Megverték a hajléktalan maratoni futót

Publikálás dátuma
2018.05.16 07:53
London maraton 2018 - Fotó: Niklas Hallen/AFP
Fotó: /
Stanley Skupien a földön találta meg a rajtszámot, amivel befutott a célba. Később azonban alaposan helybenhagyták a lengyel férfit.

Április végén rendezték meg a London Marathont, ahol az uraknál a kenyai  Eliud Kipchoge diadalmaskodott. A versenyen nagyságrendileg 40 ezer futó állt rajthoz, köztük a 35179-es rajtszámmal startoló Jake Halliday is. A 28 esztendős Edinburgh-i férfi 48 ezer fontot gyűjtött jótékony célra leukémiásoknak, a szervezők azonban kizárták a versenyből.

Halliday már a táv több mint felét, 28 kilométert megtett, amikor elhagyta rajtszámát, amit nem sokkal később egy hajléktalan férfi, a 38 éves Stanley Skupien megtalált, és úgy döntött, teljesíti a hátlévő 14 kilométert.

"Megláttam a rajtszámot az út közepén, tudtam, hogy kapok egy medált, ha beérek vele a célba. A szívem megdobbant, s nem gondoltam arra az emberre, aki elveszítette azt. Felvettem a földről, amikor áthaladtam a célvonalon a mellkasom elé tartottam, s egészen elérzékenyültem. Egy nő a nyakamba akasztotta az érmet, és azt mondta, jól sikerült a versenyem. Sajnálom Jake-et, de ő a száma nélkül futott át a célvonalon, így őt egyébként is kizárták volna. Azt gondoltam, hogy megmutatom az érmet a 7 éves fiamnak, aki büszke lesz majd rám. A csúcson éreztem magam, ezzel bizonyítva minden hajléktalan ember számára, hogy bármit elérhetünk akár pénz nélkül is" – elevenítette fel élményeit Skupien, akit később Peter Mowbray buktatott le. A férfi a verseny honlapján vette észre, hogy a 35179-es rajtszámmal két különböző embert is lefotóztak, majd ezt megosztotta közösségi oldalán.

BOLDOGAN PÓZOLT - Itt még nem sejtette, hogy le fog bukni FOTÓ: MARATHONFOTO.COM

BOLDOGAN PÓZOLT - Itt még nem sejtette, hogy le fog bukni FOTÓ: MARATHONFOTO.COM

A csaló Skupien feje fölött a közel múltban igencsak összecsaptak a hullámok, tavaly év végén egy autóbaleset következtében elveszítette munkáját, felesége elvált tőle, így a Katovicéből származó férfi a Heathrow reptéren tengeti mindennapjait. Emiatt már többször összetűzésbe került a rendőrséggel, ráadásul korábbi felesége is feljelentette zaklatás miatt. A verseny után pedig amint kétes ismertségre tett szert, egy kocsma mellett felismerték, és megverték.

Felismertek engem, aztán utánam rohantak, eltörték a bokámat, de máshol is bántottak. Bizonyára azt akarták, hogy ne fussak többet. Rasszista megjegyzéseket is kaptam, ám nem törnek meg engem. Egy hónap múlva ismét edzeni fogok és a jövő évi London Marathonon igazi versenyzőként fogok indulni – jelentette ki Skupien.

2018.05.16 07:53

Háfra: nem állíthatnak meg minket!

Publikálás dátuma
2018.08.21 13:00

Fotó: Facebook/FTC Kézilabda/
Háfra Noémi ott folytatta, ahol a legutóbbi idényben abbahagyta: a hétvégi, FTC-sikerrel végződő népligeti női kézilabda felkészülés torna legjobb játékosa lett.
A még mindig csupán 19 éves kézilabdázó körül zajlik az élet. Mióta tavaly nyáron visszatért a Ferencvároshoz, csapata egyik erőssége volt a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is, decemberben megjárta a felnőtt vb-t a nemzeti csapattal, júliusban pedig a gárda vezéregyéniségeként világbajnoki címhez segítette a junior válogatottat. Mindeközben a pályán kívül is fontos feladatai voltak, egy-egy mérkőzés és az edzések mellett ugyanis a tavasszal leérettségizett.
Az átlag végzősök a vizsgákat követően fesztiválról fesztiválra járnak vagy munka mellett lazítanak a továbbtanulás előtt, ön viszont a nyár nagyját is a pályán töltötte: világbajnok lett a junior válogatott tagjaként, a Ferencvárossal pedig ezekben a napokban is a következő idényre készül. Pihenésre is jutott ideje?
Igen, a világbajnokság után kaptam egy hetet, amikor csak arra koncentráltam, hogy kipihenjem magam. Akkor semmi mással nem foglalkoztam, kizártam a kézilabdát, sokat strandoltam például. Számomra egyébként a vb is egyfajta feltöltődés volt: bár nehéz meccseink voltak, nem éreztem kimerültséget utána, hiszen fokozatosan odafigyeltek rá, hogy ne fáradjunk ki. A győzelem mentálisan is sokat adott nekünk.
Egy kölcsönjátékosként eltöltött szezon után tavaly nyáron tért vissza a Ferencvároshoz, teljesítménye alapján a magyar női kézilabdázás nagy reménységeként tartják számon. Hogy érzi, miben fejlődött a legtöbbet az utóbbi egy évben?
Az MTK-ban jobbátlövőként játszottam, míg a Fradiban balátlövőként kapok lehetőséget, így volt mit csiszolni a játékomon, de már az MTK-nál kölcsönben eltöltött év alatt is sokat tanultam, hiszen belekóstolhattam az NB I-be. Úgy érzem, el tudtam hozni mindazt a Fradihoz, amit ott tanultam. Gyorsaságban nagyon sokat fejlődtem, de ugyanez igaz az átlövéseimre és a védekezésre is.
A hazai dicséretek mellett gyakran kivívja a nemzetközi szaksajtó elismerését is – mit jelent mindez egy 19 éves kézilabdázó számára, mennyire figyel oda a visszajelzésekre?
Az ilyesmivel egyáltalán nem szoktam foglalkozni. Persze, a szezon során folyamatosan érzékeltem, hogy egyre több figyelem irányul rám, de megvoltak a feladataim is, ezért nem igazán jutott időm arra, hogy kövessem a visszajelzéseket, gyakran észre sem vettem őket. A jövőben sem szeretnék erre túlzottan nagy figyelmet fordítani, hiszen lehet, hogy rosszul jönnék ki belőle, ha túlgondolnám a dolgokat.
Az új idényben mindenesetre már nem kell bemutatni az ellenfeleknek – számít rá, hogy jobban odafigyelnek önre a pályán?
Igen, már a junior-világbajnokságon is tapasztaltam, hogy jobban odafigyelnek rám az ellenfelek, mint a többiekre. Ilyenkor természetesen az edzőimtől is kapok instrukciókat, közösen az ilyen helyzeteket is meg tudni oldani.
Átalakult, ám a felkészülés egyik fontos állomásaként a hazai rendezésű Elek Gyula-Rail Cargo Hungaria Nemzetközi Kézilabda Kupát megnyerte az FTC. Hetekkel az idényrajt előtt hogy érzi, milyen szezon várhat a Ferencvárosra?
Nagyon pozitív vagyok. Fiatalok vagyunk, sokat dolgozunk a sikerekért, úgy érzem, nem állíthatnak meg minket! Most még kicsit fáradtak vagyunk, de ez a felkészülés ezen szakaszában természetes, biztos vagyok benne, hogy a szezonkezdésre jó formában leszünk.

Távlati terv a továbbtanulás

Az érettségit követően átmenetileg szünetelteti a tanulmányait Háfra Noémi, aki klubja honlapjának a tavasszal még arról beszélt, hogy szívesen tanulna személyi edzőnek. Főiskola vagy egyetem inkább a távlati tervek között szerepel, amint érdeklődésünkre azt érintett fogalmazott: most egy kis szünet jön.

2018.08.21 13:00
Frissítve: 2018.08.21 13:00

Fucsovics az első fordulóban kiesett Winston-Salemben

Publikálás dátuma
2018.08.21 08:52
Illusztráció: Facebook/Fucsovics Márton
Fotó: /
Fucsovics Márton kiesett az első fordulóban az egyesült államokbeli Winston-Salemben zajló, 778 ezer dollár (210 millió forint) összdíjazású keménypályás férfi tenisztornán - írta az MTI.
A világranglistán karriercsúccsal a  40. magyar játékos a selejtezőből szerencsés vesztesként főtáblára került argentin Guido Andreozzival (118.) csapott össze helyi idő szerint hétfőn, s három játszmában, 2 óra 9 perc alatt szenvedett vereséget.
Eredmény (a viadal honlapja alapján): 1. forduló (a 32 közé jutásért): Andreozzi (argentin)-Fucsovics 6:3, 4:6, 6:0
2018.08.21 08:52