Metszetek metszetei

Publikálás dátuma
2018.05.14 07:47
Apolló - Cherubino Alberti műve a honlapon
Fotó: /

Sokak estéjét teszi szebbé, ha festményeket, grafikákat, metszeteket nézegethet otthonában. Utazni, vagy méregdrága albumokat sem muszáj vásárolniuk a képzőművészet rajongóinak, elég, ha szélessávú interneteléréssel rendelkeznek. Előttük a lehetőség, hogy okostelefonjukon, tabletjekün, laptopjukon, digiális televíziójuk képernyőjén ismerjenek meg műalkotásokat, miután a digitális világ lehetőségeit viszonylag gyorsan felismerték a világ vezető múzeumai, köztük a hazaiak is. Ezek egyike a Szépművészeti Múzeum, amely több mint három éve zárt be a Liget Projekt keretében zajló rekonstrukciója miatt és a tervek szerint október 31-én nyitja meg újra kapuit a közönség számára.

Apolló - Cherubino Alberti műve 

Apolló - Cherubino Alberti műve 

A hazai és a nemzetközi szakmának készült, mégis mindenki érdeklődésére is számító digitális gyűjtemény (www.printsanddrawings.hu) része a múzeum közgyűjteményi feladatvállalásának, hiszen így a benne őrzött kulturális javak az egyetemi oktatás és a nagyközönség számára is elérhetővé válik.

Az intézmény 2012 óta működő, angolul hozzáférhető online metszetkatalógusa most háromezer alkotással bővült nyolcezer darabossá. Az olasz és francia metszeteket bemutató fejezete XVII. századi olasz sokszorosított grafikákkal egészült ki. Kárpáti Zoltán és Nagy Eszter munkája a művek lehető legteljesebb, szakirodalommal és rövid kommentárokkal kísért bemutatására törekszik.

Az online gyűjteményben gyorsan és sokféle módon lehet keresni. A nyomtatott albumok kisméretű, többnyire fekete-fehér reprodukcióival szemben a műveket nagyfelbontású, színes képeken tanulmányozhatja a metszetek metszeteiben is szívesen elvesző néző.

Szerző
2018.05.14 07:47

Menet közben esett ki egy Volánbusz ablaka Budapesten

Publikálás dátuma
2018.12.18 21:50
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A vezető folytatta útját Monor felé, az ügyben vizsgálatot indítottak.
Kiesett egy Volánbusz ablaka menet közben Budapesten, az Örs vezér tér közelében. A vezető nem szállította le az utasokat, hanem figyelmeztette őket, hogy legyenek óvatosak, majd folytatta útját Monor felé – írta a Blikk.  A lap egy, a járműben készült olvasói fotót is közzétett, és arról számolt be: az ablak lassított felvételszerűen dőlt ki a helyéről, az úttesten pedig ripityára törött. A buszvezető körbejára, majd a busz belsejét is megszemlélte. Telefonált, majd közölte az utasokkal, hogy aki akar, leszállhat, de akkor meg kell várniuk a következő járatot. A Volánbusz sajtóosztálya a lap megkeresésére közölte, hogy az ügyben vizsgálatot indítottak, a buszt pedig átmenetileg kivonták a forgalomból.  
2018.12.18 21:50
Frissítve: 2018.12.18 21:50

Meddig tűröd mindezt? – Karácsonyi üzenetet küldött a Momentum az Európai Néppártnak

Publikálás dátuma
2018.12.18 21:14

Fotó: Facebook/ Momentum Mozgalom
Arra kíváncsiak, hol van a Weber által említett vörös vonal.
A Momentum kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy a párt brüsszeli alapszervezete karácsonyi üzenetet készített az Európai Néppártnak (EPP). Ebben felteszik a kérdést, hogy hol van a Manfred Weber frakcióvezető által említett vörös vonal. Egyebek mellett kiemelik a CEU elüldözését, az ellenzéki művészek cenzúrázását, a közigazgatási bíróságok felállítását, az EU forrásokkal való visszaélést, valamint az ellenzéki parlamenti képviselők kidobását az MTVA épületéből.
„Hadd kérdezzem meg, csak mert karácsony van (és karácsonykor igazat mondunk). Meddig tűröd mindezt? Boldog karácsonyt, EPP”
– üzenik a videóban felmutatott papírokon.
2018.12.18 21:14
Frissítve: 2018.12.18 21:14