Előfizetés

Pro bonóra fel!

Publikálás dátuma
2018.05.17. 07:15
Forrás: Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA)/Facebook
Olyan hazai civil szervezeteknek tartott tájékoztatót az Önkéntes Központ Alapítvány, amelyeknek korábban még nem volt együttműködésük a vállalati szférával, de terveznek ilyet a jövőben.

A pro bono programok keretében a vállalatok önkéntes alapon magasan képzett szakembereket biztosítanak civil közösségek projektjeinek fejlesztésére, amely felbecsülhetetlen értéket jelenthet a szervezetek számára. Ugyan Magyarországon erősödőben vannak ezek a gyakorlatok, az elmúlt 3 év során csupán minden ötödik vállalatnál volt példa az önkéntes tevékenység valamely formájára. Pedig hazánkban minden harmadik cég mutat érdeklődést egy esetleges jövőbeni programra.

A sikeres együttműködések jó példát jelentenek azoknak a szervezeteknek, amelyek egyelőre csak tervezik, hogy a jövőben vállalatokkal dolgozzanak együtt. Az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) célja, hogy egyre több civil szervezet rendelkezzen olyan projekt-ötlettel, amellyel készen állhat bekapcsolódni egy jövőbeni együttműködésbe akár fejlesztés, vagy új projektek, szolgáltatások elindítása érdekében.

Az ÖKA szervezésében nemrég 4 nagyvállalat és 3 civil szervezet képviselője ült le egy asztalhoz, hogy megvitassák, milyen lehetőségek rejlenek a pro bono programokban. Az ÖKA vállalati partnerei már jól működő példák bemutatásán keresztül nyújtottak inspirációt és bátorítást a tapasztalatokkal még nem rendelkezőknek. Az eseményen résztvevő szakemberek abban is segítettek, hogy mely területen, milyen projektekkel érdemes és lehet eredményesen pályázni egy jövőbeni pro bono-felhívásra.

„A pro bono fantasztikus lehetőségeket rejt, de csak abban az esetben, ha a szervezet kellően befogadó, és megfelelő kapacitásokat tud biztosítani a megfogalmazott feladatok gondozásához, illetve a tervek megvalósult projektekké alakításához. E nélkül a pro bono csupán egy beváltatlan ígéret marad” – mondta F. Tóth András, az ÖKA ügyvezetője.

A közjóért
Pro bono publico (magyarul a közjóért, általában rövidülve pro bononak is nevezik) egy latin kifejezés az önként vállalt és fizetés nélküli szakmai munkára vagy a csökkentett díjas tevékenységre, mint közszolgálatra. Ez gyakori a jogi szakmában és egyre jobban hódit az építészet, a marketing, az orvostudomány, a technológia, a stratégiai tanácsadó cégek területén és a reklámügynökségek körében. A pro bono szolgáltatást, ellentétben a hagyományos önkéntességgel, a speciális szakemberek képességeinek szolgáltatásnyújtását azok használják ki, akik azt máskülönben nem tudják megfizetni.

CEU - "Egyetlen jövőben gondolkodunk"

Publikálás dátuma
2018.05.17. 07:09
Fotó: Németh András Péter
Forrás: CEU

Forrás: CEU

Egyetlen jövőben gondolkodunk. Abban, hogy a Közép-európai Egyetem (CEU) itt marad Budapesten - mondta lapunknak az egyetem egyik professzora, Perczel István. Megírtuk: a CEU teljesített minden feltételt, amit a felsőoktatási törvény tavaly elfogadott módosítása előírt, így már csak New York állam és az Orbán-kormány megállapodására van szükség ahhoz, hogy az egyetem a magyar fővárosban folytathassa tevékenységét. Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora jelezte: ha a magyar kormány nyárig nem írja alá a megállapodást, kénytelenek lesznek Bécsbe áthelyezni a székhelyüket.

- Ha a kormány bizonytalan helyzetet teremt, valahogy be kell biztosítani magunkat. Ámde semmi szándékunk elmenni innen - szögezte le Perczel. Szerinte az egyetemnek már korábban is voltak terjeszkedési tervei, egy újabb campus megnyitásának ötlete nem azután került elő, hogy az Orbán-kabinet részéről támadás érte az intézményt. - Ugyanakkor azt kell mondanom, a válság eddig sokat segített, sokkal jobbak vagyunk, mint voltunk. Erősödött az összetartás, az oktatók között elsimultak a belső ellentétek. Ráadásul már szinte az egész világ ismeri a nevünket. Ez is egyik oka annak, hogy a QS-rangsorban (nemzetközi egyetemi besorolás) a CEU öt programja is az első száz közé került.

- Nekem ez az első évem itt. Amikor jelentkeztem, már hallottam arról, hogy a magyar kormány nem szíveli az egyetemet, de ez nem tántorított el - erről Anna beszélt lapunknak, aki Spanyolországból érkezett Budapestre, hogy a CEU-n tanulhasson. Mint mondta, az egyetemi hétköznapokban a történtek ellenére sincs feszültség. Úgy véli, ha a magyar kormánynak sikerül elüldöznie az egyetemet, azzal elsősorban a magyar diákokkal és a CEU magyar dolgozóival tesz rosszat. Nem tartaná a legjobb ötletnek a CEU költözését Andrew, az egyetem egyik amerikai hallgatója sem, szerinte továbbra is itt kellene küzdenie a nyílt társadalom eszméiért. Másrészt Ausztriában kormányzóerő a szélsőjobb, így nem tartja elképzelhetetlennek, hogy előbb-utóbb ott is ugyanaz megtörténik, mint Magyarországon. - Ráadásul Bécs drágább is, mint Budapest - tette hozzá.

Orbán lemaradt a közös képről

Publikálás dátuma
2018.05.17. 07:08
FOTÓ: INSTA

A bolgár fővárosba, Szófiába utazott szerdán Orbán Viktor, ahol délután részt vett az Európai Néppárt csúcstalálkozóján, majd este az Európai Unió állam- és kormányfőinek munkavacsoráján. A frakció Twitter- oldalán közzétett képről azonban már lemaradt a magyar kormányfő. Csütörtökön Orbán az EU és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozóján, valamint a V4-miniszterelnökök egyeztetésén vesz részt. Emellett kétoldalú tárgyalásokat folytat európai vezetőkkel.