Amerikai beavatkozás Szíriában

Publikálás dátuma
2018.05.24. 11:42
Az Egyesült Államok légierejének gépei a Közel-Keleten, illusztráció: Senior Airman Matthew Bruch / US Air Forces Central Comman
A szíriai állami média kora hajnalban azt jelentette, hogy az Egyesült Államok által vezetett koalíció több légicsapást hajtott végre a szíriai haderő állásai ellen. Az ország keleti részén, Albu Kamal és Hmaima térségében támadtak katonai bázisokat csütörtökre virradóra – közölte a SANA hírügynökség a hadseregre hivatkozva.

A közlés szerint „az amerikai koalíció agressziót hajtott végre". A beavatkozás során anyagi károk keletkeztek. A két érintett település Dair al-Szor tartományban található. A régióban az orosz hadsereg által támogatott szíriai kormányerők harcolnak az Iszlám Állam egységeivel szemben.

Az amerikai koalíció nem közölt részleteket a hadműveletről.

Szerző

Embertelen körülmények a menekülttáborokban

Publikálás dátuma
2018.05.24. 11:31
A kép egy líbiai ideiglenes táborban készült, illusztráció: MAHMUD TURKIA / AFP
Aggasztó humanitárius helyzetről számolt be az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága a líbiai menekülttáborokban.

Az UNHCR különmegbízottja, Vincent Cochetel rendkívül nyugtalanító állapotokról számolt be a Die Welt német napilap csütörtöki számában. Kifejtette, sok nőt megerőszakoltak, s egyiküket sem helyezték biztonságba. Gyilkosságok is történtek a táborban, s az ott tengődők nyolcvan százaléka élt át kínzást vagy más borzalmakat. A riasztó helyzet miatt az Európai Unió delegációt küldött a térségbe a spanyol Ines Ayala-Sender vezetésével. Kifejtette, az a cél, hogy mihamarabb bezárják a migrációs központokat.

Ayala-Sender azt is közölte, mivel sok menekültet nem lehet visszaküldeni szülőhazájába, ezért az európai országoknak több migránst kellene felvenniük. Ez állandó vitatéma az Európai Unióban, a közép-európai államok, élükön Magyarországgal, elutasítják a menekültek kvóták szerinti befogadását. Az Orvosok Határok Nélkül szervezet és az Amnesty International is bírálta az embertelen körülményeket a líbiai menekülttáborokban.

Szerző

Most Phenjan fenyeget

Publikálás dátuma
2018.05.24. 11:22
Illusztráció: Jung Yeon-je / AFP
Két nappal azután, hogy Donald Trump amerikai elnök azt közölte, nem is biztos, hogy létrejön a június 12-re Szingapúrba tervezett csúcstalálkozó Kim Dzsong Unnal, ezúttal Észak-Korea fenyegetett a megbeszélések lemondásával.

A találkozó létrejötte egyedül az Egyesült Államok magatartásától függ - közölte a külügyminiszter-helyettes, Csoe Szon Hui. A diplomata „törvénytelen és felháborító" hozzáállással vádolta Washingtont. Hozzátette, ha az Egyesült Államok továbbra is így viselkedik, azt javasolja a vezetésnek, gondolja át a csúcstalálkozó megrendezését.

Csoe elsősorban Mike Pence hétfői kijelentésére reagált, aki azt közölte, Észak-Korea úgy végzi majd, mint Líbia, ha nem jön létre megállapodás. Egy héttel korábban Kim Kje Gvan első külügyminiszter-helyettes kérdőjelezte meg a csúcstalálkozó értelmét. Miközben Washington teljes nukleáris leszerelést követel Phenjantól, Észak-Korea fokozatos leszerelést óhajt.

Szerző