"Az nem lehet, hogy a Jobbik trófeája is kikerüljön Orbán falára"

Publikálás dátuma
2018.05.15 07:09
Fotó: Szalmás Péter
Fotó: /
A Jobbik nem elveszítette, hanem nem nyerte meg a parlamenti választást – ezt Vona Gábor leköszönő pártelnök mondta a szombati tisztújító kongresszuson. A zárt ajtók mögött elhangzott beszéd felvételét Vona hozta nyilvánosságra a közösségi oldalán.

Felidézte, hogy 2006-ban, amikor pártelnök lett, a Jobbik alig mérhető, egy százalék alatti mozgalom volt, ma pedig a második legerősebb párt. A Jobbik választási eredménye szerinte azt mutatja, hogy „jó úton jártunk, csak nem voltunk elég erősek”. Élete egyik legjobb döntésének nevezte a 2013 végén elhatározott néppártosodást. Ha újra kezdené, ugyanezt tenné. Nehogy visszaforduljunk! – figyelmeztette a küldötteket. Ez ugyanis a Fidesznek, az MSZP-nek és a DK-nak lenne az érdeke.

Szerinte elképesztően nehéz politikai körülmények között kell egyben tartani a pártot, de nem szabad megengedni, hogy a Jobbik trófeája is kikerüljön Orbán Viktor falára. Vona ugyanakkor a veszélyek közé sorolta, hogy a Fidesz elleni harc során a Jobbik „összegabalyodik” a baloldallal. A baloldali embereket is a nemzet részének tekinti, a „bukott XX. századi” MSZP-vel és DK-val azonban nem akar szövetkezni.

Vona tévedésnek nevezte, és bocsánatot kért, amiért két éve – elnöki vétójogával élve – megakadályozta, hogy Apáti István, Hegedűs Lorántné és Szávay István elinduljon az alelnöki posztért. Novák Előd, a negyedik megvétózott jelölt esetében Vona nem tanúsított megbánást. A távozó pártelnök saját hibájaként említette, hogy hadvezérként ugyan „ott voltam, ahol lennem kellett, de nagyon sokszor hiányoztam a tábortűz mellől”.

A tisztújításon – mint megírtuk – az elnökség által támogatott Sneider Tamás szoros küzdelemben győzött Toroczkai László ellen. Toroczkai utóbb egyenlőtlennek minősítette a feltételeket, és elpanaszolta: „Átírt alapszabály, lejáratás, egy egész telefonálgatós hadosztály után Vona Gábor is kampányolt még időkeret nélkül ellenem a kongresszuson”.

A felvétel alapján nem világos, hogy mire gondolt Toroczkai. Utódjáról szólva ugyanis Vona csak azt hangsúlyozta, hogy nem elég, ha valaki jó szónok, erős és okos: az a legalkalmasabb a pártelnöki posztra, akiben a legtöbb alázat van.

Szerző
2018.05.15 07:09

Leléptették a tisztifőorvost

Publikálás dátuma
2018.11.20 20:42

Fotó: /
Információink szerint kedden fölmentette tisztifőorvosi posztjáról Kovács Attilát, Kásler Miklós humán miniszter.
Úgy tudjuk: a szakember a főosztályvezetőként egyelőre maradt az államigazgatásban. Október elsején kezdte meg működését a Nemzeti Népegészségügyi Központ, amelynek vezetésével országos tisztifőorvosként Kovács Attilát bízta meg a miniszter. Egyebek mellett az ő feladata lett volna tiszti főorvosként koordinálni az új népegészségügyi program elkészítését. A miniszter és Kovács Attila augusztus közepén közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy ősztől indul, és a következő két évben mintegy 2,4 millió 50 és 70 év közötti férfi és nő vesz majd részt. A komplett szűrési program végig viteléhez szükséges feltételek biztosításával azonban még mindig adós a szakpolitika.
Szerző
Témák
váltás
2018.11.20 20:42

A Gruevszki-kormányzás áldozatainak is menedékjogot kérnének

Publikálás dátuma
2018.11.20 19:50

Fotó: AFP/ ROBERT ATANASOVSKI
Olyan elbánást kérnek a menekültügyi eljárásban, mint amiben a volt miniszterelnök részesült.
Egy macedón civil szervezet, a „Zöld Nagyító”, amely önmeghatározása szerint elkötelezett a jogállamiság mellett, arra szólítja fel azokat, akik Nikola Gruevszki kormányától szenvedtek el visszaéléseket, hogy ők is kérjenek menedékjogot Magyarországon – vette észre a 24.hu. Közleményüket azoknak címzik, akiket a különleges erők brutálisan letartóztattak, semmibe vették az ártatlanságuk vélelmét, alaptalanul tartották őket őrizetben, nem részesültek tisztességes tárgyalásban, bizonyíték nélkül ítélték el őket és egyéb módon igazságtalan elbánásban részesültek. A szervezet azt kéri az érintettektől, hogy jelentkezzenek telefonon vagy irodáikban, ők pedig segítenek a szükséges dokumentáció összeállításában. Azt írják, ugyanolyan elbánást kérnek a menekültügyi eljárásban, mint amiben a volt miniszterelnök részesült.
„A demokratikus Magyarország mindannyiunkkal ugyanúgy járjon el, mint Nikola Gruevszkivel!”
– írják a közleményben.

Őrizetbe vették Gruevszki unokatestvérét

A 24.hu azt írja, szökés veszélye miatt őrizetbe vették a macedón belső elhárítás volt vezetőjét, Szaso Mijalkovot, aki a Magyarországra szökött volt miniszterelnök, Nikola Gruevszki unokatestvére. A Makfax szerint a különleges ügyészi hivatal közölte: megelőző intézkedésként kérték a bíróságot, hogy rendelje el Mijalkov harmincnapos őrizetét. Ezzel ő a harmadik őrizetbe vett volt kormánytisztviselő Kiril Bozsinovszki és Mile Janakieszki után – előbbi a kormány főtitkára, utóbbi közlekedési és kommunikációs miniszter volt Gruevszki kormányzása idején.

2018.11.20 19:50
Frissítve: 2018.11.20 21:56