Ellentmondásos megállapodás Kínával

Publikálás dátuma
2018.05.21 20:11
Fotó: AFP/Brenda Smialowski
Fotó: /

Mégsem lesz kereskedelmi háború az Egyesült Államok és Kína között. Áttörés történt ugyanis a két ország közötti kereskedelmi tárgyalásokon. Közös nyilatkozatukban jelezték, megállapodásra jutottak. Peking ígéretet tett arra, hogy a jövőben több amerikai mezőgazdasági, illetve energetikai termékeket vásárol Washingtontól. A dokumentum szerint mindez segít az Egyesült Államoknak abban, hogy „növelje a foglalkoztatottságot és segítse a gazdasági növekedést”.

A megegyezés azonban meglehetősen ellentmondásos. Steven Mnuchin pénzügyminiszter vasárnap a Fox News televíziónak azt állította, hogy Washington nem vezet be importvámokat az acélra és alumíniumra. Ezzel szemben Trump elnök gazdasági tanácsadója, Larry Kudlow szintén vasárnap a CBS-nek kifejtette, szó sincs arról, hogy Washington ne vetne ki vámot. „Kínának nyitnia kell, igazságos kereskedelemre van szükség” – hangoztatta. Mnuchin ugyanakkor azt közölte, hogy keretmegállapodás született a kínaiakkal.

Donald Trump amerikai elnök több ízben tiltakozott amiatt, hogy az Egyesült Államokat rendkívül hátrányosan érinti a Kínával folytatott kereskedelem, mert Peking jóval nagyobb értékben importál, mint exportál. Trump ezért azzal fenyegetett, hogy védővámokat vet ki az amerikai termékekre, amire Kína ellenlépéseket helyezett kilátásba. Az esetleges kereskedelmi háború azonban Európát, illetve Németországot is kényelmetlenül érintené.

Konkrét számokat nem közölnek a megállapodásban, mindössze annyit jegyeznek meg, hogy a további részleteket a pekingi megbeszélések során dolgozzák ki. A hétvégén született megállapodást Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter és Liu He kínai kormányfőhelyettes dolgozta ki. Az utolsó napokban több jel utalt arra, hogy közeledés tapasztalható a két ország között. Pénteken amerikai forrásik szerint Kína felajánlotta, hogy évi 200 milliárd dollárral csökkenti az Egyesült Államok kereskedelmi deficitjét. Pekint később cáfolta ezt az állítást, azt azonban elismerte, hogy „konstruktívak” a megbeszélések.

A 2017-es es évben Kína 375 milliárdos plusszal zárt az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelem során. Washington azzal vádolja Pekinget, hogy az ország kihasználja a nyugati piac nyitottságát, miközben a sajátját nem nyitja meg kellőképpen a nyugati befektetők előtt, illetve ellopja a nyugati szellemi termékeket. Trump ugyanakkor csütörtökön az Európai Unió kereskedelmi politikáját is élesen bírálta, kivált a német autógyárakat. „Számunkra rendkívül nehéz gépkocsikat eladni az Európai Unióban” – fejtette ki, miközben azt fájlalja, hogy a Daimler, illetve a BMW rengeteg gépkocsit értékesít a tengeren túl.

Szerző
2018.05.21 20:11

Káoszt okoz a havazás az USA-ban

Publikálás dátuma
2019.01.20 18:55

Fotó: AFP/ JOSEPH PREZIOSO
Hótakaró borítja az amerikai Középnyugatot és a keleti partvidéket. A közlekedésben fennakadások vannak, repülőjáratokat töröltek és tízezrek áram nélkül maradtak.
A széles téli viharzóna a hétvégére elérte az Egyesült Államok keleti partvidékét, és az országos meteorológiai szolgálat a középnyugati Missouritól az északkeleti Maine államig húzódó térségben 15 tagállamra adott ki viharriadót. A Középnyugaton és az Ohio völgyében, a Nagy Tavak vidékén szombaton este 25-30 centiméteresre nőtt a hótakaró, több államban balesetekről számoltak be. Missouriban például az egyik országúton 15 autó csúszott össze, Kansasben egy hókotró csúszott az útpadkára és gázolt el egy férfit, a chicagói O'Hare nemzetközi repülőtéren pedig a kifutópályáról csúszott ki az arizonai Phoenixből leszálló gép 129 utassal a fedélzetén. Sérülés nem történt. A hóvihartól szenvedő térségben több repülőjáratot töröltek. Bostonban vasárnap 250 járatot függesztettek fel, tucatnyi járat nem indul a New York-i Kennedy repülőtérről és a szomszédos newarki légikikötőből sem. A Washington melletti Reagan repülőtéren az esőzés és a sűrű köd akadályozta a forgalmat. Vasárnap az Amtrak vasúttársaság nem indított vonatokat Chicagóból Bostonba, New Yorkba, Pennsylvaniába és Washingtonba.
Míg New York városában alig havazott, New York állam fővárosában, Albanyban 30 centiméternyi hó hullott vasárnapra virradóra, a Nagy Tavak egyike, az Erie-tó partján fekvő Buffalóban is 30 centiméternyinél vastagabb a hótakaró. Connecticut államban mintegy 14 ezren maradtak áram nélkül, de a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ennél jóval többeket fenyeget áramkimaradás. A térségben ugyanis sokfelé nem hó, hanem ónos eső esik, vasárnap éjjelre fagyot jósolnak, ez pedig azzal fenyeget, hogy leszakadnak a vezetékek. A keleti parton árvízriadót is kiadtak. Vasárnapi Twitter-bejegyzéseinek egyikében Donald Trump elnök óvatosságra intette az amerikaiakat.
Szerző
2019.01.20 18:55

Könnygázt vetettek be a rendőrök a tüntetők ellen Athénban

Publikálás dátuma
2019.01.20 18:17

Fotó: AFP/ LOUISA GOULIAMAKI
Macedónia névváltoztatásának tervezett ratifikációja miatt tiltakoztak a görög fővárosban.
Könnygázzal oszlatta fel a tüntetőket a rendőrség Athén központjában vasárnap, a több tízezer tiltakozó Macedónia névváltoztatásának tervezett ratifikációja miatt vonultak utcára – írja a Reuters. A helyiek szerint évtizedek óta ez volt a legnagyobb tüntetés a görög fővárosban. A New York Times arról számol be, hogy a tiltakozók be akartak jutni a Parlament épületébe, és többen kövekkel dobálták a rendőröket. A hatóságok közlése szerint tíz rendőr és egy fotós megsérült.
A macedón törvényhozásban már összejött a kétharmados többség az ország nevének megváltoztatásához szükséges alkotmánymódosításhoz, a megegyezést ezután a görög parlamentnek kell jóváhagynia. Görögországban a társadalom több mint hatvan százaléka ellenzi a görög–macedón megállapodást. Ennek elsősorban történelmi okai vannak. A vita még 1991-ben kezdődött, amikor Macedónia kivált Jugoszláviából. Akkoriban az egyedüli tagköztársaság volt, melynek az elszakadását nem kívánta megakadályozni a Jugoszláv Néphadsereg. Görögország haragját azonban kivívta az új államalakulat, mert „Macedón Köztársaságnak” nevezték el. Athén ezt súlyos támadásként fogta fel, a görögök ugyanis úgy vélték, Szkopje a hellén kulturális bölcsőnek tartott észak-görög tartományra, Makedóniára tart igényt. Sokáig esély sem volt a névvita lezárására, mígnem Macedóniában 2017 májusában, a szociáldemokrata Zoran Zaev került kormányra, akinek egyik eltökélt szándéka volt az ügy megoldása. Enélkül ugyanis országának nem lenne esélye az uniós, illetve a NATO-integrációra. Az áttörés tavaly júniusban történt meg. Akkor a görög–macedón–albán határon található Preszpa-tó görög oldalán a két ország miniszterelnöke jelenlétében a két külügyminiszter látta el kézjegyével a dokumentumot, melynek értelmében Macedóniát Észak-Macedón Köztársaságra nevezik át. Cserébe Görögország vállalta, hogy nem gördít több akadályt Macedónia uniós, illetve NATO-integrációja elé. Ezután következett a ratifikáció folyamata, amely macedón részről péntek este zárult le. Összesen 81 képviselő voksolt az alkotmánymódosításra, biztosítva ezzel a kétharmados többséget. A tavaly Magyarországra menekült volt miniszterelnök, a Nikola Gruevszki által fémjelzett jobboldali VMRO-DPMNE párt képviselői bojkottálták a szavazást.
A nemzetközi közösségek fellélegeztek a szkopjei parlament szavazása után. Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Johannes Hahn szomszédságpolitikai és bővítési biztos gratulált a szkopjei parlamentnek a döntéshez. Közös közleményükben kifejtették, Macedónia jelentős lépést tett az európai integráció felé vezető úton. Szintén gratulált Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. A megegyezés révén stabilabbá válik a régió – hangoztatta.  
2019.01.20 18:17