Kard ki kard!

Ifjabb korában biztosan mindenki énekelt a huszárgyerekről, aki szereti a táncot, az oldalán pedig csörgeti a kardot. Az évek múlásával a legtöbb ember napirendre tér a csörgetés és a sarkantyú pengése fölött, de kétségkívül lehetnek olyanok, akiknek ez a dal örök érvényűvé válik. A honvédelmi minisztérium Védelemgazdasági Hivatala például most tiszti kardokat szerez be. Nem kis pénzért - több mint 30 millió forintért -, bár állítólag olcsóbban is hozzájuk lehetne jutni. De nem is ez a lényeg. Nyilvánvalóan megéri az üzlet, hiszen a díszfegyverek a tisztavatás és a katonai tisztelgés kellékei lesznek.

Nem kétséges, hogy mindez része a modern, ütőképes haderő kialakításának, amiről a miniszterelnök beszélt a minap. Mivel a következő időszak "kiemelt nemzeti feladata" a nemzetbiztonság megerősítése. Ez pedig azért fontos, mert meg kell védenünk magunkat. És ezt - érvelt Orbán Viktor - nem várhatjuk mástól. Erős Magyarország nincs erős hadsereg nélkül, s "az a nemzet, amely nem tudja megvédeni az országát, nem is érdemli meg azt" – fogalmazott.

Ez pedig nem tréfadolog, már nem az az ártatlan kardcsörgetés, amiről a dal szól. Itt komoly politikai elhatározásról van szó, összefüggően azzal a stratégiával, amivel ismét kétharmados többséget tudott szerezni a kormánypárt. Vagyis a félelemkeltéssel, hogy jönnek a migránsok, bár ezek szerint nem csupán ők veszélyeztetik ősi kultúránkat. Akárhogyan is, meg kell védeni magunkat, s bár ezúttal egyetlen ellenséget sem nevezett nevén a miniszterelnök, mindenki tisztában van vele, kire és mire gondolt. De szerencsére ő tudja, mit kell ilyen helyzetben tenni: megóvja a magyart, akár valós a fenyegetés, akár nem, akár szükséges a védelem, akár nem.

A hadsereg feleljen meg a mai kor kihívásainak, s vegye fel a versenyt "bármely más nemzet fegyveres erejével". Ez a nem csekély feladata napjainkban a honvédelem irányítóinak.

Nem is csoda, hogy gyorsan rendeltek egy csomó kardot. Ha ettől sem ijed meg az ellenség, akkor talán gulyáságyút is beszereznek.

Szerző
2018.05.19 08:13

Holttestet találtak egy leégett faházban

Publikálás dátuma
2018.08.14 21:17
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Több gázpalack is felrobbant, mire sikerült megfékezni a tüzet.
Kigyulladt egy körülbelül huszonöt négyzetméter alapterületű faház kedd késő délután a Fejér megyei Mány külterületén - írja a katasztrófavédelem. A tűzhöz a tatabányai hivatásos tűzoltókat, a bajnai katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltóit, valamint a bicskei önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik három vízsugárral oltották el a lángokat, majd megkezdték az épület átszellőztetését és átvizsgálását.
A tűzben három gázpalack felrobbant, két palackot sértetlenül kihoztak az ingatlanból.
A tűzoltási utómunkálatok közben az egységek egy holttestet találtak az épületben. Egy idős ember halt meg - mondta el Laczkó Melinda, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese az MTI-nek.
Témák
tűzhalál
2018.08.14 21:17

Fákat döntött ki a vihar, több száz helyre riasztották a tűzoltóságot

Publikálás dátuma
2018.08.14 21:09
Illusztráció
Fotó: NurPhoto/ Maciej Luczniewski
Kedd estig több mint kétszáz esethez riasztották a tűzoltókat az átvonuló vihar miatt - közölte Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-vel. Budapestet is letarolta az időjárás, de a Sziget közönsége megmenekült.
Elmondása szerint a dél-nyugatról észak-kelet felé mozgó frontrendszer Baranya, Tolna, Fejér, Bács-Kiskun, Pest és Nógrád megyét, illetve a fővárost érintette, ezekről a területekről érkeztek bejelentések.
A legtöbb gondot a viharos erejű szél okozta, a szakembereket leszakadt faágak, kidőlt fák miatt riasztottak. Több helyen a hirtelen lezúduló esővíz okozott gondokat, de személyi sérülésről nem érkezett jelentés.

Főútra dőlt fa okozott balesetet

Kidőlt fának ütközött egy kisteherautó kedd este Nógrád megyében, a 22-es főút ipolyszögi szakaszán. A balesethez a balassagyarmati hivatásos tűzoltók érkeztek ki, akik áramtalanították a járművet és megkezdték a műszaki mentési munkálatokat. Elsődleges információik szerint a balesetben senki nem sérült meg.

Pest megye számos településére és Budapest több kerületébe is riasztották a tűzoltókat - írja a katasztrófavédelem. Tárnokon és Taksonyban is kidőlt fák miatt kértek segítséget. Érden letört faág okozott forgalmi akadályt, illetve a viharos erejű szél egy épület tetőszerkezetét is megbontotta. Budapesten, a XXI., XI. és XVIII.  kerületben autókra dőlt fák miatt kérték a fővárosi tűzoltók segítségét. A III. és a IV. kerületben leszakadt villanyvezeték okozott gondot. A a 4-es és 6-os villamos vonalon felsővezeték-szakadás miatt kellett segédkezni. A Pest megyei és a fővárosi hivatásos tűzoltók folyamatosan dolgoznak a károk felszámolásán.

A Sziget túlélte

Néhány helyszínen bizonyos óvintézkedéseket kellett megtenni, de személyi sérülés nem történt és vagyoni kár nem keletkezett semmiben - mondta a rendezvény műszaki igazgatója kedd este az MTI-nek. Benis Dániel hangsúlyozta: az ilyen és hasonló helyzetekben egy operatív törzs intézkedik, amelyben a katasztrófavédelem, a rendőrség és a biztonsági szolgálat működik együtt. A műszaki vezető kérdésre válaszolva megjegyezte: arról sem tud, hogy a kempingezők sátrait felkapta volna a szél vagy kár esett volna bennük. Beszámolt arról, hogy ahol nagy mennyiségű kerítéselemek voltak, azokról levágták a molinókat, hogy a kerítések elvitorlázva azok semmiképpen ne okozzanak személyi sérüléseket.

2018.08.14 21:09
Frissítve: 2018.08.14 21:21