Újabb véres családi merénylet Jáva szigetén

Publikálás dátuma
2018.05.14 12:00
A vasárnapi merénylet után lángoló motorok egy surabayaiu templom bejáratánál. A terrortámadást hétfőn újabb követte. Forrás: A
Fotó: /
A vasárnapi családi mészárlás után újabb robbantás történt Indonéziában, az elkövetők egy nyolc éves lányt is magukkal hoztak.

Ismét egy család tagjai intéztek támadást hétfőn egy rendőrörs ellen a Jáva-szigeti Surabaya városában: az öt támadó két motoron hajtott neki az épületnek majd felrobbantotta magát, a merényletben pedig legkevesebben tízen megsebesültek, közöttük négy rendőr – írja a BBC.

Halálos áldozatokról egyelőre nincs hír, Frans Barung Mangera, Kelet-Jáva rendőrségi szóvivője szerint még az sem bizonyított, hogy az újabb robbantás összefügg-e a vasárnapi merényletekkel. A családi jelleg viszont egyértelmű kapcsolatra utal.

Vasárnap ugyanis szintén egy dzsihadista famlíia hat tagja, köztük 9 és 12 éves lányok robbantották fel magukat Surabaya három templomában - a detonációkban 13 ember meghalt, több mint negyvenen  megsebesültek. A támadók az Iszlám Állam indonéziai szövetségesével, a Dzsamah Ansharut Daulahhal álltak kapcsolatban.

A hétfői támadás egyik résztvevője túlélte a robbantásokat: egy nyolcéves lányt sérülésekkel vittek kórházba. Az még nem egyértelmű, hogy ő maga is robbantani akart, vagy csak magukkal vitték merényletre készülő családtagjai, de értékes információkat adhat át róluk a rendőrségnek.

Dzsoko Vidodo, Indonézia elnöke hétfőn reggel méltatlannak és embertelennek nevezte a támadássorozatot; hangsúlyozta, nem lesz kompromisszum, mindent elkövetnek a terrorizmus megfékezéséért.

A muszlim többségű Indonézia hatóságai régóta küzdenek a dzsihadista erőszakkal. Az eddig ismert legnagyobb és legerőszakosabb támadást 2002-ben követték el Indonéziában: a Dzsemah Izlamiah nevű terrorszervezet akkor 202 embert, többségében turistákat mészárolt le Bali egyik szórakozónegyedében. Az utóbbi években megsokasodtak viszont az Iszlám Államhoz, vagy fiókszervezeteihez köthető merényletek is a szigetországban.

Szerző
2018.05.14 12:00

Menet közben esett ki egy Volánbusz ablaka Budapesten

Publikálás dátuma
2018.12.18 21:50
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A vezető folytatta útját Monor felé, az ügyben vizsgálatot indítottak.
Kiesett egy Volánbusz ablaka menet közben Budapesten, az Örs vezér tér közelében. A vezető nem szállította le az utasokat, hanem figyelmeztette őket, hogy legyenek óvatosak, majd folytatta útját Monor felé – írta a Blikk.  A lap egy, a járműben készült olvasói fotót is közzétett, és arról számolt be: az ablak lassított felvételszerűen dőlt ki a helyéről, az úttesten pedig ripityára törött. A buszvezető körbejára, majd a busz belsejét is megszemlélte. Telefonált, majd közölte az utasokkal, hogy aki akar, leszállhat, de akkor meg kell várniuk a következő járatot. A Volánbusz sajtóosztálya a lap megkeresésére közölte, hogy az ügyben vizsgálatot indítottak, a buszt pedig átmenetileg kivonták a forgalomból.  
2018.12.18 21:50
Frissítve: 2018.12.18 21:50

Meddig tűröd mindezt? – Karácsonyi üzenetet küldött a Momentum az Európai Néppártnak

Publikálás dátuma
2018.12.18 21:14

Fotó: Facebook/ Momentum Mozgalom
Arra kíváncsiak, hol van a Weber által említett vörös vonal.
A Momentum kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy a párt brüsszeli alapszervezete karácsonyi üzenetet készített az Európai Néppártnak (EPP). Ebben felteszik a kérdést, hogy hol van a Manfred Weber frakcióvezető által említett vörös vonal. Egyebek mellett kiemelik a CEU elüldözését, az ellenzéki művészek cenzúrázását, a közigazgatási bíróságok felállítását, az EU forrásokkal való visszaélést, valamint az ellenzéki parlamenti képviselők kidobását az MTVA épületéből.
„Hadd kérdezzem meg, csak mert karácsony van (és karácsonykor igazat mondunk). Meddig tűröd mindezt? Boldog karácsonyt, EPP”
– üzenik a videóban felmutatott papírokon.
2018.12.18 21:14
Frissítve: 2018.12.18 21:14