Előfizetés

Ombudsman: vizsgálni kell a kórházi fertőzések ügyét

Publikálás dátuma
2018.05.15. 12:40
Illusztráció: Shutterstock
A kórházi fertőzésekkel kapcsolatban Székely László alapjogi biztos felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy fordítson kiemelt figyelmet a panaszok és közérdekű bejelentések vizsgálatára - írja az MTI-t. Az ombudsman vizsgálatát a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kérte, a fertőzések magas száma miatt tett bejelentéseik mellőzése miatt. Kiderült: az országos tisztifőorvos sértette a jogbiztonsághoz, a tisztességes hatósági eljáráshoz fűződő alapvető jogokat.

Székely László külön intézkedésként arra kérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy tekintse át a közegészségügyi, a népegészségügyi feladatok végrehajtását rendező jogszabályokat és az országos tisztifőorvosi feladatok ellátásáért felelős helyettes államtitkár irányításával működő országos intézetek szakmai feladatainak végrehajtásához szükséges pénzügyi feltételeket - olvasható a közleményben.

A TASZ az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) vezetőjét a rendszerszintűnek tekintett jelenség kivizsgálásának javaslatával, konkrét egészségügyi intézményekben előfordult esetek leírását tartalmazó közérdekű bejelentésekkel kereste meg. Az országos tisztifőorvos arra hivatkozva utasította el a vizsgálatot, hogy a bejelentésekben foglaltak egyéni jog- vagy érdeksérelmet feltételeznek.

A TASZ álláspontja szerint az OTH nem vizsgálta ki teljes körűen a közérdekű bejelentéseket, pedig a hatáskörét és feladatkörét meghatározó jogszabályok lehetőséget biztosítanak ilyen esetekben a helyszíni vizsgálatra.

Az alapvető jogok biztosa tájékoztatást kért az OTH jogutódjaként eljáró Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkárától.

Az ombudsman megállapította, hogy a közérdekű bejelentések kezelésének gyakorlatával az országos tisztifőorvos sértette a jogbiztonsághoz, a tisztességes hatósági eljáráshoz fűződő alapvető jogokat, közvetetten pedig természetes személyek pontosan meg nem határozható, nagyobb csoportjának a mindenkit megillető egyenlő emberi méltósággal, az ebből levezethető önrendelkezéshez való joggal és testi és lelki egészséghez való joggal összefüggésben visszásságot okozott.

Az emberi méltósághoz való joggal, az egészségügyi önrendelkezési joggal, valamint a testi és lelki egészséghez való alapjogokkal összefüggésben fennáll az állam objektív intézményvédelmi kötelezettsége, azaz az emberi élet védelme. Nemcsak egyedi szinten, hanem általában is kell az emberi életet és létfeltételeket védenie - mutatott rá az ombudsman. Hozzátette: ebbe beletartozik az is, hogy biztosítania kell a kórházi fertőzések megelőzéséhez szükséges anyagi, pénzügyi feltételeket, meg kell tennie az ehhez szükséges intézkedéseket.

Három államtitkár is segíti Bártfai-Mager Andreát

M. I.
Publikálás dátuma
2018.05.15. 12:32

A fideszes politikusveterán, Fónagy János lesz Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára - derült ki a jelölt költségvetési bizottság előtti keddi meghallgatásán. Az államtitkár az előző ciklusban a megszűnő Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál töltött be hasonló posztot. A vagyonpolitikáért Juhász Edit felel majd hasonló beosztásban. A koordinációt pedig Czepek Gábor végzi majd államtitkárként.

A jelölt mindezeken túl megismételte az által tegnap elmondottakat, a nemzeti vagyon megfelelő kezelése és esetleges további gyarapítása iránti elkötelezettségét, illetve mosta kezeit a lakásán bejegyzett, volt férjéhez és közös gyerekeikhez köthető cégtemető kapcsán.

A pasaréti csata

Publikálás dátuma
2018.05.15. 12:00

Romantikus kalandja támadt vasárnap este a budapesti hentesipar ragyogó alakjának, Hrotkó Rókus kolbászkirálynak.

Oly izgalmas volt, mint egy jól megfűszerezett disznómáj-pástétom. Automobilos támadás érte, amilyent csak az amerikai cowboy-filmekből ismert eddig városnak közönsége, azzal a különbséggel, hegy a támadók nem álarcosok, hanem Hrotkó úr szerint álorcátlanok voltak.

Éppen hazafelé kocsikázott 9 óra tájban a Hűvösvölgyből, felesége társaságában, amikor öt ismeretlen támadó lefogta a lovat és — szó, ami szó, - ütlegelni kezdték Hrotkó Rókust.

Közel és távol pediglen hallgatott a néma éj, csak a hold sápadt sugara volt a szóban forgó becsületsértést eljárásnak egyetlen tanúja. Ily körülmények között Hrotkó Rókus elhatározta, hogy maga is a tettek mezejére lép, és ahogy a sertéseket szokta, fülön fogta a főtámadót, behúzta rövid úton, a kocsi ablakán és ott könnyű testi sértést követett el rajta. Majd kirántotta a revolverét, amire usgyé, a támadók automobiljukba szállva elröppentek az éji homályban.

A rémes eset, amely fölötte alkalmas arra, hogy a konszolidált viszonyainkba vetett bizalmat megingassa, minthogy Budapesten egyáltalán nem szokás, hogy öten, vagy még többen egy emberre támadjanak és ez a magyar erkölcsökkel is ellenkezett volna, — szóval a rémes eset nem maradhatott titokban.

Hrotkó Rókus bejelentette a támadást a rendőrségen, mondván, hogy egyik konkurrens hentesmesterre gyanakszik. Hentesmesterre! Az lehetetlen.

Honnan teljék egy budapesti hentesmesternek automobilra? Pedig hát automobilos és nem repülőgépes támadók voltak Rókus ellenfelei.

Népszava 1922. május 15.