Hogyan fedezhetjük fel időben az Alzheimer-kórt?

Publikálás dátuma
2018.05.19 15:13
Illusztráció: AFP
Fotó: /
Komoly problémává válhat a memória romlása és a mentális képességek csökkenése: gondot okozhat a mindennapi tevékenységek elvégzése, vagy ha fontos kérdéseket elfelejtünk. Köztudott, hogy az Alzheimer-kór memóriazavarokkal jár, de a rettegett betegségnek lehetnek más egészségügyi jelei is, és az sem biztos, hogy minden koncentrációhiány hátterében ez a betegség áll.

Az Alzheimer-kór egy idegrendszeri degeneratív betegség, amelyet hanyatló tudat és viselkedési zavarok jellemeznek. Többnyire a 65 év felettieket támadja, a memória és egyéb mentális képességek elvesztésével jár. Egyelőre nem gyógyítható és az agyban keletkezett károsodás sem fordítható vissza. Időben elkezdett kezeléssel viszont lassítható a leépülés folyamata.

Bár a memóriavesztés az Alzheimer-kór egyik leggyakoribb korai jele, akkor még nem kell aggódni, ha időnként elfelejtünk dolgokat, amelyek később eszünkbe jutnak. Intő jel lehet azonban, ha olyan esik ki, amire muszáj lenne emlékezni. A környezetünkben élők esetében fel kell, hogy tűnjön, ha valaki olyan kérdésekre, amelyekre korábban probléma nélkül, általában hosszasan válaszolt, lassabban, koncentrálva, a szavakat keresve felel – írja a Step to Health.

Súlyos esetekben mindez mások számára is észrevehető, a betegek többször is megkérdezhetik ugyanazt, külső segítségre van szükségük a számukra fontos dolgok megjegyzéséhez és felidézéséhez. Gyakran elfelejtik, hova tették a tárgyakat, nem ritka, hogy másokat azzal vádolnak: eltették vagy akár el is lopták. Családtagjaik gyakran arról számolnak be, a betegek elvesztik a józan eszüket, észszerűtlen vagy logikátlan döntéseket hoznak. A betegség korai figyelmeztető jele a személyes higiénia iránti igény megszűnése, a beteg nehezen szánja rá magát a fürdésre, felöltözésre - derül ki a HáziPatika és az EgészségKalauz cikkeiből.

Komoly jel, ha valaki gyakran elfelejti, milyen nap van, hol van vagy miért ment bizonyos helyekre, és ezeket sok próbálkozás ellenére sem tudja felidézni. Gyakori, hogy nem tudnak befizetni egy számlát, elindítani egy banki átutalást vagy egy új receptet követve főzni. A teljesen hétköznapi, rutinszerű, megszokott feladatok elvégzése is nehezebbé válhat: elfelejtik, hogyan kell a háztartási eszközöket használni, nem tudják felidézni a kedvenc társasjátékuk szabályait, vagy a korábbi hobbijukhoz kötődő tennivalókra sem emlékeznek.

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

Az Alzheimer-kór tünete lehet az is, hogy az érintett egyre kevésbé képes térben, illetve időben tájékozódni és az érzékelésben is lehetnek gondjai. Például nem, vagy csak nagyon nehezen tud különbséget tenni a színek között, nem érzékeli a kontrasztot, a mélységet, nem tud megkülönböztetni egymástól ismerős arcokat, de az is előfordulhat, hogy a fényviszonyokhoz nem tud megfelelően alkalmazkodni.

A nyelvvel, beszéddel, írással, esetleg olvasással kapcsolatos nehézségek is igen jellemzőek. A betegnek nem jutnak eszébe a megfelelő szavak, nem képes megnevezni egy-egy tárgyat, nehezére esik követni egy beszélgetés fonalát, könnyen ismételheti önmagát. Problémát okoz egy gyors tempójú vagy több résztvevős társalgásban való részvétel. Nehezen formálja a szavakat, belezavarodik a gondolataiba. Ezek azt is eredményezhetik, hogy az érintett jóval kevesebbet beszél, mint korábban, zárkózottabbá, hallgatagabbá válik. A betegség sokszor szociális elszigetelődéssel, távolságtartással jár. Egyre kevésbé vesz részt olyan tevékenységekben is, amelyeket korábban nagy örömmel csinált. Nincs kedve kezdeményezni, hangulatában drasztikus változás észlelhető, gyakran depressziós, frusztrált vagy ingerlékeny, személyiségének változásai a környezete számára félelmetessé teszik.

Szerző
2018.05.19 15:13

Tóth Bertalan: Tiltakozunk a történelemhamisítás ellen

Publikálás dátuma
2018.10.22 20:59

Fotó: MSZP/
AZ MSZP elnöke szerint a hazaszeretet nem lehet kirekesztő és önző. A szocialisták nem engednék, hogy Nagy Imre szobrát elvigyék a Kossuth térről.
Ha eljön az idő, készen kell állni arra, hogy a jövő országát építsük, amely a jövőbe és nem a múltba mutat, a Nyugathoz akar tartozni, nem a Kelethez – mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke hétfőn Kaposváron, a szocialisták hagyományos, Nagy Imre néhai miniszterelnök szülővárosában tartott megemlékezésén. Tóth arról beszélt: a hazát sokféleképpen lehet szeretni és szolgálni, de egy biztos, tilos úgy szeretni, hogy az saját céljaira használjuk; hogy a haza helyett önmagunkat helyezzük a középpontba; hogy a hazaszeretetet kirekesztésre és gyűlöletkeltésre használjuk. A jelenlegi hatalom pedig erre használja, kisajátítja a hazaszeretetet magának. 
Nálunk a hazaszeretet mindig összekapcsolódik a szabadságvággyal hol külső ellenséggel szemben, hol belső elnyomás ellen. Tiltakozunk az ellen, hogy a kisajátító, kirekesztő hatalom meghamisítsa a történelmet, hogy Nagy Imre szobrát a Kossuth térről eltávolítsa – jelentette ki Tóth, aki szerint amikor közös értékekről beszélünk, nem gyűlöletről, ellenségeskedésről kell beszélnünk, hanem arról, ami összeköt: a szeretetről, ennek a hazának a szeretetéről, amelyre az MSZP a politikáját építi. „Azt keressük, ami összetart minket, nem azt, ami szétválaszt” – mondta az MSZP elnöke, aki hazaszeretet mellett azt az értéket, ami arról szól, hogy minden magyar embernek jár a jogok és lehetőségek szabadsága, minden magyarnak joga van tanulni, meggyógyulni, joga van a jövőhöz, ezt kell megvédeni, mert ezt akarják elvenni tőlünk – fogalmazott Tóth, aki szerint nagyon sokan számítanak a szocialistákra.
2018.10.22 20:59

Hamarosan itthon is beindulhat a mindent látó Nagy Testvér

Publikálás dátuma
2018.10.22 19:42
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Pintér Sándor már benyújtotta a törvényjavaslatot, amely alapján egy központi tárhelyen gyűjtenék össze a térfigyelő kamerák felvételeit. Ezek segítségével aztán a bliccelőktől a terroristákig mindenféle embert elő lehetne keríteni.
Bármerre járunk, mindenütt kamerák figyelnek bennünket: az úton, az utcán, a villamoson vagy a bankban, mindenütt felvételek készülnek rólunk. Ezek a kamerák azonban ma még nem alkotnak egységes hálózatot: sok helyen nem figyeli élő ember a monitorokat, és a legtöbb esetben három munkanap után a felvételeket is törlik. Ennek viszont hamarosan vége,  hiszen Pintér Sándor belügyminiszter múlt pénteken benyújtotta a semmitmondó, „egyes belügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításáról” címet viselő törvényjavaslatot. Ha ezt a rendívül hosszú salátatörvényt elfogadják – teljesen biztos, hogy el fogják hamarosan – a mindenfelé működő kamerák egyetlen rendszerré állnak össze, első körben legalábbis Budapesten, később országosan. A gyakorlatban persze ez után sem lesz egyetlen hatalmas biztonsági terem, ahol mindent rendőrök figyelnek. Ehelyett a létrejön egy nagy, közös, központi tárhely – a kormány jelöli ki majd rendeletben, ki vagy mi szolgáltassa ezt –, ahová fel kell tölteni a következő kamerák képeit:  
  • a közterület-felügyeletek térfigyelő kamerái;
  • a BKK járműveinek kamerái;
  • a BKK, mint közútkezelő kamerái;
  • a rendőrség által üzemeltetett térfigyelők;
  • a Magyar Közút kamerái;
  • a bankok biztonsági kamerái.
Ezek a felvételek aztán legalább 30 napig a központi tárhelyen maradnak, és a törvény által megszabott rendben le lehet kérni. Ezek közt olyan pontok is vannak, mint a „terrorcselekmények vagy más bűncselekmények megelőzése, felderítése és megszakítása céljából” vagy „nemzetbiztonsági feladatok ellátása céljából”, ami elég széles kört ölel fel. Ennél konkrétabb például a „körözött személy azonosítása” vagy az a helyzet, ha maga a felvételen szereplő személy kéri ki, például mert pert indít egy baleset miatt. 

Jajj a bliccelőknek!

A tömegközlekedés esetében a rendszer fordítva is működik, több rendelkezés arról szól, hogy adatokat lehet lekérni a központi nyilvántartásból. A törvénymódosítás felhatalmazza például a közlekedésszervezőt (Budapesten ez a BKK-t jelenti), hogy „a menetdíjat meg nem fizető, vagy az utazási feltételeket egyéb módon megszegő utas azonosítása céljából” személyes adatokat, címet, igazolványszámot igényeljen a nyilvántartásból. Ehhez nyilván szükség lesz arcfelismerő rendszerre is, de még a bliccelőket is azonosíthatják a kamerafelvételek alapján, így hiába futnak el, a büntetés utoléri őket.

Kötelező biztosítás nélkül sehová!

Még egy nagyon konkrét, a mindennapokban alkalmazott eljárás szerepel a javaslatban, mégpedig a kötelező felelősségbiztosítás nélkül közlekedő járművek kiszűrésére. Jelenleg is létezik egy rendszer, amely az aszfaltba épített érzékelők segítségével szűri ki a túlsúlyos teherautókat, ennek a neve Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer (TSM). Ezt hamarosan a biztosítatlan autók kiszűrésére is használja majd a hatóság. A TSM kamerái összevetik a jármű rendszámát a nyilvántartásban szereplő biztosítási kötvényekkel, és ha szabályszegést észlelnek, jelzést küldenek a közúti ellenőrnek, aki megállíthatja a járművet. Ha ez valamiért elmarad, a rendszer a 15 nap múlva ismét ellenőrzi a biztosítást, és ha nincs, automatikusan eljárást indít: ennek a végén a hatóság pedig kivonja a forgalomból a kötelező biztosítás nélkül közlekedő járművet. 
Szerző
2018.10.22 19:42