Nem titkolhatják: drágulást hozott az adócsökkentés

Publikálás dátuma
2018.05.12 16:31
Fotó: Shutterstock
Fotó: /
Hiába csökkentette egyes élelmiszerek és szolgáltatások áfaterheit a kormány, az emberek ebből mit sem éreztek, csak a kedvezményezett ágazatok szereplőinek jövedelme nőtt.

Nem vitatja a kormány - pontosabban a nemzeti konvergencia-program elemzése egyértelműen beismeri - hogy az áfacsökkentés nem nyomja le az árakat. A nemzetgazdasági minisztérium például nem vitatja, hogy hiába mérsékelte a kabinet a vendéglátósok terheit, az éttermek egyre drágulnak: a szektor szereplőinek jövedelme nőtt, a fogyasztók nem nyertek vele semmit, írja az mfor.hu.  A KSH adatai szerint a nem előfizetéses éttermi étkezés az elmúlt egy évben havi szinten átlagosan 5 százalék körüli mértékben drágult, de a korább időszakban is 3 százalékos volt az áremelkedés.

De nem csak a vendéglátásban történt áfacsökkentés az elmúlt években. Több húsféle -sertés, baromfi, hal - adója is kisebb lett, valamint az egyéb élelmiszerek közül a tojás, a szolgáltatások közül pedig az internet adója csökkent (utóbbi két lépésben).

A szaktárca szerint a húsféléknél az adóváltozás szinte teljesen átgyűrűzött a fogyasztói árakba. Hogy ebből egy idő után a fogyasztó mégsem érzékelt sokat? Erre az a magyarázat a sertés esetében, hogy a 2016 második felében tapasztalt árnövekedés a régiónk más országaiban is megfigyelhető volt, ami mögött "valószínűleg egy szélesebb körű piaci sokk" állhatott. Így ez az NGM szerint nem befolyásolja az áfacsökkentés árhatására adott becslésüket. Magyarul bár a valóság más képet mutat, a modell szerint amikor ideje volt, érvényesült az árhatás, de aztán jött a piaci sokk.

A tojás esetében az áfacsökkentés nagyságrendileg fele jelent meg. A kormányban sem látnak tisztán, hogy mi volt ennek az oka - derül ki a jelentésből. Arra gyanakodnak, hogy az adócsökkentés részben "a termelési lánc valamelyik szegmensében csapódhatott le, talán összefüggésben a piac tisztulásával".

Valamelyest sötétben tapogatóznak a friss tejnél is - azt írják, az árhatást vizsgáló modell illeszkedése nem tökéletes -, de biztosan állítható, hogy itt is csak részben jelent meg az árcsökkentő hatás. Ennek okát abban látják, hogy az áfaváltozás a tej piacának csak egy kisebb részét érintette.

Szerző
2018.05.12 16:31
Frissítve: 2018.05.12 21:10

Olcsóbb a gázolaj

Publikálás dátuma
2018.12.19 07:07
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Csökkentette a Mol bruttó 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán, a 95-ös benzin ára nem változott.
A mérsékléssel a gázolaj átlagára literenként 388 forint lett, a benziné változatlanul 351 forint.
A gázolaj ára legutóbb múlt hét pénteken változott, akkor 2 forinttal 391 forintra csökkent az átlagár, a benzin ára nem változott.
Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.
A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.
Szerző
2018.12.19 07:07

700 százalékkal nőtt a nyeresége, mégis bajban van a bank, ahol a luxusingatlan vásároló Matolcsy-fiúk tartják a pénzüket

Publikálás dátuma
2018.12.19 06:45

Fotó: / Tóth Gergő
Csődközeli helyzetbe került a Matolcsy György jegybank elnök unokatestvére (és bridzspartnere) Szemerey Tamás (Bankonsult) 98,47 százalékos, a libanoni Fransa Holding Sal.  1,53 százalékos tulajdonában lévő Növekedési Hitel Bank Zrt. (NHB). Az MNB tegnap felügyeleti biztos nevezett ki a pénzintézethez és egy napos bankszünnapot rendelt el. Az intézkedések célja a fizetőképességi helyzet romlásának megakadályozása és különösen a betétesek érdekeinek védelme. Az MNB keddtől 30 napra elrendelte a 7 millió forint feletti betétek kifizetésének korlátozását, valamint megtiltotta a banknak a további kötelezettségvállalásokat. Felszólították a bank vezetését és többségi tulajdonosát arra, hogy tegye meg a likviditási helyzet rendezéséhez szükséges intézkedéseket. Az MNB összesítése szerint 67 olyan magánszemély és 88 vállalati betétese van a banknak, akiket a 7 millió forintos betétkivételi korlát az ennél magasabb összegű betét miatt érint, közülük 10 magánszemély és 42 vállalati ügyfél rendelkezik az OBA kártalanítás összegét is meghaladó betéttel. Ez a szám meglehetősen kevés.    Az NHB részesedése a magyar hitelintézeti szektor összesített mérlegfőösszegének mindössze 0,2 százaléka, így pénzügyi közvetítőrendszer stabilitását semmilyen módon nem fenyegeti, történjen bármi is a bankkal. A pénzintézetet már többször megbüntették, számviteli, adatszolgáltatási, informatikai, és egyéb hiányosságok miatt. Úgy tűnik hiába.  Az NHB-hoz került korábban a brókerbotrányban elvérzett Buda-Cash ügyfélvagyona. A bankban tartott pénz folyamatosan nőtt: 2017 végén 81 százalékkal többet tartottak itt az ügyfelek, mint 2016 végén, de furcsa módon kihelyezni 55 százalékkal sikerült többet, mint egy évvel korábban. Az sem szokásos, hogy az NHB tiszta nyeresége 700 százalékkal nőtt egyetlen év alatt, úgy, hogy működésre egymilliárddal többet költöttek. Az MNB Pallas Athéné-alapítványok százmilliárdos pénzmozgást mutattak itt fel.    A pénzintézet ügyfelekkel szembeni kötelezettsége 20,5 milliárd forintról 37,3 milliárd forintra nőtt 2016 végéről 2017 végére, vagyis 81,4 százalékkal. Emellett az NHB-nak volt 17 milliárd más pénzintézetek felé fennálló hosszú lejáratú kötelezettsége is volt. Feltehetően nagy ügyfelek tartották (tartják) itt a pénzüket. Matolcsy György nagyobbik fia, Matolcsy Máté tavaly nyáron, alig két héttel az után vásárolt budai lusuxingatlant, hogy öccse, Matolcsy Ádám is ugyanígy tett. Ahogy az előbbiét, a Kondor úti villa megvásárlását is Matolcsyék unokatestvérének bankja, az NHB segítette hitellel. A 400 millió forintot meghaladó értékű ingatlanban - a Mérce értesülése szerint - az MNB elnöke lakik.
Szerző
2018.12.19 06:45
Frissítve: 2018.12.19 06:45