Előfizetés

Az Indexet sem engedik be a kormányzati konferenciára

Publikálás dátuma
2018.05.22. 15:20
Orbán Viktor a Várkert Bazár 2014-es avatóünnepségén Fotó: Kertész Gábor
A Guardian után egy sor magyar portál regisztrációját is helyhiányra hivatkozva utasították vissza. Mindez az Európa jövője című rendezvény előtt történik.

Varázslatos módon össze tud szűkülni a Várkert Bazár rendezvényterme: bár a helyiségben elvileg 500-an férnek el, a Guardian tudósítója után az Index regisztrációját is helyhiányra hivatkozva utasították el az "Európa jövője" konferencia szervezői.

A portál úgy tudja, hogy a HVG és a Zoom is hasonló választ kapott, a lista pedig tovább bővülhet. "Európa jövője"-rendezvényt egyébként a Visegrádi Négyek égisze alatt szervezte a Schmidt Mária emlékezetpolitikai portfóliójába tartozó Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, méghozzá a Külgazdasági- és Külügyminisztérium, illetve a kormány fő think-tankje, a Habony Árpád érdekeltségébe tartozó Századvég Alapítvány közreműködésével. Ezek az intézmények mind közpénzből működnek. Az esemény "sztárvendége" a Trump-kampányt is segítő altright- újságíró, Steve Bannon lesz.

Az elsőként visszautasított Guardian-tudósító, Shaun Walker Twitter-üzenetben számolt be a fejleményekről, mint írta, még Oroszországban sem fordult elő vele, hogy ilyen indokkal hárítsák regisztrációs kérelmét.

A mondvacsinált vissza - sőt kiutasítások valósággal divattá váltak: nemrég a Kisvárda közpénzből épített stadionjából vezették ki biztonságiak az Index munkatársait, Seszták Miklós korábbi fejlesztési miniszter érkezése után. A portál tudósítói korábban szabályosan akkreditáltak, de a szekuritiseket ez nem hatotta meg, és azt sem engedték, hogy a kidobott újságírók jegyet vásároljanak a helyi focicsapat meccsére.

Sokkoló adatok a világnapra - Tovább nőtt az eltűnt gyerekek száma

Publikálás dátuma
2018.05.22. 14:52
Shutterstock illusztráció
Több mint 19 ezer kiskorú eltűnését regisztrálták Magyarországon 2017-ben; ez a szám háromszázzal haladja meg az előző évit - közölte az eltűnt gyermekek világnapjához kapcsolódva az Ezer Lámpás Éjszakája Alapítvány kedden az MTI-vel.

A hatóságnál 15 907 fiatalkorú és 3117 gyermekkorú (!) eltűnését jelentették be a hatóságnál, ez a szám majdnem annyi, mint Keszthely lakossága. Az eltűnés miatt regisztrált hatályos körözések száma a 2018. április 10-i állapot szerint a fiatalkorúaknál 1726, a 14 év alattiaknál pedig 649.

Az eltűnt gyermekek világnapja május 25., ehhez kapcsolódóan vasárnap nyolcadik alkalommal rendezik meg az Ezer lámpás éjszakája programsorozatot, amelyről itt részletes információ található.

Ingyen busz, ingyen jegy, csak nézze végre valaki a Felcsút meccsét

Publikálás dátuma
2018.05.22. 13:48
Illusztráció: Népszava

Ingyenjeggyel és ingyenes budapesti utazással próbálnak szurkolókat toborozni a Puskás Akadémia FC szerdai kupadöntőjére - írja a 444.hu. Már a szomszédos faluban, Csabdiban is toboroznak szurkolókat az Újpest elleni mérkőzésre, derül ki a szervezők Facebook-on közzétett felhívásaiból. A felcsútiaknak ingyenes jegyekért egy Újpest szurkoló 2-3 ezer forintot fizet.

Eddig kevesebb mint ezer felcsúti szurkoló vásárolt jegyet a meccsnek helyet adó Groupama Aréna a Puskásnak kijelölt szektoraiba, értesült a portál. Emlékezetes: Pintér Attila, a Felcsút edzője nem rég azt nyilatkozta azt az M4 Sportnak, hogy „remélem, hogy lesz előbb vagy utóbb 50-100 fő, aki otthon is és idegenben is buzdítja a csapatot.”