Előfizetés

Merkel nehéz küldetése Kínában

R.T.
Publikálás dátuma
2018.05.24. 07:32
FOTÓ: AFP/ODD ANDERSEN

Angela Merkel ma tizenegyedik alkalommal látogat Kínába kancellári megbízatása óta. Többször járt az országban bármely más nyugati vezetőnél, ami azt jelzi, rendkívül fontosnak tartja a jó kapcsolatokat Pekinggel. „A kínaiak ezt értékelik is” - írta pekingi életrajzírója, Csao Juan. Meglátása szerint mostani látogatása még a korábbiaknál is fontosabb, s még jobban elmélyítheti a két állam közötti jó kapcsolatokat. Különösen a gazdaságot érintő kérdésekben. Az Egyesült Államok ugyanis alaposan megkeverte a kártyákat azzal, hogy importvámokat vetne ki az amerikai acélra és alumíniumra. Bár végül mind Kína, mind az Európai Unió mentesülhet az intézkedés alól, Peking és az EU szorosabb együttműködésre van ítélve, hogy csökkentsék az Egyesült Államoktól való függőséget.

Pekingben is egyetértenek azzal, minél rosszabb Washington és Kína viszonya, annál fontosabb partner az ázsiaiak számára Európa. A közeledést azonban nehezíti Peking agresszív felvásárlási politikája, ami különösen a német-kínai viszonyban kelt zavart. Az ország tíz szektorban világelső kíván lenni, ezért állami pénzből mind több európai cég részvényeit veszik meg, s ez különösen a német vállalatokat érinti hátrányosan.

A kínaiak előszeretettel vásárolnak olyan német vállalatokat, amelyek segítségével értékes német technológiára tesznek szert. A Német Gazdasági Minisztérium már 2016-ban jelezte, meg akarja védeni technológiai cégeit az ellenséges felvásárlásoktól. Ugyanakkor kedvező fogadtatásra talált Berlinben a kínai pénzügyminiszternek az a néhány nappal korábbi bejelentése, amely szerint a gépkocsikra kivetett importvámokat július 1-től 25-ről 15 százalékra csökkentik.

Külpolitikai kérdésekben nincsenek döntő különbségek Merkel és vendéglátója, Hszi Csin-ping elnök véleménye között. A klímapolitika, a kereskedelmi szerződések, Észak-Korea, vagy az iráni nukleáris megállapodás ügyében sem lehetnek jelentősebb viták. Nem így az emberi jogokat érintő témákban. Nem zárható ki, hogy Merkel szót emel azért: Kína engedje ki az országból Liu Hsziát, a Nobel-békedíjas Liu Hsziao-po özvegyét.

Kapcsolódó
Merkel északi játszmája

Lila mámor a Groupamában

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2018.05.23. 23:49
Fotók: Tóth Gergő
Története során tizedszer az Újpest nyerte a labdarúgó Magyar Kupát, miután büntetőrúgásokat követően legyőzte a Puskás Akadémia együttesét az Üllői úti stadionban tegnap lejátszott fináléban.

Lila-fehérbe borult a Groupama Aréna.

Ha már birtokba vette az egyik kapu mögötti részt és az oldallelátó egy szeletét is az ősi rivális FTC otthonában, az egységesen a korábbi kilencszeres győztes Újpest FC színeit magán viselő újpesti tábor látványos koreográfiával köszöntötte a 78. hazai kupadöntő résztvevőit: a lila és fehér kartonokból kirakott élőképen a győztesnek járó serleg elevenedett meg. Az alacsonyabb osztályú Öttevény, a Gödöllő, a Vecsés, az élvonalbeli Paks, az NB I-be a nyártól visszatérő MTK Budapest majd a Balmazújváros búcsúztatása után egyetlen lépés, az előzetes kalkulációk szerint 90 perc hiányzott az idény eleje óta többször hangoztatott cél eléréséhez, illetve hát a legfontosabb feladat, az ötödik csapatával ötödször finalista Pintér Attila vezette felcsúti együttes legyőzése.

A Puskás tábora egyébként jellemzően a klub korosztályos csapataiból verődött össze, a „vendégeknek” fenntartott lelátórész pedig a várakozásoknak megfelelően erősen foghíjas maradt. Természetesen az 1800 lelket számláló község leghíresebb szülötte jelen volt, Orbán Viktor miniszterelnök is a helyszínen tekintette meg az összecsapást.

A mérkőzés egy vitatható szituációval kezdődött. A 2. percben Szakály Péter és az Újpest csapatkapitánya, Litauszki Róbert ütközött egymással a büntetőterületen belül. Szöglet lett belőle, bár van, aki szerint ez tizenegyest ért volna. Később az újpesti Branko Pauljevic találta el a kapufát, majd egyre inkább átvette az irányítást a Puskás. A meddő mezőnyfölény végül a 38. minutumban érett góllá, akkor Josip Knezevic passzolt 12 méterről a jobb alsóba. „Mindenkit megvesz a FIDESZ...” – kántálták az egyszerre paprikás hangulatúvá váló újpestiek, miután a rivális szurkolói közül többen „integettek” feléjük.

Hogy a félidei 1-0-s hátránynak, vagy a kazahok és a skótok elleni csúfos bemutatkozásnak szólt-e a füttyszó, amikor az OTP Bozsik Bajnokok-program díjátadója miatt a gyepre szólították Georges Leekens szövetségi kapitányt is, jó kérdés, a lilák haragja azonban hamarosan tovaszállt: az 54. minutumban Zsótér Donát egy kegyetlen erővel eleresztett lövés után egalizált, nyolccal később Mijusko Bojovic révén pedig máris 2-1-re vezetett az Újpest! A lelátón örömtüzek gyúltak, a pirotechnikai bemutató láttán pedig valószínűleg maga Orbán Viktor is elismerően csettintett, aki korábban arról beszélt, hogy a tüzes látványnak igenis helye van a magyar stadionokban.

Csakhogy Bojovic góljával még nem dőlt el semmi, korainak bizonyult az öröm, hiszen a 66. percben egy újabb idegenlégiós, Antonio Perosevic is beköszönt, 2-2-re alakítva az állást. Utóbb kiderült, ez volt a rendes játékidő utolsó találata, a Ferencváros és a Vasas tavalyi aranycsatájához hasonlóan ezúttal is hosszabbítás következett.

A ráadás első 15 percében nem sok érdemi történt, a második felvonás helyenként feszült hangulata pedig már a büntetőrúgásokat vetítette előre. Végül 2018-ban is tizenegyesek döntöttek, ebben a műfajban a kétszer hibázó Puskás Akadémia húzta a rövidebbet – 2014 után ismét Nebojsa Vignjevic és az Újpest örülhetett.

Egyetlen gól döntött, megvédte címét a Győr

H. Sz.
Publikálás dátuma
2018.05.23. 22:00
Fotók: Szalmás Péter

A Győri Audi ETO KC nyerte a K&H női kézilabdaliga 2017/2018-as szezonját, miután a szerdán lejátszott utolsó, 26. játéknapon 39-14-re-re felülmúlta a Békéscsabát. Ez volt a Bajnokok Ligája-győztes zöld-fehér klub történetének 14. bajnoki sikere. Nyert ugyan (42-24-re a Vác ellen) a játéknap előtt listavezető FTC-Rail Cargo Hungaria is, ám mivel az egymás elleni két mérkőzés eredménye egálra jött ki, az összesített gólkülönbség döntött az aranyéremről, e mutatóban pedig a Győr volt jobb.

Még javában melegítettek a Ferencváros és a Vác játékosai a népligeti Elek Gyula Arénában, amikor a kapu mögötti szurkolótábor vezetésével hihetetlen hangerővel biztatni kezdte az övéit az egész csarnok – meglepetést csupán az jelenthetett, hogy noha előzetesen minden jegy elkelt, néhány szék üresen maradt.

Tekintve, hogy hetek óta tudható volt, hogy az aktuális ellenfél minél nagyobb arányú „kitömése” lehet a végső siker záloga, a bajnokaspiránsok hamar gólgyártásba kezdtek: Görbicz Anitának Győrben 40, Laura van der Heijdennek a fővárosban 62 másodpercre volt szüksége ahhoz, hogy megszerezze a vezetést csapata számára. Innen kezdve az első játékrészben fej-fej mellett haladtak a felek: voltak pillanatok, amikor a legfontosabb mutatóban is egyenlőség alakult ki, a szünetben 19-12-re vezető FTC +280-nal, a 20-8-as előnyben lévő Győr pedig +279-cel állt.

A térfélcserét követően az Audi Arénában belassított a Békéscsaba, így az előnyét folyamatosan növelő Győr a 43. percben – először a szerdai napon – vezette a virtuális pontversenyt. A hírről értesültek a Népligetben is – az aktuális állásról mobiltelefonokról és a tudósítóktól tájékozódó szurkolók közül ekkor már többen lemondóan legyintettek, a hangos biztatás azonban nem hagyott alább.

A véghajrában már mindenki talpon volt az Elek Gyula Arénában, miközben Győrben másfél perccel korábban lefújták a találkozót. Fél perccel a vége előtt a Vác részéről Kovács Patrícia értékesített egy hetest, így Elek Gábor vezetőedző időkérése után az utolsó rohamra annak tudatában lódulhattak meg az FTC-játékosok, hogy az eredményes befejezés aranyérmet ér – Háfra Noémi azonban a kapu mellé lőtt. A mutató +291-es gólkülönbségnél állt meg, ám mivel a Győré +292 lett, ez „csak” ezüstérmet ért az FTC-nek, a Győr sorozatban harmadszor diadalmaskodott. Noha közönsége megünnepelte az ezüstérmes csapatot, nem Háfra volt az egyetlen az arénában, aki a kihagyott helyzetet siratta...