Ellentmondásos megállapodás Kínával

Publikálás dátuma
2018.05.21 20:11
Fotó: AFP/Brenda Smialowski
Fotó: /

Mégsem lesz kereskedelmi háború az Egyesült Államok és Kína között. Áttörés történt ugyanis a két ország közötti kereskedelmi tárgyalásokon. Közös nyilatkozatukban jelezték, megállapodásra jutottak. Peking ígéretet tett arra, hogy a jövőben több amerikai mezőgazdasági, illetve energetikai termékeket vásárol Washingtontól. A dokumentum szerint mindez segít az Egyesült Államoknak abban, hogy „növelje a foglalkoztatottságot és segítse a gazdasági növekedést”.

A megegyezés azonban meglehetősen ellentmondásos. Steven Mnuchin pénzügyminiszter vasárnap a Fox News televíziónak azt állította, hogy Washington nem vezet be importvámokat az acélra és alumíniumra. Ezzel szemben Trump elnök gazdasági tanácsadója, Larry Kudlow szintén vasárnap a CBS-nek kifejtette, szó sincs arról, hogy Washington ne vetne ki vámot. „Kínának nyitnia kell, igazságos kereskedelemre van szükség” – hangoztatta. Mnuchin ugyanakkor azt közölte, hogy keretmegállapodás született a kínaiakkal.

Donald Trump amerikai elnök több ízben tiltakozott amiatt, hogy az Egyesült Államokat rendkívül hátrányosan érinti a Kínával folytatott kereskedelem, mert Peking jóval nagyobb értékben importál, mint exportál. Trump ezért azzal fenyegetett, hogy védővámokat vet ki az amerikai termékekre, amire Kína ellenlépéseket helyezett kilátásba. Az esetleges kereskedelmi háború azonban Európát, illetve Németországot is kényelmetlenül érintené.

Konkrét számokat nem közölnek a megállapodásban, mindössze annyit jegyeznek meg, hogy a további részleteket a pekingi megbeszélések során dolgozzák ki. A hétvégén született megállapodást Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter és Liu He kínai kormányfőhelyettes dolgozta ki. Az utolsó napokban több jel utalt arra, hogy közeledés tapasztalható a két ország között. Pénteken amerikai forrásik szerint Kína felajánlotta, hogy évi 200 milliárd dollárral csökkenti az Egyesült Államok kereskedelmi deficitjét. Pekint később cáfolta ezt az állítást, azt azonban elismerte, hogy „konstruktívak” a megbeszélések.

A 2017-es es évben Kína 375 milliárdos plusszal zárt az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelem során. Washington azzal vádolja Pekinget, hogy az ország kihasználja a nyugati piac nyitottságát, miközben a sajátját nem nyitja meg kellőképpen a nyugati befektetők előtt, illetve ellopja a nyugati szellemi termékeket. Trump ugyanakkor csütörtökön az Európai Unió kereskedelmi politikáját is élesen bírálta, kivált a német autógyárakat. „Számunkra rendkívül nehéz gépkocsikat eladni az Európai Unióban” – fejtette ki, miközben azt fájlalja, hogy a Daimler, illetve a BMW rengeteg gépkocsit értékesít a tengeren túl.

Szerző
2018.05.21 20:11

Villámárvíz mosott el egy tunéziai várost

Heves esőzés előidézte áradás tarolta le az ország északkeleti részén fekvő Nábil várost, ahol a zivatarok miatt legalább négy ember életét vesztette.

Szerző

Megosztás
2018.09.24 11:41

Letelepedési kötvényes oroszok cége ellen indulhatott eljárás Finnországban

Publikálás dátuma
2018.09.24 10:29
Illusztráció
Fotó: AFP/ RONI LEHTI
Hatalmas razziát tartottak egy finn-orosz cég ingatlanjaiban a hatóságok. A vállalkozást olyan orosz üzletemberek vezethetik, akik Magyarországon vásároltak letelepedési kötvényt.
Kiszuperált hadihajókat és szigeteket is felvásárolt az a finn-orosz vállalkozás, ahol a hétvégén óriási rajtaütést tartott a finn Nemzeti Nyomozó Iroda, vagyis a Keskusrikospoliisi – írja a 444.hu.
A több mint száz rendőr és katona részvételével tartott akcióban három embert vettek őrizetbe, akiket egy több millió eurós adócsalási ügy miatt indult nyomozásban gyanúsítottak meg. 
A portál a Helsingi Sangomat értesülését idézve arról ír, hogy az Airiston Helmi nevű, orosz tulajdonban lévő finn vállalkozás volt az akció célpontja: a céget, évek óta figyeli a finn hadsereg és a Supo, a finn elhárítás, vélhetően azért, mert 2007 óta vásárolnak fel szigeteket és ingatlanokat Finnország délnyugati részén, közel a Balti-tenger stratégiai fontosságú hajózási útvonalaihoz, amik az finn-orosz határtól távol kötik össze Finnországot Svédországgal és Európa többi részével. Az oroszok által felvásárolt területek egy része nincs messze a Naantali-ban található finn olajfinomítótól sem, egyébként az egész országban összesen két ilyen létesítmény működik.
A lap kikérte az Airiston Helmi finn cégbírósági papírjait, amiben valóban Magyarország szerepel a céges tisztviselő, Pavel Melnikov tartózkodási helyeként. Legalább ilyen érdekes, hogy Pavel Eduardovich Melnikov neve szerepel a 444 és a Direkt36 részére januárban érkezett feladó nélküli borítékban, ami ismeretlen szerzője szerint a magyar letelepedési kötvényprogramban résztvevő egyes külföldi állampolgárok neveit tartalmazza. A finn cégadatbázis szerint a vállalkozás egy másik tisztviselőjét Shamugiya Shota-nak hívják, és Melnikovhoz hasonlóan az ő neve is szerepel a 444 és a Direkt36-hoz év elején eljutott „kötvényes” borítékban. A portál hétfő hajnalban levelet küldött a magyar Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalnak (BMH), arra voltak kíváncsiak, hogy a finn hatósági akció célkeresztjében lévő Airiston Helmi nevű cégben résztvevő két személy, Pavel Eduardovich Melnikov illetve Shamugiya Shota részt vettek-e a magyar letelepedési kötvényprogramban, és ha igen, milyen eredménnyel zárult a biztonsági átvilágításuk. Ha a BMH válaszol a kérdéseikre, közölni fogják, de korábban konkrét személyek letelepedési illetve tartózkodási engedélyével kapcsolatban sosem adtak felvilágosítást a nyilvánosságnak. 
2018.09.24 10:29