Főhajtás a Nehru parton

Publikálás dátuma
2018.05.16 22:54
Forrás: HBA/Facebook
Fotó: /
Koszorúzással emlékeztek a holokauszt roma áldozataira és a birkenaui lázadásban meghaltakra a Bátorság és a Roma Ifjúság Napján, május 16-án a budapesti Nehru parton lévő roma holokauszt emlékmű előtt. A Roma Produkciós Iroda által szervezett tiszteletteljes főhajtáson mécsesekkel és virágokkal megemlékeztek az auschwitzi haláltáborban született összesen 371 cigány kisgyerekre is, aki a náci vérontás áldozata lett - informált a történtekről Hidvégi Balog Attila, a RomNet főszerkesztője.

Daróczi Ágnes a megemlékezésen arra hívta fel a figyelmet, hogy a múltra történő emlékezés a romák identitásának megőrzése szempontjából is rendkívül fontos, mert így minden érték és tudás tovább öröklődik. Saját magunk szövetségeseivé kell válnunk, hogy megőrizzük és tovább adjuk a fiatalságnak, a következő generációnak mindazt, ami a romák kultúráját, történelmét és sorstragédiáját jelenti – tette hozzá. A kisebbségkutató, a Romano Instituto Alapítvány vezetője felidézte, hogy Auschwitz-Birkenau Cigánylágerének 1944. május 16-án tanúsított ellenállására az European Roma and Travellers Forum 2006-os kezdeményezése alapján emlékeznek Magyarországon és Európa-szerte.

A Fővárosi Cigány Önkormányzat, az Újpesti Roma Nemzetiségi Önkormányzat, az Idetartozunk Egyesület, a Magyarországi Nemzeti- Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesülete (ÉKE) , a Phiren Amenca nemzetközi Ifjúsági hálózat, valamint a RomNet vezetői és a XIX. Kerületi Önkormányzat roma referense koszorúikkal emlékeztek a roma holokauszt áldozataira.

Szerző
2018.05.16 22:54

Lövöldöző tüntetőket vizionál, feljelentést tett az MTVA vezetése

Publikálás dátuma
2018.12.19 08:18
Illusztráció
Fotó: / Tóth Gergő
Valaki "rálőtt" a köztévé székházára, írja a kormánysajtó. Lőfegyver helyett inkább csúzlira vagy csavarra gyanakszanak a helyszínre érkező igazságügyi ballisztikus szakértők.
Rongálás miatt indított a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nyomozást ismeretlen tettes ellen, írja a mindig jól értesült Magyar Idők. A kiadvány azt is kijelenti:
"vasárnapról hétfőre virradó éjszaka az MTVA Kunigunda útjai központjának egyik ablakán belőtt valaki".
A feljelentést az MTVA vezetése tette.
A Magyar Idők egy olyan fényképet is bemutat, ami szerintük "nem dobálásból származik, hanem lövésnyom". Igazságügyi ballisztikus szakértők vizsgálják, hogy mit és mivel lőhettek be az ablakon, írják.
Az előzetes szakvélemény szerint vélhetően csúzliból kilőtt acélgolyó, esetleg anyacsavar üthette át az üveget. Mint a lap ezen a ponton fogalmaz: "annak kisebb a valószínűsége, hogy éles lőfegyverből érkező lövedék rongálta meg a nyílászárót".
2018.12.19 08:18

Miniszteri biztosi széke után saját egyesületét is elvesztette Farkas Flórián

Publikálás dátuma
2018.12.19 07:48
Farkas Flórián, fideszes országgyűlési képviselő
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A fideszes képviselő állítólag azért alapított tavaly új egyesületet, hogy a botrányos Híd a munka világába után kompromittált ORÖ helyett ez kaphassa az állami forrásokat. Nem így lett.
Miután Orbán Viktor kormányfő az áprilisi országgyűlési választás után szinte azonnal felmentette a romaügyekért felelős miniszterelnöki biztosi tisztségéből Farkas Flóriánt, egy másik posztjáról is távozott a Fidesz parlamenti képviselője – értesült a 24.hu.
Farkas a saját maga által létrehozott egyesület vezetésének is búcsút intett.
A Roma Integrációért Országos Szövetséget (RIOSZ) 2017 elején alapította Farkas Flórián, a portál szerint azzal a céllal, hogy az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) botrányai – főként az 1,6 milliárd forint kárt okozó Híd a munka világába program – után ez a szervezet szerezze meg a hátrányos helyzetű romák segítésére szánt forrásokat. A hivatalos cél persze ennél sokkal ambiciózusabb: a magyarországi roma közösség és minden hátrányos helyzetű magyar képviselete.
Farkas távozásával azonban ezekből várhatóan nem lesz semmi. A szervezet vezetését idén nyáron Babai János vette át, aki szintén a bedőlt felzárkóztatási programban létrehozott, mára végelszámolás alá került szövetkezet vezető tisztségviselője volt.
A Farkas vezette Híd a munka világába program okozta botrány miatt már az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is lépéseket sürget a magyar hatóságoknál. Azonban a Polt Péter vezette ügyészség és a nyomozásra kijelölt Nemzeti Adó- és Vámhivatal a több mint három éve tartó - költségvetési csalás miatt zajló - nyomozás során sem volt képes kihallgatni a fideszes politikust.
2018.12.19 07:48