Rejtélyes ellenzéki voksok Kövér Lászlóra

Publikálás dátuma
2018.05.11. 07:10

Az Országgyűlés alakuló ülésén tartott titkos szavazáson 143-an támogatták a fideszes Kövér László házelnökké választását. Ennél azonban kevesebb, összesen csak 133 kormánypárti politikus ül a parlamentben.

Ritter Imre német nemzetiségi képviselő kérdésünkre még aznap elmondta, hogy „természetesen” megszavazta Kövért. Így is marad azonban kilenc nem kormánypárti képviselő, aki ellenzéki létére hozzájárult a házelnök újrázásához. (A 199 képviselő közül 182-en vették fel a szavazólapot. Az „igenek” és „nemek” mellett akadt három érvénytelen szavazat és egy tartózkodás is. Ha Kövér volt az, aki tartózkodott, akkor már tíz ellenzékit keresünk.)

Hadházy Ákos, az LMP volt társelnöke nem lehetett az átszavazó ellenzékiek között, hiszen ő még a képviselői esküjét sem tette le. Kizárhatjuk a DK politikusait is, akik demonstratív módon távol maradtak a szavazástól. Kövér László ellenzéki barátait máshol kell keresni.

– Frakciónk képviselői, döntésünk értelmében, nemmel szavaztak – hangsúlyozta lapunknak Tóth Bertalan, a szocialisták képviselőcsoportjának vezetője. Erős meggyőződésem, hogy tőlünk senki nem szavazta meg Kövér Lászlót – jelentette ki Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője és szóvivője is. Hozzátette: nem is érti, mi vitt rá ellenzéki képviselőket arra, hogy egy titkos szavazáson Kövért támogassák.

A Jobbiknál már nem ennyire egyértelmű a helyzet.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője lapunknak elmondta: általában tiszteletben tartják a pártoknak azt a jogát, hogy eldöntsék, kit jelölnek egy nekik járó pozícióra, bizottsági elnöknek vagy például a parlament jegyzőjének. Ugyanakkor közölte: „A házelnök esetében – lévén nem egy egyszerű parlamenti tisztségről, hanem egy főméltóságról, a magyar parlamentarizmus szimbólumáról van szó – mindenkinek a lelkiismeretére bíztam a döntést, nem adtam iránymutatást.” Gyöngyösi kérdésünkre nem árulta el, hogy személy szerint ő hogyan szavazott, és – mivel „a Jobbik egy demokratikus párt” – egyik képviselőtársát sem faggatta arról, hogy a titkos szavazáson támogatta-e Kövért.

Több jobbikos képviselőt is megkerestünk. Volt, aki nem zárta ki, hogy Kövér kapott szavazatokat a Jobbikból, de ezt csak elvi lehetőségként említette:, ilyen frakciótagot nem tudott megnevezni. Mások elképzelni se tudták, hogy jobbikosok is behúzták az ikszet a házelnök neve mellé. „Szinte száz százalékig biztos vagyok abban, hogy közülünk senki sem szavazta meg” – vélekedett az egyik megkérdezett.

Az LMP – a Jobbikhoz hasonlóan – eddig azt az elvet követte, hogy tiszteletben tartja és megszavazza más pártok jelöltjeit. Értesüléseink szerint a Kövér Lászlóról szóló mostani választás a szabályt erősítő kivételek közé tartozott: a frakció „iránymutatása” szerint az LMP-sek nem támogatták a házelnököt. Nem mindegyik LMP-s bizonyult bőbeszédűnek, Demeter Márta például a párt sajtóosztályához irányította lapunkat. Szabó Szabolcs, az LMP-frakció tagja – aki eredetileg az Együtt színeiben szerzett mandátumot – elmondta, hogy „érvénytelen szavazattal értékeltem Kövér úr teljesítményét", azaz a papíron áthúzta a házelnök nevét. Szabó Szabolcs megerősítette információnkat: az LMP-ben egyértelműen az volt az iránymutatás, hogy „semmiképpen se szavazzuk meg” Kövért.

Később megérkezett az LMP-sajtó válasza, amiből az derült ki, hogy Szabó Szabolcs – igaz, csak bocsánatosan kis mértékben – eltért pártja hivatalos álláspontjától, amikor érvénytelen szavazatot adott le. A házelnök tekintetében ugyanis a „nem” volt az LMP-frakció „szavazási magatartása”.

Az ellenzéki pártok közül tehát egyedül a Jobbik bízta képviselői lelkiismeretére a döntést. Kevéssé életszerű azonban, hogy a jobbikosok jelentős része felsorakozott volna Kövér mögé. Sokkal valószínűbb, hogy más frakciókban vannak olyanok, akik nem tartották be a pártfegyelmet.

Szerző

Hős utca: gettóból sportkomplexum

Publikálás dátuma
2018.05.11. 07:08
Fotó: Draskovics Ádám

Noha továbbra sem tudják a Hős utcai gettó lakói, hogy mi lesz velük, ha el kell hagyniuk az épületeket, a lapunk birtokába került tervek megerősítik korábbi információnkat, amely szerint sportkomplexumot alakítanak ki a szegregátum helyén, összesen 9200 négyzetméteres területen.

A tervrajzok szerint a műfüves focipálya mellett egy rekortán pálya, valamint egy ezeket körülvevő futópálya is épül majd, a kiszolgáló épület 300 négyzetméteres lesz. A sportpályák mellé utcai fitnesz eszközöket is telepítenek. Kiválasztották a fasor fajtáját, valamint kijelölték a parkolók helyét is. Miután a szomszédos telkeken vannak a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Terrorelhárítási Központ, valamint a Készenléti Rendőrség épületei is, valószínűleg elsősorban az ezekben az intézményekben dolgozók használják majd a sportpályákat. A két lebontás előtt álló házat 2019-ig ürítenék ki.

A legtöbb lakó attól tart, hogy a házban felhalmozott adósságra hivatkozva egyszerűen az utcára teszik őket, miközben ők rendesen fizetnek, vagy mindössze 3-4 millió forintos kártalanítást kapnak, amiből nem tudnak majd másik lakást venni. A házakban élők egy része abban reménykedik, hogy tulajdonukért cserébe önkormányzati lakást kapnak majd.

A telep eldózerolása egyébként biztosan nem oldja meg a problémát, Ladányi János szociológus a Népszavának korábban azt nyilatkozta: emberhez méltó módon kellene elhelyezni az összes lakót. Törvényszerű ugyanis, hogy az elbontott gettók valahol máshol újra létrejönnek.  

Szerző

Naffát senki sem meri vállalni

Publikálás dátuma
2018.05.11. 07:06
Fotó: Tóth Gergő

Kölcsönösen cáfolja egymást az Országgyűlés sajtóirodája és a Külgazdasági és Külügyminisztérium arról, hogy pontosan ki adott meghívót Zaid Naffa Jordánia tiszteletbeli konzuljának a Parlamentbe, akit a Terrorelhárítási Központ (TEK) 2016-ban kockázatosnak minősített, s ezért nem kaphatott magyar állampolgárságot. Ennek ellenére már a keddig alakuló ülésre is kapott Naffa meghívót, majd munkatársunk lefotózta, amint Orbán Viktor csütörtöki eskütételét is a karzatról hallgatta az üzletember.

Lapunk korábban megkereste az Országgyűlés sajtóirodáját, ahol akkor azt a tájékoztatást kaptuk, Zaid Naffa a diplomáciai testület tagjaként a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) meghívására, Jordánia képviseletében vett részt az alakuló ülésen. Ekkor megkérdeztük a KKM-et is az ügyről. Érdekes mód a tárca már máshogy tudta. Közölték, hogy a meghívotti körről az Országgyűlés döntött, a KKM pedig csak kézbesítette a meghívókat a diplomáciai testület részére. Amikor a tisztelt ház sajtóirodájánál visszakérdeztünk, hogy az „Országgyűlés” nevében ki döntött a meghívottak személyéről, akkor már nem válaszoltak nekünk.

Sem a sajtóiroda sem pedig a KKM nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy miért nem látták aggályosnak, hogy Zaid Naffa megbukott a terror átvilágításon, ahogy azt sem részletezték, hogy rajta kívül pontosan kiket hívtak meg a ceremóniákra illetve volt-e Naffán kívül más tiszteletbeli konzul a meghívottak listáján.

Ami bizonyos, hogy az évtizedek óta itt élő, a magyar-jordán üzleti kapcsolatok egyik kulcsemberének tartott üzletember kapcsolatrendszere meglehetősen izgalmas, így a tavaly elhunyt Gaith Pharaon szaúdi milliárdossal ápolt szoros, üzleti kapcsolatot. Mint kiderült, Naffa úgy egyengette Pharaon Magyarországra történő érkezését, hogy közben a szaúdi milliárdost az FBI és az Interpol is körözte. A Pharaon-Naffa duó később felbukkant Orbán Viktor miniszterelnök vője Tiborcz István társaságában is, így 2016-ban Zaid Naffát lefotózták a Gresham-palota teraszán, ahogy kávét szürcsölt Orbán vejével és Ghaith Pharaon jordán ügyvédjével.

Az ügyintéző tulajdonos és ügyvezető volt a Pharaon-cégekben, amelyek közül az egyik eladta a Postabank egykori székházát a miniszterelnöki vő egyik érdekeltségének, míg Pharaon másik cége a miniszterelnök szomszédságában vett házat és telket. A csütörtöki parlamenti ceremónián máskülönben jelen volt az Elios-ügyben kompromittálódott - emiatt a sajtó elől menekülő - Tiborcz István is. De felbukkant a Naffa társaságában feltűnt, Tiborcczal és a magyar állammal üzleti kapcsolatba került török milliárdos Adnan Polat is, akit korábban a felcsúti stadion tetején trécselve fotóztak le Orbán Viktorral.