"A gyerekemért foggal-körömmel küzdeni fogok"

Publikálás dátuma
2018.05.13 19:50
Fotó: Draskovics Ádám
Fotó: /
Százak tüntettek egy kilakoltatásra ítélt lakóközösségért. Benne egy asztmás gyereket nevelő anyáért, akit azért büntetnek, mert nem fogadta el a penészes cserelakást.

Egyre elkeseredettebb a hangulat a főváros X. kerületében, a Bihari utca 8/C szám alatt található bérházban. Vészesen közelednek ugyanis a határidők, a kilakoltatásra ítélt lakóknak pedig fogalmuk sincs, mi lesz velük, ha az önkormányzat úgy teszi utcára őket, hogy nem biztosít számukra megfelelő cserelakást. Az önkormányzat – mint arról már többször írtunk – azért akarja kipaterolni a lakókat, mert a bérház állítólag életveszélyes állapotban van. Ez azért furcsa, mert az épületet hat éve újították fel, hétszáz millió forintból.

Forrás: AVM/Facebook

Forrás: AVM/Facebook

– Az én szerződésem július 11-én jár le. Nem tudom, mi lesz azután, nincs hova költöznünk. Egy valamit tudok biztosan: a gyerekemért minden körülmények között foggal-körömmel küzdeni fogok. Nem fogom engedni, hogy az állam elvegye tőlem – nyilatkozta lapunknak Lázár Terézia. Ő hatéves kislányával él egy szoba-konyhás lakásban, a bérleményt két és fél éve, pályázati úton kapta meg a kőbányai önkormányzattól – felújítási kötelezettséggel. Ennek igyekezett is eleget tenni: bár a keresete alacsony, mégis több százezer forintot költött már a lakásra. Az önkormányzat ugyan felajánlott számukra egy cserelakást, ám az olyan dohos és penészes volt, hogy életveszélyes lett volna asztmás gyermeke számára. – Most azt mondják, mivel ezt visszautasítottam, tíz évig nem kaphatok szociális bérlakást Kőbányán. Azt tervezem, hogy bírósághoz fordulok, hátha legalább a kilakoltatást elhalasztják – mondta Terézia.

– Ha úgy gondolják, hogy életveszélyes, akkor rombolják le, bánom is én. De ne rakjanak ki minket az utcára! Mi nem a házhoz, hanem a lakhatásunkhoz ragaszkodunk – erről már Váradi Nikolett beszélt a Népszavának. Amikor nyugdíjas férjével beköltöztek, a szerződésük nem tartalmazott felújítási kötelezettséget, ennek ellenére jövedelmeikhez viszonyítva sokat költöttek a lakásra, kifestettek, kisebb-nagyobb javításokat végeztek. Szeptember 31-ig maradhatnak, utána menniük kell. Már többször, legutóbb idén áprilisban kérelmeztek cserelakást, eddig válaszra sem méltatták őket.

– Nem tudunk semmit, nem tájékoztatnak minket. Arról, hogy állítólag életveszélyes a ház, csak akkor szereztünk tudomást, amikor szakik jöttek ki felmérni a terepet – mesélte Nikolett. Mint mondta, ha felajánlanának számukra egy másik lakást, elfogadnák, ha kell, fel is újítanák. – Majd dupla műszakot vállalok. Jelenleg egy iskolában takarítok, télen voltam havat lapátolni is, nekem nem büdös a munka. De ha csak úgy kiraknak minket, az állásomnak is annyi – fogalmazott.

A lakóknak nincsenek tartozásaik, nincsenek „rendőrségi ügyeik”, soha nem sértették meg az együttélés szabályait. Ahogy egyikük mondja,: "Szegény, de rendes emberek vagyunk."

A kőbányai kerületvezetés – fittyet hányva a téli kilakoltatási moratóriumra – már januárban ki akarta rakni a Bihari utcából a négygyermekes Baranyi Nikolettet is. Két napot adtak neki, hogy összepakoljon és távozzon. Ezt a hajléktalanokat és a lakhatási problémákkal küzdőket segítő A Város Mindenkié csoport közbelépésével sikerült megakadályozni. Az édesanyának annyi szerencséje van, hogy miután bírósághoz fordult, hat hónapig elhalasztották a kilakoltatást. Most viszont „önkényes lakásfoglalóként” tartja őt számon az önkormányzat, és emelt összegű bérleti díjat kell fizetnie. – A törvénytelen kilakoltatási kísérlet után azzal keresett meg az alpolgármester, hogy a végrehajtók hibáztak. Hozzátette, hogy ne aggódjak, fogok kapni cserelakást, de azóta sem történt előrelépés. Azt ígérte, majd hív telefonon. Nem hívott. Én kerestem őt egy hónap múlva, összevissza habogott, majd azt mondta, nem tud segíteni.

A lakók elmentek néhány önkormányzati ülésre is, ám amikor elkezdtek beszámolni sérelmeikről, a képviselők kormánypárti többsége inkább kivonult a teremből, bizonyítva, hogy amit nem látnak vagy nem hallanak, az számukra nem is létezik.

Ne legyetek bestiálisak!
A Bihari utcai lakókért szervezett demonstrációt szombaton A Város Mindenkié (AVM) csoport a kőbányai Kőrösi Csoma sétányon. A tüntetés egyik célja az volt, hogy miután az ügy országos sajtóvisszhangot kapott, a kerületi lakosok figyelmét is felhívják a kilakoltatásokra. A demonstrációra mintegy 200-250-en jöttek el, sokan lakásaik erkélyéről is figyelték az eseményeket.
– Az önkormányzat szerint utópisztikus, szocialista gondolat az, hogy az ő feladatuk lenne biztosítani a lakók elhelyezését. Holott az önkormányzat törvényi kötelessége a hajléktalanná válás megelőzésének biztosítása – fogalmazott beszédében Csepregi Dorka, az AVM aktivistája. Emlékeztetett: az elhelyezés nélküli kilakoltatás országos probléma, több ezer család lehet veszélyben. – A bérlakások helyére irodaházak épülnek, az emberek mehetnek az utcára – mondta.
– Nekünk nincs hatalmunk. Amit tehetünk, hogy rimánkodunk. Megpróbálhatjuk megpuhítani a kemény szívüket. Könyörgünk, ne lakoltassák ki a Bihari utcai lakókat – erről Tamás Gáspár Miklós filozófus beszélt. Arra kérte a hatóságokat, legyenek szívesek teljesíteni kötelességüket. – Ne legyetek bestiálisak! – üzent az önkormányzatnak.

A tüntetés végén Erdős Virág költő is felszólalt. – Gondoljatok azokra, akiknek ez a haza már nem az otthonuk. Gondoljatok a szegényekre, és legyetek nagyon dühösek – fogalmazott.Szerző
2018.05.13 19:50

Lövöldöző tüntetőket vizionál, feljelentést tett az MTVA vezetése

Publikálás dátuma
2018.12.19 08:18
Illusztráció
Fotó: / Tóth Gergő
Valaki "rálőtt" a köztévé székházára, írja a kormánysajtó. Lőfegyver helyett inkább csúzlira vagy csavarra gyanakszanak a helyszínre érkező igazságügyi ballisztikus szakértők.
Rongálás miatt indított a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nyomozást ismeretlen tettes ellen, írja a mindig jól értesült Magyar Idők. A kiadvány azt is kijelenti:
"vasárnapról hétfőre virradó éjszaka az MTVA Kunigunda útjai központjának egyik ablakán belőtt valaki".
A feljelentést az MTVA vezetése tette.
A Magyar Idők egy olyan fényképet is bemutat, ami szerintük "nem dobálásból származik, hanem lövésnyom". Igazságügyi ballisztikus szakértők vizsgálják, hogy mit és mivel lőhettek be az ablakon, írják.
Az előzetes szakvélemény szerint vélhetően csúzliból kilőtt acélgolyó, esetleg anyacsavar üthette át az üveget. Mint a lap ezen a ponton fogalmaz: "annak kisebb a valószínűsége, hogy éles lőfegyverből érkező lövedék rongálta meg a nyílászárót".
2018.12.19 08:18

Miniszteri biztosi széke után saját egyesületét is elvesztette Farkas Flórián

Publikálás dátuma
2018.12.19 07:48
Farkas Flórián, fideszes országgyűlési képviselő
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A fideszes képviselő állítólag azért alapított tavaly új egyesületet, hogy a botrányos Híd a munka világába után kompromittált ORÖ helyett ez kaphassa az állami forrásokat. Nem így lett.
Miután Orbán Viktor kormányfő az áprilisi országgyűlési választás után szinte azonnal felmentette a romaügyekért felelős miniszterelnöki biztosi tisztségéből Farkas Flóriánt, egy másik posztjáról is távozott a Fidesz parlamenti képviselője – értesült a 24.hu.
Farkas a saját maga által létrehozott egyesület vezetésének is búcsút intett.
A Roma Integrációért Országos Szövetséget (RIOSZ) 2017 elején alapította Farkas Flórián, a portál szerint azzal a céllal, hogy az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) botrányai – főként az 1,6 milliárd forint kárt okozó Híd a munka világába program – után ez a szervezet szerezze meg a hátrányos helyzetű romák segítésére szánt forrásokat. A hivatalos cél persze ennél sokkal ambiciózusabb: a magyarországi roma közösség és minden hátrányos helyzetű magyar képviselete.
Farkas távozásával azonban ezekből várhatóan nem lesz semmi. A szervezet vezetését idén nyáron Babai János vette át, aki szintén a bedőlt felzárkóztatási programban létrehozott, mára végelszámolás alá került szövetkezet vezető tisztségviselője volt.
A Farkas vezette Híd a munka világába program okozta botrány miatt már az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is lépéseket sürget a magyar hatóságoknál. Azonban a Polt Péter vezette ügyészség és a nyomozásra kijelölt Nemzeti Adó- és Vámhivatal a több mint három éve tartó - költségvetési csalás miatt zajló - nyomozás során sem volt képes kihallgatni a fideszes politikust.
2018.12.19 07:48