Ha fut, ezekről tudnia kell

Publikálás dátuma
2018.05.24 16:14
Illusztráció: pexels.com
Fotó: /
A futás számos jótékony hatással rendelkezik, hogy még véletlenül se ártson, Hulényi-Gróf Orsolya manuálterapeuta, gyógytornász összefoglalta, mire érdemes figyelni.

Öltözet

Laza, kényelmes ruházatban fussunk. Célszerűek azok a funkcionális öltözékek, amelyek egészséges, lélegzésre képes közeget teremtenek a bőrnek azzal, hogy a testhőt benntartják, de a nedvességet kizárják a test felszínéről. A zokni orrészén ne legyen varrás, hogy ne okozhasson vízhólyagot. Szoktak olyanokat is mondani, hogy hosszútávfutásnál a férfiaknak érdemes leragasztaniuk a mellbimbójukat, hogy a póló ne dörzsölje ki, az biztos, hogy a nőknek mindig ajánlott a sportmelltartó viselése.

Cipő

Futószakboltban érdemes kiválasztani, mert ott a futás – egyéni – mechanikájának és a lábtartásnak megfelelően ajánlanak lábbelit. Nem biztos, hogy mindig a márkás cipő a legjobb. Érdemes délután vagy este futócipőt vásárolni, mert addigra picit bedagad a lábunk, így elkerülhető, hogy szorosabbat veszünk, ami futáskor kényelmetlenné válhat. A futócipőnek általában egy számmal nagyobbnak kell lennie, mint az utcainak. Egy jó futócipő ezer-ezerkétszáz kilométert bír, utána le kell cserélni.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

Talaj

Lehetőség szerint minél puhább talajon fussunk, a beton árt az ízületeknek. A legkíméletesebb a tőzeges, erdei közeg lenne, de a speciálisan futásra kifejlesztett talajok is megfelelőek. Különösen azoknak fontos a pálya minősége, akiknek az Achilles-ina és a sarka hajlamos az irritációra. Nekik különösen, de mindenkinek ügyelnie kellene arra, hogy a sarok ne csapódjon be a talajba. Ilyenkor ugyanis a sarokcsont fölött duzzanat alakulhat ki, ami fájdalmat is okozhat.

Táplálkozás

Futás előtt egy-másfél órával már ne együnk nehéz, fűszeres ételt, semmi olyat, ami megterheli a gyomrot. Hosszabb futásnál fontos a szénhidrát folyamatos pótlása, de erre nem a szőlőcukor a legjobb megoldás. Ha csak ez van kéznél, a futás végéig tizenöt percenként be kell belőle kapkodni. A folyadékon kívül az ásványi sókat is pótolni kell, erre megfelelőek a sportitalok.

Fokozatosság

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

A megtett távot heti 10 százaléknál többel nem érdemes emelni, mert több kárt okoz, mint amennyit használ; túlterhelheti ugyanis az izomzatot, a kötőszövetet. Mindenképpen bemelegítéssel kezdjünk: erre elég egy ötperces tempós séta, laza kocogás, így elkerülhetőek a sérülések. A futás befejeztével a dolgoztatott és akár túl is terhelt – vádli, comb, csípőhajlító - izmokat meg kell nyújtani

Ne rugóztatva!
A szövetet folyamatosan kell nyújtani. Az izmot lehetne rugózva is, de a kötőszövet nem reagál jól a rángatásra.

2018.05.24 16:14

Genovai hídomlás – Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indult nyomozás

Publikálás dátuma
2018.08.16 10:50

Fotó: AFP/ PIERO CRUCIATTI
Az olasz miniszterelnök 12 hónapra szóló szükségállapotot hirdetett és 5 millió eurót ígért a központi költségvetésből.
Nyomozást indított gondatlanságból elkövetett emberölés miatt a genovai ügyészség az olaszországi Genova közelében, kedden történt hídomlás miatt. A katasztrófában az eddigi adatok szerint 39 ember vesztette életét. Tizenöten kórházban vannak, közülük kilenc embernek súlyos az állapota – írja a BBC.   Giuseppe Conte olasz miniszterelnök 12 hónapra szóló szükségállapotot hirdetett Liguria régióban, és elmondta, hogy 5 millió eurós forrást biztosít a központi költségvetésből a közigazgatási egységnek. Azt is bejelentette, hogy nemzeti gyásznapot tartanak, de a pontos dátumot még nem határozta meg. Conte újfent hangoztatta: a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy ne történhessen hasonló tragédia. A mentés csütörtökön is folytatódik, de az egységek szerint egyre kisebb az esély arra, hogy túlélőket találjanak a romok között. Több mint 400 embert evakuáltak, tartva attól, hogy a Morandi híd egy másik része is leszakadhat.
A Genova közelében, az A10-es autópályánál található viadukt kedden szakadt le. A rendőrség korábban azt közölte, hogy a katasztrófa egy vihar miatt következett be, és egy hirtelen erős lehűlés előzte meg a szerkezet összeomlását. Szemtanúk egy hatalmas csattanásról, illetve az összedőlt pillért érő villámcsapásról számoltak be. Annak ellenére, hogy a hidat 2016-ban újították fel utoljára, pillérein jelenleg is szakemberek dolgoztak, és a szerkezet állapotát elméletileg folyamatosan szemmel tartották. Danilo Toninelli közlekedési miniszter a katasztrófa után arról beszélt: a fenntartással járó felelősség a régió, a helyi hatóságok és az állami tulajdonban lévő Anas közútkezelő között oszlik meg. Mint mondta, meg kell győződniük arról, hogy sor került a szükséges ellenőrzésekre, és ha van felelős, meg kell fizetnie a katasztrófáért. Viszont – mint megírtuk – éppen Toninelli pártja, az Öt Csillag Mozgalom került támadások kereszttüzébe a hídomlás miatt, mivel a párt „gyermekmesének” nevezte a híddal kapcsolatos aggályokat.
2018.08.16 10:50
Frissítve: 2018.08.16 11:38

Teljes csőd fenyegeti Pakisztánt

Publikálás dátuma
2018.08.16 09:00

Fotó: AFP/ RIZWAN TABASSUM
Az új kormány rögtön azzal szembesül, hogy pénzügyi forrásokra van szükség. Csak két lehetőség van: az IMF vagy Kína, de egyik sem látszik ideális megoldásnak.
Nem állíthatnánk, hogy önfeledt lelkesedéssel ünnepelte volna Pakisztán kedden, függetlenségének 61. évfordulóját. Pedig az ország valóban történelmi napokat él át, szombaton beiktatják miniszterelnöknek Imran Khant, az egykori krikettjátékost, aki egykor igazi világfiként élt, drága kocsikban furikázott előkelő dámákkal az oldalán, ma már azonban a konzervatív, hithű muzulmánok kedvence. A visszafogott ünneplés oka az, ha az új adminisztráció nem teszi meg a megfelelő lépéseket, az ország csődbe jut. Mielőbbi pénzügyi forrásokra van szükség. Két lehetőség van erre: a Nemzetközi Valutaalap (IMF), vagy Kína segíthet. Bár egyik sem látszik ideális megoldásnak, hiszen mind az IMF, mind Peking nagy árat kérhet a hitel fejében, más rövid távú megoldás nem képzelhető el. „Őrült módon vettük fel a hiteleket az elmúlt négy-öt év folyamán, most azonban el kell kezdenünk törleszteni. Csakhogy elfogytak a tartalékaink” – magyarázza a legfőbb probléma okát Fafeez Pasha a Frankfurter Allgemeine Zeitungban. Imran Khan hadat üzent az adóelkerülésnek, ám ez nem látszik biztos bevételi forrásnak. Mértékét jól mutatja, hogy a 200 millió pakisztániból kevesebb mint egymillió fizet az államkasszába. Ezt a pénzösszeget pedig az adósságállomány csökkentésére kell fordítani. A költségvetési deficit a gazdasági teljesítmény tíz százalékára nőtt. Miközben a világ számos olajtermelő állama megszenvedte a nyersanyag alacsony árát, Pakisztánt éppen az olaj lassan, de biztosan emelkedő ára hozza kellemetlen helyzetbe. Az sem jelent jelentős könnyebbséget, hogy Szaúd-Arábia 4,5 milliárd dollárral kevesebb olajpénzt követel Iszlámábádtól. A meglévő pakisztáni devizatartalékok ugyanis mindössze két hónapig biztosítják a nyersanyag behozatalát. A pénzügyi tranzakciókat nehezíti, hogy a pénzmosás és terrorizmus ellen küzdő nemzetközi szervezet, a Pénzügyi Akciócsoport (FATF), feketelistára helyezte Pakisztánt a nemzetközi terrorizmus támogatása miatt. Iszlámábád azonban abban reménykedik, hogy Kínának nem áll érdekében a szomszédos ország gazdasági összeomlása, már csak geopolitikai okok miatt sem. Pakisztán ugyanis a kínai Új Selyemút kezdeményezés egyik fontos állomása. Peking összesen 62 milliárd dollárral segíti a pakisztáni infrastrukturális beruházásokat. A pakisztániak azonban attól félnek, Kína túl nagy befolyást szerez az országban. Iszlámábádnak azonban hátsó szándékai is vannak a kínai kapcsolattal: így próbálja sarokba szorítani a régi regionális rivális Indiát. Csakhogy a kínai beruházások révén nő Pakisztán államadóssága, így az ország elvileg az IMF-hez fordulhat. A Nemzetközi Valutaalap 1980 óta 14 alkalommal folyósított hitelt az államnak, legutóbb, 2013-ban 6,6 milliárd dollárt kapott. Kérdéses azonban, hogy a radikális iszlamistákkal kacérkodó Imran Khan számára szóba jöhet-e a nyugati hitel felvétele. Khannak nehéz lesz teljesíteni ígéreteit, pedig óriásiak a vele kapcsolatos várakozások. Most azonban a tűzoltáson kívül másra aligha lehet lehetősége.
Témák
Pakisztán
2018.08.16 09:00
Frissítve: 2018.08.16 09:00