Az első képek a hercegi esküvőről

Publikálás dátuma
2018.05.19 15:30

Fotó: /
A fő képre kattintva galéria nyílik! Fotók:  DOMINIC LIPINSKI, HANNAH MCKAY, JONATHAN BRADY, BEN STANSALL, OWEN HUMPHREYS, BEN BIRCHALL, GARETH FULLER, ODD ANDERSEN / AFP / POOL,

Harry herceg, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, II. Erzsébet királynő unokája, aki a hatodik helyen áll a brit trónöröklési sorban, a London nyugati határában fekvő Windsor ősi királyi rezidenciájának Szent György-kápolnájában esküdött örök hűséget amerikai hitvesének, Meghan Markle-nak.

Harryt és Meghan Markle-t Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága eskette a ceremónián, de szenvedélyes beszédet tartott Michael Curry, Chicago püspöke, az anglikán világunió amerikai tagozatának számító episzkopális egyház vallási vezetője is.

A szertartáson az amerikai zenekultúra is szerepet kapott: az ősi egyházi himnuszok mellett felcsendült a Stand By Me, Ben E. King, az amerikai soul néhai klasszikusának dala az amerikai The Kingdom Choir gospelkórus előadásában.

A Szent György-kápolnában a királyi család tagjai mellett hatszáz meghívott vendég foglalt helyet, köztük a film, a sport és a zene több világsztárja.

Feltűnt a vendégek között George Clooney hollywoodi filmcsillag és felesége, Amal Clooney, Sir Elton John, a brit rock veterán sztárja, aki szoros baráti kapcsolatot ápol Harryvel és bátyjával, Vilmos herceggel - Harry esküvői tanújával -, valamint David Beckham, a Manchester United és az angol labdarúgó-válogatott egykori ünnepelt sztárja és felesége, Victoria Adams, minden idők egyik legsikeresebb lánybandája, a Spice Girls volt énekese.

Jelen volt Harry nagymamája, a 92 esztendős II. Erzsébet királynő és 97 éves férje, Fülöp edinburghi herceg is. Fülöp nemrégiben csípőprotézis-műtéten esett át, de az udvar szerint jelenléte az esküvőn egy percig sem volt kétséges.

Nem volt ott ugyanakkor Meghan Markle édesapja, Thomas Markle, aki a héten szívműtéten esett át, így nem tudott mexikói otthonából Londonba utazni leánya esküvőjére.

Meghan Markle-t, aki egy 1950-ben készült Rolls-Royce Phantom IV autóval érkezett a Szent György kápolnához, Károly herceg kísérte az oltárhoz.

A jelen volt a ceremónián Meghan Markle édesanyja, Doria Ragland, aki Los Angelesből utazott Nagy-Britanniába a héten, és az esküvő után Károly trónörökös és felesége, Kamilla cornwalli hercegnő társaságában hagyta el a kápolnát.

A ceremónián fontos szerepet kaptak Vilmos és felesége, Katalin hercegnő gyermekei is. Középső gyermekük, a hároméves Charlotte hercegnő volt az egyik koszorúslány, Charlotte bátyja, a hamarosan ötesztendős György herceg pedig a hasonló feladatokat ellátó page boy, vagyis esküvői apród tisztségét tölthette be.

Az esküvőn - Charlotte hercegnővel és György herceggel együtt - hat koszorúslány és négy fiúapród vett részt, köztük Brian Mulroney volt kanadai miniszterelnök két unokája.

Meghan Markle esküvői ruháját Clare Waight Keller, a Givenchy divatház brit művészeti igazgatója tervezte.

Harry és Meghan Markle az esküvő után a Sussex hercege és hercegnője címet kapta II. Erzsébet királynőtől.
A Sussex hercege és hercegnője cím nem okozott meglepetést, mivel a szakértői konszenzus és a fogadóipar mindig is ezt tartotta a még nem foglalt hercegi titulusok nem túl széles választékán belül a legvalószínűbbnek.

Harry herceg felesége egyben jogosulttá vált az Ő királyi fensége (Her Royal Highness) címre is, tekintettel arra, hogy férjének is a királyi fenség megszólítás jár.

Harry herceg és hitvese az egyórás esküvői ceremónia után nyitott hintón, a királynő öt hasonló hintót számláló Ascot Landau "flottájának" egyikén félórás körutat tett Windsor utcáin, a többszázezres tömeg hatalmas üdvrivalgása közepette. A hintók onnan kapták nevüket, hogy II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg ezekkel a hintókkal hajtat a legpatinásabb angliai lóversenysorozat, a Royal Ascot rendezvényeire.

Az esküvő után a templomi ceremóniára meghívott 600 vendég mindegyike hivatalos volt a királynő által rendezett fogadásra. Estére Károly herceg szervezett szűkebb körű fogadást, amelyre 200 vendéget hívtak meg, köztük a királyi család tagjait és a hercegi házaspár barátait.

Szerző
2018.05.19 15:30
Frissítve: 2018.05.19 17:27

Nem engedték be Schwarzeneggert egy budapesti üzletbe

Publikálás dátuma
2018.08.16 07:19
Arnold Schwarzenegger
Fotó: AFP/ HANS PUNZ / APA
Túl sokan voltak a Gucciban, így a világsztár már nem mehetett be. Állítólag egy tábla csokoládéval engesztelnék ki.
Arnold Schwarzenegger kedden a déli órákban az Andrássy úton sétált kísérőjével, és megpróbált betérni a Gucci üzletbe vásárolni, ám a bejáratnál váratlan ellenállásba ütközött: a biztonsági őrök kérlelhetetlenül közölték vele, hogy nem mehet be – tudta meg a Bors. A lap azt írja, ennek az volt az oka, hogy a színész érkezésének pillanatában túl sokan voltak a boltban, a luxusüzlet szigorú szabályai miatt pedig meg kellett volna várnia, amíg néhányan távoznak onnan. A boltban tartózkodók szerint egyébként Schwarzenegger nem rendezett jelenetet, csak elkullogott. „Nagyon gáz volt. Mi a boltból csak néztük az ajtó előtt meglepetten toporgó Arnoldot, és próbáltuk meggyőzni a személyzetet, hogy engedjék be, mert többen is szerettek volna vele egy közös fotót készíteni” – mondta a lapnak az egyik vásárló. A Borsnak az üzletvezető csak annyit mondott: nincsenek információi arról, hogy a színész náluk járt volna, de a vendégeikről egyébként sem nyilatkozhatnak. A lap úgy tudja, Schwarzenegger szállodájába eljuttatnak egy tábla csokoládét, hogy ezzel engeszteljék ki a sztárt. Schwarzenegger a Terminátor sorozat hatodik részének forgatási munkálatait végzi hazánkban. Budapesten és Komáromban fog forgatni, várhatóan heteken át. Érkezése óta feltűnt egy Dózsa György úti konditerembenrácsodálkozott a budapesti vízibuszra és a magyar fővárosban kapta vissza 1969-ben, testépítőként nyert serlegét.
2018.08.16 07:19
Frissítve: 2018.08.16 07:20

Székhelyi József megható videóüzenetet kapott

Publikálás dátuma
2018.08.15 15:47
FOTÓ: NÉPSZAVA
Fotó: /
Az Egyesült Államokból küldött videóüzenetet a Szép jó estét, Mr. Green! szerzője, Jeff Baron az előadás címszereplőjének, Székhelyi Józsefnek.
Mint megírtuk, Székhelyi József súlyos beteg, ám a színész a tüdőrák ellenére sem mondta le a fellépéseit. Bár a 71 éves színészt júliusban újra meg kellett műteni, a Veres1Színházban Pál Tamás mellett az ő főszereplésével mutatják be augusztus végén a Szép jó estét, Mr. Green! című darabot. Jeff Baron, a darab szerzője New Yorkból küldött videóüzenetben méltatta a színészt - írta a Velvet.
"József, azt hallom, gyönyörű az alakításod a darabomban. Köszönöm, és nagyon büszke vagyok arra, hogy te képviselsz engem Magyarországon, és remélem, hogy idén találkozhatunk és meg is nézhetem az előadásodat"
- üzente Jeff Baron Székhelyi Józsefnek.
2018.08.15 15:47