Szakadékba zuhant egy 15 éves fiú a Bakonyban

Lezuhant egy szikláról pénteken délben Bakonynána közelében egy fiú, súlyosan megsérült - tájékoztatott a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője és Veszprém megye vezető mentőtisztje.

Nátrán Albin mentőtiszt közlése szerint a 15 esztendős fiú többekkel együtt túrázott, amikor egy 8-10 méteres szakadékba csúszott.

A baleset sérültjét a tűzoltók emelték ki a szakadékból. A mentők a sérültet kórházba vitték. 

Szerző

Jogsértően oszlatott fel rendőrség egy Kossuth téri tüntetést

Publikálás dátuma
2018.05.11. 17:21
Rendőrsorfal. Képünk illusztráció Fotó: Hegedűs Márta
Rendőrök számolták fel az Angela Merkel érkezésekor tartott demonstrációt, de a Fővárosi Törvényszék szerint szabálytalanul jártak el.

Három év után állapította meg a Fővárosi Törvényszék, hogy a BRFK jogsértő módon oszlatott fel egy fővárosi, Kossuth téren megkezdett demonstrációt - tette közzé a hírt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

A kormányellenes tüntetők Angela Merkel német kancellár 2015. februári, budapesti látogatásakor próbáltak tiltakozni az Orbán-kabinet politikája ellen – tudván, hogy a kancellár a Parlament épületébe is ellátogat. A BRFK azonban a TEK személybiztosítási utasítását követve, kérdés nélkül felszámolta a bejelentett rendezvényt; a rendőrségi akció miatt a tüntetésszervező később a TASZ-tól kért jogi segítséget

A bíróság napokban hozott döntésében arra hivatkozott,  hogya rendőrség fellépése közben azt sem mérlegelte, hogy a német kancellár valóban veszélyben lenne a tüntetés miatt, pedig a hatóság csak végső lehetőségként oszlathat fel egy tüntetést a védett személy biztonsága érdekében, ha a rendőrségi törvényben foglalt, jóval enyhébb intézkedési lehetőségek – például a ruházat és csomagok átvizsgálása -- nem megfelelőek.

Az oszlatás az egyik legdrasztikusabb korlátozása a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadságának, így a rendelkezésére álló más intézkedési lehetőségeket a rendőrségnek számításba kell vennie, és az esetleges elvetésüket alaposan meg kell indokolnia. A BRFK azonban a jelen esetben csupán végrehajtotta az elrendelt TEK-lezárást, és nem végzett semmiféle mérlegelést.

A TASZ közleményében emlékeztet: nem ez az első eset, amikor a rendőrség úgy korlátozza a tüntetések megtarthatóságát, hogy pusztán egy másik hatóság területlezáró határozatára hivatkozik, és nem ez az első ítélet, ami szerint az ilyen korlátozás jogellenes.

A problémát az jelenti, hogy gyülekezési jogi ügyekben csak a rendőrségnek van hatásköre döntést hozni, és csak a rendőrségnek kötelessége alapjogi mérlegelést lefolytatni. Ennek ellenére a BRFK még a múlt héten is megtiltott egy Kossuth térre bejelentett rendezvényt úgy, hogy kizárólag egy területlezárásról szóló határozatra hivatkozott. A TASZ,ezt a tiltó határozatot is sikeresen támadta meg a bíróságon, így vált lehetővé az Országház körüli, 2018. május 7-8-ai  élőlánc  megrendezése.

Szerző

Kósa Lajos megint eliszkolt egy kérdés elől (videó)

Publikálás dátuma
2018.05.11. 17:08
Kósa Lajos. Forrás: Index.hu

Az egykori minisztertől az Index.hu szeretett volna kérdezni a parlamentben, ám ez nem jött össze. "Várjatok meg!" - kiáltotta Kósa a közte és a stáb között lévő, éppen záródó liftajtó felé, mire a liftben állók valóban meg is várták. A politikus villámgyors, hosszú lépésekkel a felvonóba szaladt, és gondosan ügyelt, hogy egy félreérthető pillantást se vessen az újságírók felé.

Nem ez az első alkalom, hogy Kósa Lajos az újságírók elől menekült: márciusban egy hasonló alkalommal autója a pécsi városháza kapujába szorult, előtte pedig Debrecenben vonult újságírók gyűrűjében, 5 percen át, néma csöndben.

Szerző