"Az nem lehet, hogy a Jobbik trófeája is kikerüljön Orbán falára"

Publikálás dátuma
2018.05.15. 07:09
Fotó: Szalmás Péter
A Jobbik nem elveszítette, hanem nem nyerte meg a parlamenti választást – ezt Vona Gábor leköszönő pártelnök mondta a szombati tisztújító kongresszuson. A zárt ajtók mögött elhangzott beszéd felvételét Vona hozta nyilvánosságra a közösségi oldalán.

Felidézte, hogy 2006-ban, amikor pártelnök lett, a Jobbik alig mérhető, egy százalék alatti mozgalom volt, ma pedig a második legerősebb párt. A Jobbik választási eredménye szerinte azt mutatja, hogy „jó úton jártunk, csak nem voltunk elég erősek”. Élete egyik legjobb döntésének nevezte a 2013 végén elhatározott néppártosodást. Ha újra kezdené, ugyanezt tenné. Nehogy visszaforduljunk! – figyelmeztette a küldötteket. Ez ugyanis a Fidesznek, az MSZP-nek és a DK-nak lenne az érdeke.

Szerinte elképesztően nehéz politikai körülmények között kell egyben tartani a pártot, de nem szabad megengedni, hogy a Jobbik trófeája is kikerüljön Orbán Viktor falára. Vona ugyanakkor a veszélyek közé sorolta, hogy a Fidesz elleni harc során a Jobbik „összegabalyodik” a baloldallal. A baloldali embereket is a nemzet részének tekinti, a „bukott XX. századi” MSZP-vel és DK-val azonban nem akar szövetkezni.

Vona tévedésnek nevezte, és bocsánatot kért, amiért két éve – elnöki vétójogával élve – megakadályozta, hogy Apáti István, Hegedűs Lorántné és Szávay István elinduljon az alelnöki posztért. Novák Előd, a negyedik megvétózott jelölt esetében Vona nem tanúsított megbánást. A távozó pártelnök saját hibájaként említette, hogy hadvezérként ugyan „ott voltam, ahol lennem kellett, de nagyon sokszor hiányoztam a tábortűz mellől”.

A tisztújításon – mint megírtuk – az elnökség által támogatott Sneider Tamás szoros küzdelemben győzött Toroczkai László ellen. Toroczkai utóbb egyenlőtlennek minősítette a feltételeket, és elpanaszolta: „Átírt alapszabály, lejáratás, egy egész telefonálgatós hadosztály után Vona Gábor is kampányolt még időkeret nélkül ellenem a kongresszuson”.

A felvétel alapján nem világos, hogy mire gondolt Toroczkai. Utódjáról szólva ugyanis Vona csak azt hangsúlyozta, hogy nem elég, ha valaki jó szónok, erős és okos: az a legalkalmasabb a pártelnöki posztra, akiben a legtöbb alázat van.

Szerző

Friss levegő Hollandiából

Publikálás dátuma
2018.05.15. 07:08
FOTÓ: CSORTOS SZABOLCS
A Hágában felnőtt, de régóta Pécsett élő Simon Wintermans, aki ellenzéki tüntetést szervezett a városban, eddig nem akart politikai szerepet vállalni, de barátai már unszolják.

Képalá:Inkább oka van a tüntetéseknek, és nem célja – véli a magát liberális gondolkodású, keresztény férfiként jellemző Simon Wintermans.

- Az elmúlt napokban önről megjelent cikkek kommentelői közül sokan azt ajánlják, hogy ha nem tetszik Magyarország, akkor „húzzon el innen”. Gondolt erre?

- Amikor megismertem a választás eredményét én is azt mondtam magamban, hogy innen menni kell. De ez hamar elmúlt, és nem akarok elmenni.

- Miért nem?

- Mert szeretem Magyarországot és Pécset különösen. Huszonkét év alatt felépítettem egy életet, itt a családom, van egy cégem és sok barátom. Ha végigmegyek Pécs szépséges utcáin, az emberek rám köszönnek, rám mosolyognak, megszólítanak, kezet fognak velem, megölelnek.

- Hollandiában mennyire könnyen tudná újrakezdeni?

- Nem tudom. Gyakran hazalátogatok, és mindig jól érzem magam otthon. Ott él a 88 éves édesanyám, négy testvérem, vannak barátaim, jó velük, és remek érzés tapasztalni, hogy Hollandia egy jól szervezett, nyitott, politikailag jó levegőjű, barátságos, optimista ország. Persze ott is sok a gond, ám az emberek eleve úgy állnak hozzá, hogy meg kell oldani azokat, és képesek is vagyunk erre. Sikerorientált ország. Viszont, ha hazamennék, szinte mindent a nulláról kezdenék, ott egyelőre se megélhetésem, se lakásom, szóval nem lenne könnyű.

- Sokat ostorozza a magyar politikai vezetőket a hozzájuk köthető korrupció miatt. Hollandiában nincs korrupció?

- Van, de szerintem sokkal kevesebb. És ha ott valaki lebukik, akkor az el is tűnik a politikából. Itt meg semmi bántódása nem lesz. Hogy mennyire mások ott a morális szabályok arra hadd mondjak egy friss példát. Hosszú hónapok után végre megalakult a holland kormány, s az a politikus, aki külügyminiszter lett volna nem tehette le az esküt, mert kiderült róla, hogy korábban egy újságnak hazudott. Azt nyilatkozta ugyanis, hogy találkozott már Putyinnal, és fontos kérdésekről beszéltek, csakhogy ez nem volt igaz, sosem találkozott az orosz elnökkel. Ez a hazugság nem volt különösebben súlyos, az illetőnek nem származott belőle anyagi haszna, se másnak kára, még se lehetett miniszter, mert nem volt szavahihető. Nálunk naponta derül ki, hogy vezető politikusok durván hazudnak és korrupt kapcsolataik vannak, ettől azonban még ugyanúgy folytathatják.

- A Fidesz-tábor azt ismételgeti, hogy a korrupciót még egyik kormánypolitikusra se bizonyították rá…

- A Polt-féle ügyészség nem is fogja soha engedni, hogy a Fidesz-politikusok ellen nyomozás induljon, így sosem bizonyítják be a vezetők korruptságát. Ám azt a hülye is látja, hogy mi folyik ebben az országban. Azt, hogy a milliárdos közbeszerzéseket a barátok nyerik, és drágán, hogy a miniszterelnök gázszerelő barátjából pár év alatt az ország egyik leggazdagabb embere lesz, bár nincs neki ehhez különösebb képessége. A Fidesz politikusai nyolc éve nem válaszolnak a független sajtó kérdéseire, nem vállalnak politikai vitát más pártok politikusaival és a civilekkel – ez mind azt bizonyítja, hogy sok a titkolni valójuk. Az ország nem csatlakozik az európai ügyészséghez, ami azért van, mert az uniós ügyészséget nem tudnák leállítani, és az kinyomozná hogyan tűnnek el nálunk ezermilliárdok. Szerintem az, hogy nem akarunk uniós ügyészséget, egyértelmű bizonyítéka az állami szintű korrupciónak.

- A legutóbbi, pécsi, kormányellenes tüntetésen migránsnak minősítette magát. Ha már szóba hozta a migránsokat, ön milyen megoldást látna ideálisnak a menekültválság kezelésére?

- A migráns-kérdést a kontinens és a világ egyik legsúlyosabb problémájának tartom. Hogy mit kell tennünk, az a hollandokat is megosztja. Ott is egyre többen tiltakoznak a migránsok befogadása ellen. Ám abban a többség egyetért, hogy segítenünk kell a menekülteken. Én is így gondolom. Mert mit csináljon egy szíriai ember, akinek lebombázták a városát, lelőtték, gázzal megmérgezték az ismerőseit, rokonait? Maradjon ott, és várja meg, hogy megölik a gyerekeit és őt is. Egy ilyen emberen keresztény kötelességünk segíteni.

- Vagyis fogadjuk be őket?

- Elsősorban a hazájuk közelében kell létrehozni biztonságos táborokat, ahonnan, ha vége lesz a háborúnak, könnyen hazatérhetnek. Ha valaki mindenképp Európába akar jönni, azt nagyon komoly ellenőrzés után lehet csak beengedni. Mert arra sajnos, számítani kell, hogy a menekültek közé terroristák vegyülnek.

- Alig különbözik a véleménye Orbán Viktorétól…

- De, nagyon különbözik. Ő azt sugallja, hogy senkit se engedjünk be, mert a menekültek terroristák, és megölnek, megerőszakolnak minket. Ő az egész menekültkérdést arra használja, hogy félelembe tartsa Magyarországot, és hogy önmagát a magyarok megmentőjének tüntesse fel, és megőrizze politikai hatalmát. Ő politikai üzletet csinált a menekültkérdésből, és ezzel nyerte meg a választást, hisz a kampány során semmit se tudtunk meg Orbán gazdasági, kulturális, szociális, egészségügyi elképzeléseiről. Amúgy ma nincs Magyarországon egyetlen párt se, aki menekültek betelepítését akarná. Ahogy nincs Soros-terv sem. Ez már számtalanszor bebizonyosodott, a magyar kormány ennek ellenére úgy beszél róla, mintha lenne.

- Mivel nem magyar állampolgár, a parlamenti választáson nem szavazhat, ám Pécsett lakó külföldiként az önkormányzati választáson részt vehet, s korábban kétszer is a Fidesz polgármester-jelöltjére, a várost most is vezető Páva Zsoltra voksolt. Vagyis korábban a Fideszhez húzott?

- Nem, a Fidesz akkor volt csak szimpatikus, amikor liberális volt. Nincs a világon még egy olyan párt, ami akkora utat járt volna be, mint a Fidesz: liberálisból előbb konzervatív majd rasszista érvekkel politizáló, radikális jobboldali párt lett. Most már Le Pentől jobbra állnak. Pávára korábban azért szavaztam, mert személyesen megismertem, megkedveltem, és úgy láttam, hogy okos, tisztességes ember. Na, meg az MSZP-t sosem szerettem. Az MSZP is korrupt volt, és amikor Gyurcsány elismerte, hogy hazugsággal nyert, és nem mondott le azonnal, akkor végképp elegem lett belőlük. Pávát azért is támogattam, mert nem akartam, hogy az MSZP nyerjen a városban.

- Egy ideje viszont nem támogatja…

- Nem, mert látom, hogy nincs gerince, gondolkodás nélkül megtesz mindent, amit a Fidesz elvár tőle. Sajnálom, hogy ez lett belőle. Kiszolgál egy miniszterelnököt, aki korrupt, hazug, félelemkeltő, aki képes arra, hogy megfenyegesse a választás előtt az ellenzékieket. És a hívei ezt tűrik, megtapsolják.

- Szokott beszélgetni Orbán híveivel?

- Vannak fideszes ismerőseim, akik egyébként rendes embereknek tűnnek. Nem tudom őket meggyőzni semmiről, ragaszkodnak ahhoz, hogy az ország a migránsok miatt nagy veszélyben van, s Orbán Viktor megvédi a hazát, a magyar népet. Nem hiszik el, hogy minket senki se fenyeget.

- Mit szólt a családja ahhoz, hogy tüntetést szervezett?

- Büszkék rám, de féltenek is. Ami nagyobb baj, hogy ők is félnek, bajuk származhat az én szerepvállalásomból. A legidősebb lányom már kint tanul Hollandiában, ő jelezte, hogy ott is marad, és elintézte már a holland állampolgárságát. A középső lányom az ELTE orosz szakára jár, mivel én is féltem őt, hogy baja lehet miattam, levettem a Facebook oldalamról. Ő korábban úgy gondolta, Magyarországon fog dolgozni, férjhez menni, gyermeket szülni, most viszont nem biztos ebben, és ő is intézi holland állampolgárságát. Ahogy a legkisebb lányom is. Ő óvodapedagógus szakra jár. Hét éves fiamnak meg én kezdtem intézni a holland papírokat.

- Amúgy a tüntetések nem tűnnek annyira veszélyesnek a hatalom számára, hogy emiatt a politikai vezetőknek forralnia kellene valamit ön ellen. Pécsett az elsőn két és félezren voltak, a legutóbbin viszont már csak ezren. Mintha kezdene kifulladni a történet, és nem lenne a tüntetéseknek konkrét célja. Rosszul látom?

- Valóban, inkább oka van a tüntetéseknek, és nem célja. Most viszont felszólítottuk Páva Zsoltot, hogy biztosítsa a város újságjában az ellenzéki vélemények megjelenését is.

- Gondolja, hogy Páva ettől a levéltől megijed, és engedi, hogy az ellenzék szót kapjon?

- Ez a követelés jutott most eszünkbe. A város újságja folyamatosan lábbal tapossa a sajtóetikát, azt remélem, hogy ezt Páva is belátja, és tesz ellene.

- Csak akkor tesz ellene – sokak szerint –, ha erőt érez. Ezer tüntető, pár azonosítatlan aláírás nem erő, csak szelíd kérés.

- Az biztos, hogy ez a hatalom csak akkor hajlandó engedni, ha erőt érez. Ha nem találunk olyan célokat, amelyek mögé odaáll sokezer ember, akkor a tüntetéseknek hamarosan vége lesz.

- Azt hallottam, hogy a barátai közül többen felvetették, 2019-ben induljon el a polgármesterségért. Igaz ez?

- Igaz.

- Ha komolyra fordul a dolog, akkor vállalja?

- Sosem akartam politikus lenni, most sem ez volt a célom.

- Hanem mi?

Hogy friss levegőt hozzak.

Névjegy
Az 53 éves Simon Wintermans Hágában, egy ötgyerekes, kereszténydemokrata családban nőtt fel. A jezsuita gimnázium után közgazdasági és művészettörténész diplomát szerzett, majd a pécsi egyetemen holland nyelvet tanított, és 1996-tól itt ragadt. Céget alapított, ami a bontott házakból kinyerhető antik építőanyagokkal kereskedik – jövedelmének java ebből származik ma is. Kétszer nősült, három lánya és egy fia született, ők valamennyien magyar iskolákban tanultak. Wintermans öt éven át összesen negyedmillió tulipánhagymát hozott Pécs köztereire a Magyarországon élő hollandok adományaként. 2010-ben, amikor Pécs, Essen és Isztambul volt Európa Kulturális Fővárosa, biciklin tette meg a három város közti utat, és Pécset népszerűsítette. Hat nyelven beszél, magyarul is csaknem anyanyelvi szinten. A holland törvények szerint csak akkor lehetne kettős állampolgár, ha egyik szülője magyar lett volna. Neki egyik se az, ezért, ha felvenné a magyar állampolgárságot, elvesztené a hollandot. Eddig ezért nem kérte a magyar állampolgárságot.Összehúzzák a nadrágszíjat a PDSZ-nél

Publikálás dátuma
2018.05.15. 07:06
Pedagógustüntetés 2017 áprilisban - Forrás: PDSZ/Facebook

Már a tartalékait kezdte felélni a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), ha minden a régi mederben folyik tovább, gazdaságilag egyre szorultabb helyzet állt volna elő – erről beszélt Szűcs Tamás, a szakszervezet újonnan megválasztott ügyvezető elnöke, és Komjáthy Anna, a PDSZ Országos Választmányának tagja a Népszavának. Egyebek mellett ezzel indokolták, hogy a szakszervezet áprilisi, rendkívüli tisztújító kongresszusán visszahívták a korábbi vezetést, köztük – még mandátuma lejárta előtt – Mendrey László addigi elnököt.

– Az elmúlt nyolc évben jelentősen csökkent a taglétszámunk, ami azért is nagy probléma, mert bevételeink nagy része a tagdíjakból származik – mondta Szűcs. Komjáthy hozzátette: csak most, a vezetőcsere után szembesültek igazán a költségvetés gondjaival. Úgy vélik, ezen első körben csak megszorításokkal lehet majd segíteni. Éppen ezért az Országos Választmány ezt fogja javasolni a hétvégén tartandó újabb kongresszusnak.

Elvetik például a korábbi elnök tervét, mely szerint új, nagyobb helyiségbe költözne a PDSZ budapesti irodája, hiszen ez további, tízmilliós összeget emésztene fel. Az Ügyintéző Testület tagjai közül pedig már többen lemondtak a tiszteletdíjukról. Hosszabb távon a taglétszám-növekedés jelentene megoldást, ám mint mondták, ehhez türelmet és bizalmat kérnek a tagságtól, szerintük nem lesz egyszerű újból emelkedő pályára állítani a szervezetet – különösen addig, amíg nem sikerül elsimítani a belső feszültségeket.

Megírtuk: a tisztújító kongresszust néhány PDSZ-tag etikátlannak, tisztességtelennek ítélte, Mendrey egyenesen puccsnak minősítette. – Nem nevezhető puccsnak, amire az alapszabályunk lehetőséget biztosít. Eszerint négy megye egyenkénti tagságának 40 százaléka is kezdeményezhet rendkívüli kongresszust, ez így is történt – nyilatkozta Szűcs. Szerinte az előző elnök próbálta megakadályozni a tisztújítót, például úgy, hogy nem hirdette meg azt a szabályoknak megfelelő időpontban még akkor sem, amikor az Országos Választmány már döntést hozott annak összehívásáról. – Emiatt a bíróságon véleményes lehet a kongresszus jogszerűsége. Ám kérdés, azt figyelembe vehetik-e, ki miatt alakult ki ez a helyzet – fogalmazott Szűcs. Mint arról beszámoltunk, több PDSZ-tag vizsgálja a tisztújító jogi körülményeit, s várhatóan bírósághoz fordulnak.

Mendrey: falra festik az ördögöt
A PDSZ-nek biztonságos, stabil a gazdálkodása – állítja Mendrey László, a szakszervezet volt elnöke. Szerinte az igaz, hogy a bevételek csökkentek az elmúlt években, de ez nem jelenti azt, hogy komoly pénzügyi nehézségekkel küzdenének. "Nem kell az ördögöt a falra festeni" – fogalmazott. Szerinte az új irodára is elő tudták volna teremteni a szükséges forrásokat, a jelenlegi irodahelyiség és egy másik, a PDSZ-hez tartozó ingatlan eladásával. Tagadta, hogy akadályozta volna a kongresszus összehívását.Szerző
Témák
PDSZ spórolás