Csak a kormányfő tudja, ki lesz a polgármester

Bár már több mint két hónapja, március 4-én rendezték meg a belgrádi önkormányzati választást, továbbra sem tudni, ki lesz a főváros első embere.

Mint a Magyar Szó honlapja írja, a Blic bulvárlap értesülései szerint két hetet még legalább várni kell arra, hogy a közvélemény megismerje az új városvezető személyét, mert Aleksandar Vucic elnök, a kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) első embere ugyan már meghozta a döntést, de csak akkor árulja el azt. A város menedzserének nevezett Goran Vesic sajtóértekezletén bejelentette, a polgármestert a városi képviselő-testület törvényes határidőn belül választja meg ki, vagyis június 9-én már tudni lehet, ki lesz a főváros új polgármestere. Annyit viszont elárult, hogy a város első emberét a választási listán szereplők közül választják majd ki.

– A párt dönt majd arról, hogy ki vezeti a várost a következő négy évben, de egy valami biztos: bárki is legyen az új polgármester, az eddig megkezdett projektumokat folytatni fogja – nyilatkozta Vesić a Prva televíziónak.

Új polgármesterként eddig Vesić mellett Irena Vujović, a belgrádi Savski venac község elnöke és Zoran Radojičić, a Tiršova utcai Gyermekklinika igazgatójának neve merült fel.

Szerző

Folytatja a leszámolást Orbán barátja

Egy török bíróság 104 feltételezett puccsistát ítélt életfogytiglani börtönbüntetésre a két évvel ezelőtti, 2016. június 15-én végrehajtott állítólagos puccskísérletben való részvételük miatt. Mint a Hürriyet című lap közölte, összesen 280-an ültek a vádlottak padján. 21 személyt 20 évig tartó börtönre ítéltek arra hivatkozva, hogy „megsértették az elnököt”. További 31 személyt tíz és fél éves börtönre ítéltek „terrorszervezetben való részvétel” miatt.

Recep Tayyip Erdogan elnök, akit közismerten igencsak kedvel illiberális barátja, Orbán Viktor miniszterelnök, a puccskísérlet után példátlan tisztogatásba kezdett, tízezreket tartóztattak le, s 100 ezer fölötti azok száma, akik munkájukat is elvesztették. Ezért sokan azt feltételezik, hogy megrendezett puccskísérletről volt szó, s Erdogan így próbált meg leszámolni egykori szövetségese, az Egyesült Államokban élő hitszónok, Fethullah Gülen híveivel.

Szerző

A terror áldozataira emlékeznek

Publikálás dátuma
2018.05.22. 11:04
AFP fotó

Manchesterben az egy évvel korábbi merénylet áldozataira emlékeznek. 2017. május 22-én egy koncert közönségére támadtak rá, 23 ember halt meg, köztük a merénylő, Salman Abedi. Akkor vesztette életét, amikor felrobbantotta a saját maga által készített bombát. Sok áldozat fiatal volt, a legifjabb mindössze nyolc esztendős. Több száz személyt pszichológusnak kellett kezelnie. Vilmos herceg és Theresa May miniszterelnök délután vesz részt a város katedrálisában megrendezendő megemlékezésen. Országszerte egy perces gyászszünettel emlékeznek az áldozatokra. Estére pedig a helyi kórusok szerveztek koncertet az Albert Square-ra „Manchester együtt – látjuk a fényt” – címmel.

Szerző