Trump atomalku helyett szankciókkal kényszerítené Iránt együttműködésre

Publikálás dátuma
2018.05.09. 11:09
Donald Trump az Irán elleni szankciókról szóló, frissen aláírt dokumentummal, 2018. május 8. Fotó: SAUL LOEB / AFP
Megkezdte az egyeztetéseket az Irán elleni szankciókról a vállalatokkal Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter kedden, a kora esti órákban - írja az MTI. Augusztusban a minisztérium minden engedélyt visszavon, amely amerikai vállalatoknak lehetővé tette, hogy üzleti tárgyalásokat folytassanak az országgal.

A pénzügyminiszter sajtókonferencián hangsúlyozta: Donald Trump amerikai elnök a szankciók visszaállításával akarja elérni, hogy Irán új egyezményt kössön atomprogramjáról. Mnuchin bejelentette: ezután nem engedélyezik a Boeing és az Airbus repülőgépgyártó cégeknek, hogy polgári repülőgépeket, vagy alkatrészeket adjanak el Iránnak.

A Boeing szóvivője, Gordon Johndroe kedden közölte: a cég, ahogyan eddig is, ezután is együttműködik a kormányzattal. Dennis Muilenburg, a Boeing vezérigazgatója a múlt hónapban arról nyilatkozott, hogy a cégnek nincs rendelésállománya Iránból. Nyilatkozatát azután tette közzé, hogy 2018 elején kellett volna teljesítenie az Iránnal még 2016 decemberében kötött, 16,6 milliárd dollár értékű szerződés első szállításait. Az Iran Air iráni nemzeti légitársaság 15 Boeing 777-es típusú repülőgépet és további alkatrészeket rendelt. A több iráni légitársasággal szerződést kötő európai repülőgépgyártó Airbus kommunikációs vezetője, Rainer Ohler kedden délután úgy nyilatkozott: a cégnél egyelőre vizsgálják az új helyzetet, és kell egy kis idő ahhoz, hogy "döntsenek azokról a lépésekről, amelyek a vállalati politikát összeegyeztetik a szankciós előírásokkal".

Az amerikai pénzügyminisztérium rögtön azután tette közzé honlapján a szankciók újbóli érvénybe léptetéséről szóló közleményét, hogy Donald Trump elnök közölte döntését az atomalku felmondásáról. A közlemény szerint a tárca 180 nap múlva a kőolaj-kereskedelemre vonatkozó szankciókat, 90 nap múlva pedig a polgári repülőgépek és alkatrészeik eladására vonatkozó büntető intézkedéseket lépteti életbe. Bevezeti továbbá a fémkereskedelemre az acél-, és szénexportra, valamit az alumínium-eladásokra vonatkozó korábbi szankciókat is. A 90 nap elteltével, augusztus 6-tól a minisztérium minden engedélyt visszavon, amely amerikai vállalatoknak lehetővé tette, hogy üzleti tárgyalásokat folytassanak Iránnal.

Szerző

Itt járt James Blunt

Publikálás dátuma
2018.05.09. 10:12

Az ötszörösen Grammy-díjra jelölt brit zenész-énekes négy év után jött újta Budapestre, hogy koncertet adjon a rajongóknak.  James Blunt Afterlove című turnéja egyik állomásaként érkezett a Budapest Arénába, hogy a most tavasszal megjelent albumát  megismertesse a hazai közönséggel.

Szerző

Lőrinczy György maradna az Operett élén

A Budapesti Operettszínház tegnap hirdette meg új évadát, de mivel hamarosan megjelenhet az intézmény vezetői posztjára kiírt pályázat, az új műsor mellett más izgalmak is várhatók a Nagymező utcában. Lőrinczy György főigazgató arra a kérdésre, hogy indul-e a pályázaton, azt válaszolta, hogy természetesen igen.

Még nem dőlt el hogy a zaklatási ügybe keveredett Kerényi Miklós Gábor által rendezett produkciók közül hány marad műsoron, az már biztos, hogy a Rómeó és Júlia lekerül a repertoárról, de amennyiben a jogi helyzet úgy alakul, az ötből három maradhat.

A jövő évad egyik érdekessége lehet Székely Kriszta rendezésében Szörényi Levente-Bródy János István a király című rockoperájának bemutatója, melynek főszerepeit Baján Kocsis Dénes és Dolhai Attila, Budapesten pedig Veréb Tamás és Feke Pál alakítják. A Semmelweis című produkciót Boross Martin állítja színre. A Szabó Magda meséje nyomán született Tündér Lala című zenés mesejáték rendezője Szenteczki Rita. Fényes Szabolcs Maya című revüoperettjét Réthly Attila állítja színre, Molnár Ferenc Liliomjának zenés változatát pedig Béres Attila. A Pendragon legenda musical változatát rendezőként Somogyi Szilárd jegyzi, Kálmán Imre Marica grófnő című operettjét pedig Szabó Máté.

Szerző