Ellenőrzés mellett alkalmazható a magyar nőgyógyászati orvosság

Publikálás dátuma
2018.05.18. 18:53
Fotó: Shutterstock

Nagy várakozás előzte meg az Európai Gyógyszerügynökség bizottsága ajánlását a legjelentősebb hazai gyógyszergyár, a Budapesti Értéktőzsdén is jegyzett Richter Nyrt. Esmya nevű készítményével kapcsolatban. Az uniós hatóság kimondta, hogy korlátozásokkal ugyan, de ez a nőgyógyászati készítmény a piacon maradhat. A jogerős döntés legkorábban júniusra várható, ezt követően 67 nap áll az Európai Bizottság rendelkezésére ahhoz, hogy a végső, jogerős döntését az ügyben meghozza.

A magyar cég egyik legjelentősebb gyógyszere a méhmióma kezelésére használható, és eredményes kezelés esetén a műtétet is elkerülheti a beteg. A mostani vizsgálatot az tette szükségessé, hogy külföldön négy olyan beteg, aki az Esmyát szedte májkárosodást szenvedett. (Összesen 670 ezer betegnek adtak ebből a gyógyszerből.) Az Európai Gyógyszerügynökség új intézkedéseket javasol a ritka, de súlyos májkárosodással járó események kockázatának csökkentésére, ugyanis arra a következtetésre jutottak, hogy az Esmya hozzájárulhatott néhány súlyos májkárosodás kialakulásához. Éppen ezért nem alkalmazható olyan nők kezelésére, akiknek ismert májproblémái vannak. Minden kezelési ciklus elkezdése előtt vizsgálni kell a májfunkciókat és a kezelés nem kezdhető el, ha a májenzim értékek szintje több mint kétszerese a normális érték felső határának.

Az első két kezelési ciklus alatt havonta egyszer, majd 2-4 héttel a kezelés befejezése után májfunkció vizsgálatot kell végezni. Ha az eredmények a normálistól jelentős eltérést mutatnak (a májenzimek szintje 3-szorosan meghaladja a normális érték felső határát) az orvosnak be kell fejeznie a kezelést és szoros megfigyelés alatt kell tartani a beteget.

A készítmény csak azoknál a nőknél alkalmazható egy kezelési cikluson túl, akiknél nem alkalmazható műtéti kezelés. A műtét előtt álló betegek továbbra is egy cikluson keresztül szedhetik a gyógyszert.

A gyógyszeres dobozokba egy kártyát kell helyezni, mely tájékoztatja a betegeket a májellenőrzések szükségességéről és arról, hogy az orvosukhoz kell fordulniuk, ha a májkárosodás tüneteit észlelik magukon. Vizsgálatokat kell végezni annak meghatározására, hogy miként hat a gyógyszer a májra és hogy a felsorolt intézkedések hatékonyan csökkentik-e a kockázatot.

A hír hallatán a Richter-részvények árfolyama 3 százalék körüli veszteséget szenvedett el a csütörtöki záróértékhez képest a Budapesti Értéktőzsdén.

Az ügy jelentőségét jól érzékelteti, hogy a Richter 42 milliárd forintos értékvesztést könyvelt el (ez az érték még változhat), az Esmya-ügy kapcsán.

Szerző

400 forint felett a gázolaj

Publikálás dátuma
2018.05.18. 10:12
Illusztráció: Népszava
Emelte bruttó 4 forinttal a 95-ös benzin és bruttó 5 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol - írta az MTI.

Az emeléssel a benzin literenkénti átlagára 392 forintra nőtt, a gázolajé pedig 402 forintra emelkedett. 

Az üzemanyagok ára legutóbb szerdán változott, akkor a 95-ös benzin bruttó 7 forinttal, a gázolaj bruttó 8 forinttal drágult, a benzin literenkénti átlagára 388 forintra, a gázolajé pedig 397 forintra nőtt.

Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Szerző

317,33 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.05.18. 10:06
Illusztráció: Shutterstock
Csütörtök estéhez képest nem mozdult érdemben a forint árfolyama péntek reggelig a nemzetközi devizakereskedelemben - írta az MTI.

Az euró jegyzése a csütörtök esti 317,30 forintról 317,33 forintra változott. Csütörtök kora reggel az eurót 316,04 forinton jegyezték. 

A frank árfolyama péntek reggel 268,56 forinton állt a csütörtök esti 268,55 forint és a csütörtök reggeli 267,36 forintot követően.

A dollárt péntek reggel 268,77 forinton, csütörtök este pedig 268,73 forinton jegyezték, míg csütörtök reggel még 267,31 forinton jegyezték.

Az euró péntek reggel 1,1803 dolláron, csütörtök este szinte ugyanott, 1,1807 dolláron állt.

Szerző