Rákot okozhatunk a vadállatoknak

Publikálás dátuma
2018.05.25 12:10
Illusztráció: AFP
Rákot okozhat a vadon élő állatoknál az emberi tevékenység, amely átalakítja a környezetet, ezért amerikai kutatók a kérdés tudományos vizsgálatát sürgetik - írta az MTI.

"Tudjuk, hogy egyes vírusok rákot idéznek elő az emberi szervezetben, amikor maguk számára megfelelővé alakítják a környezetüket, vagyis esetükben az emberi sejteket. Alapvetően ezt teszi az ember is: megváltoztatja a környezetet, hogy jobb legyen neki, közben a változások sok állatfajnak sokféleképpen ártanak, egyebek mellett rákot idézhetnek elő bennük" - idézte a Science Daily tudományos-ismeretterejsztő hírportál a kutatókat.

A Nature Ecology and Evolution tudományos lap friss számában közölt tanulmány szerzői, Mathieu Giraudeau and Tuul Sepp, az Arizonai Állami Egyetem (ASU) kutatói külföldi tudósokkal együtt készített tanulmányukban - részben korábbi munkák alapján - rámutattak azokra a tevékenységekre, amelyekkel az ember kárt okoz az állatoknak. A felsorolásban szerepel a tengerek és a folyók szennyezése, a véletlen sugárterhelés az atomerőművekből, a műanyag mikroszemcsék felhalmozódása, a kártevőellenes szerek ártalmai a megművelt földeken, a mesterséges megvilágítás okozta fényszennyezés, a genetikai sokszínűség csökkenése, sőt az egészségtelen emberi táplálék fogyasztása is.

"Minden vadon élő fajnál megtalálták a kutatók a rákot, ahol keresték és tudjuk, az emberi tevékenység erősen befolyásolja az ember rákos megbetegedéseinek arányát. Ráadásul egyre több faj kerül kapcsolatba emberi eredetű élelmiszerforrásokkal. Tudjuk, hogy az éjszakai fény az embernél hormonális változásokat idéz elő és rákot okozhat. A városok, utak közelében élő vadak ugyanennek a veszélynek vannak kitéve. Madaraknál is befolyásolja a hormonműködést a fényszennyezés, a következő lépésnek tehát annak kell lennie, hogy megvizsgálják, rákot okoz-e náluk is" - mondta Sepp.

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

Mivel tisztában vannak azzal, hogy milyen nehéz a vadon élő állatoknál előforduló rákot vizsgálni, most az ehhez szükséges biológiai jelzőanyagok, vagyis biomarkerek kifejlesztésén dolgoznak. "Érdekes lenne megvizsgálni a rák előfordulását egyazon faj emberi civilizációhoz közel élő populációinál és az elzártabb területeken" - mondta Giraudeau.

Szerző
Témák
rákállat

A disznódelfin lesz a következő állatfaj, amelyik az ember miatt pusztul ki

Publikálás dátuma
2019.03.19 19:03
Illusztráció
Fotó: AFP/ OMAR VIDAL
A kaliforniai vaquiták száma a 1958-as felfedezésük óta folyamatosan csökken, 2017-ben már csak 30-an voltak, ma pedig már csak 10 példány él. Most még meg lehetne menteni őket.
A kaliforniai disznódelfin, más néven vaquita lesz a következő kihaló faj - írta a Szeretlek Magyarország az IFL Science alapján. 
A vaquitákat 1958-ban fedezték fel, számuk azóta folyamatosan csökken: 2017-ben már csak 30 példányról tudtak, ma már csak nagyjából 10-en vannak. Vesztüket leginkább az illegális halászat okozza, gyakran beleakadnak a kifeszített hálókba.
Egyelőre a természetvédők és a mexikói kormány hiába próbálja visszaszorítani az illegális halászatot, pedig a szakértők szerint most még meg lehetne menteni az állatokat, mert még képesek szaporodni.

Megérkezett az első fecske Derecskére

Publikálás dátuma
2019.03.19 10:10

Fotó: Facebook/Mentsük meg a fecskéket csoport
A fészkükben átvészelik a hajnali fagyokat a korán érkező fecskék, és etetni sem kell őket, mert már vannak repülő rovarok, amiket megehetnek.
Már be is ült a fészkébe a Derecskén megjelent első fecske - tudatta egy lelkes madárvédő a Mentsük meg a fecskéket! Facebook-csoportban. A korán érkező fecskék bár ki vannak a téve a hajnali fagyoknak, a fészkükben átvészelik ezt az időszakot, és az élelmezésük is megoldott, mert már vannak levadászható repülő rovarok - írta a bejegyzést kiszúró Sokszínű Vidék
Mint megírtuk, veszélyben vannak a fecskék, Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője szerint, ha nem változtatunk, 2020-ra eltűnhetnek Magyarországról a rovarok által terjesztett betegségek elleni biológiai védelmezőink. A szakember mindenkit arra kért, még véletlenül se verjük le a fecskefészkeket.  
Témák
fecske
Frissítve: 2019.03.19 10:43