Elvesztheti a CSU az abszolút többséget

Publikálás dátuma
2018.05.22 07:33
Fotó: AFP
Fotó: /

Elindult lefelé a lejtőn a Német Keresztényszociális Unió (CSU), ami nem túl biztató a négy hónap múlva esedékes tartományi választás előtt, mert a párt elvesztheti abszolút többségét.

Horst Seehofer, a CSU elnöke rendre jobbról támadta a német nagykoalíció munkáját. Markus Söderhez képest azonban mintha az új kormányban a belügyi tárcát irányító szövetségi belügyminiszter is – némi túlzással legalábbis – baloldali lenne. Söder populizmust, illetve bevándorlásellenességet sem nélkülöző kijelentésekkel vált mind népszerűbbé. Tavaly decemberben a CSU bajor tartományi frakciója egyhangúlag választotta meg a CSU listavezetőjének az őszi választás közeledtével, miután pedig Seehofer lemondott a bajor miniszterelnöki tisztségről, pénzügyminisztere követte a kormányfői bársonyszékben.

Úgy látszott, sikeres lesz a váltás. A CSU tavaly november végén érte el a mélypontot, amikor a Civey ügynökség szerint 36,7 százalékra csökkent a népszerűsége. Miután azonban Söder átvette a miniszterelnöki tisztséget, április elején a Civey már 44,5 százalékon mérte a keresztényszociálisokat. A jelek szerint azonban kezd a végéhez közeledni a Söder-effektus. Mind a Civey, mind pedig a GMS ügynökség azt közölte, májusban már két százalékkal csökkent a CSU közkedveltségi mutatója. A Civeynél 42,1, a GMS-nél pedig 42 százalékon áll. Ezzel majdnem hat százalékponttal marad el attól az eredménytől, amelyet a legutóbbi, 2013 szeptemberében megrendezett tartományi választáson ért el.

Mivel a többi párt összesen ötven százalékot érne el, ez egyben azt is jelenti, hogy a CSU egymaga nem tenne szert abszolút többségre. Természetesen Bajorországban sem lehet egységes ellenzékről beszélni, hiszen a jobboldali radikális Alternatívával (AfD) egyetlen másik politikai erő sem szövetkezne. Miután a szociáldemokratákra 14 százalék szavazna, az AfD pedig 13 százalékra erősödött, ezért az sem zárható ki, hogy a tartományi választáson már a jobboldali radikális politikai erő végez a második helyen. Az SPD-re még 20 százaléknyian voksoltak 2013-ban, így nemcsak országos, hanem tartományi szinten is szembetűnő a párt visszaesése. Az SPD egyébként egyes felmérések szerint még januárban is 16 százalékon állt, ami azt jelzi: Andrea Nahles új pártelnök egyelőre nem indította meg felfelé a baloldali tömörülést.

Aggasztó jel lehet Söder számára, hogy a GMS felmérése szerint kabinetjének megítélése is romlott. Miközben áprilisban még 59 százalék volt elégedett a kabinettel, májusban ez már 52 százalékra esett vissza. A tartományi kormányfő számára az egyedüli jó hír, hogy 53 százalék tartja jó miniszterelnöknek, ami egy hónap alatt egy százalékpontos emelkedésnek felel meg. A párt visszaesését az is magyarázhatja, hogy a közvélemény nem lelkendezett a tartományi miniszterelnök azon ötletéért, mely szerint helyezzék ki a közintézményekre a keresztet.

Szerző
2018.05.22 07:33

Amerika "Irán Akciócsoportot" hozott létre

Publikálás dátuma
2018.08.17 07:18
Brian Hook
Fotó: AFP/ Andrew CABALLERO-REYNOLDS
Az akciófilmbe illő névvel bíró bizottság élére az amerikai külügyminisztérium egy Iránnal foglalkozó különmegbízottat is kinevezett.
Az amerikai külügyminisztérium iráni akciócsoportot hozott létre és Iránnal foglalkozó különmegbízottat nevezett ki - jelentette be helyi idő szerint csütörtöki sajtóértekezletén Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, írja az MTI.
A miniszter Irán Akciócsoportnak nevezve mutatta be az új különleges munkacsoportot, amelynek az lesz a feladata, hogy koordinálja az Iránnal kötött többhatalmi atomalku amerikai felmondása utáni lépéseket, és megpróbáljon külföldi szövetségeseket szerezni az új amerikai stratégiához. A csoport vezetőjévé, és egyúttal külügyminiszteri különmegbízottá Brian Hook külpolitikai tanácsadót nevezte ki Pompeo.
"Az Irán Akciócsoport lesz felelős a külügyminisztériumon belüli, Iránnal kapcsolatos valamennyi feladat összehangolásáért és irányításáért, és közvetlenül nekem tartozik beszámolni"
- jelentette ki Pompeo. Az amerikai diplomácia vezetője a sajtótájékoztatón elismételte: Washington fokozott gazdasági nyomással kívánja Iránt rábírni arra, hogy hagyjon fel atomprogramjával és a közel-keleti militáns csoportok támogatásával. 
Brian Hook korábban John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadóval együtt dolgozott azon, hogy a Trump-adminisztráció keményebben lépjen fel Iránnal szemben. A sajtótájékoztatón állította, máris "termékeny megbeszéléseket" folytatott brit, francia és német tisztségviselőkkel Iránról. Ezek az országok, illetve az Európai Unió egyébként határozottan ellenzik, hogy Trump felrúgta az atomalkut, ami okán gazdaságilag is igen nehéz helyzetbe került számos nyugat-európai nagyvállalat.
Arra az újságírói kérdésre, hogy van-e jelzés értékű jelentősége annak, hogy a munkacsoportot pontosan 65 évvel az 1953-as iráni puccs után hívták életre, Brian Hook azt válaszolta: az időzítés csupán "véletlen egybeesés". Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a csoportnak nem a Teheránnal folytatandó párbeszéd helyreállítása a célja és a feladata, mert - mint fogalmazott - "normális kapcsolatok csak azután kezdődhetnek, ha már látjuk, hogy az iráni rendszer komolyan változtatni akar a magatartásán".
2018.08.17 07:18

Földrengés rázta meg Olaszországot

Publikálás dátuma
2018.08.16 21:56
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint 5,3-as erősségű földrengés rázta meg 12 kilométeres mélységben az Adriai-tenger olaszországi partszakaszát, a Puglia tartománybeli Foggiától 72 kilométerre északnyugatra - írja a hirado.hu.
A rengés epicentruma a szomszédos Molisében volt, Abruzzo, Puglia és Campania tartományban (Nápoly környékén) is érzékelni lehetett. Egyes településeken az emberek megijedtek, és félelmükben az utcára rohantak, de senkinek sem esett baja. A nápolyi tűzoltókhoz számos telefonhívás érkezett, amelyekben elsődlegesen információk felől érdeklődtek.
2018.08.16 21:56