Előfizetés

Orbán emberei - A lojalitás dönthetett a kormány-castingnál

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2018.05.14. 07:00
FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Komplett sorokat cserélt kormányában Orbán Viktor, és nagy neveket is kispadra küldött. A válogatón nem a szakmai vagy morális kiválóság, hanem a lojalitás a döntő.

A miniszterelnök kivételes képességű személyiség, aki nem tud mást adni, mint önmagát – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke, egy minapi interjúban. Orbán Viktor „önazonossága” jól látszik azon is, hogy hatalomgyakorlása ciklusok óta változatlan: amilyen könnyen emel fel bizalmi posztokra embereket, éppúgy löki is le onnan őket. Az új, negyedik kormányában is kevés a régi "arc", és közülük is csak Pintér Sándor, Semjén Zsolt, Rogán Antal, Varga Mihály meg Szijjártó Péter számít alapembernek.

2011-ben Magyarországot érintő WikiLeaks iratok is kiszivárogtak, így kiderült, hogy az amerikai nagykövetség folyamatosan elemezte a Fidesz belső ügyeit, és megpróbálta kitalálni, ki lehet Orbán Viktor esetleges utódja. Az akkori Origó egy 2007-es "bizalmas" minősítésű táviratról írt, amiben Kósa Lajos, Rogán Antal, Pokorni Zoltán és Navracsics Tibor szerepelt esélyesként. Miközben a párt régi politikusai, köztük Áder János és a "keményvonalas" Kövér László szemmel láthatólag egyre messzebb kerülnek Orbán belső körétől, a nyilvánosság egyre gyakrabban találkozik olyan politikusokkal, mint Németh Zsolt, Varga Mihály, Lázár János – állapította meg egy másik, 2007 végén készült távirat.

Azóta viszont már az akkori újak közül is többen távolabb kerültek a NER centrumától – most épp Lázárt, Balog Zoltánt, Kósa Lajost, léptették hátrább. Mindeközben pedig afféle nagy túlélővé lépett elő Rogán Antal vagy épp Szijjártó Péter.

Ceglédi Zoltán politikai elemző szerint Rogán és Szijjártó nem tud többet, mint Lázár, Pokorni, vagy Navracsics, de előbbi kettő teljes mértékben függ a kormányfő akaratától. – Míg a másik három fideszes politikus lojalitása korlátosabbnak tűnik, ezért hosszabb távon nem kompatibilisek a kormányfő közvetlen közelségével – magyarázta.

Orbán Viktornak egyébként – folytatta a szakértő – nem bizalmasai, inkább végrehajtói vannak, és természetesen elvárt tőlük a maximális lojalitás. Nem szakmai, morális vagy politikai kiválóság, hanem a sorvezető követése a döntő. Ugyanakkor a siker nagyobb mozgásteret is jelent: Lázár János például teljesítményére büszkén többször is kibeszélt a hivatalos kormányzati kommunikációs kánonból, míg mondjuk a botrányokkal terhelt Rogán Antalnak erre semmi alapja nem lehetett – vélekedett Ceglédi.

Annak, akiben egyszer csalódik Orbán szinte lehetetlen visszatérnie az élvonalba, de erre is találunk példát. Áder János mostani köztársasági elnök, Kövér László házelnök, vagy például Schmidt Mária a Terror Háza főigazgatója korábban összezördült a miniszterelnökkel, napjainkban viszont mégis közel vannak a tűzhöz. Orbán azonban hiába nem felejt, egy hatalomtechnikai gépezet tervrajzát és használati utasítását nem lehet csak érzelmek alapján megalkotni. Ráadásul Ceglédi szerint a kormányfő a korábbi konfliktusok szereplőit ma roppant jól tudja használni: Schmidtnek a nyilvánosságban, Kövérnek a parlamenti statárium gyakorlásában, míg Ádernek a szinte elődjét idéző aláírási hajlandóságában maximálisan visszatükröződnek a miniszterelnök szándékai. – Egyébként is: nem az a legédesebb bosszú, ha a mai kritikusom vagy riválisom holnap már úgy ugrál, ahogy én fütyülök, és ehhez még jó képet is kell vágnia? – tette fel a kérdést a politikai elemző.

"Mindenki szem a láncban"

Egyfelől ott a rettegés, hogy bármikor vége lehet a csillogásnak, másfelől viszont ha a vezért egy pillanatra sem árulod el, akkor mindig alád fognak nyúlni, megmentenek a látványos bukástól, és nem engedik el a kezedet – összegzi Orbán személyzeti politikájának alapjait Szentpéteri Nagy Richard.

- Mi az, amit Rogán Antal és Szijjártó Péter jobban tud, mint Lázár János, Pokorni Zoltán vagy Navracsics Tibor?

 Nem gondolnám, hogy ezeket a neveket együtt kellene kezelni. Minden eset más és más. Lázárnak szerintem egyáltalán nem bukás, hogy kikerült a kormányból. A közvélekedéssel ellentétben úgy vélem, neki még hasznos is lehet, hogy nem kell miniszternek lennie. Irdatlan munkabírásra, hallatlan önfegyelemre, tájékozottságra, információgyűjtésre volt szüksége a feladatok ellátásához, kevés pihenéssel, sőt az utolsó időkben még egy kabinetet is irányítania kellett. Nagyon jól jött neki a kormányátalakítás, a fáradtság jeleit nem tudta már palástolni. Új helyén, a külső patkóban lehetősége lesz megújulni, feltöltődni és azon dolgozni, hogy még számolni kelljen vele.

Pokorni Zoltán más eset: ő nem tervez visszatérni a nagypolitikába, pedig tényleg a legfelsőbb körből szállt ki. Azóta legfeljebb a hatalmi gőgről és az oktatáspolitikáról engedett meg magának időnként egy-két bátortalan mondatot, de világos, hogy a mai Fidesz politikája nem az övé. A tizenkettedik kerületben jól elbújva is remekül és biztonságban él, és soha semmiben nem árt az elvtársainak. Navracsics Tibor ugyancsak más kávéház. Ő aggálytalanul végigszolgálta Orbánt az ellenzékből a hatalomba tartó úton, de az Európai Bizottságban békés hangot kell megütnie. Valójában az a feladata, hogy ne tűnjék fel itthonról. Úgy kell elszürkülnie, hogy ne vegyék észre. Ezt a feladatát kiválóan ellátja. Ha így folytatja, másfél év múlva, amikor hazajön, akár még újból szerepet kaphat a kormányban.

Lázárról, Pokorniról és Navracsicsról is elmondható, hogy Orbánhoz a végtelenségig lojálisak, semmit sem lépnének ellene, és tudják, hol a helyük és mit szabad nekik, de mindhárman önálló politikai szereplők, van politikai arcélük és személyiségük. Rogánról és Szijjártóról ez utóbbi megállapítás nem mondható el. Ezért ők tartósabbak lehetnek, de az ő szerepük is csak átmeneti.

- Mi alapján választ bizalmasokat a miniszterelnök? A lojalitás mindent felülír?

- Mindenkinek tudnia kell, hol a határ. Orbán nem csak a kormány élén áll, hanem a Nemzeti Együttműködés Rendszere élén is. Ha valaki szembefordul vele, akkor a rendszerrel fordul szembe. Ilyen szembefordulásra csak akkor merészkedhetsz, ha ténylegesen senki vagy. Ha jelentéktelen vagy, akkor egy ideig szabad vagy. De ha bármiben is benne voltál, nem szabadulhatsz. A hatalom a te végzeted is. Ráadásul érdekelt leszel abban, hogy ezt a hatalmat fenntartsd. Sokat megér neked, hogy minden úgy maradjon, ahogy eddig volt. Az alvezérektől a kiszolgálókig több tízezer ember ennek a szisztémának köszönheti az egzisztenciáját. Mindenki szem a láncban. Ha valaki nem válik be, attól még a háttérben évtizedekig elüldögélhet békében közpénzen, mint szinte az egész frakció, az újságírói siserehad, a művészvilág fele és a hasznos idiótának nevezett hívősereg. De ha valaki beválik, attól még csúnyán bukhat is. Tudni kell, mennyire szabad önállónak lenni, és hány hiba engedhető meg. Nehéz játék, mert egyfelől ott a rettegés, hogy bármikor vége lehet a csillogásnak, másfelől viszont ha a vezért egy pillanatra sem árulod el, akkor mindig alád fognak nyúlni, megmentenek a látványos bukástól, és nem engedik el a kezedet.

- Úgy hírlik, Orbán bosszúálló és nem felejt. Mégis van pár olyan ember, például Áder János, Kövér László, Schmidt Mária, akivel komolyan összezördült, most mégis úgy látszik: szent a béke. Mitől függ, hogy Orbán megbocsát-e?

- Általában a feltétlen és demonstratív lojalitástól, de azért mindhárom esetet különvenném. Schmidt Mária egykori elhajlása óta százszorosan bizonyította hűségét. Kövér László igazán sose hajolt el, legfeljebb néha oda tette a hangsúlyt, ahová csak ő tett hangsúlyt, de mindig tandemben ment Orbánnal. Ő a Fidesz lelke. Nélküle nincs a párt, és ezt természetesen Orbán is tudja. Áder ezzel szemben valóságos canossát járt a „bűnbeesése” után. A brüsszeli-strassbourgi parkolópályáról úgy jött haza, hogy teljesítenie kellett. Orbán rábízta a választási törvény és a bírósági törvény kidolgozását. Áder teljesítette a megrendelést, ezzel vette meg a belépőjegyét a Sándor-palotába. A magas méltóságban ugyancsak tökéletesen teljesít: itt azt várják el tőle, hogy ne csináljon semmit, és ő megfelel az elvárásnak. Nem győzök álmélkodni az ellenzék egy részén, hogyan várhatja el, hogy Áder időnként tegyen valamit – szólaljon fel egy ügyben, tagadja meg egy törvény aláírását –, amikor neki éppen az a szerepe, hogy tétlen legyen. Világos, hogy az úgynevezett ellenzék egy része tökéletes, harmonikus és szerves része a rendszernek, a másik része pedig nem ért belőle semmit.Ismét Európa trónján a Győr

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2018.05.13. 22:22
Fotó: Szalmás Péter
Hosszabbítás után 27-26-ra győzte le a Vardar Szkopjét a Győri Audi ETO KC a női kézilabda Bajnokok Ligája vasárnapi, Budapesten rendezett fináléjában.

Óvatosan optimistán készültek a fináléra a győriek.

A sorozat végjátékának otthont adó Papp László Budapest Sportaréna mellett hangoló drukkerek egy csoportja érdeklődésünkre azt mondta, előzetesen kiegyezne a tavalyi döntő kimenetelével: akkor szintén a Vardar Szkopje volt a Győr ellenfele, a macedónok ellen pedig végül hosszabbítás és komoly izgalmak után győztek a győriek.

„Nem beszéltünk sokat a tavalyi döntőről, hiszen az éppen egy évvel ezelőtt volt, már a múlt – jelentette ki a finálé kezdete előtt alig 40 perccel a Győrtől az idény végén búcsúzó vezetőedző, Ambros Martín, aki hozzátette: reméli, csapata minden tekintetben készen áll az aranyéremről döntő összecsapásra.

Az ETO által szombaton búcsúztatott CSM Bucuresti eddigre megnyerte a bronzmérkőzést, a parketten pedig már javában a macedón és a magyar bajnokcsapat játékosai melegítettek. Természetesen ott volt a 35. születésnapját vasárnap ünneplő Görbicz Anita is, aki öt találatával nagyban kivette a részét együttese újabb, hetedik döntőbe jutásából. Egyébként már ekkor remek hangulat volt az arénában, a női klubkézilabdázás csúcseseményén a körítésre nem lehetett panasz: közvetlenül a kezdés előtt például a világhírű brit énekes, John Newman adott rövid koncertet.

A mérkőzést a Győr kezdte, amely magához ragadta az előnyt, a találkozó alaphangját Eduarda Amorim gólja adta meg. A fórt Yvette Broch kettőzte, a 4. percben viszont egy hetesből a Vardar is megszerezte a maga első találatát. Jól zárt a győri védelem, illetve többször pontatlan is volt a rivális, amely akcióból először 6:38-nál volt eredményes.

Kezdetben bár tartani tudta a lépést a macedón gárda, a Győr őrizte jellemzően 2 gólos előnyét: amikor a 17. minutumban a differencia három lett (7-4), a Szkopjét felkészítő Irina Gyibirova időkéréssel próbálta meg felrázni az övéit. Az edző által elmondottak a 25. percben értek be igazán, akkor egalizálni tudott a Vardar, így Ambros Martín is magához hívta a Győr kézilabdázóit.

Egy perccel később aztán olyan dolog történt a Győrrel, amelyre az idei négyes döntő hétvégéjén még nem volt példa: 8-7-nél hátrányba került. Nem az ETO percei voltak, kivált, ha megjegyezzük, hogy Bódi Bernadett egyenlítő gólja egy 12 percig tartó hazai gólszünetet zárt le. Újra elhúzott a Vardar, végül Görbicz és a dudaszó előtt kétszer hárító kapus, Kari Grimsbö az utolsó fél percben ismét döntetlenre mentette az állást, 9-9-nél mehettek szünetre a csapatok.

A térfélcserét követően másfél percig a kiállított Görbicz nélkül állt ki a Győr, első lehetőségét viszont ekkor nem tudta gólra váltani Amorim: Polina Kuznyecova és Dragana Cvijic ugyanakkor nem hibázott, így ismét a Vardarnál volt az előny (9-11). A továbbiakban a játék képe hasonló volt, mint korábban, csak ekkor éppen a macedónoknak volt mit őrizni – egészen a 44. percig, amikor Anne Mette Hansen 13-13-ra alakított az állást. Jött is a vendégek időkérése, ám ezt követően a lendületben lévő Győr Görbicz révén újra vezetett.

A rendes játékidő utolsó 10 perce 15-15-nél kezdődött. Stine Oftedal hárommal a vége előtt előnyhöz juttatta a Győrt, az utolsó perc mégis 19-18-as Vardar-vezetésnél kezdődött. Nicke Groot hetesből még egalizált, majd 20 másodperccel a vége előtt Andrea Lekic újfent a Vardart hozta nyerő helyzetbe. Az utolsó győri támadást aztán Amorim eredményesen fejezte be, a macedón roham pedig a kapufán csattant, így jöhetett a hosszabbítás!

Az extra játékidő első felében Amorim volt a garancia a győri előnyre, a brazil balátlövő három találatával jócskán hozzátett csapata 24-23-as vezetéséhez. A végső öt perc elején aztán Groot és Bódi góljával már hárommal is ment a Győr, amely végül egy góllal nyert, s védte meg címét: a klubtörténet negyedik Bajnokok Ligája diadala egyben a magyar női kézilabdázás hatodik sikere a legrangosabb sorozatban (a Vasas 1982-ben, a Dunaferr 1999-ben nyerte meg a jogelőd BEK-et).

Küzdelmes BL-idény végén koronáztatott meg ismételten az ETO, amely így szép búcsúajándékkal engedheti el Ambros Martínt, nem mellesleg a négyes döntők történetében először tudott két egymást követő esztendőben diadalmaskodni.

Az eredmények:

Szombat

Elődöntők

CSM Bucuresti–Győr 20-26

Vardar–Rosztov-Don 25-19

Vasárnap

Bronzmérkőzés

CSM Bucuresti–Rosztov-Don 31-30

Döntő

Győr–Vardar 27-26

Ismét Európa trónján a Győr

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2018.05.13. 22:22
Fotó: Szalmás Péter
Hosszabbítás után 27-26-ra győzte le a Vardar Szkopjét a Győri Audi ETO KC a női kézilabda Bajnokok Ligája vasárnapi, Budapesten rendezett fináléjában.

Óvatosan optimistán készültek a fináléra a győriek.

A sorozat végjátékának otthont adó Papp László Budapest Sportaréna mellett hangoló drukkerek egy csoportja érdeklődésünkre azt mondta, előzetesen kiegyezne a tavalyi döntő kimenetelével: akkor szintén a Vardar Szkopje volt a Győr ellenfele, a macedónok ellen pedig végül hosszabbítás és komoly izgalmak után győztek a győriek.

„Nem beszéltünk sokat a tavalyi döntőről, hiszen az éppen egy évvel ezelőtt volt, már a múlt – jelentette ki a finálé kezdete előtt alig 40 perccel a Győrtől az idény végén búcsúzó vezetőedző, Ambros Martín, aki hozzátette: reméli, csapata minden tekintetben készen áll az aranyéremről döntő összecsapásra.

Az ETO által szombaton búcsúztatott CSM Bucuresti eddigre megnyerte a bronzmérkőzést, a parketten pedig már javában a macedón és a magyar bajnokcsapat játékosai melegítettek. Természetesen ott volt a 35. születésnapját vasárnap ünneplő Görbicz Anita is, aki öt találatával nagyban kivette a részét együttese újabb, hetedik döntőbe jutásából. Egyébként már ekkor remek hangulat volt az arénában, a női klubkézilabdázás csúcseseményén a körítésre nem lehetett panasz: közvetlenül a kezdés előtt például a világhírű brit énekes, John Newman adott rövid koncertet.

A mérkőzést a Győr kezdte, amely magához ragadta az előnyt, a találkozó alaphangját Eduarda Amorim gólja adta meg. A fórt Yvette Broch kettőzte, a 4. percben viszont egy hetesből a Vardar is megszerezte a maga első találatát. Jól zárt a győri védelem, illetve többször pontatlan is volt a rivális, amely akcióból először 6:38-nál volt eredményes.

Kezdetben bár tartani tudta a lépést a macedón gárda, a Győr őrizte jellemzően 2 gólos előnyét: amikor a 17. minutumban a differencia három lett (7-4), a Szkopjét felkészítő Irina Gyibirova időkéréssel próbálta meg felrázni az övéit. Az edző által elmondottak a 25. percben értek be igazán, akkor egalizálni tudott a Vardar, így Ambros Martín is magához hívta a Győr kézilabdázóit.

Egy perccel később aztán olyan dolog történt a Győrrel, amelyre az idei négyes döntő hétvégéjén még nem volt példa: 8-7-nél hátrányba került. Nem az ETO percei voltak, kivált, ha megjegyezzük, hogy Bódi Bernadett egyenlítő gólja egy 12 percig tartó hazai gólszünetet zárt le. Újra elhúzott a Vardar, végül Görbicz és a dudaszó előtt kétszer hárító kapus, Kari Grimsbö az utolsó fél percben ismét döntetlenre mentette az állást, 9-9-nél mehettek szünetre a csapatok.

A térfélcserét követően másfél percig a kiállított Görbicz nélkül állt ki a Győr, első lehetőségét viszont ekkor nem tudta gólra váltani Amorim: Polina Kuznyecova és Dragana Cvijic ugyanakkor nem hibázott, így ismét a Vardarnál volt az előny (9-11). A továbbiakban a játék képe hasonló volt, mint korábban, csak ekkor éppen a macedónoknak volt mit őrizni – egészen a 44. percig, amikor Anne Mette Hansen 13-13-ra alakított az állást. Jött is a vendégek időkérése, ám ezt követően a lendületben lévő Győr Görbicz révén újra vezetett.

A rendes játékidő utolsó 10 perce 15-15-nél kezdődött. Stine Oftedal hárommal a vége előtt előnyhöz juttatta a Győrt, az utolsó perc mégis 19-18-as Vardar-vezetésnél kezdődött. Nicke Groot hetesből még egalizált, majd 20 másodperccel a vége előtt Andrea Lekic újfent a Vardart hozta nyerő helyzetbe. Az utolsó győri támadást aztán Amorim eredményesen fejezte be, a macedón roham pedig a kapufán csattant, így jöhetett a hosszabbítás!

Az extra játékidő első felében Amorim volt a garancia a győri előnyre, a brazil balátlövő három találatával jócskán hozzátett csapata 24-23-as vezetéséhez. A végső öt perc elején aztán Groot és Bódi góljával már hárommal is ment a Győr, amely végül egy góllal nyert, s védte meg címét: a klubtörténet negyedik Bajnokok Ligája diadala egyben a magyar női kézilabdázás hatodik sikere a legrangosabb sorozatban (a Vasas 1982-ben, a Dunaferr 1999-ben nyerte meg a jogelőd BEK-et).

Küzdelmes BL-idény végén koronáztatott meg ismételten az ETO, amely így szép búcsúajándékkal engedheti el Ambros Martínt, nem mellesleg a négyes döntők történetében először tudott két egymást követő esztendőben diadalmaskodni.

Az eredmények:

Szombat

Elődöntők

CSM Bucuresti–Győr 20-26

Vardar–Rosztov-Don 25-19

Vasárnap

Bronzmérkőzés

CSM Bucuresti–Rosztov-Don 31-30

Döntő

Győr–Vardar 27-26