Előfizetés

Spike Lee új filmje szerint Trump miatt politikai hatalomhoz jutott a Ku-Klux-Klan ( trailer!)

Publikálás dátuma
2018.05.15. 18:12
Spike Lee - AFP fotó
Huszonhét év után egy igaz történetet feldolgozó politikai pamflettel tért vissza az amerikai Spike Lee a 71. cannes-i filmfesztiválra: a hivatalos versenyprogramban bemutatott BlacKKKlansman című filmje azt állítja, hogy Donald Trump elnökké választásával a Ku-Klux-Klan szélsőséges szervezet jutott politikai hatalomhoz az Egyesült Államokban.

Az Arany Pálmáért versenyző filmek közül az egyik leginkább várt alkotást, amely egy politikai történet, egy klasszikus thriller, valamint egy akciófilm keveréke, hétfő este mutatták be a Croisette-en. 

A forgatókönyv egy afroamerikai rendőr 2006-ban nyilvánosságra került, hihetetlennek tűnő, 1978-ban játszódó igaz történetére épül. Ron Stallworthnak ugyanis sikerült beépülnie az 1865-ben alakult rasszista, antiszemita, a fehér fajvédelmet hirdető és időnként bűnözői módszereket is alkalmazó Ku-Klux-Klanba, és lelepleznie a módszereiket.

A szervezetnek politikusi pályára készülő korabeli vezetője, David Duke (Topher Grace) a jelenlegi amerikai elnök ismert mondatait és szlogenjeit idézi (Amerika mindenekelőtt, Amerikai ismét nagy lesz) a film jeleneteiben, s a kétórás krimi a tavaly augusztus 12-én Charlottesville városában az alt-right, alternatív jobboldal egyik szélsőséges csoportosulása által a polgárháború déli főparancsnoka, Robert Lee szobrának eltávolítása ellen rendezett tüntetés képeivel zárul, amelyen egy fehér fajvédő autójával az ellentüntetők közé hajt és egy nőt halálra gázol. A tüntetéseken ott volt és felszólalt David Duke is. Spike Lee a gázolásban meghalt 32 éves Heather Heyer emlékének szenteli a filmet, amely Donald Trump beszédének egy részletével zárul, amelyben az amerikai elnök nem hajlandó elítélni a szélsőséges tüntetőket.

A filmet a díszbemutatón hatalmas ovációval fogadta a közönség, s a sajtóvetítésen is tapsolt az újságírók egy jelentős része. Az afroamerikai rendező cannes-i sajtótájékoztatóján kedden gyilkosságnak nevezte a fiatal nő halálát.

Van egy alak a Fehér Házban, nem fogom kiejteni a nevét, aki ebben a fontos pillanatban választhatta volna az összetartozást a gyűlölködés helyett. De ez a szemét nem ítélte el a Klant, az alt-right mozgalmat és a rohadt nácikat" - mondta Spike Lee. De azt akartam elmondani, hogy ezek a szélsőjobbos bunkók nemcsak az Egyesült Államokban léteznek, mindenhol ott vannak és nem maradhatunk csendben, fel kell ébrednünk - tette hozzá.

A film a Colorado Springs-i rendőrség egyik titkos ügynökének, a fekete bőrű Ron Stallworthnak a nyomozását követi végig. A rendőrnek telefonon sikerül bizalmat kialakítania a szélsőségesekkel és beépülni közéjük, de amikor személyesen is találkozni akarnak vele, egyik fehér bőrű, zsidó kollegáját küldi el a találkozókra maga helyett. A főszereplőt John David Washington alakítja, akinek apja, Denzel Washington 1992-ben Spike Lee nagysikerű filmjének, a Malcolm X-nek a főszerepét játszotta. A fekete és a zsidó rendőr (Adam Driver) briliáns kettőse végig vígjátéki hangulatot kölcsönöz a tragikus hangvételű filmnek, és egyszerre teszi nevetségessé és félelmetessé a fehér fajvédők közösségét.(MTI)

Ezek miatt a körök miatt van botrány egy francia kisvárosban

Publikálás dátuma
2018.05.15. 14:28
Fotó: AFP / ERIC CABANIS

Bizonyos szögből már egészen úgy tűnik, mintha nem is lennének igaziak a sárga körök a délnyugat Franciaországban található Carcassonne-i erődítményen. Pedig - sok helyi lakos bánatára - valóban rajta vannak az UNESCO Világörökséghez tartozó épületen - számol be az Euronews.

Az alumíniumból készült sávokat a középkori erődítményhez a világörökségi státusz elnyerésének 20. évfordulójára készítette a svájci művész, Felice Varini, és nyár végéig maradnának helyükön. Varini éppen az ilyen, geometrikus-perspektivikus anamorfózisok létrehozására specializáldott. Az installáció - melynek címe címe "Concetric, eccentric", azaz Koncentrikus, excentrikus - szerinte tökéletesen illik az építmény szürke falaihoz. Azzal, hogy ennyire kiemelkedik környezetéből, új módon láttatja a kastélyt; a sétálás közben "hullámként szétterülő" körök pedig különleges esztétikai élményt adnak - olvasható a koncepció néhány szűkszavúan vázolt részlete a Telegraph cikkében.

Mégsem tetszik a dolog több mint kétezer helyinek. Petíciót is aláírtak, melyben a "láthatósági mellényekhez hasonlító" sárga körök eltávolítását kérik. Az aláírók a kisváros megítélése miatt aggódnak, és külön felháborítja őket, hogy bezzeg saját házaikra nem festhetnek merész színekkel, a műemlékvédelmi szabályozás miatt. "Világos számomra, és gondolom sok más ember számára is, hogy ezekben a körökben nincs semmi művészi" – írja a petíciót elindító Clément. "Tönkreteszi az életünket, hogy minden nap néznünk kell" - nyilatkozta egy másik lakos. Egyes jelentések szerint a május 4-én átadott köröket, melyek szeptemberig maradnak a tervek szerint, már meg is rongálták.

Varnini a kritikákra azt mondta, "gyakran találkozom ilyen típusú reakcióval. Először jön az értetlenség, majd lépésről lépésre változnak a vélemények". Hangsúlyozta, ez csak egy pillanatnyi mű, efemer, a köveknek semmit sem árt.

A középkori erődítmény 52 őrtoronyból áll, és 3 kilométer hosszú dupla várfal veszi körül. A híres turistalátványosságot évente hárommillió ember keresi fel.

Földszintjén gyulladt ki a panelház, 43-an menekültek

Publikálás dátuma
2018.05.15. 10:32
Illusztráció: Shutterstock
Tűz ütött ki Budapesten, Angyalföldön, a Tomori utca egyik nyolcemeletes panelházának földszintjén kora hajnalban, egy embert füstmérgezés gyanúja miatt kórházba vittek - tájékoztatta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kedd reggel az MTI-t.

Kisdi Máté közölte: a XIII. kerületi panelház harminc négyzetméteres földszinti tárolójában keletkezett tűz miatt a lépcsőházat ellepte a füst. Negyvenhárom lakónak el kellett hagynia otthonát, többeket mentőálarcban kísértek ki a szabadba. Senki nem sérült meg, de a mentők egy embert füstmérgezés gyanúja miatt kórházba vittek.

A tárolóban kerékpár és más, használaton kívüli tárgyak égtek. A lángok a Katasztrófavédelem honlapja szerint hajnali egy óra előtt csaptak fel.

A fővárosi tűzoltók eloltották a tüzet, nagy teljesítményű ventilátorokkal átszellőztették az épületet, átvizsgálták a lakásokat, majd a lakók visszatérhettek otthonukba.