Előfizetés

Az M3-as több szakaszán is dugókra kell számítani

Publikálás dátuma
2018.05.07. 10:51
Illusztráció: Shutterstock
Az M7-es mellett az M3-as autópálya több szakaszán is korlátozásokra, torlódásokra kell számítaniuk a közlekedőknek.

Mint megírtuk, az M7-esen baleset miatt áll a forgalom: hét személygépkocsi ütközött össze az M7-es autópálya főváros felé vezető szakaszán Törökbálintnál 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az M3-as autópálya Nyíregyháza felé vezető oldalán a Ring pihenőhely térségében, a 17-es kilométerszelvény környékén hétfőn 9 és 13 óra között tengelysúlymérő rendszerhez kapcsolódó ellenőrző méréseket végeznek. A munkálatok idején az autópálya forgalmát a leállósávra terelik, ezzel együtt ideiglenesen óránkénti 60 kilométeres sebességkorlátozás lesz érvényben.

Szintén hétfőn, az M3-as autópálya Nyíregyháza felé vezető oldalán a Szentmihályi úti csomópont térségében, a 10-es és 13-as kilométerszelvények között burkolati jeleket festenek. A munkálatokat este 20 és 24 óra között végzik, ekkor az autópálya forgalma váltakozva egy-egy forgalmi sávra szűkül, továbbá itt is óránkénti 60 kilométeres sebességkorlátozást vezetnek be.

Az ideiglenes korlátozások mellett Mogyoród térségében továbbra is zajlanak az új csomópont építési munkái, illetve Gödöllő térségében az új zajárnyékoló fal kivitelezése, ezen munkák ideje alatt az eddig megszokott korlátozások lesznek.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket az úton dolgozók és a többi járművezető biztonsága érdekében, hogy a munkaterületen érvényes ideiglenes sebességhatárokat mindenképpen tartsák be. A korlátozások és a kivitelezési munkák idejére a közlekedők türelmét és megértését kéri a társaság.

Az autósoknak az aktuális forgalmi helyzetről érdemes még utazás előtt tájékozódni a megyei diszpécsereknél vagy az Útinformnál (+36-1-336-2400), illetve a www.utinform.hu weboldalon.

Magyarból írásbeliztek az érettségizők - "Mintaszerű volt"

Publikálás dátuma
2018.05.07. 10:23
Illusztráció: Népszava
Ma a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel folytatódtak az érettségik, a diákok emelt- és középszinten adtak számot tudásukról.

Az Oktatási Hivatal korábbi tájékoztatása szerint a 2005-ben bevezetett kétszintű érettségi vizsgarendszer 28. időszakában 1.183 helyszínen összesen mintegy 110.700-an adtak számot tudásukról - írta reggel az MTI.

Az idei középszintű magyarérettségin a feladatlap első részében a diákok egy két és fél oldal hosszú könyvismertető szöveget kaptak, amely a barátság szociológiájáról szól - informált  írja az Eduline. A diákoknak a szöveg alapján kellett megoldaniuk tíz feladatot. A szövegértési feladatnál a kérdések a szöveg logikai összefüggéseire, fogalmak meghatározására, információk kigyűjtésére vonatkoznak.

A diákok a vizsga első részében emellett két téma közül választhattak, amelyekről önállóan kellett írniuk egy 120-200 szavas, rövid szöveget:

vagy érvelniük kellett az olyan új ünnepekről, mint a Valentin-nap vagy a halloween;

vagy arról írhattak levelet a helyi önkormányzati képviselőnek, hogy milyen leromlott állapotú épületet kellene fejleszteni, milyen új intézményt lehetne építeni.

Az érettségi második részében a diákok Balázs Béla egy felnőtteknek szóló meséjéről írhattak műelemzést (Balázs Béla amúgy nem része a középiskolai tananyagnak - jegyzi meg az Eduline), vagy a megadott szempontok szerint összehasonlíthattak egy József Attila- és egy Szabó Lőrinc-verset.

A kisebb hibák ellenére mintaszerű volt az idei középszintű magyar nyelv és irodalom érettségi.  Jók voltak a szövegválasztások és a feladattípusok is - értékelte az idei feladatsort az Index érdeklődésére Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke. A magyarérettségi első részében a szövegértési feladat kiindulópontja egy a barátságról szóló szociológiai mű recenziója volt. A szöveg világos gondolatmenetű és adatgazdag volt. A problémát itt az jelenthette, hogy a két és fél oldalas szöveg figyelmes végigolvasása, majd az ehhez kapcsolódó tíz feladat megoldása igencsak sok időt vihetett el, mondta Arató László. 

A szöveghez adott feladatok is jók voltak: volt köztük egyszerű visszakeresés, adatokat kellett megtalálni a szövegtengerben, máshol egy szinonima tehette nehezebbé a megoldást, voltak globális kérdések, amelyeknél a cikk egészének alapgondolatait kellett rekonstruálni, máshol pedig szövegalkotással kellett bizonyítani, hogy az érettségiző megértette a szöveget. Biztosat a feladatok minőségéről természetesen csak akkor lehet mondani, ha kedden megjelenik a megoldókulcs, mondta a Magyartanárok Egyesületének elnöke.

Kedden a matematika írásbelik következnek.

Tüntetések

Az áprilisi tüntetések jól mutatták, hogy az embereknek nagyon nem tetszik a Fidesz győzelme. A következő tüntetést a szervezők május 8-ra tűzték ki. Meggondolandó, hogy a továbbiakban konkrét célokra szerveződjenek a tüntetések. Nagyon erőteljesen kellene tiltakozni a hamarosan napirendre kerülő „Stop Soros” törvény elfogadása ellen. Csak hatalmas tömeg tudja megakadályozni a civilek elleni értelmetlen támadást. Cél lehetne aláírások gyűjtésével vagy népszavazási kezdeményezéssel kikényszeríteni, hogy Magyarország is csatlakozzon az Európai  Ügyészséghez. Az Orbán-kormány valószínűleg kidolgozza, majd benyújtja az „igazságügyi reformot”, ami a bíróságok bedarálását jelentené, és ezáltal elesne a demokrácia utolsó támasza is. Csak több százezres tömeg tiltakozása hozhat eredményt. Menet közben persze további feladatok is jelentkezhetnek. Elismerés illeti a szervezőket, de nagy a felelősségük is, mert jelenleg csak ez a mozgalom képes erőt felmutatni az Orbán-kormány antidemokratikus intézkedéseivel szemben.