Svéd címvédés a hokivébén

Publikálás dátuma
2018.05.21 20:45
Fotó: AFP/Joe Klamar
Fotó: /

Huszonhat esztendő után ismét megvédte címét a svéd válogatott, mely vasárnap este szétlövéssel győzte le Svájcot a dániai A-csoportos jégkorong-világbajnokság döntőjében. A sárga-kékek veretlenül hódították el a világbajnoki címet, s 1992 után ismét duplázni tudtak.

A svájciak ugyanazt a taktikus, fegyelmezett védekezésből épülő kontrákon alapuló játékukat mutatták be, mint tették a negyed- és elődöntőben, ahol előbb a finneket, majd a kanadaiakat verték óriási meglepetésre 3-2-re. S közel álltak a harmadik, ugyanilyen arányú sikerhez is, hiszen a rendes játékidőben Niederreiter és Meier góljaival kétszer is vezettek, s a címvédő erejéből Nyquist és Zibanejad révén mindig csak az egyenlítésre futotta. A hosszabbítás nem hozott újabb gólt, így jöhetett a szétlövés, melyben a helvétek Andrighetto büntetője után négyszer is hibáztak, míg a svédektől Ekman-Larsson és Forsberg is betalált, így több mint negyed század után duplázást ünnepelhettek a skandinávok.

Fotó: AFP/Joe Klamar

Fotó: AFP/Joe Klamar

Akik az elmúlt esztendők egyik legizgalmasabb vb-jén értek a csúcsra: miután az NHL-csapatok nem engedték el játékosaikat a téli olimpiára, így az idei vébé afféle erődemonstrációnak bizonyult. A svédek szerencséje, hogy ezúttal rengeteg játékosuk ruccant át a tengerentúlról Dániába. Hét győzelemmel– a szlovákok ellen hosszabbítás után – nyerték csoportjukat, melyben az oroszokkal és a csehekkel is szembekerültek, majd a negyeddöntőben a letteket szoros meccsen, az elődöntőben az Egyesült Államokat simán verték. Utóbbi végül bronzérmesként térhetett haza, miután a kisdöntőben nyert Kanada ellen; az A-csoporttól – mint már megírtuk – Dél-Korea és Fehéroroszország búcsúzott, így jövőre Magyarország többek között velük is megküzdhet a kazahsztáni divízió 1/A világbajnokságon.

Szerző
2018.05.21 20:45

A Dzsudzsák, a Vidi és az évi 1 milliárd

Publikálás dátuma
2018.08.20 12:30

Fotó: AFP/ Kisbenedek Attila
Dzsudzsák pénzkereseti lehetőségeit, a Vidi stratégiáját, illetve a focista képességeit tekintve valószínűleg nem igazol Fehérvárra a futballista.
Langymeleg hirlapi kacsának minősíti a 24.hu azt a sajtótalálgatást, miszerint Dzsudzsák Balázs a Vidihez igazolna. Emlékeztetőül: szombaton a ripost azt írta, hogy Dzsudzsák Balázs hajlandó lenne lemondani egy évnyi átlagos fizetésének – egy milliárd forint – a feléről, ha a Vidi le akarná igazolni. Sőt, a lap azt is írta, „információink szerint komolyra fordultak a tárgyalások ezért a havi cirka 48 millió forintért akár haza is jönne”. Kérdés: milyen erősítést jelentene Dzsudzsák a Vidinek, ha egyáltalán? Dzsudzsáknak nem a védekezés az erénye, ellenben a Vidi Európában kifejezetten a szervezett védekezésre és abból induló kontrákra épít. Így a bal lábas szélső csak akkor jelentene erősítést, ha a tíz évvel ezelőtti, éppen a PSV-be igazoló önmagát idézné, hiszen akkor még nemzetközi szinten is egyedülálló indulósebességgel bírt. A 31 éves Dzsudzsák azonban messze áll a 21 évestől. Sebessége megkopott, nemzetközi szinten például Sallai Roland jelenleg jobb nála a posztján. Hónapokig nem készült csapattal, információnk szerint három hete kapott lehetőséget egy hazai klubnál. Az edzettségi szintje kérdéses. Fizikai felépítése újabb hónapokat vesz igénybe, ezért a Vidinek ilyen drága játékost vásárolni badarság – hazai szintre a hamarosan záródó piacon sokkal olcsóbban kap jobbat. Ráadásul Dzsudzsák 31 évesen nem engedheti mag magának, hogy kispadra igazoljon, és alighanem sem ő, sem a menedzsmentje nem szeretne az elvárt fizetési szintből sokkal lejjebb adni. Ha még létre is jöhetne az üzlet, de Dzsudzsáknak addig még van négy éve, amit pénzzé tud tenni az arab, a kínai, vagy számára legjobb esetben az amerikai piacon. Úgyhogy a 24.hu szerint  Fehérváron nem foglalkoznak komolyan az üggyel.
2018.08.20 12:30

Olasz győzelem született a Tour de Hongrie-n

Publikálás dátuma
2018.08.19 16:11

Fotó: MTI/ Czeglédi Zsolt
Manuel Belletti nyerte a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyt, amelynek vasárnapi zárószakaszán a német Nikodemus Holler diadalmaskodott – írja az MTI. A 32 éves Belletti - aki 2010-ben szakaszt nyert a Giro d'Italián, amelyen idén öt etapon is az első tízben zárt - a Tour de Hongrie második olasz győztese, 1930-ban Vasco Bergamaschi ünnepelhetett. A pontverseny győztese – és így zöld trikós – is Belletti lett, a legjobb hegyimenőt illető piros mezt a lengyel Patryk Stosz érdemelte ki Valter Attila előtt, aki az összetett legelőkelőbb helyét elfoglaló magyarjának járó fehér trikót ölthette magára a 865 kilométer össztávú viadal végén.
2018.08.19 16:11