Jégeső verte szét a kormányellenes tüntetést (fotók)

Publikálás dátuma
2018.05.08 19:54
Fotó: Draskovics Ádám
Fotó: /
Összefogás kell Orbán gyűlöletpolitikája ellen. A szegények védelmére is szükség van akkor, amikor a TEK foglalja el kisgyerekes családok otthonát - hangzott el a kormányellenes demonstráción. A képre kattintva galéria nyílik! Fotók: Draskovics Ádám

Újra megtelt a Kossuth tér: közel tízezren jelezték részvételüket a Mi vagyunk a többség Facebook-csoport által meghirdetett kedd délutáni demonstráción – ami hétfő este óta tartó tüntetések nagy testvérének, partner megmozdulásának számít, és a harmadik komolyabb kormányellenes demonstráció lehet az országgyűlési választások óta.

A tüntetés hivatalosan hatkor kezdődött, de a beszédek még nem kezdődtek el, sőt, a 2-es villamos is jár a Kossuth téren, igaz, közlekedni nem igazán tud a sétáló demonstrálóktól. A helyszínt szellősen, de elfoglalják a tüntetők, akik már most 3-4 ezren lehetnek. 

Az esti tüntetés annyiban új a korábbi civil tüntetésekhez képest, hogy már feltűntek pártlobogók is, így egy nagyobb csoport idősebb tüntető DK-s lufikkal érkeztek, míg néhány lila momentumos lobogó is feltűnt a tömegben. A tömegben politikust nem igazán látni, egyedül Varju László DK-s képviselő láttuk megvillanni a DK-s -lufis különítmény mellett. Hiányoznak viszont a tüntetésekről a választások utáni első megmozdulásokon látható volt jobbikos csapatok. 

Fotó: Tóth Gergő

Fotó: Tóth Gergő

A téren sokan a Magyar Nemzet szerkesztősége által írt Magyar Hangot olvassák. A hangulat békés, a rendőrség csak alaphangon biztosítja a tüntetést, van, ahol azt is megengedik a tüntetőknek, hogy a Parlamentet övező láncon üldögéljen (mint e sorok írója is) amit máskor nem szoktak szó nélkül hagyni.

A beszédeket Gulyás Balázs szervező kezdte el, aki az ellenzéket szólította fel első sorban: kezdjék el a kerekasztal-munkát, fogjanak össze, hogy végre leváltható legyen a mostani korrupt rendszert. Ennek feltétele szerinte, hogy az önkormányzati választásokon egy ellenzéki jelölt induljon a Fidesz egy embere ellen – így a kormánypártról egyértelműen kiderülne Gulyás szerint, hogy nem képviseli a többséget. A legfontosabb célnak a szervező most a józsefvárosi júniusi önkormányzati választást nevezte, ahol az ellenzék megmutathatja, mire képes közös erővel.

"Kell egy közös történet, ami szemben áll Orbán Viktor gyűlöletpolitikájával. Hiszen Orbán sem keresztény, sem demokrata" - hangsúlyozta Gulyás, amire a tömeg nagy fújolással válaszolt.

Rendőrsorfal mögött ünnepelték magukat

Ezután egy "igazi kereszténydemokrata" - a KDNP-ből kilépő Lukácsi Katalin szólalt fel, aki emlékeztetett: emberi Magyarországot kell építeni, szövetséget kötni egymás között. "A harmadik kétharmad nem könnyíti meg dolgunkat, hogy építkezzünk" - mondta Lukácsi, aki arra is rámutatott, hogy Orbán Viktor kormánya kedden rendőrsorfal mögé bújva ünnepelt, elrejtőzve a választók elől.

"Mit szóltok ahhoz, hogy Kőbányán azért lakoltatnak ki kisgyerekes családokat, hogy a Terrorelhárítási Központ  sportkomplexumot építhessen otthonai helyére?" - tette fel a költői kérdést Lukácsi, amire szintén hangos fújolás volt a válasz. A szónok is rámutatott: hamarosan két időközi önkormányzati választás is jön a fővárosban, erre kell összpontosítani az erőket. 

A hangulatot csak fokozza, hogy a szervezők Orbán Viktor régi nyilatkozatait idézik: ezekből úgy tűnt, a miniszterelnök egykor tartotta a demokráciát,  és még elítélte  ha hatalom birtokosai manipulálják a választókat.

"Egyértelmű, hogy Orbánnak mennie kell"

Volt egy álmom, ami április 8-án szerte foszlott: ami pedig utána jött és jön az nem demokrácia, hanem feudalizmus, a választók csúfos kihasználása - kezdte beszédét a következő felszólaló, Gyetvai Viktor. Az tömegdemonstrációkon ismertté váló diáktüntető arra kért mindenkit: ne csak beszéljenek az ellenállásról, hanem valósítsák meg, és fogjanak össze. Kedves civilek, állampolgárok: új arcok kellenek a politikába is, tiszta arcok, akikről nem mondható el, hogy lopnak – mondta Gyetvai – és  öntudatos fellépés, amivel bizonyíthatjuk, hogy nem vagyunk birkák. Evidens, hogy Orbán Viktornak mennie kell, és egyértelmű az is, hogy ezt csak egységes fellépéssel érhetjük el - sorolta a felszólaló, aki azt is hangsúlyozta, hogy a következő legfontosabb a  minőségi oktatás megszervezése kell legyen, mert az orbáni rendszer igazán csak a művelt, tájékozott jövőbeli generációktól tart.

Ezután Hidvégi-B. Attila, a Romnet főszerkesztője lépett színpadra, aki a roma integráció ügyét vetette fel: miért merülhet fel 600 év együttélés után,  hogy erőforrásként vagy teherként tekintsenek ránk; miért akarnak minket kitelepíteni minket, és miért a cigányságot okolják a Fidesz győzelméért - sorolta a cigányság sérelmett Hidvégi-B., hozzátéve: ideje végre komolyan venni a romákat, akiket a baloldal is magára hagyott. 

A választások után újra kell építeni az emberek bizalmát, és nem elég évente néhány  percet találkozni egy közösséggel; be kell bizonyítani a periférián élőknek is, hogy van élet, a jól fésült, szúrt információkon túl, hogy a valódi kétharmadot nem a Fidesz jelenti - figyelmeztetett a Romnet vezetője. A szónok hangsúlyozta, a magukat romának valló közösséggel együtt lehet csak biztosítani a jövőt és a fejlődést.

A demonstráció szervezői  az újabb megmozdulással is szeretnék megvédeni a civil társadalmat és az önkormányzati rendszert és a bíróságokat, valamint fellépni Orbán Viktor korruptnak tartott, a szabadságot fenyegető rendszere ellen. 

A tüntetést Galkó Balázs színész József Attila-szavalatával próbálják feldobni - Galkóról Gulyás azt tartotta fontosnak elmondani, hogy a művész visszaadta a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét, amikor megtudta, hogy azt Bayer Zsolt is megkapta.

Ha hézagosan is, de a beszédek közben lassan megtelt a Kossuth tér, fiatalok, idősek vegyesen, nagyon sok a középiskolás korú diák.  Újabb politikussal találkozunk: a  színpadtól nem messze Hadházy Ákos is hallgatja a beszédeket, mellette Horváth András a volt NAV adónyomozó, aki régóta együtt dolgozik Hadházyval a korrupcióinfókon, jelenleg Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester munkáját is segíti. Sokan odajönnek hozzájuk, gratulálnak neki. Közben egyre inkább beborul az ég, esőszag úszik a levegőben, a Földművelésügyi Minisztérium felett már sötét fellegek gyűlnek. A tömegből többen a meteorológiai híreket is nézik. "A Hármas-Határ hegyen  már zuhog" - mondják többen is.

"Hatszáz éve migráns vagyok!"

Galkó szavalata után Ács polgármestere, az ex-fideszes Lakatos Béla lépett színpadra: mint mondta, most nagyon nehéz független vagy ellenzéki vezetőnek lenni vidéken, hiszen csak azért szorongatják őket, mert nem kormánypártiak.

"Azt kell látni, hogy én aki országgyűlési képviselőként indultam, a választáson vesztettem olyan emberekkel szemben, akik be sem tették lábukat a településünkre. Nem hittem el, hogy a tízezer forintos Erzsébet-utalvány, a migránspropaganda többet érhet, mint annak az embernek a segítsége, akivel egy faluban élünk" - mondta Lakatos. Az ácsi polgármester szerint  ez egy hazug ország, sajnos hazuggá tették vezetői. "Tényleg a migránsoktól rettegünk, amikor mi, a 600 éve Magyarországon élő cigányok még szegregálva élünk? Hát a pólómra írassam, hogy hatszáz éve migráns vagyok?" - ironizált keserűen Lakatos Béla, beszédét pedig nagy taps fogadta.

Lecsapott a jégeső, dühbe jöttek a tüntetők

Időközben eleredt az eső, így a fotósok, újságírók a pódiumon hallgatták Dés László zenész videóüzenetét. Gulyás Balázs szervező eközben azon viccelődött, hogy a tüntetőknek több eső jut, mint amennyi becsület az Orbán-család tagjainak. 

A csapadék időközben jégesővel kísért felhőszakadássá fokozódott, így a demonstrálók közül sokan a Földművelésügyi Minisztérium épületének árkádjai alá szorultak vissza. A hideg zuhany láthatóan dühbe hozta a demonstrálókat: a tömeg hirtelen "mocskos Fideszt" és "diktátor"-t kezdett kiabálni. Közben egy fiatalember füstgyertyákat gyújtott meg a téren.  Bár a tüntetést a szervezők lefújták, a hangulat egy csapásra megváltozott. A békés tüntetésnek lőttek, a jégeső érezhetően felhergelte az embereket.

Mintegy 1000-1500 tüntető a Parlament főkapuja elé vonult - zúgott a "Diktátor!" , "Bűnözőket védtek!", miközben a készenléti rendőrök sorfalat alkottak a kapu előtt.

Csak lassan oszlik a tömeg, még úgy háromszázan lehetnek a téren, nagyjából százfős keménymag kiabál a sorfalat álló rendőrök arcába.

A parlament kétszázan maradtak. Kiabálás mar csak szórványosan hallatszik. A rendőri sorfal is oszladozik. A Parlament előtt ott találjuk Orosz Mihály Zoltán volt érpataki polgármestert is.

Lassan itt a vége, a rendőrök levonulnak a lépcsőről. Szervusztok! - skandálja a megmaradt tucatnyi tüntető.

Az ATV élőben közvetítette az eseményeket.

Szerző
2018.05.08 19:54
Frissítve: 2018.05.09 12:26

A pécsi Kossuth téren is zúgott az "Orbán, takarodj!"

Publikálás dátuma
2018.12.14 20:58

Fotó: / Csortos Szabolcs
A kormányt és zsoldosait csak akkor lehet elkergetni, ha határozottak és bátrak leszünk - mondta Hadházy Ákos a tüntetésen. A tüntetők tojással dobálták meg a kormánymédia megyei lapjának szerkesztőségét.
Pécsett mintegy félezren vettek részt azon a péntek este tartott kormányellenes tüntetésen, amit a rabszolgatörvény elfogadása miatt hirdetett meg a Momentum. A résztvevők fáklyákkal végigvonultak a baranyai megyeszékhely történelmi belvárosán, s közben azt skandálták, hogy "mocskos Fidesz!... Orbán takarodj!... nem kell Putyin, nem kell Orbán!... Európát!... ruszkik haza!... túlórázni jöttünk!... demokráciát!" Néha megálltak a demonstrálók, s a havat fújó, hideg szél ellen ugrálással melegítették magukat, ilyenkor azt kiabálták: „Ki nem ugrál, Orbán Viktor, hej, hej!”. Aztán így folytatta a kórus: „Rabok legyünk vagy szabadok? Ez a kérdés, válasszatok!”  
A tüntetők között voltak, akik ellenzéki pártokhoz – főleg a Momentumhoz, az MSZP-hez, az LMP-hez - kötődtek, ám az általunk kérdezett résztvevők túlnyomó többsége bevallotta, hogy nem szimpatizál egyik párttal sem, csak azt szeretné, ha a mostani kormány eltűnne, börtönbe kerülne végre. Nekik főleg a kormányhoz köthető korrupcióból van elegük, és abból, hogy Orbán csapata lebontotta a demokrácia intézményrendszerét. A menet a Kossuth téren állt meg. Ott Hadházy Ákos független parlamenti képviselő mondott rövid beszédet. A szekszárdi politikus elismerte, hogy az elmúlt napok kormányellenes megmozdulásai talán nem voltak mindig törvényesek, ám az ellenzéknek már nem maradt más lehetősége, hisz nincs parlament, nincs igazságos választási rendszer, nem lehet semmiről népszavazást rendezni, a közmédia és az összes megyei napilap a kormány zsoldosainak kezében van, akik meghamisítják és elhallgatják a híreket. A túlóratörvényre nem azért volt szüksége a kormánynak, mert hasít a gazdaság, folytatta Hadházy, hanem azért, mert több százezer magyar elmenekült az országból az itteni kilátástalanság elől, s így fogytán a munkaerő.  
Lehet, hogy törvénytelen az ellenzék, tért vissza kezdeti mondandójához Hadházy, 
de a lopás törvényes? A választási csalás törvényes? A média ellenzéket lejárató rágalmazása törvényes?
A kérdések mindegyikére harsogó nemmel feleltek a tüntetők. A kormányt és zsoldosait csak akkor lehet elkergetni, ha határozottak és bátrak leszünk, mondta a politikus. „Nem félünk!” – dörögték a tüntetők. A demonstráció végén Nemes Balázs, a Momentumnak a pécsi egyetem közgazdasági karára járó országos szóvivője január 5-ére újabb pécsi demonstrációt hirdetett meg. A hazafelé tartó tüntetők közül többen a Dunántúli Napló szerkesztőségéhez mentek,  
s tojásokkal megdobálták a lap épületének bejáratát,
mivel úgy vélték, hogy az egykor közkedvelt újság a kormánypropaganda hazug eszközévé vált.
2018.12.14 20:58
Frissítve: 2018.12.14 21:26

„A Fidesz-kormány elárulta az országot”

Publikálás dátuma
2018.12.14 20:50

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Gázálarcos pék, szánkós cukrász és pesti diák tüntetett együtt a Kossuth téren péntek este – erőszakot nem akarnak, változást annál inkább.
Nem értünk egyet sem a túlóratörvénnyel, sem az egész rendszerrel. Fiatalok vagyunk. Annyit tehetünk, hogy eljövünk tüntetni – nyilatkozta lapunknak feltűnő érettséggel Marci, egy 15 éves pesti gimnazista a Kossuth téren péntek késő délután. Marci két évfolyamtársával érkezett. Egyikük, Karcsi bevallja, hogy szüleik nem is tudják, hova indultak. Ha tudták volna, nem engedik el őket: „féltenek minket”. A gimnazisták az úgynevezett rabszolgatörvény elfogadása miatt kirobbant, napok óta tartó demonstrációkhoz csak most csatlakoztak, de korábban már részt vettek diáktüntetéseken és egy CEU melletti megmozduláson is. „A népnek erőt kell mutatnia” – magyarázta Marci. Megoszlott a véleményük arról, hogy „ennél a kormánynál” eredményre vezethetnek-e az utcai demonstrációk. Erőszakot és vérontást azonban nem akarnak. „Azért ez durva” – minősítette Karcsi a térre felfestett feliratot, ami így szól: „Kötelet nekik!” András, az 56 éves budaörsi cukrász egy szánkóra támaszkodva álldogált a Kossuth téri karácsonyfa közelében. A tüntetők megrongálták az oda kitett szánkókat, ezért úgy gondolta, hoz magával egyet a pótlásukra. Másokat is erre buzdított, akcióját meghirdette az interneten. „Eddig senki nem jött” – állapította meg csalódottan. Kollégánk, Tóth Gergő fotóriporter előző nap annyi könnygázt kapott a rendőröktől a Parlamentnél, hogy jobbnak látta, ha felszereli magát egy munkavédelmi boltban vásárolt gázálarccal. Egy másik tüntető, István sem csak azért takarta el sállal a fél arcát, mert megfázott: kérdésünkre elmondta, így készül arra, hogy a rendőrök megint bevetik a könnygázt. A 30 éves férfi az elmúlt napokban nem sokat aludt éjszaka. Pékként dolgozik, gyakorlatilag a tüntetésekről ment munkába. – A Fidesz-kormány elárulta az országot – jelentette ki István. Az egészségügy rendbetétele helyett stadionokra költik a pénzt, a köztévéből állandóan csak a migránsozás folyik. - Felháborító! Ahogyan az is, hogy mindent ráfognak egy olyan emberre, aki több ezer kilométerre él Magyarországtól – utalt a Soros György elleni kampányra a férfi, aki máskülönben a Jobbikkal szimpatizál. A többi megkérdezett nem tudott megnevezni olyan ellenzéki pártot, amelyet egyértelműen támogatna. „Egyikkel sem értünk egyet teljesen” – közölte például két egyetemista lány, Anna és Laura. Azért jöttek a Parlamenthez, hogy erősítsék a tömeget. Elsősorban az oktatás helyzete foglalkoztatja őket, de a dolgozók kihasználása ellen is tiltakoznak. Borúsan látják a jövőjüket. Azon gondolkodnak, hogy ők is külföldre költöznek. A huszonéves Kata apja jóslatát idézte: „Apukám azt mondta, hogy ebből vagy forradalom lesz, vagy totális diktatúra”. Kata elhagyta a lepukkant állapotban lévő egészségügyet: baristaként (kávéséfként) jóval többet keres, mintha az eredeti terveit valóra váltva mentőtiszti diplomát szerzett volna. Az előző napokban őt is lefújták könnygázzal, de még mindig jobban járt, mint egyik ismerőse, akit a földre is letepertek a rendőrök. – Nem szeretem azt látni, hogy mindig a leggyengébbekbe tapos bele a kormány – mondta. A rabszolgatörvénnyel szerinte azok „fognak a legnagyobbat szívni”, akiknek nincs választási lehetőségük, nem tudnak elmenni más munkahelyre dolgozni. Az apja által felvázolt perspektívák közül Kata, ha csupán ez a két lehetőség adódik, a totális diktatúra helyett a forradalmat választaná. A legjobban mégis azt szeretné, ha nem sorvadnának el a tüntetések, és békés úton sikerülne elzavarni a kormányt: „bíróság elé kellene állítani őket”.
2018.12.14 20:50