Véget vetett életének a 104 éves tudós

Publikálás dátuma
2018.05.10 17:52
David Goodall május 9-én még sajtótájékoztatón beszélt tervezett eutanáziájáról. Baloldalán Philiip Nitschke, az Exit Internatio
Fotó: /
Asszisztált öngyilkosságot hajtott végre Svájcban az ausztrál aggastyán, aki már nem szerette életét.

Egy bázeli klinikán,orvosi felügyelet mellett búcsúzott el életétől David Goodall elismert botanikus és ökológus, aki 104 éves korában döntött a meghívott halál mellett; hírt az Exit International nevű, eutanázia párti szervezet jelentette be.

A CNN  honlapján azt írja úgy tudja, hogy Goodall halálos mennyiségű drogot kért és kapott, miközben Beethoven Örömódáját hallgatta.

A négy gyermeket felnevelő, tizenkét unokától búcsúzó férfi 20 ezer dolláros közösségi támogatást kapott, hogy részt vehessen a svájci eutanázia-programban; korábban többször is megkísérelte az öngyilkosságot, legutóbbi sikertelen próbálkozása után pedig nem is akarták kiengedni a kórházból az ausztrál hatóságok.

A tudósnak mindenképp Svájcba kellett utaznia terve megvalósításához, Ausztráliában ugyanis jelenleg illegális az eutanázia: csak egy helyi állam, Victoria tervezi, hogy 2019-ből ők is legalizálják az asszisztált öngyilkosságot, de ez még vita tárgya.

Goodall kedden még nyilatkozott az amerikai hírcsatornának: arról mesélt, hogy 5-10 évvel ezelőtt veszítette el teljesen életkedvét, amikor látása és teste is meggyengült. „Egész életemben a szabadban dolgoztam, de már nem tudok kimenni” – mondta a kerekesszékbe kényszerült tudós – „szeretnék újra a bokrok között sétálni, és látni, mi van körülöttem. Az én koromban már csak ül az ember, és várja a reggelit. Aztán, ha megette, vár ebédig, és ha azzal is végzett, csak ül tovább. Hát mire jó ez?”

Szerző
2018.05.10 17:52

Medvét lőttek ki egy iskola udvarán Csíkszeredában

Publikálás dátuma
2018.08.21 13:16
Hím barna medve (Ursus arctos) a csíkszeredai Octavian Goga Főgimnázium udvarán 2018. augusztus 21-én
Fotó: MTI/ Veres Nándor
Az állat több portára is betört, majd elaludt az intézmény udvarán.
A csíkszeredai román tannyelvű Octavian Goga Főgimnázium udvarán lőtt ki egy vadász kedd délelőtt egy medvét, az állat hajnalban több portára is betört a városban – írja az MTI a Székelyhon.ro portál cikke alapján. A hím medve kedden reggel tévedt a székelyföldi Hargita megye székhelyére, ahol több portára is a kerítéseket letépve jutott be, és az egyik gazdaságban elpusztított egy kecskét, melyet az iskola udvarára hurcolt, és ott lakmározott belőle. A portál helyszíni tudósításban számolt be arról, hogy a környéket csendőrök és rendőrök vették körül, míg elkészült az a dokumentáció, amellyel a környezetvédelmi minisztériumhoz folyamodhattak az állat kilövési kérelmével. A beszámoló szerint a medve többször is elaludt egy-egy portán, majd pedig az Octavian Goga Főgimnázium udvarán. A hatóságok a környéken mindenkit csendre intettek, hogy az állat lehetőleg maradjon nyugodt a minisztériumi kilövési engedély kibocsátásáig. Az engedély végül dél tájban érkezett meg, és ez alapján a Szilos vadásztársulat egyik tagja egy jól célzott lövéssel az iskolaudvaron teríthette le az állatot. Romániában gyakorivá vált, hogy a medvék a településeken keresnek élelmet maguknak, és a lakosságot is veszélyeztetik. A székelyföldi Hargita megyében az év eleje óta kilenc személy került kórházba medvetámadás következtében. A medvék túlszaporodása 2016-tól vált nyilvánvalóvá, amikor a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak. Tavaly a Környezetvédelmi Minisztérium sürgősségi beavatkozási kvótát fogadott el, amely alapján külön minisztéiumi engedéllyel ki lehet lőni vagy át lehet telepíteni a veszélyes állatokat. A 2017-es állománybecslés adatai szerint Romániában mintegy 6800 medve él, és a medveállomány túlnyomó része, mintegy 5300 példány a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros, valamint a szomszédos Brassó megyében található. 
2018.08.21 13:16
Frissítve: 2018.08.21 13:18

Már 11 halálos áldozata van a megáradt dél-olaszországi folyónak

Publikálás dátuma
2018.08.21 13:00

Fotó: AFP/KONTROLAB/
Túrázókat sodort magával a folyó a Civita hegyközség közelében. Hatan kórházba kerültek és sokan eltűntek.
Legkevesebb 11 túrázó fulladt egy megáradt folyóba a Dél-Olaszországban fekvő Raganello-szurdokban, többen eltűntek – írja a BBC. A polgári védelmi hatóság közlése szerint eddig 18 embert mentettek ki, köztük egy 10 éves fiút. Hatan kórházba kerültek.  Mint megírtuk, sajtóhírek szerint a szerencsétlenség a calabriai Civita hegyközség közelében történt, ahol a heves esőzések megduzzasztották a folyót a szakadékban. A túrázókat készületlenül érte az áradás, és a csoportot részben magával sodorta a folyó. Carlo Tansi, a calabriai polgári védelmi hatóság vezetője kiemelte, hogy a szurdok keskeny, 1 kilométer mély és „nagyon rövid idő alatt feltöltődik vízzel”. A La Repubblica című olasz napilap korábban az internetes felületén közölte, hogy egyeseknek sikerült a sziklákon biztonságba húzódniuk. A 13 kilométer hosszú, több száz méter mély szurdok tiszta vizével és sziklaképződményeivel közkedvelt a turisták körében. 
2018.08.21 13:00
Frissítve: 2018.08.21 13:00