Szingapúrban találkozhat Trump és Kim Dzsong Un

Publikálás dátuma
2018.05.10. 10:57
AFP fotó
Trump először Észak- és Dél-Korea határán akart találkozni a phenjani diktátorral, Szingapúr viszont semlegesebb választásnak tűnt.

A Kelet és Nyugat kapujában, Szingapúrban találkozhat majd Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető - jelentette több amerikai sajtóorgánum is, meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva.

A helyszínről a CNN és a The New York Times is egybehangzóan számolt be - írja az MTI. A sajtóértesülések szerdán este jelentek meg, közvetlenül azután, hogy Donald Trump közölte: biztosan nem Észak- és Dél-Korea közötti demilitarizált övezetben, Panmindzsonban lenne a helyszín, amint azt ő először javasolta.

Meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva több amerikai médium - köztük a The Hill című lap, a The New York Times, vagy a CNN hírtelevízió - is egybehangzóan állítja, hogy az amerikai elnök és az észak-koreai vezető csúcstalálkozója Szingapúrban lesz majd. A CNN szerint Szingapúr több szempontból is egyértelmű helyszínválasztás lehet a Fehér Ház szempontjából: viszonylag neutrális területnek számít, Washington megbízható szövetségese, ugyanakkor azon 47 állam közé tartozik, amelyek nagykövetséget tartanak fent Észak-Koreában.

A Fehér Ház hivatalosan nem erősítte meg a sajtóértesüléseket.  "Egyelőre csak annyit mondhatok, hogy megvan a dátum és a helyszín, de pillanatnyilag ennél többet nem jelenthetek be" - fogalmazott szerdai sajtóértekezletén Sarah Huckabee Sanders, a hivatal szóvivője.

Trump és Kim Dzsong Un találkozóját a napokban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter phenjani látogatása készítette elő: Pompeo közös fényképeken szerepelt a Dzsong Unnal, az északi vezető pedig tárgyalási készségének jeleként pedig abba is beleegyezett, hogy a phenjani hatóságok hazaengedjenek három amerikai foglyot.

Szerző

Egy rendőr lelőtt egy mormotát, mert az állat nem reagált a felszólításra

Publikálás dátuma
2018.05.10. 10:18
Illusztráció: AFP
A marylandi Sykesville városkában egy rendőr meglőtt egy mormotát, mert nem reagált a felszólításra. Az állatvédők a rendőr megbüntetését követelik állatkínzásért.
Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

Bejárta az amerikai közösségi médiát a CBS televízió Baltimore-i szerkesztősége által közzétett videó, amelyen az látszik, hogy egy rendőr rálő az úttesten ácsorgó mormotára.

A helyi seriff hivatala közleményt adott ki az ügyben azzal a magyarázattal, hogy a mormota akadályozta a forgalmat, és mivel az autóból kiszálló rendőr nógatására nem reagált, azt hitte, az állat beteg vagy sérült, ezért lőtt rá. A tudósításból nem derült ki, hogy az állat kimúlt, vagy kórházba szállították.

A videó, csak erős idegzetűeknek.

Szerző

Szabad választás szükségállapot mellett

Publikálás dátuma
2018.05.10. 07:38
Fotó: AFP/Johan Ordonez

Elképzelhetetlen hiteles és szabad választás rendkívüli állapot fenntartása mellett, ott, ahol minden ellenvéleményt ennyire szigorúan büntetnek, fogalmazott tegnap Zeid Ra'ad Al-Hussein, az előrehozott török elnökválasztás kapcsán. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa közleményben szólította fel az Erdogan-rezsimet, függesszék fel a szükségállapotot és tegyék lehetővé a ténylegesen szabad választások lebonyolítását. Törökországban a 2016 júliusi puccskísérlet óta hétszer hosszabbították meg a rendkívüli állapotot. Al-Hussein korábban is bírálta Ankarát a tömeges letartóztatások, elbocsátások és egyéb megtorlások, jogsértések miatt. A közösségi médiában egyre népszerűbb a Tamam-Elég! hastag, amely Recep Tayyip Erdoganra vonatkozik. Tegnapig másfél millió török használta a Tamamt.

Szerző