Bezárja Phenjan nukleáris objektumát

Publikálás dátuma
2018.05.23. 07:32
MEGÉRKEZTEK A MEGFIGYELŐK - A nemzetközi sajtó képviselői is jelen lehetnek a „történelmi” eseményen FOTÓ: ILIYA PITALEV/SPUTNIK

Műholdfelvételek is megerősítik, hogy Észak-Korea ma valóban megsemmisíti kísérleti föld alatti nukleáris létesítményét Punggye-riben. A rezsim szerdától péntekig teszi lehetővé újságírók számára, hogy a helyszínen is meggyőződhessenek arról, Phenjan komolyan gondolta az objektum bezárását. Mint a 38north.org honlapja jelezte, az utóbbi hetekben a járműveket, illetve a kisebb létesítményeket elszállítottak a helyszínről, vagy megsemmisítették, a parancsnoki központ azonban érintetlen maradt. A műholdfelvételek tanúsága szerint egy hete szokatlan mozgást tapasztaltak a környéken, ám vélhetően csak amiatt, mert pódiumot építenek a helyszínre érkező újságírók számára. Phenjan ígéretei szerint szerdától megsemmisítik az összes alagutat, elzárják a bejáratokat, felszámolják a megfigyelő központokat, illetve a kutatásra létrehozott épületeket.

A nagy kérdés azonban nem is az, megsemmisítik-e a kísérleti nukleáris létesítményt, miután ez eldöntött tény, hanem az, folytatódik-e a békefolyamat. A kezdeti biztató lépések után (Kim Dzsong Un találkozott dél-koreai kollégájával, Mun Dzse Innel és egy sor bizalomépítő lépésben állapodtak meg), megtorpanás tapasztalható. Phenjan ugyanis lemondta a két Korea közötti magas rangú megbeszéléseket, amelyeken konkrét döntésekről állapodtak meg, illetve azt is közölte, lemondhatja a Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un közötti, június 12-re Szingapúrba tervezett csúcstalálkozót. Szakértők azonban nem hiszik azt, hogy elmaradnak a megbeszélések. Csung Eui Jong dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsadó 99,9 százalékra becsülte az esélyét annak, hogy megrendezik a csúcsot – írta a North Korea News. Mint mondta, e megbeszélések állnak majd Mun Dzse In és Trump lapzártánk után megtartott washingtoni eszmecseréjének középpontjában is. „A június 12-i találkozót meg kell tartani. S ha így lesz, azt reméljük, olyan megállapodás születik, amilyet remélünk” – fejtette ki az Egyesült Államokba haladó elnöki különgép fedélzetén újságíróknak. S bár abból indulnak ki, hogy a csúcstalálkozót megrendezik, „minden lehetséges forgatókönyvre felkészülünk” – tette hozzá.

Szerző

Szélsőbal és luxus kéz a kézben

Publikálás dátuma
2018.05.23. 07:30
MELLÉFOGTAK - Hiába veszi hitelre a luxusotthont, bajban a luxus ellen szónokló pár FOTÓ: AFP/JAVIER SORIANO
Fényűző otthona miatt kényszerülhet távozásra a radikális baloldali spanyol párt, a Podemos éléről annak vezetője, Pablo Iglesias.

Kétezer négyzetméteres birtok, 250 négyzetméteres, gyönyörűen berendezett villa, medence és vendégház – ilyen álomotthonra tett szert a közelmúltban Pablo Iglesias, a megszorításellenes mozgalomból Spanyolország egyik vezető radikális baloldali pártjává avanzsált Podemos vezetője, s barátnője, aki egyben a párt szóvivője, Irene Montero. Nem véletlen, hogy a jelenleg három kutyát nevelő pár mostanában vágyott nagyobb otthonra, hiszen ősszel megszületnek ikergyermekeik, s ahogy a család bővül, úgy nőtték ki jelenlegi fővárosi lakásukat.

A Madridtól északkeletre található Galapagar ideális választásnak tűnt, különösen, hogy – amint arra az El País spanyol napilap emlékeztet – a közelben található egy híres iskola, amely az alternatív módszereiről ismert. A két politikus úgy döntött, a 600 ezer eurós (több mint 190 millió forintos) vételárat is bevállalják. 540 ezer euro hitelt vettek fel harminc évre, havi több mint 1600 eurós törlesztőrészlettel. Nem sokáig örülhettek azonban az új otthonnak, ugyanis bombaként robbant a párt soraiban és a spanyol közvéleményben is a hír, hogy a politikai berkekben „hippiként” elkönyvelt, laza megjelenésű és szerény életmódot folytató egykori politológus egy luxusvillába költözik. A Podemos hívei becsapva érzik magukat, hogy az egykori ikon, aki nem mellesleg azért lett oly szimpatikus sokaknak, mert felszólalt az elit harácsolása ellen, egyszeriben olyan életet kezd élni, mint azok, akiket három éve még hangosan kritizált a madridi utcákon. A napokban előkerült egy 2015-ös videófelvétel, amelyben azon politikusok ellen szólalt fel, akik fényűző palotákban élnek, „és teljesen elszigetelik magukat” a való élettől.

A párton belül főleg azért éri Iglesiast és Monterót kritika, mert úgy vélik, a radikális baloldali szólamok mostantól hiteltelenné válnak. Volt, aki Luis de Guindos egykori gazdasági miniszterhez hasonlította Iglesiast, a volt tárcavezető ugyanis azzal került a címlapokra 2012-ben, hogy 600 ezer euróért vásárolt egy penthouse-t. Akadnak azonban, akik szerint túlzás ez az összehasonlítás, hiszen Iglesiasék bűvölő családjuknak kerestek új otthont, míg Guindos befektetésnek vásárolta a luxuslakást.

Támogatás Franciaországból
A sok kritika mellett akadnak támogató hangok is. Legutóbb a francia szélsőbal egyik meghatározó alakja, Jean-Luc Mélenchon állt ki Iglesias és Montero mellett. A radikális baloldali politikus arra szólította fel a Podemos híveit, hogy álljanak ki a vezetőik mellett.
„A spanyol médiagépezet szüntelenül támadja Iglesiast és Monterót. Megkérdőjelezik a vásárolt ingatlan árát, amelyre hitelt vettek fel. Ezek ugyanazok a rohadt módszerek, amelyeket Oskar Lafontaine ellen vetettek be” – írta Mélenchon Twitter-oldalán, a német baloldal egyik ikonikus alakjára utalva, akit szintén sokat támadtak fényűző otthona miatt.

A botrány érezhetően meglepte a két politikust, hiszen nem merült fel korrupció gyanúja, s állításuk szerint igyekeztek mindent a transzparencia jegyében intézni, így az ingatlan adatait és a fizetési struktúrát is ígéretük szerint feltöltik a parlament átláthatósági oldalára.

„Tudjuk, hogy sok olyan – akár kétkeresős – spanyol család van, amely nem engedhet meg magának ilyen összegű hitelt. Ezért tartjuk olyan fontosnak kiállni a mellett, hogy minden férfi és nő méltó fizetést kapjon. Iglesias és én egy ideje már családot tervezünk, és ennek része volt egy új ház. Szerettünk volna vidéken letelepedni...” – írta Montero egy múlt heti Facebook-bejegyzésben, amely közvetlen a botrány kirobbanása után született. Később adtak egy sajtótájékoztatót, amelyen igen megviselt volt a külsejük. Nem csoda, hiszen addig gyűrűzött a botrány, míg a pozíciójuk is veszélybe került: a párton beül péntekig szavaznak arról, hogy Iglesias maradjon-e a párt vezetője, s Montero a kongresszusi szóvivő.

Elemzők szerint azonban Iglesias régi kritikusai a Podemoson belül nem ragadják meg az alkalmat, hogy kampányoljanak ellene, elősegítve az elmozdítását, ugyanis olyan hatalmi vákuum keletkezne egy évvel a regionális és az önkormányzati választások előtt, amely igencsak rontaná a Podemos esélyeit.

Szabadlábon marad Puigdemont
A schleswig-holsteini tartományi bíróság nem tett eleget a német főügyészség kérésének, s nem rendelte el a katalán szeparatista vezető letartóztatását. A német ügyészség úgy vélte, ki kell adni a politikust Spanyolországnak, letartóztatására pedig azért van szükség, mert nagy a szökésének esélye. A helyi bíróság azonban nem így látta, így Puigdemont szabadlábon maradhat. A spanyol igazságszolgáltatás lázadással, hűtlen kezeléssel vádolja a volt katalán vezetőt.

Zuckerberg hiába kért bocsánatot

Publikálás dátuma
2018.05.22. 23:21
TALÁLKOZÓ - Antonio Tajani, az EP elnöke (jobbra) és Mark Zuckerberg az EP épületében FOTÓ: AFP/THIERRY ROGE
Mark Zuckerberg hiába kért bocsánatot, az Európai Parlament tisztségviselői elégedetlenül álltak fel a Facebook-vezérrel szerda este folytatott brüsszeli beszélgetés után.

Mark Zuckerberg, a Facebook-vezér másfél órás beszélgetést folytatott tegnap este Brüsszelben, de hiába kért bocsánatot az elkövetett hibákért, az Európai Parlament tisztségviselői elégedetlenek voltak, nehezményezték, hogy meghívottjuk csak a kérdések egy részére válaszolt. Úgy döntöttek: néhány napon belül minden felvetésre írásban fog reagálni. A világ legnagyobb közösségi portáljának első embere — az amerikai Kongresszusban egy hónapja lezajlott nyilvános meghallgatását követően — ezúttal az uniós képviselőtestület elnökét és frakcióvezetőit igyekezett megnyugtatni afelől, hogy cége minden tekintetben megpróbál megfelelni a 250 millió európai Facebook-felhasználó elvárásainak. Az EP azért invitálta Mark Zuckenberget Brüsszelbe, hogy magyarázatot kapjon tőle az online óriás segédletével végrehajtott tömeges adatlopásokra, és garanciákat kérjen a portálon terjedő hírhamisítások és manipulációk megfékezésére.

Az online közvetített eszmecserén Mark Zuckerberg tájékoztatást adott azokról a döntésekről és intézkedésekről, amelyekkel a Facebook igyekszik meggátolni a felhasználók adatainak jogtalan továbbítását, az álhírek terjesztését, a dezinformációs kampányokat. “Az emberek biztonsága számunkra fontosabb, mint a profit” — hangoztatta, hozzátéve, hogy a cégnél már kétszer annyian dolgoznak ennek garantálásán. Kifejtette, hogy az EU szigorú adatvédelmi rendeletét már a hatályba lépése napján, vagyis május 25-én teljes mértékben alkalmazni fogják. Igyekezett megnyugtatni a résztvevőket, hogy a Facebook minden európai országban a törvényben előírtaknak megfelelően fizet adót, sőt további komoly befektetéseket tervez a kontinensen. Akárcsak az amerikai Kongresszusban, Zuckerberg az EP-ben is a szabályozás hívének mondta magát, ám szerinte annak rugalmasnak, az innovációt segítőnek kell lennie. Kitartott azon véleménye mellett, hogy az általa vezetett óriáscégnek rengeteg versenytársa van.

A parlamenti frakcióvezetők nem kímélték a Facebook-alapítót. Nem csak kérdések özönével árasztották el, hanem keményen bírálták is a portált. “Zuckerberg úr! Mit szeretne? Hogyan emlékezzen önre az utókor? Mint egy nagy cég zseniális vezetőjére, vagy egy szörnyszülött megalkotójára?” — tette fel a szónoki kérdést hozzászólásában Guy Verhofstadt, a liberálisok frakcióvezetője. A progresszív, baloldali képviselők Zuckerberg szemére hányták az online gyűlöletbeszédet, az antiszemita megnyilatkozásokat, míg az euroszkeptikusok a szabad véleménynyilvánítás korlátozásáért kritizálták a Facebook alapítót.

Többen aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a jövő évi európai parlamenti választások eredményét a Facebookon terjedő uszító, félrevezető propaganda fogja meghatározni. Zuckerberg szerint a közösségi portál ezt minden eszközzel meg fogja akadályozni.

A Facebook tevékenységének technikai részleteiről a közeljövőben egy újabb meghallgatást szerveznek az EP-ben, immár a cég szakértőinek a részvételével.