Véget vetett életének a 104 éves tudós

Publikálás dátuma
2018.05.10. 17:52
David Goodall május 9-én még sajtótájékoztatón beszélt tervezett eutanáziájáról. Baloldalán Philiip Nitschke, az Exit Internatio
Asszisztált öngyilkosságot hajtott végre Svájcban az ausztrál aggastyán, aki már nem szerette életét.

Egy bázeli klinikán,orvosi felügyelet mellett búcsúzott el életétől David Goodall elismert botanikus és ökológus, aki 104 éves korában döntött a meghívott halál mellett; hírt az Exit International nevű, eutanázia párti szervezet jelentette be.

A CNN  honlapján azt írja úgy tudja, hogy Goodall halálos mennyiségű drogot kért és kapott, miközben Beethoven Örömódáját hallgatta.

A négy gyermeket felnevelő, tizenkét unokától búcsúzó férfi 20 ezer dolláros közösségi támogatást kapott, hogy részt vehessen a svájci eutanázia-programban; korábban többször is megkísérelte az öngyilkosságot, legutóbbi sikertelen próbálkozása után pedig nem is akarták kiengedni a kórházból az ausztrál hatóságok.

A tudósnak mindenképp Svájcba kellett utaznia terve megvalósításához, Ausztráliában ugyanis jelenleg illegális az eutanázia: csak egy helyi állam, Victoria tervezi, hogy 2019-ből ők is legalizálják az asszisztált öngyilkosságot, de ez még vita tárgya.

Goodall kedden még nyilatkozott az amerikai hírcsatornának: arról mesélt, hogy 5-10 évvel ezelőtt veszítette el teljesen életkedvét, amikor látása és teste is meggyengült. „Egész életemben a szabadban dolgoztam, de már nem tudok kimenni” – mondta a kerekesszékbe kényszerült tudós – „szeretnék újra a bokrok között sétálni, és látni, mi van körülöttem. Az én koromban már csak ül az ember, és várja a reggelit. Aztán, ha megette, vár ebédig, és ha azzal is végzett, csak ül tovább. Hát mire jó ez?”

Szerző

Magyar szálon is jutott pénz az al-Nuszra fegyvereseinek

Publikálás dátuma
2018.05.10. 17:21
A korábbi al-Nuszra Front, dzsihadista csoport fegyveresei Forrás: AFP /Omar haj kadour
Tucatnyi iszlamistát fogtak el csütörtökön az olasz hatóságok: a gyanúsítottak embercsempészésből finanszíroztak egy szír terrorszervezetet.

Terrorizmus támogatása miatt vettek őrizetbe több szír állampolgárt az olasz hatóságok: az MTI 14 elfogott személyről tud, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a menekültválság 2015-ös kirobbanása után embercsempészésből szerzett bevételekkel finanszírozták a korábban  al-Kaidához is kötődő szíriai al-Nuszra Frontot, amit az ENSZ terrorszervezetként kezel.

Az őrizetbe vett gyanúsítottak két külön csoportban tevékenykedtek Olaszország területén: tíz szíriait az észak-olaszországi Brescia városában a helyi pénzügyőrség szervezett bűnözés elleni egysége vett őrizetbe, pénzmosás gyanújával. Az Euronews szerint másik három szíriai és egy marokkói gyanúsítottat a szardíniai Sassariban vettek őrizetbe – a két csoport az első jelentések szerint nem állt kapcsolatban egymással.

A gyanúsítottak az olasz hatóságok szerint az illegális migráció haszonélvezőjeként szerzett több millió eurós bevételeket, amiket a Balkánon, Európa országain, majd Törökországon és Libanonon keresztül a dzsihadista sereghez továbbítottak. A két csapat kulcsemberei olasz rendszámú autókkal, Olaszországból és Ausztriából toborzott sofőrökkel vittek át menekülteket Magyarország területén más EU-tagállamokba. A bevándorlóktól kapott pénz egy részét az al-Nuszrának utalták olasz, svéd , német, dán, holland, osztrák és magyar átutalási-szolgáltatási irodákon keresztül – másrészt, az arab világ bizalmi alapú pénzrendszerét, a Hawalát is felhasználták.

Utóbbi módszernél nincs nyomon követhető pénzmozgás, a résztvevők jelszavak és brókerek útján igazolják, hogy elküldték, illetve a helyi „banktól”, üzletembertől felvették az összeget – a biztonságot a személyes adatok felvétele, és a szoros ismeretségi rendszer is garantálja.

A leleplezés felveti a kérdést: hogyan működhettek zavartalanul az al-Nuszrát segítő magyarországi pénzmosó irodák, amikor a kormány minden évben súlyos tízmilliárdokat költ terrorelhárításra. A belügyi tárca tavaly például plusz 90 milliárd forintot kapott a terrorhelyzet kezelésére, az illegális bevándorlókat visszatartó határzár pedig 170 milliárd forintból épült fel; igaz, az embercsempészeknek adott pénz áramlását nem tudta megakadályozni.

A most elfogott csoportok pedig magukban is jelzik, mitől annyira reménytelen a szír polgárháborús helyzet: a Bassár el-Aszad szír elnök, a kurdok és vallási kisebbségek egyaránt harcoló al-Nuszra (jelenlegi nevén Dzsabhat Fatah as-Samnak) vastagon felelős az Európát elérő menekültválságért – támogatóik pedig a hazájukat elhagyó földönfutókból is hasznot húznak, hogy fenntarthassák a polgárháborút.

Szerző
Frissítve: 2018.05.10. 17:26

Dühös diákok ezrei az utcákon Spanyolországban

Publikálás dátuma
2018.05.10. 16:09
AFP fotó
Több ezer diák vonult utcára szerte Spanyolországban csütörtökön, mert botrányosnak tartják a navarrai bíróság két hete hozott ítéletét, amelyben szexuális visszaélés miatt ítélt el öt férfit, noha a vád ellenük csoportos nemi erőszak volt.

A többi között Madrid, Barcelona, Valencia és Pamplona belvárosaiban gyűlt össze hangos tiltakozó tömeg. "Ez nem visszaélés, ez erőszak!", "Szégyen!", "Hiszünk neked, nővérünk!" - skandálták és írták a magasba tartott transzparensekre. A Diákszakszervezetek elnevezésű országos egyetemi érdekképviselet hirdette meg a tiltakozóakciót sztrájknak nevezve, hogy felemeljék a hangjukat "a hímsoviniszta igazságszolgáltatással szemben, amely az erőszaktevőket védi" - érvelt Ana Garcia, a szakszervezet főtitkára, aki szerint egy ilyen döntés nem maradhat válasz nélkül.

A navarrai bíróság ítéletében nem látta bizonyítottnak, hogy az öt sevillai férfi megerőszakolta a 18 éves lányt két évvel ezelőtt Pamplonában, amikor a bikafuttatásokról híres San Fermín-ünnepségek zajlottak a városban. Azokon a mobiltelefonos felvételeken ugyanis, amelyeket az elkövetők készítettek az aktusról, és mutattak be bizonyítékként az eljárásban, nem látszik, hogy a lány ellenállást tanúsítana. A perben a lány elmondta: a férfiak túlerőben voltak,

ő pedig sokkos állapotban volt, és csak azt akarta, hogy mielőbb vége legyen az egésznek.

A bíróság szexuális visszaélés miatt kilenc éves börtönbüntetést szabott ki az elkövetőkre, míg az ügyészség 22 évet kért rájuk nemi erőszak miatt.  Az ítélet hatalmas közfelháborodást váltott ki Spanyolországban, amely ellen már több alkalommal is nagyszabású tüntetéseken tiltakoztak.

Korábban mintegy 1800 pszichológus és pszichiáter írta alá azt a nyilvános szakmai állásfoglalást,

amelyben alátámasztják: ilyen helyzetben gyakori és természetes emberi reakció, hogy az áldozat lefagy, és képtelen a védekezésre, amit azonban nem lehet beleegyezésként értelmezni.

Az ügy nyomán a spanyol kormány bejelentette, hogy kezdeményezi a szexuális bűncselekmények meghatározásának felülvizsgálatát az 1995 óta hatályos büntető törvénykönyvben. Az igazságügyi minisztérium kodifikációs bizottsága csütörtökön tartja első ülését. A bírósági eljárás nem zárult le, miután az összes érintett fél fellebbezést nyújtott be a navarrai legfelsőbb bírósághoz.

Szerző