Elengedtek három amerikait a kisvezér munkatáborából

Publikálás dátuma
2018.05.09. 17:57
Az egyik most elengedett koreai-amerikai állampolgár, Kim Dong-chul egy 2016-os phenjani sajtótájékoztatón. Fotó: KCNA VIA KNS /
Szabadon engedtek három amerikai állampolgárt, akiket észak-koreai munkatáborokban tartottak fogva - írja a 24.hu az NBC News alapján. Úton vannak haza, jelentette be szerdán Donald Trump amerikai elnök.

Az Egyesült Államok külügyminisztere, Mike Pompeo másodszor is Phenjanba látogatott, hogy előkészítse Donald Trump találkozóját Kim Dzsong Unnal. A három szabadon engedett fogoly, Kim Hak-song, Kim Dong-chul és Kim Sang-duk (Tony Kim) a külügyminiszterrel együtt utazik haza.

Egészségi állapotukról eddig nem adtak hivatalos információt, de Trump azt írta Twitteren: "úgy tűnik, jól vannak". A dél-koreai sajtó múlt heti értesülései szerint a munkatáborból egy szállodába vitték át őket, mielőtt szabadlábra kerültek.

Egyiküket, az 59 éves koreai-amerikai Tony Kimet - a Phenjani Természettudományos és Műszaki Egyetem munkatársát - tavaly áprilisban tartóztatták le a phenjani repülőtéren, mielőtt hazautazhatott volna. Kim Hak-song ugyanott dolgozott, őt tavaly májusban tartóztatták le „ellenséges cselekmények” miatt.

Szerző

"Büntethető alakok" - Kijelentése miatt bírságolták a román államfőt

Publikálás dátuma
2018.05.09. 16:55
Klaus Iohannis román államfő. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency
Kétezer lejre - 136 ezer forintnak megfelelő összegre - bírságolta szerdán a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Klaus Johannist - számol be a maszol.ro. A román államfő politikusokra utalva - szabad fordításban - a „büntethető alakok” kifejezést használta egy sajtónyilatkozatában.

Klaus Johannist februárban panaszolta be a Lumea Justiției (Az igazságügy világa) nevű, többnyire igazságügyi témákkal foglalkozó portál. Beadványukban idézték az államfőt, aki egyebek mellett azt mondta a korrupcióellenes ügyészséget kritizáló politikusokról: „néhány (...) büntethető alak összefogott, hogy hiteltelenítse azokat, akik nyomozást folytattak ellenük”. A feljelentők szerint az ilyen kifejezések az EU-ban diszkriminációnak számítanak.

A CNCD testülete szerdai ülésén 5-4-es szavazataránnyal döntött az államfő megbírságolása mellett. A diszkriminációellenes tanács elnöke, Asztalos Csaba a Maszolnak elmondta, a feljelentésben kifogásolt román kifejezés nehezen fordítható magyarra, hiszen a román nyelvben sem használják személyekre, csupán magára a büntetőjog szakterületére. Asztalos az államfő megbírságolása ellen szavazott, mert szerinte ez a kijelentése bőven belefér a szólásszabadság gyakorlatába. Szerinte az Európai Emberjogi Bíróság joggyakorlata is szavatolja ezt a fajta szabadságot a közéletben.

Az Államelnöki Hivatal közölte: Klaus Johannis politikai jellegűnek tekinti, ezért megfellebbezi a bíróságon a CNCD szerdai döntését.

Szerző

Öngyilkos merénylők és fegyveresek együtt csaptak le a rendőrségre (videó)

Publikálás dátuma
2018.05.09. 16:05
A támadások egyik helyszíne. Fotó: Haroon Sabawoon / ANADOLU AGENCY
Több nagy robbanás történt röviddel egymást követően Afganisztán fővárosában, Kabulban szerdán - írja az Euronews.

Az első támadásban Kabul nyugati részén először egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát egy rendőrkapitányság előtt, majd tűzpárbaj alakult ki a fegyveresek és a rendőrök között.

A második merényletet a belvárosban követték el. Egy robbanást követően két fegyveres be akart jutni az ottani kapitányságra, de lelőtték őket.

Egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta magára a támadásokat.

Szerző