11 kilogramm ezüstpénz fordult ki a földből Kunmadarason

Publikálás dátuma
2018.05.11. 12:19
Középkori érmék - illusztráció: Shutterstock
Öt-hatezer darab, az első mérések szerint tizenegy kilogramm tizenhatodik századi ezüstpénzt talált egy helyi vállalkozó a kunmadarasi repülőtér melletti egy-másfél hektárnyi építési telken, az eddig megvizsgált érmék mindegyike lengyel veretű - közölte a szolnoki Damjanich János Múzeum régésze pénteken az MTI-vel.
Polgár Zoltán régész az ezüsttel. MTI Fotó: Mészáros János

Polgár Zoltán régész az ezüsttel. MTI Fotó: Mészáros János

"Ez olyan, mintha Krakkóban találtak volna egy Szent István pénzeiből álló éremleletet" - magyarázta Polgár Zsolt. A régész egyedülállónak nevezte a leleteket. A ritka, építkezés közben előkerült kincs feltehetőleg egy különleges történelmi eseményhez kötődik, de ennél többet egyelőre nem lehet tudni - jegyezte meg.

Az eddigi vizsgálatok szerint az időben utolsó érme 1578-as, Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király verete - mondta. A leletek között a leggyakoribb I. Zsigmond lengyel királyi verete, de Brandenburgi Albert első porosz herceg pénze is szerepel a érmék között - fűzte hozzá. Polgár Zoltán elmondta: a viszonylag jó minőségű ezüstből készült érmék súlya egyenként körülbelül kettő gramm, a félgarasok mérete 2,1-2,2 centiméter, a garasé 2,3-2,4 centiméter. A kézi erővel vert pénzek nem teljesen egyformák.

A régész a lelet értékéről elmondta: a szabad városok korabeli számadáskönyvei alapján körülbelül egy század katona havi zsoldjával volt egyenértékű és a címletek - az aprópénznek számító fél- valamint egész garasok is erre utalnak. Négy ilyen pénzérme egy napi díj volt egy átlagos napi munkáért - árulta el. Nagyon sok lengyel pénz volt a vizsgált időszakban Polgár szerint, mivel Európában a legtöbb ezüstöt Erdélyben és a Felvidéken, tehát a Magyar Királyság területén bányászták, amikor az két részre szakad a török hódítás miatt. Tallérokat, nagy értékű pénzeket verettek, a kis értékű forgalmi pénz verése akkoriban szinte megszűnt, ezért áramlottak be a német és a főleg lengyel pénzek.

Polgár Zoltán arról is beszámolt, hogy az ezüstpénzeket restaurálni fogják a szolnoki Damjanich János Múzeumban, ahol a közönség is megtekintheti majd az érméket május 26-án, a Régészet Napján.

Szerző

Letegezte Orbánt, azonnal retorzióval fenyegették

Publikálás dátuma
2018.05.11. 12:12
Tordai Bence, a Párbeszéd (j) és Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció képviselője az Országgyűlés plenáris ülésén az Országházb
Élete első parlamenti felszólalást kis híján nem tudta befejezni a Párbeszéd politikusa, az ülésvezetés nem tolerálta stílusát.

Alig kezdett bele felszólalásába, Tordai Bencétől majdnem megvonták a szót – a hivatalos indoklás szerint azért, mert a Párbeszéd politikusa nem illő stílusban szólalt fel a Tisztelt Házban. Egész pontosan – magyarázta Latorcai János országgyűlési alelnök – az volt a bűne, hogy tegezte Orbán Viktort (aki egyébként nem volt jelen), illetve a Fidesz és a KDNP frakciójának tagjait. Márpedig a parlamenti patkóban csak magázódni ér – legalábbis felszólalás közben. Tordai végül megígérte, hogy marad az önözésnél, így arra magázódva kérte a kormánypárti honatyákat – ne szavazzák meg az új kormánystruktúráról szóló javaslatot.

Tordai „majdnem betiltása" azért pikáns, mert ő az, akit Kövér László házelnök 2017 áprilisában „örökre" kitiltott az Országházból. Tordai akkor pártszóvivő volt, de nem képviselő, és azzal vívta ki az elnök haragját, hogy „Putyin-csicska", „hazaáruló", „#stop.orbán" feliratú cédulákat tűzött ki a miniszterelnök ajtajára.

Szerző

Cenzúrázták az Eurovíziót, nem közvetíthet tovább a kínai TV

Publikálás dátuma
2018.05.11. 11:39
Az Eurovízió elődöntőjén az albán versenyző - Eugent Bushpepa tetoválásai is elbuktak a kínai cenzúra szűrésén. Fotó: Vladimir A
Nem engedélyezi a legnépszerűbb kínai tévécsatornának az Eurovíziós Dalfesztivál közvetítését az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU), mivel a tévé cenzúrázta a versenyben feltűnő LMBT-motívumokat - ismertette a BBC News alapján az MTI. A Mango TV elhomályosította a szivárványszínű zászlókat, cenzúrázta a tetoválásokat és egyáltalán nem sugározta az ír és albán előadásokat.

A kínai Mango televíziót a közösségi hálón bírálták a kommentelők, mivel adásában elhomályosította a szivárványszínű zászlókat és cenzúrázta a tetoválásokat a keddi első elődöntős válogatáson. A kínai tévé az ír és az albán versenyző produkcióját nem is sugározta.

Az EBU közleményében leszögezte: a cenzúra nincs összhangban azokkal az értékekkel, amelyeket a sokszínűséggel kapcsolatban képvisel a szervezet. A történtek miatt a szervezet azonnali hatállyal megszakította a partneri megállapodást a kínai szolgáltatóval és megtiltotta, hogy közvetítse a második elődöntőt, illetve a döntőt.

Egy kínai közösségi médiaplatform, a Weibo megosztotta a cenzúrázott előadások felvételeit. Néhány felhasználó a Mango TV bojkottjára szólított fel.

Ryan O'Shaughnessy, az ír fellépő a BBC-nek elmondta, hogy örömmel fogadta a EBU döntését. Az ír versenyző szombaton szerepel a lisszaboni döntőben egy számmal, amely egy kapcsolat végről szól. A színpadon két férfi táncos kíséri az előadását, ami a kínai cenzúrának már sok volt.

Szerző