Jogsértően oszlatott fel rendőrség egy Kossuth téri tüntetést

Publikálás dátuma
2018.05.11. 17:21
Rendőrsorfal. Képünk illusztráció Fotó: Hegedűs Márta
Rendőrök számolták fel az Angela Merkel érkezésekor tartott demonstrációt, de a Fővárosi Törvényszék szerint szabálytalanul jártak el.

Három év után állapította meg a Fővárosi Törvényszék, hogy a BRFK jogsértő módon oszlatott fel egy fővárosi, Kossuth téren megkezdett demonstrációt - tette közzé a hírt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

A kormányellenes tüntetők Angela Merkel német kancellár 2015. februári, budapesti látogatásakor próbáltak tiltakozni az Orbán-kabinet politikája ellen – tudván, hogy a kancellár a Parlament épületébe is ellátogat. A BRFK azonban a TEK személybiztosítási utasítását követve, kérdés nélkül felszámolta a bejelentett rendezvényt; a rendőrségi akció miatt a tüntetésszervező később a TASZ-tól kért jogi segítséget

A bíróság napokban hozott döntésében arra hivatkozott,  hogya rendőrség fellépése közben azt sem mérlegelte, hogy a német kancellár valóban veszélyben lenne a tüntetés miatt, pedig a hatóság csak végső lehetőségként oszlathat fel egy tüntetést a védett személy biztonsága érdekében, ha a rendőrségi törvényben foglalt, jóval enyhébb intézkedési lehetőségek – például a ruházat és csomagok átvizsgálása -- nem megfelelőek.

Az oszlatás az egyik legdrasztikusabb korlátozása a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadságának, így a rendelkezésére álló más intézkedési lehetőségeket a rendőrségnek számításba kell vennie, és az esetleges elvetésüket alaposan meg kell indokolnia. A BRFK azonban a jelen esetben csupán végrehajtotta az elrendelt TEK-lezárást, és nem végzett semmiféle mérlegelést.

A TASZ közleményében emlékeztet: nem ez az első eset, amikor a rendőrség úgy korlátozza a tüntetések megtarthatóságát, hogy pusztán egy másik hatóság területlezáró határozatára hivatkozik, és nem ez az első ítélet, ami szerint az ilyen korlátozás jogellenes.

A problémát az jelenti, hogy gyülekezési jogi ügyekben csak a rendőrségnek van hatásköre döntést hozni, és csak a rendőrségnek kötelessége alapjogi mérlegelést lefolytatni. Ennek ellenére a BRFK még a múlt héten is megtiltott egy Kossuth térre bejelentett rendezvényt úgy, hogy kizárólag egy területlezárásról szóló határozatra hivatkozott. A TASZ,ezt a tiltó határozatot is sikeresen támadta meg a bíróságon, így vált lehetővé az Országház körüli, 2018. május 7-8-ai  élőlánc  megrendezése.

Szerző

Kósa Lajos megint eliszkolt egy kérdés elől (videó)

Publikálás dátuma
2018.05.11. 17:08
Kósa Lajos. Forrás: Index.hu

Az egykori minisztertől az Index.hu szeretett volna kérdezni a parlamentben, ám ez nem jött össze. "Várjatok meg!" - kiáltotta Kósa a közte és a stáb között lévő, éppen záródó liftajtó felé, mire a liftben állók valóban meg is várták. A politikus villámgyors, hosszú lépésekkel a felvonóba szaladt, és gondosan ügyelt, hogy egy félreérthető pillantást se vessen az újságírók felé.

Nem ez az első alkalom, hogy Kósa Lajos az újságírók elől menekült: márciusban egy hasonló alkalommal autója a pécsi városháza kapujába szorult, előtte pedig Debrecenben vonult újságírók gyűrűjében, 5 percen át, néma csöndben.

Szerző

A Jobbik szombaton tartja tisztújító kongresszusát

Május 12-én tartja tisztújító kongresszusát a Jobbik Magyarországért Mozgalom. A párt szabályzatai alapján a jobbikos alapszervezetek jelölhették taggyűléseiken azokat a személyeket, akiket a Jobbik elnöki, elnökhelyettesi, alelnöki és országos választmányi elnöki tisztségében szeretnének látni. A nemzeti néppárt bármely tagja adhatott le szándéknyilatkozatot, s indulhatott az országos vezetői megbízatásokért - írja közleményében a Fehér Zsolt, a Jobbik Jelölő- és Mandátumvizsgáló Bizottságának elnöke.

Elnökjelöltnek és országos választmányi elnökjelöltnek hivatalosan az a személy válhatott, aki a beérkezett jelölések legalább 20 százalékát szerezte meg, míg elnökhelyettes-jelöltként az indulhat a tisztújításon, aki minimum 15 százalékos, alelnökjelöltként pedig az, aki legalább 10 százalékos támogatási arányt szerzett meg a jelölési folyamatban a jobbikos alapszervezetek bizalmából.

A jelölések összesítése alapján két elnökjelölt, Sneider Tamás és Toroczkai László, valamint két elnökhelyettes-jelölt: Dúró Dóra és Gyöngyösi Márton indulhat. 15 alelnökjelölt szerezte meg az induláshoz szükséges számú ajánlásokat: dr. Apáti István, Árgyelán János, Bana Tibor, Császárné Kollár Tímea, dr. Gyüre Csaba, Hegedűs Lorántné Kovács Enikő, Kepli Lajos, Kocziha Tünde, Murányi Levente, Novák Előd (visszalépett), Rig Lajos, Stummer János, Szőcs Norbert, Volner János, Z. Kárpát Dániel. Az országos választmányi elnök tisztségére Szabó Gábor érte el a hivatalos jelöltséghez szükséges támogatást.

Szerző