Magyarországon is keresik a Hamburgot lángba borító tüntetőket

Publikálás dátuma
2018.05.12 15:11
Egy tüntető egy biciklit hajít a G20 konferenciát biztosító rendőrök felé. Fotó: Daniel Bockwoldt / DPA
Fotó: /
Nemzetközi körözést adott ki a német szövetségi rendőrség (BKA) a 2017-es G20-as csúcstalálkozót szétverni igyekvő tüntetők ellen. 24 személyt keresnek, többek közt Magyarországon is.

Egy év telt el a G20 óta, és a német szövetségi rendőrségnek még mindig nem sikerült előkerítenie 24 feltételezett elkövetőt - írja a Spiegel. Mint értesültek, a rendőrség már Európa-szerte keresi őket. Fényképes körözési listát küldtek szét 15 olyan ország hatóságának, ahol esetleg bujkálhatnak a hamburgi tüntetők. A listából kapott többek közt Spanyolország, Görögország, Franciaország, Olaszország, de Lengyelország és Magyarország is.

Tavaly hajtóvadászatot indított a német rendőrség a tüntetések résztvevőinek felkutatására, komoly kritikát kiváltva ezzel. Az akkor még csak Németországban folytatott keresést a Linke baloldali párt egyenesen az alapvető jogok megsértésének nevezte.

Összességében békésen zajlott Hamburgban, tavaly júliusban a G20-csoport és a globalizáció ellen rendezett baloldali, antikapitalista felvonulás, amelyen a rendőrség szerint 50 ezren, a rendezők szerint 76 ezren vettek részt. A tüntetők egy nagyjából 120 fős csoportja viszont egyenesen közelharcot vívott a rendőrséggel. Az összecsapás - melyben 111 rendőr megsebesült - akkor robbant ki, amikor a rendőrök útját állták a menetnek. A tiltakozók barikádokat építettek, autókat gyújtottak fel, kirakatokat törtek be. Végül nagyjából 20 ezer rendőr kellett, hogy a világ leggazdagabb országainak vezetői zavartalanul tanácskozhassanak.

Szerző
2018.05.12 15:11

Medvét lőttek ki egy iskola udvarán Csíkszeredában

Publikálás dátuma
2018.08.21 13:16
Hím barna medve (Ursus arctos) a csíkszeredai Octavian Goga Főgimnázium udvarán 2018. augusztus 21-én
Fotó: MTI/ Veres Nándor
Az állat több portára is betört, majd elaludt az intézmény udvarán.
A csíkszeredai román tannyelvű Octavian Goga Főgimnázium udvarán lőtt ki egy vadász kedd délelőtt egy medvét, az állat hajnalban több portára is betört a városban – írja az MTI a Székelyhon.ro portál cikke alapján. A hím medve kedden reggel tévedt a székelyföldi Hargita megye székhelyére, ahol több portára is a kerítéseket letépve jutott be, és az egyik gazdaságban elpusztított egy kecskét, melyet az iskola udvarára hurcolt, és ott lakmározott belőle. A portál helyszíni tudósításban számolt be arról, hogy a környéket csendőrök és rendőrök vették körül, míg elkészült az a dokumentáció, amellyel a környezetvédelmi minisztériumhoz folyamodhattak az állat kilövési kérelmével. A beszámoló szerint a medve többször is elaludt egy-egy portán, majd pedig az Octavian Goga Főgimnázium udvarán. A hatóságok a környéken mindenkit csendre intettek, hogy az állat lehetőleg maradjon nyugodt a minisztériumi kilövési engedély kibocsátásáig. Az engedély végül dél tájban érkezett meg, és ez alapján a Szilos vadásztársulat egyik tagja egy jól célzott lövéssel az iskolaudvaron teríthette le az állatot. Romániában gyakorivá vált, hogy a medvék a településeken keresnek élelmet maguknak, és a lakosságot is veszélyeztetik. A székelyföldi Hargita megyében az év eleje óta kilenc személy került kórházba medvetámadás következtében. A medvék túlszaporodása 2016-tól vált nyilvánvalóvá, amikor a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak. Tavaly a Környezetvédelmi Minisztérium sürgősségi beavatkozási kvótát fogadott el, amely alapján külön minisztéiumi engedéllyel ki lehet lőni vagy át lehet telepíteni a veszélyes állatokat. A 2017-es állománybecslés adatai szerint Romániában mintegy 6800 medve él, és a medveállomány túlnyomó része, mintegy 5300 példány a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros, valamint a szomszédos Brassó megyében található. 
2018.08.21 13:16
Frissítve: 2018.08.21 13:18

Már 11 halálos áldozata van a megáradt dél-olaszországi folyónak

Publikálás dátuma
2018.08.21 13:00

Fotó: AFP/KONTROLAB/
Túrázókat sodort magával a folyó a Civita hegyközség közelében. Hatan kórházba kerültek és sokan eltűntek.
Legkevesebb 11 túrázó fulladt egy megáradt folyóba a Dél-Olaszországban fekvő Raganello-szurdokban, többen eltűntek – írja a BBC. A polgári védelmi hatóság közlése szerint eddig 18 embert mentettek ki, köztük egy 10 éves fiút. Hatan kórházba kerültek.  Mint megírtuk, sajtóhírek szerint a szerencsétlenség a calabriai Civita hegyközség közelében történt, ahol a heves esőzések megduzzasztották a folyót a szakadékban. A túrázókat készületlenül érte az áradás, és a csoportot részben magával sodorta a folyó. Carlo Tansi, a calabriai polgári védelmi hatóság vezetője kiemelte, hogy a szurdok keskeny, 1 kilométer mély és „nagyon rövid idő alatt feltöltődik vízzel”. A La Repubblica című olasz napilap korábban az internetes felületén közölte, hogy egyeseknek sikerült a sziklákon biztonságba húzódniuk. A 13 kilométer hosszú, több száz méter mély szurdok tiszta vizével és sziklaképződményeivel közkedvelt a turisták körében. 
2018.08.21 13:00
Frissítve: 2018.08.21 13:00