Elvesztheti a CSU az abszolút többséget

Publikálás dátuma
2018.05.22 07:33
Fotó: AFP
Fotó: /

Elindult lefelé a lejtőn a Német Keresztényszociális Unió (CSU), ami nem túl biztató a négy hónap múlva esedékes tartományi választás előtt, mert a párt elvesztheti abszolút többségét.

Horst Seehofer, a CSU elnöke rendre jobbról támadta a német nagykoalíció munkáját. Markus Söderhez képest azonban mintha az új kormányban a belügyi tárcát irányító szövetségi belügyminiszter is – némi túlzással legalábbis – baloldali lenne. Söder populizmust, illetve bevándorlásellenességet sem nélkülöző kijelentésekkel vált mind népszerűbbé. Tavaly decemberben a CSU bajor tartományi frakciója egyhangúlag választotta meg a CSU listavezetőjének az őszi választás közeledtével, miután pedig Seehofer lemondott a bajor miniszterelnöki tisztségről, pénzügyminisztere követte a kormányfői bársonyszékben.

Úgy látszott, sikeres lesz a váltás. A CSU tavaly november végén érte el a mélypontot, amikor a Civey ügynökség szerint 36,7 százalékra csökkent a népszerűsége. Miután azonban Söder átvette a miniszterelnöki tisztséget, április elején a Civey már 44,5 százalékon mérte a keresztényszociálisokat. A jelek szerint azonban kezd a végéhez közeledni a Söder-effektus. Mind a Civey, mind pedig a GMS ügynökség azt közölte, májusban már két százalékkal csökkent a CSU közkedveltségi mutatója. A Civeynél 42,1, a GMS-nél pedig 42 százalékon áll. Ezzel majdnem hat százalékponttal marad el attól az eredménytől, amelyet a legutóbbi, 2013 szeptemberében megrendezett tartományi választáson ért el.

Mivel a többi párt összesen ötven százalékot érne el, ez egyben azt is jelenti, hogy a CSU egymaga nem tenne szert abszolút többségre. Természetesen Bajorországban sem lehet egységes ellenzékről beszélni, hiszen a jobboldali radikális Alternatívával (AfD) egyetlen másik politikai erő sem szövetkezne. Miután a szociáldemokratákra 14 százalék szavazna, az AfD pedig 13 százalékra erősödött, ezért az sem zárható ki, hogy a tartományi választáson már a jobboldali radikális politikai erő végez a második helyen. Az SPD-re még 20 százaléknyian voksoltak 2013-ban, így nemcsak országos, hanem tartományi szinten is szembetűnő a párt visszaesése. Az SPD egyébként egyes felmérések szerint még januárban is 16 százalékon állt, ami azt jelzi: Andrea Nahles új pártelnök egyelőre nem indította meg felfelé a baloldali tömörülést.

Aggasztó jel lehet Söder számára, hogy a GMS felmérése szerint kabinetjének megítélése is romlott. Miközben áprilisban még 59 százalék volt elégedett a kabinettel, májusban ez már 52 százalékra esett vissza. A tartományi kormányfő számára az egyedüli jó hír, hogy 53 százalék tartja jó miniszterelnöknek, ami egy hónap alatt egy százalékpontos emelkedésnek felel meg. A párt visszaesését az is magyarázhatja, hogy a közvélemény nem lelkendezett a tartományi miniszterelnök azon ötletéért, mely szerint helyezzék ki a közintézményekre a keresztet.

Szerző
2018.05.22 07:33

Ez az igazi rejtély: miért egy osztrák ékszerész furikázik a nagykövet luxusautójával

Publikálás dátuma
2018.11.21 13:17

Fotó: Wikimedia Commons/ Mr.choppers
Vajon milyen szívességért adja kölcsön évekre valaki sok tízmilliós járgányát (diplomata rendszámmal együtt) - ez a kérdés foglalkoztatja az osztrák sajtót.
A volt bécsi nagykövet autójaként azonosította a magyar külügyi tárca azt a mintegy 80 millió forintba kerülő Aston Martin Vanquisht, amit az egyik osztrák lap szúrt ki. A személygépkocsi nem a KKM tulajdona, a volt bécsi nagykövet magánforrásból magánhasználatra vásárolta, határolódott el a luxusautótól a tárca és ki is lökte állományából a diplomatát, írja a hvg.hu. Csakhogy a Die Presse most azt írja: egy osztrák ékszerész használja az ominózus négykerekűt. Az persze önmagában jogos kérdés, honnan van pénze egy havi nettó 5-6000 eurós (mintegy 1,9 millió forint) fizetést húzó nagykövetnek 250 ezer eurós gépkocsira. És az sem érdektelen, hogy amennyiben egy nagykövet hivatali idejében, ám magánszemélyként vásárol ilyet, és kér rá diplomata-rendszámot, az nem tűnik fel a külügynek. De az igazi kérdés az: miért adja kölcsön évekig egy idegennek (diplomata-rendszámmal együtt.
 Az osztrák sajtó azt pedzegeti, lehet, hogy adó- és áfacsalási ügy áll a háttérben, a diplomaták ugyanis illetékmentesen vihetnek be gépkocsit abba az országba, ahol dolgoznak – cserébe viszont legalább három évig nem adhatják el a járművet. Az viszont kevéssé életszerű, hogy egy nagykövet ilyen, a funkciójához és fizetéséhez képest pitiáner ügybe bonyolódjék – néhány ezer vagy akár tízezer euróért nem érdemes ekkorát kockáztatni. Könnyen lehet, hogy a gyémánt- és ékszerkereskedőnek így fizettek az egyéb szolgálataiért.
2018.11.21 13:17

Tigrisvágóhidat találtak Prágában – Nyúzták és megfőzték az állatokat

Publikálás dátuma
2018.11.21 11:01
Illusztráció
Fotó: AFP/ Bai kelin
Egy cseh-vietnámi bűnbanda áll a háttérben, a térségben több hasonló hely is lehet.
Tigriseket, oroszlánokat és pumákat tartottak, vágtak le, nyúztak és főztek meg Prágában, egy ház melletti istállóban – derül ki a Guardian cikkéből. Pavla Rihova környezetvédelmi nyomozó azt mondta: 25 éve dolgozik a szakmában, de még nem látott ilyen szörnyűséget.
„Egy régi, áram nélküli fagyasztó, tele nyers hússal és tetemekkel, két évig az udvaron. Teljesen hihetetlen”
– fogalmazott.
A helyszínen egy friss tigristetemet is találtak: az állatot a nyakán lőtték meg, hogy ne sérüljön annyira a bundája. Csontok, fogak és karmok is voltak az épületben. A rajtaütés a cseh rendőrség, a vámhatóság és a környezetvédelmi felügyelőség öt éven át tartó munkájának az eredménye volt, a vágóhidat egy cseh-vietnámi bűnbanda működtette. Úgy vélik, több hasonló hely is lehet a térségben.
2018.11.21 11:01