Hogyan fedezhetjük fel időben az Alzheimer-kórt?

Publikálás dátuma
2018.05.19 15:13
Illusztráció: AFP
Komoly problémává válhat a memória romlása és a mentális képességek csökkenése: gondot okozhat a mindennapi tevékenységek elvégzése, vagy ha fontos kérdéseket elfelejtünk. Köztudott, hogy az Alzheimer-kór memóriazavarokkal jár, de a rettegett betegségnek lehetnek más egészségügyi jelei is, és az sem biztos, hogy minden koncentrációhiány hátterében ez a betegség áll.

Az Alzheimer-kór egy idegrendszeri degeneratív betegség, amelyet hanyatló tudat és viselkedési zavarok jellemeznek. Többnyire a 65 év felettieket támadja, a memória és egyéb mentális képességek elvesztésével jár. Egyelőre nem gyógyítható és az agyban keletkezett károsodás sem fordítható vissza. Időben elkezdett kezeléssel viszont lassítható a leépülés folyamata.

Bár a memóriavesztés az Alzheimer-kór egyik leggyakoribb korai jele, akkor még nem kell aggódni, ha időnként elfelejtünk dolgokat, amelyek később eszünkbe jutnak. Intő jel lehet azonban, ha olyan esik ki, amire muszáj lenne emlékezni. A környezetünkben élők esetében fel kell, hogy tűnjön, ha valaki olyan kérdésekre, amelyekre korábban probléma nélkül, általában hosszasan válaszolt, lassabban, koncentrálva, a szavakat keresve felel – írja a Step to Health.

Súlyos esetekben mindez mások számára is észrevehető, a betegek többször is megkérdezhetik ugyanazt, külső segítségre van szükségük a számukra fontos dolgok megjegyzéséhez és felidézéséhez. Gyakran elfelejtik, hova tették a tárgyakat, nem ritka, hogy másokat azzal vádolnak: eltették vagy akár el is lopták. Családtagjaik gyakran arról számolnak be, a betegek elvesztik a józan eszüket, észszerűtlen vagy logikátlan döntéseket hoznak. A betegség korai figyelmeztető jele a személyes higiénia iránti igény megszűnése, a beteg nehezen szánja rá magát a fürdésre, felöltözésre - derül ki a HáziPatika és az EgészségKalauz cikkeiből.

Komoly jel, ha valaki gyakran elfelejti, milyen nap van, hol van vagy miért ment bizonyos helyekre, és ezeket sok próbálkozás ellenére sem tudja felidézni. Gyakori, hogy nem tudnak befizetni egy számlát, elindítani egy banki átutalást vagy egy új receptet követve főzni. A teljesen hétköznapi, rutinszerű, megszokott feladatok elvégzése is nehezebbé válhat: elfelejtik, hogyan kell a háztartási eszközöket használni, nem tudják felidézni a kedvenc társasjátékuk szabályait, vagy a korábbi hobbijukhoz kötődő tennivalókra sem emlékeznek.

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

Az Alzheimer-kór tünete lehet az is, hogy az érintett egyre kevésbé képes térben, illetve időben tájékozódni és az érzékelésben is lehetnek gondjai. Például nem, vagy csak nagyon nehezen tud különbséget tenni a színek között, nem érzékeli a kontrasztot, a mélységet, nem tud megkülönböztetni egymástól ismerős arcokat, de az is előfordulhat, hogy a fényviszonyokhoz nem tud megfelelően alkalmazkodni.

A nyelvvel, beszéddel, írással, esetleg olvasással kapcsolatos nehézségek is igen jellemzőek. A betegnek nem jutnak eszébe a megfelelő szavak, nem képes megnevezni egy-egy tárgyat, nehezére esik követni egy beszélgetés fonalát, könnyen ismételheti önmagát. Problémát okoz egy gyors tempójú vagy több résztvevős társalgásban való részvétel. Nehezen formálja a szavakat, belezavarodik a gondolataiba. Ezek azt is eredményezhetik, hogy az érintett jóval kevesebbet beszél, mint korábban, zárkózottabbá, hallgatagabbá válik. A betegség sokszor szociális elszigetelődéssel, távolságtartással jár. Egyre kevésbé vesz részt olyan tevékenységekben is, amelyeket korábban nagy örömmel csinált. Nincs kedve kezdeményezni, hangulatában drasztikus változás észlelhető, gyakran depressziós, frusztrált vagy ingerlékeny, személyiségének változásai a környezete számára félelmetessé teszik.

Szerző

Ellenzéki demonstráció volt Kiskunhalason

Publikálás dátuma
2019.02.22 21:45
Képünk illusztráció
Fotó: Szabad Pécs
A tüntetők nem egy konkrét intézkedés miatt zárták le a városhoz közeli főút egyik sávját, hanem úgy általában az Orbán-kormány ténykedése miatt tiltakoztak.
Ellenzéki pártok és civilek demonstráltak Kiskunhalas közelében lezárva a félpályát a város melletti főút egy szakaszán - írja az atv.hu. A Kiskunmajsára vezető úton 200-250 méter hosszan állták el az autók délután. A tüntetők az akció okaként külön megemlítették rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály, de hozzátették, ezúttal általában véve bírálták az Orbán-kormányt.

"Vidéken is hajlamosak az emberek arra, hogy kifejezzék az ellenvéleményüket a kormány azon politikájával szemben, amellyel azt bizonyítja napi mint nap, hogy egyáltalán nem érdekli az ellenzék véleménye." - mondta az ATV-nek Marton Imre, az MSZP elnökségi tagja. A tudósítás megjegyzi, a tüntetés miatt komoly torlódás nem alakult ki, atrocitás nem történt.

Orbán Viktor felmentette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:22

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.
Felmentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét, az erről szóló miniszterelnöki határozat a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg - írja az MTI. Orbán Viktor rendelete szerint Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.