Előfizetés

Elvesztheti a CSU az abszolút többséget

R.T.
Publikálás dátuma
2018.05.22. 07:33
Fotó: AFP

Elindult lefelé a lejtőn a Német Keresztényszociális Unió (CSU), ami nem túl biztató a négy hónap múlva esedékes tartományi választás előtt, mert a párt elvesztheti abszolút többségét.

Horst Seehofer, a CSU elnöke rendre jobbról támadta a német nagykoalíció munkáját. Markus Söderhez képest azonban mintha az új kormányban a belügyi tárcát irányító szövetségi belügyminiszter is – némi túlzással legalábbis – baloldali lenne. Söder populizmust, illetve bevándorlásellenességet sem nélkülöző kijelentésekkel vált mind népszerűbbé. Tavaly decemberben a CSU bajor tartományi frakciója egyhangúlag választotta meg a CSU listavezetőjének az őszi választás közeledtével, miután pedig Seehofer lemondott a bajor miniszterelnöki tisztségről, pénzügyminisztere követte a kormányfői bársonyszékben.

Úgy látszott, sikeres lesz a váltás. A CSU tavaly november végén érte el a mélypontot, amikor a Civey ügynökség szerint 36,7 százalékra csökkent a népszerűsége. Miután azonban Söder átvette a miniszterelnöki tisztséget, április elején a Civey már 44,5 százalékon mérte a keresztényszociálisokat. A jelek szerint azonban kezd a végéhez közeledni a Söder-effektus. Mind a Civey, mind pedig a GMS ügynökség azt közölte, májusban már két százalékkal csökkent a CSU közkedveltségi mutatója. A Civeynél 42,1, a GMS-nél pedig 42 százalékon áll. Ezzel majdnem hat százalékponttal marad el attól az eredménytől, amelyet a legutóbbi, 2013 szeptemberében megrendezett tartományi választáson ért el.

Mivel a többi párt összesen ötven százalékot érne el, ez egyben azt is jelenti, hogy a CSU egymaga nem tenne szert abszolút többségre. Természetesen Bajorországban sem lehet egységes ellenzékről beszélni, hiszen a jobboldali radikális Alternatívával (AfD) egyetlen másik politikai erő sem szövetkezne. Miután a szociáldemokratákra 14 százalék szavazna, az AfD pedig 13 százalékra erősödött, ezért az sem zárható ki, hogy a tartományi választáson már a jobboldali radikális politikai erő végez a második helyen. Az SPD-re még 20 százaléknyian voksoltak 2013-ban, így nemcsak országos, hanem tartományi szinten is szembetűnő a párt visszaesése. Az SPD egyébként egyes felmérések szerint még januárban is 16 százalékon állt, ami azt jelzi: Andrea Nahles új pártelnök egyelőre nem indította meg felfelé a baloldali tömörülést.

Aggasztó jel lehet Söder számára, hogy a GMS felmérése szerint kabinetjének megítélése is romlott. Miközben áprilisban még 59 százalék volt elégedett a kabinettel, májusban ez már 52 százalékra esett vissza. A tartományi kormányfő számára az egyedüli jó hír, hogy 53 százalék tartja jó miniszterelnöknek, ami egy hónap alatt egy százalékpontos emelkedésnek felel meg. A párt visszaesését az is magyarázhatja, hogy a közvélemény nem lelkendezett a tartományi miniszterelnök azon ötletéért, mely szerint helyezzék ki a közintézményekre a keresztet.

A Trump fiú zűrös esete

Kárpáti János
Publikálás dátuma
2018.05.22. 07:31
A kétes kijelentések sorát tevő Donald Trump jr. gyermekével vigasztalódik Fotó: AFP/Andrew Caballero
Hiába remélt hasznos információkat egy orosz ügyvédnőtől még az elnökválasztási kampány alatt az ifjú Donald Trump, aki szerint apja semmiről nem tudott.

A szenátus igazságügyi bizottsága a minap közzétett 2500 oldalnyi iratot azzal a vizsgálattal kapcsolatban, amelyet annak kiderítésére indítottak, hogy miként próbált Oroszország beavatkozni a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányba, és hogy ennek során volt-e összejátszás az oroszok és a később elnökké választott Donald Trump republikánus elnökjelölt, illetve kampánycsapata között. Az anyagnak csaknem az egytizede, 224 oldal ifjú Donald Trumpnak, az elnök legidősebb fiának a meghallgatását ismerteti arról a 2016. június 9-edikei találkozóról, amely egy Natalja Veszelnyickaja nevű orosz ügyvédnővel jött létre a New York-i Trump toronyházban.

A találkozót egy Rob Goldstone nevű brit zenei impresszárió és bulvárújságíró kezdeményezte, ifjú Donald Trumpnak küldött emailben. Goldstone egyik ügyfele Emin Agalarov, azeri származású popsztár, aki korábban Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök Leila nevű lányának volt a férje, de idővel elváltak, ő pedig Oroszországban csinált karriert. Apja, Arasz Agalarov dúsgazdag ingatlanfejlesztő, ő építette Moszkva legnagyobb luxus-szupermarketjét. Kiváló személyes viszonyt ápol Vlagyimir Putyinnal.

Arad Agalarov a fián keresztül kereste meg Goldstone-t, rajta keresztül pedig az ifjú Trumpot azzal, hogy lenne itt egy ügyvédnő, aki közel áll az orosz kormányzathoz, és olyan dokumentumokkal tudna szolgálni Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt orosz vonatkozású üzelmeiről, ami úgymond nagyon hasznos lenne Trump apja számára.

Ennek nyomán állapodtak meg a találkozóban, és az igazságügyi bizottság meghallgatásán leginkább az érdekelte a szenátorokat, hogy idősebb Donald Trump tudott-e erről.

Az ifjú Trump elmondta: miután Goldstone megkereste őt, telefonon felhívta őt Emin Agalarov, hogy megbeszéljék a találkozó helyszínét és időpontját. A vizsgálat megállapításai szerint ezután az ifjú Trump felhívott egy rejtett számot, majd miután azt a beszélgetést befejezte, visszahívta Agalarovot.

Az elnök fia arra a kérdésre, hogy kinek telefonált az Agalarovval folytatott két beszélgetés között, azt válaszolta a szenátoroknak: „fogalmam sincs”.

A Trump-rezidencia fő hívószáma rejtett szám, és Donald Trump Jr. emlékezetkihagyása mindenkiben csak megerősítette azt a gyanút, hogy az apját hívta fel, és kikérte a véleményét, beleegyezzen-e a találkozóba. A felhívott rejtett szám azonosításáig azonban a szenátusi bizottsági meghallgatáson nem mentek el, így a feltevés bizonyítatlan maradt, miközben mindkét Trump azt állítja, hogy az apa nem tudott a megbeszélésről – legalábbis nem arról, hogy a találkozónak Clintonra nézve kompromittáló értesülések megszerzése lett volna a célja. Amikor a találkozó létrejöttének a puszta ténye tavaly kipattant, a Fehér Ház olyan közleményt adott ki, miszerint a megbeszélés témája orosz gyerekek amerikai örökbefogadása lett volna.

A találkozón végül az elnökjelölt fia mellett amerikai részről jelen volt Jared Kushner, idősebb Donald Trump veje, valamint Paul Manafort kampányigazgató. Szintén ott volt Goldstone. A Trump-toronyházban Veszelnyickaja mellett üdvözölhették Rinat Akhmetsin ismert orosz-amerikai lobbistát, aki állítólag meghitt viszonyban van az orosz hírszerzéssel, Irakly Kaveladzét, Arad Agalarov ingatlanfejlesztő üzleti partnerét, valamint Anatolij Szamocsornov tolmácsot.

Az egyes visszaemlékezésekben akad néhány ellentmondás, így például Donald Trump Jr. nem emlékezett Akhmetsin jelenlétére, miközben Kaveladze szerint Akhmetsin rózsaszín öltözéke mindenki számára emlékezetes kellett volna, hogy legyen.

Ami azonban találkozó lefolyását illeti, ifjabb Donald Trump szerint azon semmi érdemleges információ nem hangzott el orosz részről. Az oroszok eredetileg azt helyezték kilátásba, hogy Clinton jogsértő orosz kapcsolatairól tudnak átadni dokumentumokat. Veszelnyickaja azonban a Trump-toronyházban csak annyit mondott erről, hogy vannak olyan egyének, akik valamilyen módon orosz kapcsolatokat ápolnak, és eközben finanszírozzák az amerikai Demokrata Párt országos bizottságát, illetve támogatják Clintont.

Veszelnyickaja közlései „homályosak, kétértelműek és értékelhetetlenek voltak. Semmilyen részlettel, illetve kiegészítő információval nem szolgált, és ilyet nem is ajánlott fel” – mondta a szenátoroknak az ifjú Trump. Szerinte asz ügyvédnő inkább arról a Magnyitszkij-törvénynek nevezett amerikai jogszabályt szeretett volna szóvá tenni, amely szankciókkal sújt bizonyos orosz tisztségviselőket az emberi jogok megsértése miatt.

Az amerikai média élénken taglalja, hogy kampánycélú külföldi támogatás jogellenes igénybe vételének, az oroszokkal való összejátszásnak lehet-e tekinteni az akkori elnökjelölt fiának a magatartását, azt a puszta tényt, hogy belement a találkozóba a megjelölt céllal. Az amerikai jog alapvetően a kampány pénzbeli finanszírozását érti a támogatás alatt, de bírói mérlegelés tárgya lehet, hogy az ellenlábasról szerzett kompromittáló adatnak lehet-e materiálisan kifejezhető értéket tulajdonítani. Mivel azonban ilyen „érték” ténylegesen nem merült fel, a jogászok többsége szerint az elnök fiára aligha lehet jogellenes cselekményt rábizonyítani.

Erdogant Szarajevóban ünnepelték

Publikálás dátuma
2018.05.21. 20:55
Fotó: AFP

Recep Tayyip Erdogan török elnököt mintegy húszezren fogadták a bosnyák fővárosában. Ez volt a török elnök egyedüli külföldi fellépése a június 24-én esedékes parlamenti- és államfőválasztás előtt. Több nyugati országban ugyanis nem engedélyezték, hogy kampányrendezvényt tartson. Erdogan beszédében a nyugatot bírálta, ugyanakkor szerinte Bosznia-Hercegovina bizonyította, hogy demokratikus állam. Felszólította a jelenlévőket, "hangos választ" adjanak azoknak az országoknak, ahová nem engedték be.