Előfizetés

Bándy Sándor: Rákositól Orbánig

Bándy Sándor
Publikálás dátuma
2018.05.19. 09:25

"Elbutítani a népet: ez volt a zsarnokság leghatalmasabb eszköze legrégibb időktől mostanig."

(Eötvös József: Népoktatási ügy, 1846)

- Rákosi alatt születtem és úgy tűnik, Orbán alatt fogok meghalni - mondja egy férfi a váróteremben. Rezignált hangtónusából ítélve nem Fidesz-szavazó. Találó is a mondata, Rákosi is gyűlöletkampányokkal igyekezett fenntartani uralmát. Nem is tartottuk demokratának. Lehangoló, hogy Eötvös 172 éve írott sorai ma is aktuálisak.

A patás ördög

2006. november 16-án Orbán felszólalt a parlamentben: "Régi munkásmozgalmi taktikával van dolgunk, tisztelt hölgyeim és uraim. Két párt is alkalmazta ezt. Az egyiket úgy hívták, hogy Német Szocialista Munkáspárt, a másikat pedig úgy hívták, hogy Magyar Szocialista Munkáspárt. (…) Ennek a politikai taktikának a lényege abban áll, hogy a kormánynak soha nem az a dolga, hogy kormányozzon, nem arra helyezi a hangsúlyt, hogy jó döntéseket hozzon, majd próbálja megvédeni érvekkel azokat a változásokat, amelyek megtestesülnek a döntésekben, hanem - hogy közelmúltban közzétett iratokból is idézhessek - az a dolga, hogy az ellenzéket folyamatosan támadni kell, ellenségképet kell felépíteni, veszélyt kell megfogalmazni, patás ördögöt kell a horizontra rajzolni és utána ezt az ellenséget, ezt az ellenségképet meg kell vádolni a legképtelenebb vádakkal."

Négy évvel később már ő is bevetette ezt a taktikát, és 2015 óta csúcsra járatta. Nem mondhatjuk, hogy nem figyelmeztetett minket: 2012. november 5-én mondta ki, hogy a nyolcvanas években "nem a diktatúra ellen harcoltam, hanem azok ellen, akik csinálták a diktatúrát".

Azt terveztem, hogy a választások után elfogadom Voltaire javaslatát kertünk gondozását illetően, de amiket azóta hallok nagyon felkavart, mert ártatlan gyermekekről van szó. Híradókban lehetett látni az elmúlt hetekben amint idős, megviselt emberek - akik semmit sem kaptak ettől a kormánytól (sem) - kijelentik, hogy csakis Orbánra szavaznak, mert "megvéd minket a migránsoktól". A legkiszolgáltatottabb embereket célozták meg azzal a propagandával, amely szerint nem lesz egészségügyi fejlesztés, kevesebb lesz a nyugdíj, nem lesz közmunka, nem lesz "Bözsi", mert ha veszít a Fidesz, minden pénzt a migránsokra kell költeni. Viszont nemigen hallottam a gyerekekről, arról hogy hogyan érintette őket ez a gyűlöletkampány.

Mi sorosisták vagyunk?

"Miért vannak választások?" - kérdezte egy kilencéves kislány az apukájától a szavazásról hazafelé menet április 8-án. Jöttek a kérdések és apja persze válaszolt. "A Fideszre szavaztunk?" - kérdezte a kislány, mire apja megmondta, hogy nem, egy másik pártra adta voksát. Kis csend. "Akkor mi sorosisták vagyunk?" - jött az újabb kérdés. Apja elmondta, hogy olyan nincs, azt csak kitalálta valaki. Egy demokráciában több párt van és az emberek választhatnak közülük. Az nem igaz, hogy aki nem a Fideszre szavaz, az egy 87 éves bácsira hallgat.

Nem lehet tudni mi minden zajlott le a kislány fejében, de annyi világos, hogy a "sorosisták" szerinte biztosan nagyon rossz emberek. És jött a kérdés: "Orbán Viktor azt fogja csinálni a sorosistákkal amit Hitler a zsidókkal?" Apja teljesen megdöbbent, igyekezett megmagyarázni a gyereknek, hogy ez képtelenség. Alig győzte nyugtatni. Látszólag megkönnyebbült a kislány, de otthon észrevették, hogy rajzolgatás közben "Stop Soros!" táblákat írogat és igyekszik a rajzlapot eltakarni a szülei elől.

Néhány nappal később, egy kedves ismerősöm összefutott plébánosával, aki elmesélte, hogy hittanórán egy 10 éves fiú kijelentette, hogy "meg kell ölni Soros Györgyöt." "Most tanultuk a tízparancsolatban, hogy »Ne ölj!«" - mondta a pap, mire a gyerek: "De Orbán Viktor azt mondta, hogy a Soros gonosz ember, a gonoszokat pedig meg kell ölni!"

Napokig emésztett e két hír. Mindkettő hiteles.

Hány gyerek lehet még, akikre hasonlóan hatott az Orbán-kormány propagandája? Mi, felnőttek hajlamosak vagyunk nem is odafigyelni, miket beszélünk, vagy miket hallgatunk, miközben a gyerekek körülöttünk vannak, azt gondolva, hogy úgysem figyelnek oda. Ez egy nagy tévedés, figyelnek, csak nem tudják kellően helyre rakni, amit hallanak.

Kérdezősködtem, ki mit hallott és megtudtam, hogy sok gyerek kérdezte: "Ki az a bácsi?" - a Soros-plakátokat látva. Volt, aki elterelte gyereke figyelmét, hogy "az csak egy reklám" - szerencsére a gyerek még nem tud olvasni -, de hallottam olyat is, hogy azt felelték, "ő akarja, hogy jöjjenek a migránsok, akik majd elveszik apu munkáját".

Egy barátomnak meséltem ezt, mire ő elküldte L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány igazgatójának, március 25-i cikkét. Ebből idézek egy részletet: "Mielőtt kiutaztunk, órám volt az egyik faluban. Szegregált osztályban, hátrányos helyzetű, zömében roma kicsikkel. Rajzoltunk, és közben hallom, hogy egyikük próbálgatja: stop sors… stop sorsos, végül többen segítenek, és megvan helyesen kimondva is: stop soros. »Mi ez, amit mondtatok?« kérdezem tőlük. »Az egy ember, egy nagyon gonosz ember, aki betelepíti a migráncsokat Magyarországra. Akit meg kell állítani, úgy, hogy stop. Azt jelenti, hogy állj meg.« - mondja egyikük. »És kik azok a migránsok?« - kérdezem. »Azok olyan fekete emberek, akik bántanak mindenkit. Anyukám ki is töltötte azt a papírt, és visszaküldte, hogy ne engedjék be őket.« »Az a Soros nagyon gonosz.« - erősíti meg a másik. »Képzeljétek« - mondom - »holnap meg elutazok majd, mert ez a Soros ad pénzt nekünk arra, hogy vehessünk rajzeszközöket, meg tudjunk segíteni, hogyha valamelyik család bajban van.« »Az nem lehet« - vágott közbe egy kicsi - »megmondta a tv is, hogy az az ember gonosz.« »A tv-ben annyi minden van. Pl. ufók, meg vámpírok is. Mégsem hisszük el, hogy ezek vannak. Nem?« - próbálok vitázni. »Nem, de ez más« - hajol közel hozzám a gyerek, és a mondat második felénél lehalkítja a hangját, úgy mondja, mélyen a szemembe nézve - »az igaz, mert azt Orbán Viktor mondta.«

A lelküket mérgezi meg

Ehhez mit fűzhetek hozzá? Mit mondhatok egy nyolcévesnek, akinek a szülei is abban a hitben élnek, hogy amit a híradóban a miniszterelnök mond, az a megkérdőjelezhetetlen igazság? Amiben vakon lehet bízni? Ők most csak nem értik, mi van. Mert az Igazgyöngyöt szeretik, hiszen segít, jó. Most pedig kiderül, hogy akiről meg úgy tudták, hogy utálni kell, az támogatást ad a munkájukhoz?

A felnőtteket "csak" hülyíti Orbán, de ezeknek a gyerekeknek a lelküket mérgezi meg. Ez az, amiért a miniszterelnök megérdemli megvetésünket. Egy keresztény ilyet nem csinál. Egy demokrata nem kelt félelmet, hogy aztán kihasználja politikai céljaira.

Sok, túl sok óriási problémával kell(ene) megbirkózniuk a világ vezetőinek, és köztük van a migráció kérdése is. Egy normális országban, pláne ha kereszténynek vallja magát, nem lenne kérdés, hogy mindenki segíteni próbál a szerencsétleneken. Ugyanakkor, teljesen igaz, hogy egy átfogó stratégiát kell(ene) felépíteni, hogy ne legyen ez a migráció végzetes. Ezért is érthetetlen, hogy a magyar külügyminiszter megvétózta az afrikai országokkal tervezett uniós megállapodást (hacsak nem Moszkvának akart kedvezni).

Az is igaz, hogy sem országunk, sem Európa nem tud befogadni és integrálni milliókat, főleg nem ilyen gyorsan, de ez nem jelentheti azt, hogy azokat, akik már itt vannak, sőt, menekültstátuszt is kaptak, gyűlölnünk kell. Emlékezzünk, mi történt Őcsényben tavaly ősszel. Menekültstátuszt kapott embereket egy helyi panzió vendégül látott volna pár napra. Ám kirobbant a "Jönnek a migránsok!" hisztéria és Orbán ahelyett, hogy elmagyarázta volna, hogy ezek az emberek oltalom alatt állnak, direkt hergelte a gyűlölködőket. "Nagyon helyes, hogy határozottan, hangosan és érthetően fejezték ki a véleményüket", mondta a kormányfő, habár tudta jól, hogy ezek az emberek a genfi egyezmény alapján tartózkodnak nálunk.

Mi jön még? A napokban hallottam, hogy a Fidesz már készül a 2019-es önkormányzati választásokra, mégpedig azzal, hogy felpörgeti a Stop Soros kampányt és "narancssárga lesz az egész ország!"

Soros már nem is elég; harcolunk Brüsszel ellen, az ENSZ ellen, miközben készülnek a belföldi ellenséglisták. De van remény: Richard Nixon listáján húszan voltak, Rákosi állítólagos listáján 400-an - mindketten csúfosan megbuktak.

Orbán védelmében

Batka Zoltán Momentum maraton című írásában Orbán Viktorhoz hasonlítja Fekete-Győr Andrást. Ki kell Orbán Viktor mellett állnom: szerintem Fekete-Győr András nem lesz minimum négyszer megválasztott miniszter-elnök. A Momentum vezetője egyelőre nem képes tudomásul venni, hogy nem lehet egyszerre mindenkit (kormányt, ellenzéket) támadni, mert akkor egyedül marad. A Fidesz, azaz Orbán nem Kádár népét és rendszerét akarta leváltani, hanem magát Kádárt, a rendszer vezetőjét, és lett is ebben némi része, bár az érdem az akkori ellenzékből másoknak - az MDF-nek és Antall Józsefnek - jutott.

Orbán védelmében

Batka Zoltán Momentum maraton című írásában Orbán Viktorhoz hasonlítja Fekete-Győr Andrást. Ki kell Orbán Viktor mellett állnom: szerintem Fekete-Győr András nem lesz minimum négyszer megválasztott miniszter-elnök. A Momentum vezetője egyelőre nem képes tudomásul venni, hogy nem lehet egyszerre mindenkit (kormányt, ellenzéket) támadni, mert akkor egyedül marad. A Fidesz, azaz Orbán nem Kádár népét és rendszerét akarta leváltani, hanem magát Kádárt, a rendszer vezetőjét, és lett is ebben némi része, bár az érdem az akkori ellenzékből másoknak - az MDF-nek és Antall Józsefnek - jutott.