Újabb véres családi merénylet Jáva szigetén

Publikálás dátuma
2018.05.14 12:00
A vasárnapi merénylet után lángoló motorok egy surabayaiu templom bejáratánál. A terrortámadást hétfőn újabb követte. Forrás: A
Fotó: /
A vasárnapi családi mészárlás után újabb robbantás történt Indonéziában, az elkövetők egy nyolc éves lányt is magukkal hoztak.

Ismét egy család tagjai intéztek támadást hétfőn egy rendőrörs ellen a Jáva-szigeti Surabaya városában: az öt támadó két motoron hajtott neki az épületnek majd felrobbantotta magát, a merényletben pedig legkevesebben tízen megsebesültek, közöttük négy rendőr – írja a BBC.

Halálos áldozatokról egyelőre nincs hír, Frans Barung Mangera, Kelet-Jáva rendőrségi szóvivője szerint még az sem bizonyított, hogy az újabb robbantás összefügg-e a vasárnapi merényletekkel. A családi jelleg viszont egyértelmű kapcsolatra utal.

Vasárnap ugyanis szintén egy dzsihadista famlíia hat tagja, köztük 9 és 12 éves lányok robbantották fel magukat Surabaya három templomában - a detonációkban 13 ember meghalt, több mint negyvenen  megsebesültek. A támadók az Iszlám Állam indonéziai szövetségesével, a Dzsamah Ansharut Daulahhal álltak kapcsolatban.

A hétfői támadás egyik résztvevője túlélte a robbantásokat: egy nyolcéves lányt sérülésekkel vittek kórházba. Az még nem egyértelmű, hogy ő maga is robbantani akart, vagy csak magukkal vitték merényletre készülő családtagjai, de értékes információkat adhat át róluk a rendőrségnek.

Dzsoko Vidodo, Indonézia elnöke hétfőn reggel méltatlannak és embertelennek nevezte a támadássorozatot; hangsúlyozta, nem lesz kompromisszum, mindent elkövetnek a terrorizmus megfékezéséért.

A muszlim többségű Indonézia hatóságai régóta küzdenek a dzsihadista erőszakkal. Az eddig ismert legnagyobb és legerőszakosabb támadást 2002-ben követték el Indonéziában: a Dzsemah Izlamiah nevű terrorszervezet akkor 202 embert, többségében turistákat mészárolt le Bali egyik szórakozónegyedében. Az utóbbi években megsokasodtak viszont az Iszlám Államhoz, vagy fiókszervezeteihez köthető merényletek is a szigetországban.

Szerző
2018.05.14 12:00

Csak ott javították ki a járdát, ahol lefestették a kétfarkúak

Publikálás dátuma
2018.08.21 10:28

Fotó: Facebook/ Magyar Kétfarkú Kutya Párt
A többi repedés maradt, azok nem voltak színesek.
Azonnal szedjétek fel, ami színes! A többi maradhat széttörve” – címmel tett közzé egy albumot a Kétfarkú Kutyapárt a Facebook-oldalán, hozzátéve, hogy a fotók „a fehérvári önkormányzat mérhetetlen intelligenciáját mutatják be”. A Kétfarkú Kutyapárt ugyanis színesre pingálta Székesfehérváron a repedező járda egy részét. Erre reagálva feltörették és sötétebb aszfalttal kijavították a színesre festett részeket, ám a nem sokkal távolabb található, de nem kifestett repedések maradtak.
2018.08.21 10:28
Frissítve: 2018.08.21 10:28

Két medvét ütöttek el a három nap alatt a román autópályán

Publikálás dátuma
2018.08.21 10:18
Illusztráció: AFP
Fotó: /
Három nap alatt két medvét gázolták el a romániai A1-es autópályán. Mint megírtuk, péntek este egy kisteherautó elütött egy medvét a romániai A1-es autópályán, Nagyszebennél. A baleset következtében az állat elpusztult, a héttonnás jármű pedig megrongálódott, de az utasai nem sérültek meg. 
Hétfő hajnalban hasonló baleset történt a dél-erdélyi autópályán, a szombatitól mindössze hat kilométerre, egy alagútban. Elekes Róbert, a brassói regionális útügyi igazgatóság szóvivője közölte: a balesetben ezúttal sem történt személyi sérülés, de a nagyvaddal ütköző gépkocsi megrongálódott.
A szóvivő szerint az útügyi igazgatóság nem találja a magyarázatot a történtekre, ugyanis az autópályát kerítés szegélyezi, amelynek éppen azt kellene biztosítania, hogy ne kerülhessenek állatok az úttestre. Hozzátette: Szeben megye prefektusának a segítségét kérik, hogy ne történhessen hasonló eset.
Az útkarbantartó illetékese azt is közölte, hogy a vadállatok esetleges megjelenésére figyelmeztető táblákat helyez ki arra az autópálya-szakaszra, ahol az elmúlt napok medvés balesetei történtek.
A szombati baleset után az útkarbantartó illetékese azt feltételezte, hogy a vadállat egy felhajtónál jutott az autópályára. 
Romániában a Környezetvédelmi minisztérium a közelmúltban fogadta el a medvepopuláció megőrzését szolgáló cselekvési tervet, amely már az állomány túlszaporodására is megoldásokat jelöl ki.
2018.08.21 10:18