album;dzsessz;Gyémánt Bálint;

2018-05-17 07:46:00

Gitárral és teljes szívvel zenél

Gyémánt Bálint nevét legtöbben a Harcsa Veronikával alkotott ének-gitár duóból ismerik. Most saját triójával jelentetett meg lemezt True Listener címmel, amit a BMC Opus Jazz Klubjában mutatnak be.

„A dzsessz számomra egyfajta attitűd, hozzáállás. Olyan szűrő, amelyen keresztül a világra tekintek. Ez az a zenei stílus, amely képes bármilyen más műfajjal fuzionálni, és az egyik legnagyobb szabadságot biztosítja az alkotónak. A saját dalaimban rengeteg pop, rock vagy klasszikus zenei ihletettséget vélek felfedezni a nyilvánvaló dzsessz-elemeken kívül. Csak az számít, hogy a környezetünkhöz mennyire tudunk nyitott szívvel fordulni. Remélem, hogy olyan embereket is megtalál majd ez az anyag, akik azt hiszik, hogy a dzsessz nem is nekik való” – mondja a közelmúltban megjelent lemezéről Gyémánt Bálint.

A True Listener című albumot állandó triójával rögzítette, amelyben Fonay Tibor basszusgitározik és Csízi László dobol. „Sokáig kerestem a megfelelő embereket zenei ötleteim megvalósításhoz. László és Tibor tökéletesen képesek minden elképzelésem megformálására, ráadásul barátaim is. A koncertünk vendége, Ávéd János szaxofonos pedig számomra az egyik leginspirálóbb kortárs alkotó és hangszeres művész. Nagyon várom a közös koncertet, amelyen mindkettőnk szerzeményeiből válogatunk.” A lemezen emellett a remek izraeli zongorista, Shai Maestro játéka is hallható – ő sajnos most nem lehet itt Budapesten. „Shai-jal először a Facebookon vettük fel a kapcsolatot. Nagyon nyitott, kedves, hihetetlen szakmai felkészültséggel rendelkező művész. Minden vele rögzített momentum a legelső zenei találkozásunk lenyomata. Nem volt szükség próbára sem, a dzsessz nyelvén folyékonyan tudtunk kommunikálni” – meséli Gyémánt Bálint.

A fiatal gitáros nevét legtöbben a Harcsa Veronika énekesnővel alkotott duóból (illetve korábban a Bin-Jip formációból) ismerik. Számos országban koncerteztek, összesen hat lemez fűződik együttműködésükhöz. A közeljövőben veszik fel az új albumot, amelyen két belga muzsikussal kiegészülve játszanak, s amelyet a tervek szerint jövő nyáron mutatnak be a közönségnek. Bálint emellett tagja a Transform Quintetnek, gitározott az énekes-dalszerző Indigó (Palágyi Ildikó) első szólólemezén, de Baló István dobos új projektjében (W69) is részt vesz. Most alakul egy másik trió is – az új-zélandi Matthew Mitchel gitáros és Gyárfás Attila dobos részvételével. Gyémánt Bálint nyári koncertjein több gitárossal (Gyárfás István, László Attila, Juhász Gábor), valamit Sárik Péter zongoristával is színpadra lép.

Erősen megoszlanak a vélemények, hogy milyen a dzsesszmuzsikusok – s ezen belül a fiatal, de már nem pályakezdő nemzedék – helyzete Magyarországon. Gyémánt Bálint optimista. „Budapest két világszínvonalú dzsesszklubbal, számos csodálatos koncerthelyszínnel és fesztivállal büszkélkedhet. A Budapest Music Center egy olyan egyedülálló kulturális intézmény, amelyre a világ minden tájáról érkező művészek irigykedve néznek. Ez a szakma sehol sem könnyű; a zene iránti rajongásunk viszont mindig legyőzi majd a felmerülő nehézségeket. Nem kérdés, hogy több lábon kell állni. Van, aki tanít, van, aki olyan zenét is játszik, amiben nem képes annyira hinni. Minél többet járok külföldön, annál inkább megbecsülöm az itthoni lehetőségeket, amiket kapok. A kiváló zenészeket, akikkel megoszthatom a színpadot és a közönséget, aki a szeretetével élteti a műfajt.”

Névjegy
Gyémánt Bálint gitárművész 2008-ban szerzett diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Utolsó tanulmányi évét az oslói Zeneakadémia ösztöndíjasaként kezdte. Az elmúlt tíz évben csaknem harminc lemezen dolgozott. A közelmúltban jelent meg True Listener című trióalbuma, amely Fonogram-díj jelölést kapott. Büszke arra, hogy a Kőbányai Zenei Stúdió és a Bartók Béla Konzervatórium tanáraként tehetséges fiatalokkal dolgozhat együtt. Példaképei között Pat Methenyt és a közelmúltban elhunyt Babos Gyulát is megemlíti.

Infó: Gyémánt Bálint Trió, vendég: Ávéd János – szaxofon, május 19. szombat, Opus Jazz Klub