Feledékeny elnök

Ha köztársasági elnökünk hosszú hallgatásával már ennyire kiböjtöltette velünk a választás környéki zűrzavaros időszakot, az országgyűlés alakuló ülésén egy kicsit izmosabb beszédet vártam tőle. Jó, jó, igaza van, talán mégsem kellene kamupártoknak százmilliókat fizetni közpénzből. De ezt már négy éve is tudta! S azt is, hogy ezeknek eszük ágában sincs e pénzt kampányra költeni, és a nulla százalék körüli „eredmény” után gyakorlatilag ez nem behajtható. Arra viszont már egyetlen perce sem jutott, hogy mi remélhető például az elkövetkező négy évre szóló kormányprogramtól. Arról sem ejtett szót, hogy miért, és kinek jó az, ha szembemegyünk szinte egész Európával, saját szövetségeseinkkel, az EU-val. Azt sem tartotta említésre méltónak, hogy a közmédiát teljes egészében kisajátította a kormányzat, s a tömegtájékoztatás fontos szegmensei – a vidéki, megyei lapok – mind központi irányítás alá kerültek. Nem tett említést az egészségügy, az oktatásügy, és a fiatalok kivándorlásának súlyos problematikájáról, s egyáltalán arról: miféle jövő vár az itthon maradottakra? Azt is kifelejtette Áder János, hogy évek óta botrányos az EU-s pénzek magyarországi felhasználása, hogy példátlan mértékű a korrupció, és érdekes módon rendre kormány-közeli körökhöz, sokszor Orbán Viktor hozzátartozóihoz vezetnek a szálak, miközben a kormány hallani sem akar az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról… Mindezek árnyékában álságosnak, cinikusnak, és arcátlanságnak tartom, hogy zárszavában Áder János nem restellte kimondani az útravalónak szánt idézetet: A haza minden előtt.

2018.05.16 08:31

Egy eset

1964-es születésű soltvadkerti lakos vagyok. Még 1987 október végén sérültem meg, combcsont törést szenvedtem. Kecskeméten az 1991, 92, 93-as felül vizsgálatok után 1994-ben úgymond véglegesítették a rokkant állapotomat. (Csak zárójelben jegyzem meg: 1990 után kormányok jöttek-mentek, de mindegyik elvett egy kicsit tőlünk, mozgáskorlátozottaktól.) 2014-ben elvette a Fidesz a véglegesített státuszom, bevezette a fél évenként bélyegeztetést. Nekem Kecskemét 50 kilométeres út. Ugyanakkor a rokkant nyugdíjam nevét átminősítette, és levette 76000 forintról 59000 forintra. 2018 márciusában került sor a kontroll felülvizsgálatra. Ekkor az immáron 63000 forintra nőtt pénzem levették 44000 forintra. Ha 1988-tól 2014-ig nem rendeződött az állapotom, akkor szerintük most minden rendbe fog jönni? Ráadásul 2019 márciusára újabb kontroll felülvizsgálatot rendeltek el. Félő, hogy ekkor elveszik a maradék pénzem is! Ebből én egymagam sem tudok megélni, de még van egy enyhén mentálisan sérült gyermekem is, akiről gondoskodnom kell.

Szerző
2018.06.30 08:32

Felcsúti kisvasút

Orbán Viktor a Felcsúton zakatoló kisvasút hosszabbítását tervezi. Híradásokból tudható, hogy a vasút kihasználtsága enyhén szólva gyér. Ennek ellenére, ha a miniszterelnök valamit a fejébe vesz, nincs Magyarországon olyan személy, hatóság, szervezet, amely ezt meg tudná akadályozni! Orbán megfeledkezik arról, hogy ő nem egy vidéki polgármester, aki szűkebb pátriájának felvirágoztatásáért cselekszik, hanem egy egész ország felelős vezetője. Hogyan lesz gazdaságos a kisvasút működése? Vagy ez is olyan beruházás, mint a stadionoké, hogy csak viszi a pénzt? Orbán az egyéni „hobbijainak" él, herdálva ezzel a közvagyont. Egy demokratikus államban ilyen nem létezhet, mert vannak szervezetek, amelyek megakadályozzák az ésszerűtlen költekezéseket.

Szerző
2018.06.30 08:31
Frissítve: 2018.07.01 08:38