album;Swing à la Django;

2018-05-07 07:46:00

A szívért zenélnek

Megjelent a Swing à la Django első nagylemeze, amely nem csak zeneileg, de társadalmi szempontból is fontos. Holnap bemutatják.

A Swing à la Django jazz, sanzon és cigányzene határán egyensúlyozó, francia gyökerű „manouche swing” stílus legjobb hazai képviselője. A három évnyi intenzív koncertezés után készül lemezhez fontos társadalmi szerepvállalás, a hirtelen szívhalál elleni küzdelemben való részvétel kapcsolódik.

„Amikor Hollerung Gábor 2014-ben felkért, hogy egy Roby Lakatos hegedűművésszel közös koncertre állítsak össze egy swing-formációt, kapva kaptam az alkalmon, és összehívtam néhány közeli barátomat, akikkel – régi vágyamat teljesítve – megalapítottuk a Swing à la Django zenekart” – mesél a kezdetekről Lombos Pál nagybőgős, zenekarvezető. A tagok mind Zeneakadémiát végzett profi muzsikusok, többen közülük a Budafoki Dohnányi Zenekar állandó tagjai. A csapatban Lombos mellett Dani János gitározik, Csurkulya József cimbalmozik, Gazda Bence hegedül, Gera Gábor harmonikázik, Seres Vilmos klarinétozik, Nagy Zsolt dobol. Őket más együttesekből – így a Besh o droMból vagy a Budapest Klezmer Bandből – is jól ismerhetik a zenerajongók. 2015-ben bemutatkoztak a Müpában, tavaly nyáron pedig a Városmajori Szabadtéri Színpadon közös produkciót hoztak létre Bangó Margit énekesnővel, Stochelo Rosenberg Hollandiában élő szintó jazzgitárossal és Roby Lakatossal.

A Hungarian Django Swingnek nevezett stílus Lombos Pál szerint a francia manouche swing és az autentikus magyar zene ötvözetét jelöli. „A koncerteken rengeteg magyar népzenét és cigányzenét keverünk az elhangzó dalok bevezetőjébe és témájába is” – mondja. A névadó, Django Reinhardt muzsikája ugyanakkor kitűnően alkalmas a zenei nevelésre, az élőzene megszerettetésére – ezt rendszeresen tapasztalják a Filharmónia Magyarország által szervezett, fiataloknak szóló koncertturnékon. A zenekar ezen a lemezen mégsem Django és kortársainak repertoárját játssza, hanem saját szerzeményeket, amelyek megadják számukra a teljes szabadságot. „A tudat, hogy mások biztosan nem játsszák ugyanezeket a dallamokat, a zenekar identitását is erősíti. A saját szerzemények kizárólag hozzánk köthetők, így sokkal nagyobb esélyünk van, hogy megszeresse őket a közönség” – véli Lombos Pál.

A Swing à la Django zenekarnak nincs állandó énekese, bár Gazda Bence hegedűművész (aki egyben szövegírójuk is) gyakran énekel a koncerteken. A lemezre és az élő bemutatóra így vendégeket hívtak: a slágernek szánt Szív City című dalt Kozma Orsi énekli; a Bolero című számban két énekes (Toldi Viki, Csík Laci) közreműködik, a lemezen a népszerű Kökény Attila hangja is hallható. Két dalból pedig remix készült, mert Lombos Pál szerint „így sokkal szélesebb közönségréteget érhetünk el. Valakinek az elektronikusabb stílus tetszik először, majd utána hallgatja meg az eredeti felvételt és jön rá arra, hogy élőben is megnézné a koncertünket.” Ezeket a remixeket két DJ barátjuk, Fodor Máriusz és „Ordiman” Farkas Gábor készítette.

Az említett Szív City című dal a zenekar társadalmi szerepvállalására is utal. Az azonos nevű applikáció egy olyan, önkéntesekből álló közösséget épít, amelynek tagjai hirtelen szívmegállás esetén azonnali segítséget tudnak nyújtani. „Minden évben adunk jótékonysági koncerteket, de ez a projekt különösen fontos. Aktívan tenni tudunk azért, hogy többen tanulják meg az újraélesztést és regisztráljanak önkéntes segítőként. Évente 25 ezer hirtelen szívmegállás történik országszerte, és a túlélés esélye percenként 7-10 százalékkal csökken. Ezért is fontos, hogy mihamarabb odaérjen a segítség” – mondja végül Lombos Pál.

Ki volt Django Reinhardt?
Jean-Baptise Reinhardt (1910–1953) – akit cigány nevén, Djangóként ismer a nagyvilág – a szintó népcsoporthoz tartozott, amelynek leghíresebb magyar képviselője Snétberger Ferenc gitárművész. Belgiumban született; egy artistákból, komédiásokból és zenészekből álló vándortársulatban töltötte gyermekéveit. Hegedűn, bendzsón és gitáron is virtuózan játszott. Nemzetközi karrierje Stéphane Grappelli jazzhegedűs oldalán, 1934-ben kezdődött, akivel Hot Club Style néven önálló zenei stílust alapítottak. 1951-ben betegsége miatt visszavonult a koncertezéstől.

Infó: Swing à la Django: Swing City – lemezbemutató koncert

Május 8. (kedd), 19:00, Budapest Jazz Club