Egy holland migráns demonstrált Pécsett

Publikálás dátuma
2018.05.06. 23:11
Ezren vettek részt a pécsi megmozduláson. FOTÓ: Népszava.
Egy Hágában felnőtt, magát menekültnek nevező, 22 éve Magyarországon élő férfi szervezetet kormányellenes tüntetést.

Mintegy ezren mentek el Pécsett arra vasárnap esti ellenzéki tüntetésre, amelynek szónokai arra biztatták a résztvevőket: ne nyugodjanak bele a választás eredményébe, és a maguk erejével küzdjenek a demokráciáért és a szabadságért.

A város központjában, a dzsámi előtt tartott demonstrációt az önmagát egy ideje „migráns”-nak tituláló holland Simon Wintermans szervezte. Róla tudni kell, hogy Hágában, egy ötgyermekes, kereszténydemokrata család sarjaként nőtt fel. Jezsuita gimnázium után közgazdász és művészettörténész diplomát szerzett, majd a pécsi egyetemen hollandot tanított, és 1996-tól itt is ragadt. Alapított egy céget, ami azóta is bontott házakból kinyerhető antik építőanyagokkal kereskedik, alapvetően ebből a vállalkozásból él. Kétszer nősült, három felnőtt lánya van és egy hétéves fia. Felesége közgazdász, ő jelenleg az orfűi malommúzeumot irányítja. Az öt nyelven beszélő Wintermans öt éven át negyedmillió tulipánhagymát hozott Pécs köztereire a Magyarországon élő hollandok adományaként. 2010-ben, amikor Pécs, Essen és Isztambul volt Európa Kulturális Fővárosa, biciklin tette meg a három város közti 6600 kilométeres utat, s ahol közben megállt, ott a kontinens közös gondjairól tartott beszélgetőműsorokon vett részt és Pécset népszerűsítette.

A holland férfi 2009-ben és rá egy évre a pécsi polgármester-választáson a fideszes Páva Zsoltot támogatta voksával, ám később szembe fordult a kormánnyal, miután azt tapasztalta, hogy Orbán Viktor "végletekig korrupt csapata" az unió ellen hangolja a magyarokat, Putyin demokrácia-felfogását követi és megnyirbálja a polgárok jogait. A most 53 esztendős férfi az elmúlt években a pécsi ellenzéki demonstrációk állandó résztvevője, s a választás utáni pécsi tüntetésen már beszédet is mondott. Akkor a két és félezres hallgatóságot arra biztatta, hogy mindenki a maga eszközeivel harcoljon az Orbán-kormány ellen, ami a migránsos hazugsággal nyerte meg a választást. Azt kérte, senki ne vegyen kormánypropagandát hirdető sajtót, az ilyen újságok árát inkább utalják át a független sajtótermékeknek, az újságírókat arra ösztönözte, ne írjanak le valótlanságokat, s azt is fontosnak tartotta, hogy az ellenzékiek igyekezzenek a mindennapok beszélgetései során meggyőzni fideszes honfitársaikat.

A vasárnapi tüntetésen a korábbi gondolatait folytatta. Az est azzal indult, hogy tetőtől talpig vegyvédelmi ruhában öltözött fehérruhások átvették a publikumtól az összegyűjtött Pécsi Hírek című önkormányzati újságokat. Wintermans jelezte, hogy a tüntetés végén jelképesen megsemmisítik ezt a hazug kormánypropagandát terjesztő szennylapot. Nem lesz égetés, mondta, mert az a náci időket idézné meg. Akkor előbb könyveket, aztán a szerzőiket is elégették, mondta Wintermans, aki hasonlóságokat látott a náci rendszer és a mostani országvezetés módszerei között. Azzal érvelt, hogy akkor is listákat készítettek az emberekről és most is, akkor is ellenséget kerestek a népnek, most is. Akkor Goebbels eldöntötte, mit lehet játszani a színházakban, és ez Pécsen már megismétlődött, mert a közelmúltban a város intézménye, a Zsolnay Kulturális Központ úgy döntött, hogy lemondanak egy leszervezett előadást, amiben az ellenzékiségét nyíltan vállaló Alföldi Róbert főszerepet játszik. Wintermans hozzátette, hogy a városba vezető utak mentén lévő táblákra, amin az áll, hogy Pécs a kultúra városa, ráragasztották Alföldi képét, ezért arra számít, hogy őt és társait perbe fogják. Kérte a pécsieket, jöjjenek el a bíróságra tíz vagy akár húszezren, mutassák meg Pécs nagyszerűségét az egész országnak.

A holland szervező után felszólalók főképp arról beszéltek, hogy mindent meg kell tenni a demokrácia helyreállítása érdekében. Varga Orsolya bábszínész azt kérdezte, milyen demokrácia az, ahol a kormányfő és a miniszterek évek óta nem felelnek a sajtó nekik nem tetsző kérdéseire? Lukácsi Katalin, hitoktató arról szólt, hogy Orbán Viktor gúnyt űz a kereszténységből, amikor önmagát kereszténynek állítja. Lukácsi – aki kilépett a KDNP-ből miután pártja támogatta a CEU elüldözését – úgy fogalmazott, hogy a kereszténydemokrácia a sokszínűséget, a szolidaritást, az igazságosságot, a jog uralmát és a mértékletességet vallja, s mindennek a mai kormány magatartásában nyoma sincs.

Polyák Gábor a Pécsi Tudományegyetem médiaszakértője elmondta, hogy a kormány 80 milliárd forintot költ a kormánypropagandát harsogó közmédiára és ugyanennyit az embereket félrevezető óriásplakátokra. Összehasonlításként megemlítette, hogy Soros György összesen egymilliárddal támogatja a magyarországi egyesületeket. Demokrácia akkor lesz, ha kiállunk érte, mondta Polyák, majd egy Anatol France idézettel zárta gondolatát: „igazunk lesz, mert igazunk van”.

Bányabaleset Lengyelországban

Publikálás dátuma
2018.05.06. 21:39
Fotó: AFP/Andrzej Iwanczuk

Holtan találták vasárnap délelőtt a dél-lengyelországi Zofiówka bányában az előző napi omlás következtében a mélyben rekedt bányászok egyikét. Négy vájárt továbbra is keresnek. A bányát szombat délelőtt földmozgás érte, miközben 250 vájár dogozott a föld alatt. A mentési munkálatokat magas metángáz-koncentráció és a magas hőmérséklet is nehezíti, valamint az is, hogy időközben újabb kisebb földmozgás történt.

Szerző

Bányabaleset Lengyelországban

Publikálás dátuma
2018.05.06. 21:39
Fotó: AFP/Andrzej Iwanczuk

Holtan találták vasárnap délelőtt a dél-lengyelországi Zofiówka bányában az előző napi omlás következtében a mélyben rekedt bányászok egyikét. Négy vájárt továbbra is keresnek. A bányát szombat délelőtt földmozgás érte, miközben 250 vájár dogozott a föld alatt. A mentési munkálatokat magas metángáz-koncentráció és a magas hőmérséklet is nehezíti, valamint az is, hogy időközben újabb kisebb földmozgás történt.

Szerző