan gazdag lenni, mert sok gyerekhez sok pénz kell. Nyíltan beszélt arról is: ahelyett, hogy plasztikai műtétei miatt bántanák, gondolkodjanak el, milyen szerencsés az, aki boldogan el tudja fogadni magát úgy, ahogy van – mert ő sajnos nem tudta. Milliók isszák a szavait a közösségi médiában, kiáll a fegyverviselés szigorítása mellett, a Time magazin meg 2018 száz legbefolyásosabb embere közé választotta. Nem is rossz egy „ostoba libától”, ugye?

A világ nagy kedvence: Barcelona

Publikálás dátuma
2018.05.07. 07:40
Az ősi táncok a mágikus rítusok szabályai szerint épülnek föl Fotók: Shutterstock
Spanyolország második legnagyobb városa, és Katalónia fővárosa, a világ egyik leghíresebb, legszebb, legizgalmasabb és leghangulatosabb metropolisza.

A katalán főváros a legtöbb bakancslistán szerepel. Ez azonban, például Rómától, vagy a horvát városoktól eltérően nem ősrégi épületeinek, és több ezer éves történelmének köszönhető, épp ellenkezőleg: Barcelona a modernizmus fővárosa, és a 20. századi avantgarde művészet legbátrabb szárnypróbálgatásainak helyszíne, valamint a modern várostervezés egyik legjobb példája.

De nemcsak ettől más Barcelona. A La Sagrada Família (Szent Család-templom) szemmel láthatóan sokat nőtt, mióta utoljára erre jártunk, eléggé valószínűnek tűnik, hogy tartani tudják a Gaudí zseniális székesegyházának befejezésére kitűzött 2026-os határidőt. Akkor lesz épp egy évszázada annak, hogy megkezdődött a világ egyik legismertebb templomának építése. Belül, úgy tűnik, minden a helyén van, éterien lebeg a megfeszített Krisztus, az üvegablakok ezer színben varázsolják foltossá a padlót. A vaskapun ott áll magyarul is az idézet a Miatyánkból, de mindkét oldalon, a Krisztus Születése és Szenvedése homlokzatot összekötő részeken még dolgoznak a daruk. Sok turista tolong a Placa Gaudí takaros parkjában, hogy megtalálja az útikönyvek szerint legmenőbb pontot a fotózásra: azt, ahol a víztükörben megkétszereződve nyúlnak a magasba a tornyok. De sajnos, sok a turista a pénztárnál is: igaz, itt többnyire még kibírható a sor akkor is, ha nem vettünk a neten jegyet.

Güell Park

Güell Park

Nem úgy a másik Gaudi-csodánál, a Güell parknál. Ahol csak zsilipelve bocsátanak be és most, hogy a fő attrakciónak számító terasz egy részét felújítás miatt lezárták, többnyire hosszú órákkal későbbre ad csak ki jegyet a kassza. Itt mindenképpen hasznos az online jegyvásárlás, ha le akarunk huppanni a híres mozaikpadok egyikére és közelről akarjuk csodálni a mintákat. A park egyébként még mindig ingyen járható be napozó gekkóival, buja fáival és virágaival, grottójával, pazar kilátásával - kivéve a teraszt.

A Passeig de Grácián könnyű kiszúrni a Gaudí tervezte házakat, még akkor is, ha a járdát nézzük. Itt is sokan ácsorognak és fotózzák a sziklaként magasló és hullámzó Casa Milát, a pikkelyes kerámiatetejével fekvő sárkányra hasonlító Casa Batllót. Az előbbi tetőteraszáról csodálatos a (fizetős) panoráma, de bebarangolhatjuk az utóbbit is.

Casa Battlo

Casa Battlo

Ha már panoráma: két hegye is van Barcelonának, ahova érdemes feljutni. A Tibidabóra függővasúttal (június és szeptember között) vagy a híres kék villamossal. Esetleg egy darabig fogaskerekűvel, de annak végállomásáról ritkán indul a zsúfolt busz, amire nem biztos, hogy felférünk. A hegyen a kilátáson kívül több látványosság is van. Köztük a régi és az új vidámpark, szolid régi és adrenalinnövelő új attrakcióival. Meg a Sagrat Cor, a párizsi Sacrré-Cour mintájára épült kétszintes bazilika, csúcsán a hatalmas Krisztus-szoborral.

A Montjuic múzeumairól és kertjeiről, épített vízeséséről, parkjairól híres. Lábánál látható az 1929-es világkiállításra épített letisztult Barcelona pavilon, Mies van der Rohe munkája, a direkt ide készült és ikonikussá vált bőr-acél Barcelona-székkel. A hegyoldalt a Museu Nacional d'Art de Catalunya (Katalóniai Nemzeti Művészeti Múzeum) uralja, amely Európa egyik legfontosabb középkori kiállítását mondhatja magáénak - komplett templomfalakkal, freskókkal, szobrokkal, festményekkel a román kortól a gótikán át a reneszánszig. A teraszról körpanoráma nyílik a városra. Ugyancsak a hegyen van a Miró-múzeum, messziről felismerhető a szobrász egyik legismertebb alkotásáról. A környéken sétálva parkok, botanikus kertek kínálnak pihenést, a csúcson lévő kastélytól pedig lélegzetállító a látvány. Ha a függővasúttal jövünk le, a Ramblák kikötő felőli végénél, egy régi hajógyárban a tengerészeti múzeumot is megnézhetjük.

Barcelona egyik fő csábereje kétségkívül a sok kilométeres tengerpart. Ahova jól esik kiheverni, leülni a homokra telepedett vendéglők és kávézók valamelyikének teraszán, mindenféle tengeri herkentyűket enni és hozzá bort kóstolgatni (Spanyolország talán az egyetlen hely a világon, ahol nem lőhetünk mellé a ház borával). Elsétálni a Kolumbusz-szoborig, vagy a másik irányba az egykori olimpiai falu magasságáig, ahol befelé indulva a ma talán legizgalmasabb negyedhez, a Poblenouhoz érünk. Az ipari-raktári környékből menő hellyé nővő kerületben Sant Martí felé tartva egymást érik a tematikus kávézók, új szállodák, felhőkarcolók, hangulatos, raktárból kialakított régiségkereskedések, bárok, felújított régi házak.

Sok mindenről nem esett szó most. A Rambláról, az egyetem csodálatos régi épületéről, ahol a narancsfák és medencék között a füvön heverő diákok évszázadok óta etetik az iskola saját macskáit. A gótikus városrészről, a katedrálisról, a fenséges, papagájoktól hangos Park de la Ciutadelláról, a labirintusról. A rengeteg kiállítóhelyről, az öt palotában szétosztott Picasso múzeumról, a város környéki történelmi kirándulóhelyekről, köztük a Montserrat kolostorról. De talán majd máskor.

Gasztronómia

Egységes spanyol konyháról nem beszélhetünk, az országban jellemző ételek földrajzi egységenként, és éghajlati övenként változnak, hiszen a múlt század elejéig a hatalmas távolságok, és földrajzi akadályok (hegyek, külön szigetek) miatt a kommunikáció nehézkes volt az egyes tartományok között.

Spanyolország egyik fő nemzeti étele a paella, amely Valenciából származik. Fő összetevői a rizs, a sáfrány, és az olívaolaj, ezen kívül tengeri falatokkal, hússal, és zöldségekkel körítik.

Népszerű szokás a tapas fogyasztása. Ezt általában este 9-11 között, vacsora előtt fogyasztják. Általában többféle, igen erősen ízesített tengeri falatokból, esetleg húsból, és kolbászból áll. A jamón serrano vékony szeletekben, nyersen felszolgált sonka, hasonló az olasz prosciuttohoz.

Egy másik tradicionális spanyol szokás a churro fogyasztása desszertként. A ropogós édességet, mely vízből, sóból és lisztből áll, megcukrozzák és általában forró csokoládéba mártogatják. Szintén népszerű desszert a crema catalana, mely tojássárgából készült krémből áll, felszínét karamellízált cukorral fedik be.

A gazpacho Andalúziából származik, de egész Spanyolországban találkozhatunk vele. Hidegen felszolgált leves, amelynek fontos összetevője a paradicsom, ezen kívül olívaolajat, fokhagymát, uborkát, erős paprikát, száraz kenyeret, ecetet tartalmazhat, de nincs két étterem, vagy két település, ahol ugyanolyan gazpachot készítenek.

Természetesen, mediterrán országként a legjellemzőbb mindenféle tengeri hal, és egyéb tengeri élőlények fogyasztása. Rendkívül népszerű a tintahal. Spanyolországban sokszor a hal saját tintájában főzik meg. Ha polipot kóstolnánk, akkor érdemes Pulpo a la Gallegat (galíciai polip) kérni.