A pálinka megadóztatására szólít fel az EB

Publikálás dátuma
2018.05.17 16:22
Illusztráció: Kállai Márton
Fotó: /
Az Európai Bizottság indokolással ellátott véleményt küldött Magyarországnak: véleménye szerint bizonyos párlatokra - például a pálinkára - vonatkozó adószabályok a helyi termékeknek kedveznek, amivel Magyarország megsérti az erre vonatkozó uniós irányelvet - írja az MTI. Ha a kormány a következő két hónapban nem hozza meg a szükséges intézkedéseket, a Bizottság az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti az ügyet.

Az uniós bizottság csütörtöki tájékoztatása szerint uniós jogba ütközik, hogy például a pálinkára, valamint bizonyos növényi eredetű italokra - amelyeknél a nemzeti termelés jelentős - Magyarország mentességet biztosít a népegészségügyi termékadó alól.

Megjegyezték: más hasonló áruk, például a vodka, a whisky, a gin vagy a brandy esetében azonban nincs ilyen mentesség, tehát az ezekre az italokra kivetett adók magasabbak. Ez sérti az Európai Unió működéséről szóló szerződés vonatkozó cikkét.

Amennyiben Magyarország a következő két hónapban nem hozza meg a szükséges intézkedéseket, a Bizottság az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti az ügyet.

Az Európai Bizottság két évvel ezelőtt indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen a 2011 szeptemberében bizonyos élelmiszerekre vonatkozó új termékadó bevezetése miatt. Az adót 2015. január elsején más, alkoholtartalmú italokra is kiterjesztették, kivéve a házi gyümölcspárlatokra és a növényi alapú gyomorkeserűre. Azaz a pálinka és a Zwack Unicum nem került a szabályozás alá.

NGM: pedig minden rendben
A kormány vizsgálja az Európai Bizottság elmarasztaló döntését a szeszes italok magyarországi adóztatásáról, de a bizottságtól eltérően nem tekinti piacvédőnek a szabályozást - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI kérdésére.
A minisztérium hangsúlyozta, a kormány messzemenőkig elkötelezett a magyar emberek egészségének megőrzése iránt - mutatja ezt, hogy a kommersz szeszek után kell fizetni népegészségügyi termékadót.

Szerző
2018.05.17 16:22
Frissítve: 2018.05.17 18:43

Kémjátszma: Moszkva is kiutasított egy szlovák diplomatát

Publikálás dátuma
2018.12.13 11:16
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az oroszok szerint teljesen elfogadott gyakorlat, hogy ha hazaküldik egyik lebuktatott hírszerzőjüket, ők is kiutasítanak valakit.
Moszkva nemkívánatos személynek nyilvánította Szlovákia egyik katonadiplomatáját, akinek két napon belül el kell hagynia Oroszországot - jelentette be Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján.
A szóvivő elmondta, ez válaszlépés volt arra, hogy Pozsony november 22-én kiutasított egy orosz katonadiplomatát. Zaharova a szlovák intézkedést barátságtalan lépésnek nevezte, a szlovák diplomata távozásra való felszólítását pedig az általánosan elfogadott diplomáciai gyakorlat szellemében megtett, a kölcsönösségen alapuló válaszlépésnek.
A szóvivő szerint a szlovák nagykövet kedden kapta meg a kiutasításról szóló orosz jegyzéket. Pozsony az orosz katonadiplomata december 5-én bejelentett kiutasítását azzal indokolta, hogy az érintett a szlovák katonai hírszerzés információi szerint olyan, Szlovákia és a NATO érdekeivel szembeni hírszerzési tevékenységet folytatott, amely nem volt összeegyeztethető a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezménnyel.  Szlovákia tavasszal nem csatlakozott azokhoz az európai országokhoz, amelyek a Szkripal-ügy kapcsán orosz diplomatákat utasítottak ki, azonban konzultációra hazahívta moszkvai nagykövetét - írja az MTI.
2018.12.13 11:16
Frissítve: 2018.12.13 11:17

Olyan, mint a heroin

Publikálás dátuma
2018.12.13 11:00

Fotó: Shutterstock/
Világszerte több mint kétszáz millióan jelentkeztek be a Fortnite nevű internetes videojátékba, miközben kétségbe esett szülők kénytelenek rehabra utalni gyerekeiket.
Az Egyesült Államokban járványszerűen terjed a Fortnite-függőség, amelyet szimpla szülői eszközökkel már nem lehet orvosolni. A gyakran napi 12 órát is játszó tizenéveseket egyre többször bízzák a kétségbeesett szülők szakemberekre, akik speciális videójáték-elvonókúrák és rehabilitációs programok keretében - alvás, csoportterápia, egészséges étkezés - próbálják visszazökkenteni a normális kerékvágásba a fiatalokat. Az Epic Games cég számára milliárd dolláros üzletté vált játék, amelyben fegyvereket és erőforrásokat kell keresni egy posztapokaliptikus világban, és a végső cél, utolsónak állva maradni.   - Olyan mint a heroin, ha egyszer elkapott, nem hagy szabadulni - mondja Lorrine Marer viselkedésspecialista, aki függővé vált gyerekekkel foglalkozik. A videójáték-addikció nem új, de az az elterjedtség, ami a Fortnite velejárója, szélesebb körű fenyegetést jelent éppen akkor, amikor egyre nő az okostelefonok és a szociális média korlátok nélküli használatának veszélye. A játék azért is vonzó, mert az egyik változat ingyenes, és sokféle elektronikus eszközön hozzáférhető, a mobiltelefontól a játékkonzolokig. Ugyanakkor a játékban lehet bizonyos kiegészítőket – fegyvereket, ruházatokat venni – és ez sok szülőnek okozott már tetemes anyagi veszteséget, ha gyerekeik bankkártyája összeköttetésben volt játékkonzoljukkal.  - A játékot szándékosan úgy programozták, hogy amikor az ember veszít, az esetek többségében érezhetően körülbelül egy-öt lépésnyire legyen a győzelemtől. Amikor pedig nyer, zúduljon rá a ponteső, amitől úgy érzi, hogy ő egy született tehetség. Ez a manipulációs eljárás tulajdonképpen egy, a szerencsejátékoktól kölcsönzött technika – írta a Fortnite működéséről Király Orsolya, az ELTE Pszichológiai Intézet Addiktológiai Kutatócsoportjának munkatársa a GameStarban idén szeptemberben megjelent cikkében. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ez évben nyilvánította betegséggé a videójáték-függőséget, megkönnyítve a szülők számára, hogy biztosítóktól kártérítést kaphassanak. A WHO szerint „a viselkedésmintázat elég súlyos ahhoz, hogy a személyes, családi, szociális, oktatási, munkahelyi vagy más fontos működési területeket jelentősen károsítsa. A játékmenet folyamatos vagy visszatérő jellegű."   

Nem csak a gyerekek körében terjed

A Fortnite-ot 2017 szeptemberében dobták piacra, és nem csak a gyerekek körében okoz problémát. Egy Egyesült Királyságbéli válóperes szolgálat szerint 200 beadványban hivatkoztak erre, vagy valamilyen más játékra válóokként. Más esetben egy baseball csapat sztár elkapójának csuklójával voltak problémák a túlzásba vitt játék miatt, nem tudott pályára lépni. 

2018.12.13 11:00
Frissítve: 2018.12.13 11:00